Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Nasze nowe zabaweczki
  • Klon! Małe....a cieszy :) ...  fajny zakup! Pozdro
  • A ja kupiłem sobie fajne spodnie armii kanadyjskiej stan magazynowy, używane w latach 80-tych, tą rzadziej spotykaną wersję lekką z nyco, są też wersje z bawełny 100% i chyba bardziej dostępne (podobne spodnie w wersji z nyco były ostatnio wystawione na tej aukcji http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&_trksid=p4340.l2557&item=330782241338&nma=true&rt=nc&si=VQiNXBr0gGWefpxpjJPV41th2Tk%3D&sspagename=STRK:MEDWX:IT&orig_cvip=true&rt=nc) kolor oliwkowo-zielony... i  powiem Wam szczerze koledzy, tak właśnie (według mnie) powinny być szyte bojówki, zapięcia na guziki przyszyte na tasiemkę z tego samego materiału co spodnie (podobne rozwiązanie stosuje m. in. armia brytyjska w swoich sortach i smockach), ale wg mnie guziki powinny być kryte, żeby nie zaczepiały, kieszenie przykryte klapkami zabezpieczone przed wnikaniem brudu i wypadaniem zawartości, dzięki  fajnemu patentowi czyli znane z parek M51 i M65 oraz brytyjskich smocków, przedłużenie kieszeni na klapę, wygląda to tak: po zamknięciu klapki górna część kieszeni zostaje zagięta razem z klapą, w wyniku czego tworzy się dość szczelne zamknięcie. Spodnie mają podwójne zakończenie nogawek (coś podobnego jak w spodniach narciarskich) zabezpiecza to wnikanie kurzu, owadów i płazów. Można je schować, podwijając do środka nogawek bo są tam 2 guziki do ich przypięcia.
    Rzepy velcro może są praktyczniejsze ale spróbujcie w nocnej ciszy otworzyć kieszeń zapiętą na velcro, robi tyle hałasu że szkoda gadać (bardzo wkurzające są kieszenie w bluzach ACU, kto je ma wie o czym piszę).
    Spodnie kupione w kanadyjskim sklepie z odzieżą wojskową i taktyczną. Hm... trochę dziwna sprawa, nie wysyłają do Polski ale mi się jakoś udało :D (zrobili wyjątek - chyba mają słaby obrót ;) ).
    http://www.dstactical.com/outlet/product_info.php?cPath=67_68_70_72&products_id=43&osCsid=79793a35ef3be1d1cde97381f48327a0
    imageimageimage
    a to chyba koszula do tych spodni...
    imageimage in action
    PS
    mają jeszcze wersję w kolorze khaki ale w rozmiarach LR i LL, kurtka do kompletu - obok.
    imageimage
  • No ładne ładne te spodenki  :D - zielone jednak według mnie ładniejsze i praktyczniejsze 
    pozdrawiam
    Piotrek
  • O, podejrzewam, że Devilowi by się spodobały :)
    Zresztą cholercia, ja bym też takie przygarnął, zwłaszcza te khaki... Szkoda, że w Polsce nie ma :(
  • No właśnie, szkoda, że w Polsce w zasadzie są  niedostępne, a i na ebayu pojawiają się dość rzadko,cały internet przeszukałem zanim trafiłem na ten sklep, spodnie mają suwak w rozporku, który działa w obydwie strony, ponieważ nie wspomniałem, że w pasie są guziki prawdopodobnie do spięcia z tą kurtką z którą tworzą swego rodzaju komplet.
    imageimageimage
    trochę o tych sortach na tej stronie:
    http://www.mpmuseum.org/securcombat.html

• ogo - ta  kurtka  fantastyczna jest - jak z  materiałem ? napisz  coś ...do  mnie  zawitał  dziś holenderski  skośniak...... magazynowy - długo  szukałem - ale  kurtka  piękna  co za  kolor i krój........ w  wolnej  chwili  wrzucę  kiedyś...mam  dwa  skosy holenderskie  jeden  nieco  wysłużony ale  nosi się  go  wyjątkowo ... pięknie  patynuje ...dla  mnie  number  two - po emkach rzecz jasna...a  teraz  widze  ten  kanadolski jacket powyżej   i co tu  kryć  ...człek  aż sie   oblizzzuje ! 

Blatio pytanie  do Ciebie - możesz coś  o  tych skosach holenderskich   więcej  powiedzieć ?   chętnie  opatrzyłbym  go  podpinką , ale  nie wiem gdzie ja  znaleźć

pozdrowienia  Wszystkim ! 

• Mówiąc o holenderskich skosach myślisz o takim czymś?

image
  • Chyba Przemoon ma na myśli zieloną holenderkę o skośnych kieszeniach, tę starszą i ładniejszą :)

Niestety, nie miałem okazji mieć wiele do czynienia z tą kurtką i sprawa podpinki jest dla mnie tym bardziej nieznana... :(
  • Przemoon: powiem szczerze, że do tej pory nie miałem do czynienia z sortami kanadyjskimi, czasami gdzieś mignęła fotka w necie, na dobre zaciekawiło mnie kiedy trafiłem na aukcję o której pisałem powyżej, bardzo się napaliłem na te spodnie,  bo krój fajny i  materiał nyco, guziki z nylonu (lub innego mocnego tworzywa) przyszyte na tasiemki, itp, itd. W zasadzie trudno stwierdzić czy to nyco ale na pewno nie bawełna (z której prawdopodobnie szyto podobne spodnie), bo na jedynej metce nic nie pisze o rodzaju tkaniny z której uszyto spodnie, w dotyku raczej miękki, wydaje się delikatny i przewiewny, nie to samo co grube nyco w spodniach M65, przy dokładnym przyglądaniu się materiałowi, ścieg tworzy delikatne pionowe paski - coś jak w HBT (a może to złudzenie optyczne) - ale nie jest to ścieg jodełkowy ani ukośny-twillowy., poniżej kilka detali tych spodni.
    image
    image
    image
    UWAGA:
    przed zakupem trzeba uważać na rozmiarówkę, najlepiej zapytać o
    pomiar w pasie i długość nogawki od kroku, spodnie nie posiadają
    regulacji w pasie, wielkość podana w calach, ja kupiłem rozmiar 7332
    czyli dla wzrostu 73 cale ok 185cm i pas 32 czyli ok. 81cm, ja mam 174cm
    wzrostu i są ok , trzeba jednak uważać na
    długość, ponieważ spodnie są dedykowane do noszenia na butach wojskowych z
    wysoką cholewką, dlatego dla wzrostu 185 pasują  na mnie.

• Ogo ...... kurtkę też kupiłeś ? ....zazdroszczę szczerze ....jeśli tak Blatio ....ma rację ....chodzi o kurtkę ... Batawów ....czyli o skośną '' starszą ''holenderkę ...oliwkową ....wrzucę zdjęcia ...jak będę miał więcej czasu ....wszyscy juą pewnie znacie ale magazyn z 1987 ...z tym szczególnym zapachem ....zawsze cieszy człowieka ! Gdyby ktoś co nieco więcej wiedział o niej ...niechaj pisze

te  spodnie Ogo  ...naprawde  piękne  ! 

• Kurtki nie mam, ale  jak będzie okazja, któż to wie...
  • Jak będziesz zamawiał z tego sklepu co spodnie to pisz na forum. Zgłaszam się do zbiorowego zamówienia. ;]
  • Sam się na te spodnie kanadyjskie czaje, bo mi się podobają od dawna, a holenderkę swego czasu miałem pancerne to to było sam kieszenie te skośne dość malutkie i z rozmiarówką trza uważać, bo jak pamiętam, ta kurtka którą ja miałem nie była mała.
    image
  • He, he, sam taką mam, fajna kurtałka, nowa z magazynu, faktycznie kieszenie piersiowe nieduże, lepiej kupować szerszą w klacie niż się nosi, bo kiepsko wygląda jak się coś do nich włoży i kiepski komfort, coś o tym wiem bo miałem identyczną tylko mnieszy rozmiar, dałem ją w prezencie chrześniakowi ale on chyba nie pali się do noszenia wojskowych ubrań.
  • Ta ze zdjęcia była na mnie za duża i poszła do ludzi, a kupowana byłą, jeszcze za małe pieniądze ;)
  • Bluza DPM, naprawdę polecam, świetnie leży i jest lżejsza od letniej BDU. Cena śmiesznie niska. (19 pln z przesyłką)
    image
  • "Srebrna" Alpha, kupiona już jakiś czas temu, ale pochwalę się teraz :)
    imageimage
    jeszcze obszyta:
    image
  • Mefor śliczna ta Alpha.
    a tu moja Apparel corp. of America rok 68 zakup z przed miesiąca :)
    image
    image
    image
    image
    image
  • Ładne sztuki - Czas na M-ki nadchodzi  :D - już niedługo - ja w tamtym roku przechodziłem całą zimę w m65/m51 z podpinką

• Ani trochę taktyczności ale za to czysty oldschool. :D

image
  • Oldschool = Brutal i Wars :D, właśnie gdzieś mi kiedyś też zaginęła taka maszynka klasyczna podczas remontu. Bo e obecne z tymi 2-3 ostrzami mnie wkurzają :-(
  • Brutala wąchałem, zapach przyjemny ale zbyt ciężki dla mnie. Przemysławka mi się kojarzy z taką prawdziwą niemiecką wodą kolońską.
  • Ciekawe, nie dalej jak ze 3 dni temu przypadkiem chlapnąłem na siebie wodę Kanion (odkażałem skaleczenie). Następnego dnia czułem jak chodzi za mną jakiś oldschoolowy zapach. Całkiem niezły jak za te kilka zł. Dopiero za którymś razem skojarzyłem, że pochodzi on z tych kliku kropel, które wsiąkły mi w spodnie :) Jak uważacie, dobrze by się komponował z M-ką? :D 
    Powiedzcie, jak się sprawdzają te maszynki do wymiennych żyletek? 
    Wybaczcie off top, ale musiałem.
  • Nie zapychają się tak szybko jak te kilku ostrzowe, łatwiej utrzymać w higienie, szybciej się chlastniesz, ale to kwestia wprawy, mi na dłużej starczyła żyleta osobiście i mały ból czasem ciężko kupić żyletki i taki w sumie sentyment miałem do niej, bo w sumie pierwsza maszynka do golenia moja to była i jestem bardzo zły, że mi zginęła bo od ojca ją dostałem ;). Czasem powoli myślę o brzytwie, ale to już wyższa szkoła jazdy :D
    proszę cię bardzo :D
  • image
    image
    image
    neck gaiter us army
    image
    bandana DPM
    image
  • To ja też się pochwalę - bardzo użyteczne rękawiczki :)
    image
    nie było w Tigerze :(

• Ja tam ta syntetyczna skórka na Mechanixach się sprawdza? Nie przeciera się za szybko? Nie mechaci? Jak z przyczepnością i schnięciem w razie przemoczenia?
  • Witam
    No rękawiczki mam od ok 2 tygodni - na razie jestem bardzo zadowolony - nie krępują ruchów - ręce się nie pocą 
    jak się przemoczyły to wyschły szybko - skóra ma dobrą przyczepność - ale nie wiem czy nie będzie się mechacić - bo zaczyna się coś pod palcami tam gdzie się najwięcej wyciera
    :)
  • image

W końcu cały komplecik jest ;)

image

image

w końcu marpacik w komplecie :) i będzie lekka wyprzedaż u mnie :D , bo się mi zmalało troszku :P

image

CRKT 3017 7" Fillet - Russ Kommer Design

• Oj, biedne te rybki będą :) - jak zobaczą tego filleta

• Filetem krótszym się nie wygodnie włada :P próbowałem kuchennym z kompletu matki i średnio wychodziło dłuższy jest bardziej uniwersalny. Ryb nie łowi się wile w moich okolicach, ale jak już wezmę to głownie drapieżnik więc czyms fileta trza ściągnąć ;)
  • Lobo47, Ziomek: a ja właśnie  kupiłem kaptur wolf (jenot?) w bardzo dobrym stanie, jak już będę go miał to wrzucę kilka fotek a na razie link do aukcji, trudno upolować kaptur w takim stanie.
    http://allegro.pl/kaptur-m51-jenot-i2753858568.html?source=oo

• Piotrek!......Piękna sztuka!.... i tanio!!!... Jeśli możesz to powiedz...z czym on będzie z Twojej "szafy" kompatybilny? ;) Pozdro
  • Z moją parką M51 oczywiście, o kurtkach M51 (mam 4 sztuki) nie wspomnę, mam już jeden taki kaptur ale w trochę gorszym stanie. Andrzej zauważ stemple, są w 2 kolorach: pomarańczowym (info z kontraktem itp) oraz instrukcja w kol. czerwonym, widziałeś już takie? Chyba, że jest 1 kolor pomarańczowy a na zdjęciach przekłamanie aparatu.
  • Wiesz!... patrząc po stanie zachowania się tego nadruku na kapturze...odnoszę wrażenie ,że on wcale nie był używany!
    Swoją drogą to..... nieźle przetrzepali te "futrzaki" :(

• Piotrek
    Widziałem tą aukcję - też się nad nim zastanawiałem bo futro wygląda super - takie puchate :)
    Ale na razie nie było środków pieniężnych zbyt wiele
    Widziałem już kaptury opieczętowane dwoma kolorami jak w tym - przepiękny egzemplarz 
    pozdrawiam

• ogo2 Piotrek! Jak dojdzie to zrób dokładniejszą fotkę tej części stempla z kontraktem!.....na moje
    HUDSON GARMENT CO.,INC..... kontrakt 16 APR.1953......piękny "Szary Wolf"  :)
  • To fakt, szkoda futrzastych, ale nie nasza wina, że ich futro  wygląda o niebo lepiej niż te sztuczne odpowiedniki, wygrzebałem mój starszy kaptur i o dziwo, nie wygląda tak źle... fotki tego kaptura w wątku "Kurtki M51..."

• Lobo47: Andrzej fotki kaptura wrzuciłem do wątku " Kurtki M51" reszta dokładnie jak napisałeś: HUDSON GARMENT CO.,INC..... kontrakt 16 APR.1953
    image
  • image

CRKT fillet 7' , który już pokazywałem, no jest ogromny trza przyznać, no ale fileciak taki powinien być ;)
    image
    image
    Tego nie trza przedstawiać sam to zrobił, choć ma delikatnie nadłamany czubek ostrza czego się nie dziwię jest bardzo szpiczaste w oryginale i cienkie, no ale tak to stan idealny, widać mało używany i za dobra kaskę w stosunku do nowego :D 
  • Bardzo ładny ten gerber!!! :D zawsze chciałem sobie kupić ale jak dotąd nie mam :( - muszę się kiedyś zdecydować jak środki będą
  • i da się go otwierać, jedna ręką :D

• Cześć Koledzy! jeśli piszemy o swoich tu nowych zabaweczkach to chciałbym się pochwalić swoją. Otóż swego czasu będąc jeszcze na misji nabyłem u tubylców ochraniacz zegarka w kamuflażu woodland US i niestety nigdy później nie udało mi się już takiego kupić więc postanowiłem skroić taki na miarę:) jest w kamuflażu brytyjskim a jak wyszło przedstawiają poniższe foty. imagehosting">
    Darmowy hosting zdjęć i obrazków
    Darmowy hosting zdjęć i obrazków
  • Kupisz taki na allegro, ja miałem swego czasu za łebka w panterze albo to był woodland, ale ripstop i nie taki normalny nie wiem do końca czy czasem nie robione to było z materiału co pieczarki szyli. Kumpel brata mi dał jak wrócił z Bośni z misji ;) może znajdę w domu to wrzucę fotkę.
    Wać pan słabo szukasz proszę http://allegro.pl/mil-tec-pasek-ochraniacz-na-zegarek-zielony-i2760048895.html , a wujka  google nie łaska było spytać on zna i wie praktycznie wszystko http://tinyurl.com/axddwx9
  • Spotkałem takie oczywiście na allegro ale to nie to samo, mój jest szyty na ,,specjalne zamówienie,, :) jest szerszy niż te oferowane przez chyba Mil-Teca.
  • wygląda na mocny....thx za linka, pozdrawiam
  • Karrimor down gilet pusiu :D
    image

oraz bluza naziemna wz89 w żabce podoba mi się ten kamuflaż ;) , z tym ,że bez pagonów
    image
  • Ładna ta bluza - pagony do wywalenia :)