Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Ciutek, 
    Kurtka, o której mówisz to kamo OG-107 (tzw. oliwka,) a nie Woodland jak chce sprzedawca. Niemniej kurtka jest oryginalna, kontraktowa, z pocz. lat 70., od jednego z najlepszych wykonawców (So-Sew Styles). 
    Patrząc na zdjęcia wydaje się być w średnio dobrym stanie gdyż widoczne są wyraźne zabrudzenia w co najmniej 2 miejscach. A skoro są to znaczy, że być może trudno je usunąć skoro obecny właściciel dotąd tego nie zrobił więc moim zdaniem lepiej poszukać innej oferty. Zresztą cena (niska) sama mówi za siebie...

Przy podanych przez Ciebie gabarytach rozm. Medium Regular wydaje się właściwszy (wersja long to dłuższe rękawy i korpus kurtki a w long można spokojnie ubrać kogoś >190 cm wzrostu). Medium to obwód 120 cm w klacie. Może nawet Small Regular będzie lepiej dopasowany, ale wtedy ciaśniej w klacie, tzn. mniej miejsca pod kurtkę na inne warstwy odzieży - kwestia osobistych preferencji. Jedni wolą więcej luzu i opcji dociepleń pod kurtką, inni lubią idealne dopasowanie do sylwetki.

• Mam propozycję na zakup m65 mr w og107. Cena pasuje rozmiar i stan też. Sprawdziłem nsn na niej podany i wyskoczył kontrakt z 1960.
    NSN 8415-00-782-2939
    Contract NO 6174-84
    Defense personnel support center
    Czy wszystko tu się zgadza?
  • Raczej nie
  • To jest kapota z 84 a nie z 60 roku bo wtedy jeszcze nie weszły do użytku.
  • Jak pisze Fox to jest kontrakt DPSC z 1984r. Kurtki M-65 były w użyciu od 1965r., wcześniej noszono model M-1951.
    Nr NSN nie wskaże Ci roku kontraktu, jest on zawarty w nr kontraktu.
  • Już ogarnąłem dzięki za pomoc
  • Dzień dobry,

Jak sądzicie czy podszewka DSA1-8666 zawsze ma charakterystyczny jeden pionowy szew po zewnętrznych stronach (podobnie jak w DSA100-4899 czy też DSA100-5005)?  Wszystkie zdjęcia, które widziałem odnośnie DSA1-8666 miały pojedynczy szew - jak uważacie czy istnieje możliwość iż w tym kontrakcie mogą występować dwa warianty? Podwójny szew można zauważyć w kontraktach z 67 roku jak DSA100-67-C-0217 czy DSA100-67-C-0683 etc.

Pozdrawiam.
  • Poprzednie pytanie można zignorować. Szczegóły konstrukcyjne DSA1-8666 są bardzo charakterystyczne i szew łączący podszewkę z materiałem musi być pojedynczy. Dobrze pamiętać o tym, jeżeli sprzedawca chce sprzedać wspomniany powyżej kontrakt z odprutymi naramiennikami -co może wyglądać wstępnie jak Diablo. Jako dodatkowa różnica warto poprosić o zdjęcie wewnętrznego białego materiału w środku kołnierza - w DSA1-8666 będzie to bawełna przemysłowa o grubym splocie. Od DSA100-817 jest to już gładka bawełna o gęstym splocie. 

Pozdrawiam.
  • @panzer73, dobre pytanie, nie mam pojęcia. Nie tak dawno temu wymieniłem się informacjami z kolekcjonerem z US odnośnie do stampil od sztancy na T62-4 i zaznaczył on, że używanie sygnatur na napach jako identyfikator - jak jeden z szanownych forumowiczów zaznaczył, zresztą bardzo celnie jako metodę rozpoznawania kontraktów, może być mało precyzyjne dla pierwszych kontraktów m65

Kolekcjoner ten zaznaczył, producenci używali tego, co było na stanie. Nie chciałem się kłócić lub upierać, że nie ma m65 w danym kontrakcie z różnymi biciami od sztancy (dostarczył on świetnych materiałów referencyjnych odnośnie do prototypów, wiec to byłoby kiepskie dodatkowo się czepiać). Zapytałem się o zdjęcia zamka, wiec zobaczymy.
    image
    image
    image
    image
    Niby nic szczególnegoale ciekawa m65.

Pozdrawiam.
  • Dostałem zdjęcia - ciekawy patent, zamek jest standardowy dla tego kontraktu, tylko górny jest "złoty" - ciekawa kombinacja (nie spotkałem się z takim zamkiem do tej pory w tym kontrakcie).
    image
    image
  • Ładna "kapliczka" ;)
  • U kolegi @baton71 zawsze grubo, emka mistrzostwo, a i bootlegowy plakat dla fanów tematu ciekawy.
  • ładna kapota ,trza przyznać :-)
    takie sztuki chyba sporo "ważą" w portfelu
  • Witam serdecznie! jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość.
    Mam zamiar kupić kurtkę m65 Helikon może proszę ktoś doradzić w sprawie rozmiaru. Na codzień mam rozmiar XL, 180cm wzrostu, 100kg, obwodnicy klatki ok 112cm. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję!
  • Zakontraktowane M65 pasuje rozmiar Large Regular .
  • Kompletnie zielony w temacie jestem. Co znaczy "zakontraktowane"?
    Wielkie dzięki!!
  • Z ciekawych prototypów warto wrzucić do wątku to, druga sztuka (jak dotąd) T64-2:
    image
    image
    Na co nie zwróciłem wcześniej uwagi, wygląda na to, że w T62-4 testowano ciekawy patent, tam gdzie nie jest to konieczne zastąpiono napy na velcro - faktycznie ciekawy patent, na który nie zwróciłem uwagi. Piękny testowy egzemplarz - sprzedany ostatnio w Japonii.

Pozdrawiam.
  • Ciekawa!
    Także można zauważyć że taśma zamka jest wszyta od wewnątrz na tej klapie a wcześniej tego nie widziałem. Dzięki za zdjęcia

\m/
  • Podobne rozwiązanie z takim wiatrołapem było w jednym eksperymentalnym egzemplarzu z podwójnym zamkiem o ile dobrze pamiętam - było w tym wątku w zdjęciach testów z Natick Labs. Nie ukrywam, że z chęcią bym zobaczył pierwszy prototyp T61-3. 

Pozdrawiam.
  • Małe sprostowanie, dotyczące tej klapy, to nie jest wiatrołap - konstrukcyjnie nazywano to "gas flap" i podobne rozwiązanie można zaobserwować w niektórych konstrukcjach z lat 50/60tych z odzieży p-gaz, jak poniżej:
    (parka)
    image
    image
    (podpinka)
    image

image
    Pozdrawiam.
  • No tak, w mundurach junglowych także występowały na początku te gas flapy i nawet w spodniach tez były
    image
    mam taki mundur I typ z tymi klapami (nie ten ze zdjęcia), ale później zmieniono to bo było niewygodne zapinanie
    :)

• Dokładnie jak napisałeś @ziomek_z_lasu, taki patent był też w niektórych koszulach starego typu. Nie wiem czy zrezygnowano z powodu niewygodności czy jak zazwyczaj minimalizacji kosztów. Dzięki za dodanie zdjęcia i info o typ I!

Pozdrawiam.

• Te gas flap-y zgodnie z początkowo intencją, miały chronić skórę żołnierzy przed skutkami kontaktu z substancjami chemicznym, zwłaszcza gazami bojowymi. Stąd tez nazwa. Z czasem ten patent bardziej służył innym celom niż obawa przed atakiem chemicznym (ochrona przed wiatrem, chłodem, wilgocią, śniegiem, insektami, itp.).

Jak skończyła się histeria odnośnie potencjalnego ataku z użyciem bojowych środków chemicznych i sposobów zapobiegania ich skutkom przestano też stosować te klapy oraz słownictwa z tym związanego.
    Dziś podobne rozwiązanie w odzieży to po prostu "storm flap" i chroni przed tym co Amerykanie zwą potocznie "elements" (czyli niekorzystny wpływ środowiska: deszcz, wiatr, śnieg, piasek, itp.).
    Nawet systemy odzieży dziś stosowane (choćby FREE) noszą często nazwę "elements jacket / elements pants", chociażby te autorstwa firmy Massif.

Emki też mają takie klapy, przy zamku i przy rękawie - jedni twierdzą, ze od początku służyły ochronie przed promieniowaniem po wybuchu nuklearnym (ciekawe jakimże to sposobem...), inni, że przed kontaktem z gazami, a jeszcze inni bardziej praktycznie podchodzą do tematu - niską temperaturą i wiatrem.
  • Dziękuję @panzer73 za dodanie czegoś ciekawego do wątku o tych gas flapach, aczkolwiek co do m65 i opiniii, że emka je ma - tu bym sprawę przedyskutował w oparciu o konkretne kurtki. Gas flapy jak w T62-4 czy innych ubraniach US Army mają jednak inną budowę (w emce tego jeszcze nie widziałęm w takim rozwiązaniu i T62-4 jest to ewidentnie ciekawym przykładem) i porównywanie tego do rozwiązania wiatroszczelnego w emce -  moim zdaniem jest mało prawidłowe. Moim zdaniem gas flap a storm flap to zupełnie inny patent - aczkolwiek w obu przypadkach służy do uszczelnienia odzieży. Jako pierwsze rozwiązania takiego typu można by wygrzebać w odzieży górskiej lub sztormiakach. Ale faktycznie ciekawe spostrzeżenie odnośnie do tych ubrań typu Massif.

Z innej beczki - kolejne zdjęcie emki w późnym erdlu w użyciu przez US Army - zdjęcia raczej jeszcze nie było na form tego zdjęcia:
    image
    Pozdrawiam.
  • Hej,
    Porównałem gas flap do storm flap w tym kontekście, że w praktyce niezmiernie rzadko gas flap-y miały zastosowanie zgodnie ze swoim pierwotnym przeznaczeniem. Ponieważ po zakończeniu II w. św. użycie gazów w warunkach bojowych praktycznie nie miało miejsca (na szczęście) gas flap-y częściej chroniły przed wpływem środowiska.
  • W tym kontekście to faktycznie ma sens @panzer73, dzięki! Jest duże prawdopodobieństwo, że amerykanie użyli jednak środków chemicznych innych niż defolianty w Wietnamie czy Laosie. Co ciekawe herbicydy nie są traktowane jako broń chemiczna do tej pory wg.  Konwencji Genewskiej odnośnie użycia broni gazowej i użycie wymaga potwierdzenia przez prezydenta. 

Może nie ten wątek ale łatwiej kogoś będzie zaczepić właśnie tutaj - jak uważacie do którego roku spodnie m65 miały dodatkową rozmiarówkę na matkach, oprócz standardowej US w calach - angielską i kanadyjską z numerem? Czy jest to podobne do pierwszych trzech kontraktów emek i można z tego wywnioskować, iż takie spodnie są właśnie z 65/66 roku?
  • @baton71, bardzo ładne sztuki z Twojej monstrualnej kolekcji. 
  • No piękne kurteczki Kolega @baton71
    ma super kolekcję, na instagramie można zobaczyć dużo więcej :)
    pozdrawiam
    **==
  • Cześc, w klacie mam 104, a w brzuchu 110 , wzrost 180. Czy przy takim brzuchu kurtka nie bedzie tragicznie na mnie leżeć, ciężko teraz w sklepie przymierzyć .Pasował by regular large czy przez brzuch za mała będzie? Nowa alpha z polskiego sklepu za droga, gdzie szukać tańszego kontraktu w bardzo dobrym stanie?
  • Dobry wieczór!

Szybie pytanie odnośnie wczesnych kontraktów m65 - czy napy z wybitą sygnaturą "P" występują w jakimkolwiek znanym wczesnym kontrakcie (lata 65 - 66)? Z tego co sugeruje znana lista kontraktów, "P" występuje miedzy innymi od DSA-100-68-C-0472 czy późniejsze DSA-100-69-C-0818 i DSA-100-69-C-2483, ale w niczym z pierwszych lat produkcji. Żaden ze znanych kontraktów pięciocyfrowych lub tych z 66 roku nie ma sygnatur "P" identycznych jak w CONTRACT NO.10631 PHILA Q.M. DEPOT (65 rok). Dostałem informację o potencjalnym bardzo wczesnym kontrakcie m65 z opisu sugerującym coś bardzo ciekawego - czekam na zdjęcia.

Pozdrawiam.

• Dzień dobry,

Kolejne pytanie - co to może być za kurtka, u gościa po prawej stronie? 
    image
    Pozdrawiam.
  • Dobry wieczór,

Zdjęcie z RFN-u można wrzucić do szuflady z ciekawymi rzeczami, choć ciężko będzie pewnie coś wygrzebać co to właściwie za kurtka. Choć po raz kolejny RFN i nietypowe umundurowanie. Wracając do m65 - mam nadzieję, że nikt z Was nie będzie narzakał, że ciąglę coś wrzucam lub staram się znależć kogoś do dyskusji - po to jest w końcu forum, co nie?

Pytanie jest odnośnie konstrukcji szwów w m65 - generalnie i zazwyczak każdy konrakt wygląda tak samo odnośnie do sygnatur na napach (jeden z amerykańskich kolekcjonerów się z tym nie zgadza - a facet raczej wie o czym mówi - sądząc po posiadanych przez niego egzemplarzech), szwów na rękawach i bokach kurtek, oraz co mnie interesuje - szwów łączących podszewkę z kurtką. Zazwyczaj te cechy są wyznacznikiem dla konkretnego kontraktu, ale proszę zwrócić uwage na przykładzie DSA 100-3491:
    image
    (podwójny)
    image
    (pojedyńczy)

Właśnie przez coś takiego zrezygnowałem nie tak dawno z kurtki, która mogła być DSA-1-8666. Emka miała podwójny szew (a nie pojedyńczy jak na znanych dyjabelskich kurtkach - plus napy sygnowane DOT) co oprócz gładkiej białej bawełny w stójce kurtki - sygnalizowało, że nie jest to tem wczesny kontrakt . Rozmawiając z osobami, które posiadają pierwsze kontrakty - wszystkie osoby wskazały właśnie ten charakterystyczny szczegół - bawełna o innym splocie.

Co sądzicie o tym szczególe odnośnie szwów łączących podszewkę z materiałem kurtki - czy widział ktoś dwa warianty na innym kontrakcie niż ten ze zdjęć powyżej?

Pozdrawiam.
  • Witam
    Czy kurtki m51 występowały w rozmiarze Small Short ? Jestem w trakcie poszukiwań i wole się upewnić - Small Short w m65 leży na mnie idealnie
    Doradzacie coś przy zakupie m51 ? Może ktoś z Was ma na sprzedaż ? Dzięki i pozdrawiam !!!
  • Dzięki za odpowiedz
  • Zaczynam poszukiwania ...
  • Witajcie
    Mam pytanie do osób które są w posiadaniu prawdziwych perełek / stany kolekcjonerskie itd - czy chodzicie w swoich kurtkach czy trzymacie w szafie jako okaz prawie muzealny ...
    pozdrawiam
  • John Ownbey z 70 roku niedawno nabyty w stanie magazynowym będzie wisiał w szafie :)przynajmniej na razie jest taki plan :)Spróbuje zajechać Johna z 81 :)
  • Gratuluję zakupu !!!
  • Można prosić fotkę ?
  • Jasne ogarnę foty i pokaże
  • Moim zdaniem trzeba emki używać. W końcu to są tylko kurtki w OG107 i specyficzna wartość maja dla nielicznych. Nawet rzadki kontrakt i w rzadkim obszyciu (rzadkie wersje naszywek lub jednostek etc.) od czasu do czasu trzeba z szafy wyciągnąć na świeże powietrze aby nie popadać w emkomanie. 
  • Nes82 - super czekam na fotki
  • DubPablo też tak sądzę chociaż czasami żal ...