Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Te kurtki są tak powszechne, że bez problemu możesz je przymierzyć w wielu sklepach. A potem kupić gdzie tam chcesz. Np. w internecie, jeśli będzie tam taniej. Jeśli masz możliwość to ją po prostu przymierz.
  • Radzę postąpić jak pisze kolega Falkland. Miałem MR Helikona i była krótka i ciasna przy 176cm wzrostu i 100 w klatce/bez podpinki/ . Kupiłem MR kontrakt i nie ma problemu. Jest jeszcze luz na polar.
  • Nie za bardzo mam jak przymierzyć, bo w małym miasteczku mieszkam, a w mieście obok jest jeden sklep militarny, ale tam tylko broń sprzedają. Więc po prostu możecie powiedzieć jak to u was wygląda:D

• @ pierrottheclown13

- w razie wątpliwości, zawsze bierz rozmiar w górę. Jesteś w dolnej granicy rozmiaru Medium i w górnej granicy Small. Ludzie się z wiekiem raczej nie kurczą. Weź Medium, będziesz miał kurtkę na lata, z rezerwą na rozrost ciąży piwnej w przyszłości ;)
  • Jeżeli z podpinką to z własnego doświadczenia z Helikonem radziłbym MR.
  • Zawsze lepiej kupić kurtkę trochę większą niż za małą. Moim zdaniem człowiek gorzej wygląda wizualnie w czymś przymałym niż nieco większym. A co najważniejsze, dyskomfort, ból i cierpienie człowieka powodują zawsze ciuchy za małe, a nie za duże ;-)
  • Mam Helikona MR, Przy moim.wzroscie 178cm, klacie ~ 115 , wadze 89/93kg i pasie 89-90 cm jest jak na mnie szyta.
    Jak nosze podpinke to tylko cienki sweterek wejdzie bo sie robi ciasna w klacie i barkach :-) Probowałem LR ale jest wg mnie za luźna, Jakaś workowata w rękawach i pasie. Bierz SR jak nie lubisz workòw.
  • ~pierrottheclown13

Musisz zaryzykować i kupić któryś z rozmiarów. W sklepie Militaria.pl powinieneś mieć do 10 dni na zwrot towaru. Więc jedyna strata to będzie ewentualny koszt ponownej wysyłki kurtki. U prywatnego handlarza z allegro możesz nie mieć opcji zwrotu. Więc się zastanów gdzie lepiej kupić kurtkę.

• @pierrottheclown13
    A nie lepiej rozejrzeć się za kontraktem? Ile możesz pieniędzy przeznaczyć? Przy Twoich wymiarach to szukaj medium regular.
  • To jak z tym rozmiarem Helikona bo też chcę zakupić , kolega zibi ma 100cm w klacie i dla niego ciasna MR a kolega Monter 115 i leży jak szyta na miarę ?:p Też jak kolega pierrottheclown13 mam 174cm wzrostu lecz dyszkę więcej w klatce , nie chcę worka , tylko żeby była dobrze dopasowana do sylwetki.
  • ~olek

Pieniędzy ma tyle, ile kosztuje Helikon. Więc po co mu proponujesz 3 razy droższy kontrakt?

• Criuser- weź pod uwagę ze kurtka jest szyta na czlowieka wg podanych rozmiarow + bielizna+munur. Nie jest taka sama jak w cywilnych ciuchach i ich rozmiaròwkach.
    MR ma obwodu od pachy do pachy 2x63 cm (piszę z pamièci)
  • No rozumiem , przy moich rozmiarach wzrost 173cm i 103cm w klatce M będzie ok?, dodam że chcę trochę większą bo zamierzam trochę przytyć.
  • @ Cruiser - od M/R to ja zaczynałem, jak miałem jeszcze 104 cm w klacie. Po przytyciu musiałem się przesiadać na L/R...

@ Monter - z moich pomiarów, to M/R ma w klacie szerokość 58-60 cm. 63-65 cm to już pod Large podpada.
  • Trzeba będzie tak jak ktoś już pisał przymierzyć i tyle , zwrot na militaria.pl jest 10 dni więc nie mam z tym problemu , wysyłka też tylko 10zł.
  • Blatio - racja :)
  • Witam. Czy mógł by ktoś wstawić linka do tematu z praniem emki bo kiedyś gdzieś tu to czytałem a nie ma, a nie chce mojego woodlanada skasować bo jeszcze ten preparat trzyma a niestety do ludzi się nie nadaje :P wiec proszę o poradę jak to wyprać żeby ten firmowy impregnat jeszcze coś działał dzięki i pozdro.
  • Zacznij szukać !!
  • Coś kosztem czegoś. Albo impregnat albo czysta kurtka. Wybór należy do Ciebie. A na deszcz polecam parasol lub sztormiak ;-)
  • Może i być też membrana :P 
  • imageimage

Potrafi ktoś powiedzieć czy któraś z tych kurtek to kontrakt? Nie znam się na tych metkach :/
  • niestety, to nie kontrakt....
  • Gdyby zadać sobie nieco trudu i poczytać, co już napisano na tym forum, to nie byłoby takich problemów :)

Po to powstał ten artykuł:

http://m65.org.pl/forum/discussion/7/artykuk-garśc-informacji-o-kurtce-m65-by-blatio-przeczytaj-zanim-zapytasz#Item_1
  • Ale po to jest ten temat: Kurtka M65 - szybkie pytania,żeby szybko uzyskać odpowiedż,

• Jasne, co nie znaczy, że nie można poczytać :)
  • Najpierw czytać, potem pytać. Taka powinna być kolejność. Bo w przeciwnym razie będą nici z obowiązkowej lektury, a przez to zasób wiedzy nie zostanie powiększony ;-)
  • czy to jest kontrakt?

image

• Bardzo fajny kontrakt z 1980 r.
  • Chyba widać gołym okiem... ;)
  • Kupiłem kurteczke której metka jest prezentowana powyzej piękny wyrób ;)
  • Pogratulować, wrzuć zdjęcia całości, detali.
  • "Najpierw czytać, potem pytać. Taka powinna być kolejność. Bo w przeciwnym razie będą nici z obowiązkowej lektury, a przez to zasób wiedzy nie zostanie powiększony" Tak tylko, aby tak było to na wstępie trzeba przestać na takie posty odpowiadać, wtedy nauczą sie nowe osoby zainteresowane czytać, a nie zadawać monotonne pytania , choć z czytaniem ze zrozumieniem, widać ciężkawo w ostatnich czasach.
  • pomóc tutaj http://aad.archives.gov/aad/fielded-search.jsp?dt=243&cat=GS29&tf=F&bc=,sl
    znaleźć tę kontrakt DSA-1-9230
    Nie mogę zrozumieć, w którym pole jakie numery trzeba napisać
  • Я не знаю.
  • Stary format kontraktu, z jakichś wczesnych lat produkcji - nie znajdziesz tego.
  • Kontrakt z 65 roku, baza jest chyba od 66

• Czyli kolega posiada rarytas ;-)
  • DSA-1-9230 jest to kontrakt z pierwszej połowy 65-go roku w bazie NARA nie znajdzie się tego kontraktu bo od lipca 65-go roku kontrakty poprzedzano już prefiksem DSA 100-..., wspomniany kontrakt należy do parki M51
  • Baton71, dziękuję za linki, być może masz rację, numer kontraktu wskazuje na wcześniejszy niż DSA 1-8666 diablo., trzeba to obgadać z ekspertami.
  • Powiedz, gdzie i do kogo napisać?
  • Ja powiem tak, na pierwszy rzut oka zamek w stójce CONMAR ,format numeru kontraktu rok 1965, metki i detale też, numer kontraktu wcześniejszy o 2 , i tu pojawiają się 3 pytania:
    1 czy był kontrakt nr DSA 1-8667 ?
    2. ważniejsze, czy był kontrakt DSA 1-8665 ?
    3.najważniejsze, czy ta kurtka to orginał  czy to nie jest radziecka prowokacja ? :)

pozdro 
    \m/
  • Porównałem metki z moją "diablo" - krój czcionki, styl , identyczne, kurtka wygląda na autentyczną, obydwa zamki to Conmary, swego czasu w dyskusjach z Andrzejem McM, przewidywaliśmy prawdopodobne istnienie wcześniejszych kontraktów niż DSA 1-8666, niekoniecznie kontrakty ...-8665, ...-8667  to również kurtki M65, ale niewykluczone jest, że mogły być.
  • Wygląda na oryginał
    a jaki ma zamek główny Talon?
  • Zamki to prawdopodobnie srebrne Conmary, lub Scovill (stójka) Conmar (główny)
  • Tak tylko rzuciłem te numery dla zaznaczenia chronologii(wcześniejsza/późniejsza), też nigdy nie uważałem, że "diablo" była pierwsza tylko pierwsza nam znana i dopuszczałem myśl, że mogły być wcześniejsze kontrakty. tu może być mocno pomocna twoja baza kurtek M51 które były produkowane w 1965 roku .Ostatni kontrakt będzie przed pierwszym M65.

Pozdro.

• Jechu, przypomniałem sobie, kontrakt DSA 1-8667 znalazlem kiedyś na jap. forum, kontrakt dotyczy kurtki flyers MA-1 z marca 65-go roku
  • czyli pytanie zostało nie bez odpowiedzi.:)
    z tego co się zorientowałem to ostatni znany nam kontrakt M51 w składzie nylon/bawełna miał numer 9791 ze złotymi Conmarami ale przed jest 7109 czyli blisko ze srebrnym Conmarem. 
     co może wskazywać że kontrakty z 65 roku były wersjami testowymi bo wciąż była kontynuowana produkcja m51.(takie małe przypuszczenia, ale myślę, że realne)

pozdro i zdrastwuycie :)

• Chyba nie tak do końca jest to prawda, nie należy mylić kontraktów DSA  z DPSC (Contract, Contract number to właśnie kontrakty DPSC) kontrakt na prototypową kurtkę pre M65 czyli T-64-3 miał numer Contract No 5316 czyli przed kontraktami ostatnich kurtek M51