Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Zgadzam się, mój błąd teraz spojrzałem na szczyt listy ostatni kontrakt DSA 1 to DSA 1-8297 czyli jeszcze bliżej , DPSC zawsze było zagadką i z t tąd pytanie w jakich latach szyli i wedle jakiego wzoru ?

W tych latach szyli dużo TCU i robili Jungle boots-ów itp. więc rozrzut może być wielki w kontraktach.

Musimy jeszcze trochę poczekać aż NARA udostępni pozostałe bazy kontraktów :) o ile je ma :{

• Na razie baza chyba do poprawki MCM gdziekolwiek jesteś :)
  • Witam wszystkich emkoholików. Czy dobrze myślę że obiekt pod tym linkiem jest kopią? http://tiny.pl/qvwvj
  • Mogę cię zapewnić kolego Lazar, że kurtka którą sprzedaję na allegro jest kontaktowa DPSC trochę inaczej zapisywał nr kontraktu a właściwie zamówienia dla Us Army bo to właśnie DPSC podpisywalo kontrakty z firmami cywilnym dla wojska jako agencja Departamentu Obrony USA
  • Nie sądzę żeby Kolega jechu bawił się w kopie :))
  • Uprzedziłeś mnie :D
  • Dzięki za odpowiedź :-) Od kilku miesięcy zgłębiam wiedzę o emkach i wciąż się uczę. Jechu, cena jest betonowa czy jesteś skłonny ponegocjować?
  • Co nieco mogę dla adepta emkologii zejść z ceny ale negocjacje to na priv.
  • Ktoś pare stron wcześniej mówił o skrajnych rozmiarówkach jestem posiadaczem czegoś takiego :)

image

• Bardzo ciekawy i nietypowy rozmiar. Idealny dla koszykarza z Kongo ;-)
  • Wbijam się w to..Piękna katana ;) mam 187 cm wzrostu ;)
  • Witam
    Nabyłem dzisiaj M 65
    Na glownym zamku ( zlotym nie srebrnym ) jest napisane SCOVILL
    Drodzy Koledzy co o nie powiecie ( ktory rocznik i tak dalej )
    ;)
  • Po zamku to raczej nie powiemy
    może ma metkę?
  • Jest ale naderwana i sprana :(

Gdyby Pan mógł podac e maila i ja bym wyslal te zdjecia to bylbym
    wdzieczny ( bo nie za bardzo ogarniam wrzucanie zdj na tę strone )
  • @Rambo - najpierw poczytaj, a potem pytaj:

http://m65.org.pl/forum/discussion/7/artykuk-garśc-informacji-o-kurtce-m65-by-blatio-przeczytaj-zanim-zapytasz#Item_1

http://m65.org.pl/forum/discussion/18/instrukcja-dodawania-zdjĘc#Item_1

Wszystko wyjaśnione, jak dla 10-latka :)

Bez metek nic się nie określi. Sam zamek nic nie powie, Scovill to niemal standard w większości M65.
  • Witam wszystkich,
    To moja pierwsza odsłona na forum i nie wydaje mi się żebym kiedykolwiek widział w Waszych dyskusjach taki oto temat - ile oliwkowych, kontraktowych emek 65 zostało wyprodukowanych przez okres 25 lat? Może ktoś z forum ma większą wiedzę na ten temat i chciałby go poszerzyć? Moim skromnym zdaniem to musiało iść w ładne miliony (US Army to stan >1 mln żołnierzy, kontrakty w zasadzie regularnie przydzielane co rok aż do 1991r., często jedno zlecenie opiewało na 0,5 mln. szt.).
    Jestem ciekaw waszych opinii.
  • To powinno rozwiać twoje wątpliwości http://m65og107.kompromis.net/

• Witam i mam pytanie które pewnie dla niektórych wyda się głupkowate
    :\">
    Mam jedną emkę w stanie magazynowym w której linka od dolnego ściągacza jest baaardzo długa. Czy doświadczeni emkolodzy obcinają nadmiar czy też są jakieś inne patenty?
  • Można obciąć, można zapleść jakoś, żeby się nie pałętała... Rób jak Ci wygodniej, chyba że chcesz zachować jej "koszerność", wtedy nie ruszaj ;)
  • Hehe chyba odwrotnie Blatio....jak obetnie tą linkę to dopiero stanie się koszerna :-))
  • ...ja to robię w ten sposób, że składam na kilka razy linkę, przewiązuję nią samą siebie przez środek i wkładam za zaszewkę materiału (podszewki) w dolnej części kurtki.Po drugiej stronie kurtki mam węzeł blokujący na wciągniętej do końca lince.Nic się nie pałęta a linki w ogóle nie widać.Czasami lina b.rzadko wypada z podszewki zwinięta i związana krótko, wtedy / 3sek. i jest schowana.
  • Poczyniam sobie dokładnie jak kolega intruder ale wciąż mam tik nerwowy bo non stop sprawdzam czy linka nie "wylata" z tej zaszewki - a z drugiej strony miałem opory przed drastycznym cięciem. Ale utnę! - w końcu to emka jest dla mnie a nie ja dla niej...
  • W tamtym roku w Kanadzie nabyłem So-Sew-Styles z 1978 roku z strasznie długim nieelastycznym dolnym trokiem, który dyndał paskudnie i trzeba było coś z nim zrobić. Tamtej zimy opracowałem taki sam patent jak kolega intruder i wszystko ok.

• Moja alpha '70 też ma taki długi sznurek. Wydaje mi się, że guma mogła sparcieć w środku, dlatego tak się wyciągnął. Sprawdzę przy okazji.
  • Z tą gumą to chyba niekoniecznie że sparciała. Mam kontrakty z 65, 66,67,70,71, 73 itd gdzie troki są nadal elastyczne. Tylko w tej z 78 jest nieelastyczny.

• Pamiętacie pomysł na kalendarz?

Wrzucam projekt 12 kart (będzie jeszcze jedna, tytułowa), jeszcze do dopracowania i ujednolicenia, jeszcze bez właściwych zdjęć kurtek (poproszę pewnie paru z Was o wsparcie). To była przyjemniejsza część pracy - teraz trzeba wlkepać cyferki... Wszędzie jest marzec, ale będą w takiej kolejności, jak ustawiłem.

Wszelkie uwagi walcie śmiało, wszystko biorę na klatę :-)

image
  • Ja tam w parce M65 skróciłem te dwie gumki na dole i zawiązałem na końcu supełki. Były takie sparciałe, że jak je za pierwszym razem pociągnąłem
    to z pół metra się wydłużyły i takie już zostały :D  W sumie to dziwne że takie były sparciałe, skoro parka była zupełnie nowa.
  • Super projekt!!! podoba mi się :-bd
    tylko trzeba te daty pozmieniać :)
  • Cieszę się,że projekt kalendarza finalizuje się.Szacunek za pomysł i poświęcony czas:)
  • Jak  dla  mnie  również  zaje...... Z niecierpliwością czekam na kalendarz w formie nazwijmy ją .... namacalnej :D
  • Dla mnie bomba =D> .
  • I widzę że nawet siebie tam wrzuciłeś... ;-)
  • Jakoś nie mogłem się powstrzymać... ;-)
  • Projekt super, podoba mi się kolor emki nawiązujący do koloru ze zdjęcia.
    Taka moja sugestia, żeby było bardziej tematycznie to dorzuć Robertowi kilku kompanów w kurtce tak jak na zdjęciu obok.
  • =D> Jak dla mnie super. Dobra robota. 
  • A gdyby dołożyć np w msc październik kultowe zdjęcie M65 z Sylwkiem z filmu Rambo? ... i może trochę więcej zdjęć z Wietnamu?

• No właśnie Rambo powinien być  =D>

image
  • Oczywiście Johnny był w planach, problem był jednak natury czysto technicznej - nie znalazłem zdjęcia przyzwoitej jakości. Są granice "rozdmuchiwania" fotek, słabe zdjęcie za bardzo powiększone wygląda po porostu źle, efekt jest odwrotny od zamierzonego. Można było oczywiście przerobić na grafikę, ale nie chciałem powtarzać pomysłów. Rambo zatem wypadł, niestety, ale wypadło też wiele innych pomysłów. Gdyby rok miał ze dwadzieścia miesięcy... ;-) Ale za rok jest następny rok :-)
  • Marek Kondrat fajnie się prezentuje w emce i wełnianej czapce ale z tego co kojarzę to była kurtka M51
    a co do Rambo, znalezione w sieci
    image
  • ~ Cantrell
    Prosimy o Johnn'ego, kalendarz bez niego to jak tort bez wisienki, Rambo musi być ;)
  • Chcecie - macie, tak na szybko, wymaga jeszcze trochę pracy ;-)

Ogo, dzięki. Przy okazji - mógłbym wykorzystać zdjęcie Twojej Diablo? Powinna się tu znaleźć...
    image
  • witam. Proszę o pomoc w sprawdzeniu oryginalności kurtki SPO-100-99-D-0303, po czym oprócz metki poznam? kurtka namierzona przeze mnie ma emblemat us marine corps.. czy w oryginale może taki występować?  Była prana w pralce czy to ją całkowicie skreśla? załączam zdjęcia kurtki. Proszę o pomoc nie znam się,a to 
    ma być prezent dla męża ;)  ma być oryginał ;P
    Będę wdzięczna za szybką pomoc.

imageimage
  • ~ Cantrell jesteś WIELKI!!! Dzięki
  • ~blackrosa

Kurtka jest oryginalna. A co do naszywki, to Marines nie dawali takich naszywek w takim miejscu.
    Jest to typowa fantazja wcześniejszego właściciela kurtki.

~Cantrell

Można jeszcze użyć filmu w jakości DVD lub wyższej, zapauzować dowolną scenę i zrobić zrzut w postaci zdjęcia.
    Zdjęcie powinno być wtedy ostre i w dużej rozdzielczości, więc będziesz miał pole do popisu ;-)
  • @blackrosa - jako rzecze Falkland. Kurtka oryginalna, naszywka Marines już dorabiana "po fakcie" :)
  • Cantrell: możesz wykorzystać zdjęcie "Diablo" (prześlę Ci fotkę bez tła), jeżeli można zasugerować miesiąc to poproszę styczeń, Kondrat może zostać bo nikt się nie połapie że to m-ka M51 ze względu na szal zakrywający kołnierz.
  • dzięki Panowie! W razie czego znalazłam tez inną bo ponoć rozmiar rozmiarowi nie równy...  ps która lepsza? cena jest podobna... imageimage
  • Rozmiar tej pierwszej to Medium Long, raczej na osobę wysoką powiedzmy na ok. 190 cm. Na osobę niższą mogą okazać się zbyt długie rękawy . Ta druga to Medium Regular na wzrost ok 176-185. Co do kamuflażu to już kwestia gustu i preferencji. Ja osobiście brałbym tą drugą - woodland (ciemniejsza)

• no mąż ma 186 także ciężko powiedzieć ;) ale makiki ta druga też raczej oryginał tak? pozostaje tylko przymierzyć  obie :D
  • Orginał na 100% i jak dla mnie fajniejsza, ale to oczywiscie rzecz gustu. Ponadto firma So-Sew Styles szyła raczej kurki z większą starannością niż Golden.