Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • 150 to cena, którą on wmawia klientom - wiadomo że podpinka kosztuje 4-5 razy mniej:)

chodzi mi o to że Alpha nie popełniłaby błędów (literówek) na swoich metkach typu mde zamiast made i n zamiast in

no chyba że to jakieś nowe skróty w angielskim o których nie wiem:) - ale w tej materii to na pewno większą wiedzą dysponuje Blatio...

że już nie wspomnę o rozstawie literek w słowie TENNESSEE - na papierowej metce widoczne na zdjęciu nr 3 w lewym dolnym rogu:)

jeszcze raz podkreślam że wiem o tym że to cywilna chińska alpha z materiału niby wyprodukowanego w US, zastanawiam się jedynie nad tym czy nie jest to jej podróbka(!) :)

• henrychinaski:  proszę poczytać wątek: "ARTYKUŁ:Garść informacji o kurtce M65 by Blatio - PRZECZYTAJ ZANIM ZAPYTASZ!"

http://m65.org.pl/forum/discussion/7/artykuk-garśc-informacji-o-kurtce-m65-by-blatio-przeczytaj-zanim-zapytasz#Item_1

Tam wszystko jest wyjaśnione :)

• Andrus, tam nie ma odpowiedzi na zadane przeze mnie pytanie.
  • Pozwoliłem sobie wkleić fragment tekstu Blatia, gdzie mam nadzieję, że zawiera się przynajmniej częściowo odpowiedź na zadane przez Ciebie pytanie:

"Metki kurtek niekontraktowych / podróbek
    [...]
    Alpha

Na początek spójrzmy na przykładowe metki z kurtek cywilnej produkcji firmy Alpha. Alpha oficjalnie dość wyraźnie stara się "odcinać" od kontraktowych produktów, poprzez różnicowanie "cywilnych" metek za pomocą trzech poziomych linii oddzielających część z rozmiarówką od pozostałych informacji na metce. Te trzy linie stały się nawet oficjalnym znakiem rozpoznawczym Alpha Industries, które wyewoluowały w obecne logo Alphy.

[...], cywilne produkty Alphy charakteryzują się przede wszystkim:
    - obecnością trzech poziomych kresek pod rozmiarówką;
    - obecnością czarnej metki z logo producenta pod główną metką;
    - obecnością małej czarnej metki z logo przy skraju lewej kieszeni piersiowej.

Starsze generacje cywilnej Alphy, przez niektórych M-kowców zwane "zielonymi Alphami" (i w opinii niektórych najlepiej wykonane i najbardziej kultowe cywilne Alphy miały takie oto charakterystyczne zielone metki - biały napis "Alpha" na zielonym (lub czarnym, gdy kurtka była czarna) tle:

A tutaj na odmianę przykładowa metka z ostatniego, najnowszego okresu produkcji Alphy (przez niektórych uważanego za "początek końca" kultu Alphy), czyli kurtek produkowanych w Chinach: (zdjęcia w stosownym wątku)

Jak widać, napis "made in China" (lub też "made in Egypt") jest już całkiem oficjalny.

Wyróżniony powyżej fragment oznacza, że powszechnie znane chińskie Alphy nie mają literówek na metkach. 

Jeśli chodzi o podróbki w ogóle, to rządzą się one swoimi prawami. Chińskie Alphy są nie tyle podróbkami, co produktem pochodzącym od tej samej firmy, która zachowała ciągłość produkcji od iluś tam lat obejmując swojego czasu również produkcję kontraktowych kurtek. Zasadniczą różnicą jest zmiana lokalizacji produkcji,  projektu, bo nie szyje się już dla armii, inny jest materiał, detale, nawet rozmiary i przybyło wersji kolorystycznych. To zupełnie inna filozofia, szyło się na konkretne potrzeby, dobrze i dużo, a teraz tylko dużo. Podsumowując, jest jak w tej pamiętnej reklamie: prawie robi dużą różnicę ;)
    Jeśli gdzieś się pomyliłem, niech mnie ktoś poprawi :)
  • mcm -  dzięki, wiem że to cywilna Alpha chińskiej produkcji z ostatniego okresu, chodzi mi tylko o to, czy jest to produkt Alphy czy podróbka Alphy?

• Mi się ogólnie już wydaje, że obecne produkty Alphy są tylko robione pod jej banerem, bo dobrej nowej Alphy już nie ujrzysz na pewno. 
  • Henrychinaski, wydaje mi się, że nie jest to podróbka, tylko współczesna Alpha. Skróty niektórych wyrazów na metce to objaw charakterystyczny dla tych kurtek.
  • mcm - dzięki, to jest właśnie odpowiedź na moje pytanie, gdyby kosztowała tyle co nowy Helikon (250) to co doradziłbyś brać? tę Alphę czy jednak Helikona (obie szyte w CHRL)
  • Witam
    Czy przy około 95 w klatce i około 170 wzrostu powinienem szukać m65 w rozmiarze S ?
  • Witam. Jestem nowy na forum i chcialem dokonac zakupu M65 firmy Alpha Industries. Znalazłem kurtke tutaj: 
    http://www.predathor.pl/168,kurtka-m65-alpha.html ale cena jak na oryginalna kurtke z podpinka wydaje mi sie dosc mala. Czy aby na pewno jest to oryginał?
  • Na 100% jest to wersja cywilna,za duży wybór rozmiarów:)
  • Rozumiem ale chce kupic wlasnie cywilna wersje :) mam emke z helikona w rozmiarze M ale jest na mnie niestety za duza, a ze ostatnio dostalem przyplyw gotowki postanowilem szarpnac sie na alphe ;) Jednak cena 400 zlotych jest dosyc zastanawiajaca bo na pentagon.pl ta sama kurtka z podpinka kosztuje 489 zlotych a z tego co mi wiadomo pentagon jest polskim dystrybutorem oryginalnych alpha.
  • zimny papiez szkoda kasy na ten chłam, kupuj kontrakt będziesz pan zadowolony w takiej samej cenie napisz do Luka best jest u nas na forum. 
  • Razem z deszczem z nieba spadło takie coś:

image

image

image
  • McM: Cześć Andrzej, bardzo ładna zdobycz, od MrL, czy z e-baja ? Pamiętam, że kiedyś natknąłeś się już gdzieś na podobną z Crownem, ale daleś spokój, bo niby "szafa za mała" czy  coś w tym stylu ;) ,  czyżby to ta sama?

• Andrzej, No to wypada tylko  pogratulować, naprawdę unikatowa emka :) U mnie padało dzisiaj ale nic z nieba nie spadło, czyżby tylko w Krakowie spadały emki razem z deszczem? Ciekawe... ciekawe...
  • Przepraszam że się wtrącę ale czy ktoś wie ile trzeba czekać na kurtki od lukabest i jaka jest szansa akurat na rozmiar S? :)
  • Oj Andrzej! Masz teraz naprawdę  "rarytas" .....z tym zamkiem Crown!!! Piękna sztuka! Pozdrawiam :)

Ps
    Ciekawi mnie Andrzej.....ile tak naprawdę mogła liczyć "seria" tych kurtek z tym unikatowym jak na M65 zamkiem i
    kto je szył?????Hmm

• Cześć, Andrzej. Dzięki. Tak, to cenny egzemplarz: pierwszy na liście i w dodatku z Crownem, zamkiem, który wedle wszystkich znaków na niebie i ziemi nie występuje w żadnej innej emce M-65.
  • a czy mógłbym dostac na privie numer telefonu do lukabest? :)
  • Na Allegro rubryka znajdź użytkownika ...wpisz lukabest...i zobaczysz aukcje...a tam do każdej aukcji podany jest numer tel.
    i...piękne egzemplarze kurteczek ;)

http://allegro.pl/kurtka-m65-us-army-medium-short-i2643105240.html
  • dziekuje bardzo :)
  • zimny_papiez wystarczyło napisać na forum na pw, to samo byś się dowiedział, Andrzej ja tobie na prawdę zazdroszczę samych oliwek :d 
  • Cześć, Andrzej. Dziękuję. Pierwsze emki kupowałem od Ciebie. :)

• Owszem pamiętam, w sumie to żal mi dwóch, które miałem wtedy, no, ale nie pracowało się więc jakoś sobie trza było radzić ;), się miało dojście w usa.  
  • mcm 
    przepiękna m-ka - to jakby ukoronowanie kolekcji - egzemplarz unikatowy - i ten CROWN - wszystko co najlepsze
    :D
    pozdrawiam z deszczowego Krakowa - dzisiaj obowiązkowo w m-ce 
    image

• Hmmmmmmmm świetnie tigerek się zgrywa z jeansami :), kurde Ziomek jak będę w kraku kiedyś może uda się ugadać, by coś pogadać przy %
  • No właśnie 
    Jak będziesz to pisz - ja bardzo chętnie :) - i możemy do lukabesta za płot zaglądnąć
    pozdrawiam
    czekam na wiadomość :)
  • Do luki się boję iść, ale poznać chętnie, poznam człowieka. 
  • Ziomek_z_lasu: Piotr, dziękuję. Piotrek Ogłuszka ładnie to powiedział: "W Krakowie z deszczem lecą emki z nieba". Tak jest naprawdę. Oglądam Twoje zdjęcie. Połączenie bluzy tiger stripe z oliwkową emką jest świetne. W tym sezonie będę lansował do oliwkowej kurtki szalik Oranje. Czarna dokerka, pomarańczowy szalik, oliwkowy kontrakt, niebieskie wełniane spodnie w czarną kratkę (Massimo Dutti) i brązowe martensy - wyobrażasz to sobie? :)
  • Piękna kurtka! :)
  • Dzięki, Kolego. W Krakowie z deszczem lecą emki z nieba. W Krakowie są piękne koncerty, byłem na Placebo, pojadę na Archive. W Krakowie mieszkają piękni ludzie. Ach... ten Kraków. Może kiedyś opiszę ten wieczór w Krakowie, kiedy zobaczyłem w świetle latarni Marka, który powiedział: "Andrzej, widzę cię" i podszedł trzymając w ręku dwie emki - jedną dla mnie, drugą dla kogoś innego. Byłem ciekawy, jaką emkę Marek mi wybrał. Kiedy na górze, w hotelowym pokoju, zobaczyłem, że to bezimienna "817" z Crownem, wiedziałem, że jest moja. Ta kurtka stanowi przejściowe ogniwo pomiędzy kurtkami M-51 i M-65: ma cząstkę starej epoki odchodzącej już do przeszłości: zamek Crown i nowoczesny kształt, ale jeszcze do końca nie ukształtowany. Wyjątkowa kurtka. Łącząca przeszłość z przyszłością, epokę Charliego Parkera z epoką Jimiego Hendrixa.
  • Ja niejaki czas temu kupiłem od Marka kurtkę M-51 wyprodukowaną 16 kwietnia 1953 roku przez Skyline Clothing Corp. Na początku było nam ze sobą nie po drodze, ale pomalutku, powolutku, przekonywała mnie do siebie, a teraz jesteśmy nierozłączni... Codziennie szukam okazji, żeby ją założyć. Gdy jest trochę za ciepło, zarzucam ją na T-shirt, a gdy tylko się ochładza, na moich ustach gości uśmiech i wychodząc na wieczorny spacer z psem, z lubością sięgam po kurtkę czekającą na mnie na wieszaku. Podoba się nawet mojej rodzinie, również jej starszemu pokoleniu, dotąd nierzadko krzywo patrzącemu na moją M-65; i to mimo że 65-ka jest nowsza i w lepszym stanie. "Skylinka" jest pokryta patyną czasu, pochodzi z tego samego roku, w którym urodziła się moja Mama, jest po prostu piękna... :) To niesamowite, że możemy się cieszyć towarzystwem naszych starych, dobrych kurtek, niczym najlepszych przyjaciół :).
    W weekend postaram się sfotografować tę kurtkę i wrzucić zdjęcia do wątku o M-51.
  • mcm
    Andrzej - wiedziałem że ta M-ka musi być Twoja - pierwszy kontrakt - crown - to jakby nieodłączna część monografii - według mnie powinna się tam znaleźć 
    Słuchałem kiedyś audycji na 1 programie polskiego radia - wypowiadali się historycy sztuki mody - określili M-kę mianem ideału - niedoścignionego, uniwersalnego wzoru mody 20go wieku - w niej każdy wygląda dobrze
    więc do m-ki pasuje wszystko :) - i tak będzie się wyglądało SUPER!
    ja załapałem tą chorobę - i teraz raczej tylko m-ki (z wyjątkiem G1)
    pozdrawiam
  • http://allegro.pl/show_item.php?item=2649002171 

kontrakt to czy cywil bo zgłupiałem:) coś mi nie pasuje to RN 35569...

• mcm - dziękuję
  • Jednorazowy kontraktor kurtek M65 firma DAKOTA INDUSTRIES, INC. zastosowała moim zdaniem bardzo dobre zabezpieczenie otworów
    do sznurka i troka w kurtce M65. Podobne zabezpieczenia metalowym "oczkiem" ... występują czasami też u innych
    kontraktraktorów....ale czy było to powtarzalne? Ja w swojej Alphie z 78" tego nie mam...otworki są obszyte nicią. Ciekawi mnie czy wcześniejsze
    kontrakty Alphy ....."takowe cudo" mają!?

image
    image
    image

• Czołem, Andrzej. Wynotowałem kurtki z metalowymi oczkami do sznurka w talii, które posiadam. Z tego wykazu wynika, że w metalowych kółkach gustowała przede wszystkim firma So-Sew Styles. Znalazłem bowiem to ustrojstwo w emkach M-65 tej firmy z lat: 69, 72, 74, 87. Poza tym metalowe oczka posiadają: Sportsmaster i Rolane z 68 oraz Alpha z 81.
  • So-Sew z 81-roku kontrakt DSA 100-81-C-2335 też takowe "oczka" posiada.
  • u mnie także w so-sew
    image
  • Cześć koledzy!
    Znalazłem fotkę kontraktowej "srebrnej" Alphy z 71" i takowa też posiada...oczko!

image

Drążąc  temat "oczek" doczytałem się ,że np specyfikacja MIL-C-43455 kurtki M65  ściśle określa w punktach od *3.3.8.1 do *3.3.8.3 rodzaj,
    grubość i jakość ściągacza (jeśli dobrze to przetłumaczyłem) ...ale nie ma nic na temat zakończenia otworu- "tunela" w talii w którym przechodzi ściągacz!
    Myślę że...dano wolną rękę kontraktorom w doborze i sposobie zakończenia tegoż niewielkiego ''otworka" i nie ma....
    chyba regularnej powtarzalności i sposobu montowania "oczka".

Przeszukałem jeszcze z wujkiem "guglem'' jakieś tam fora i znalazłem kilka innych sposobów, rożnych firm
    Golden,Propper i Alpha - Made in China (wszystko cywilne)....jak sobie radzono z "wyprowadzeniem" ściągacza!

image
    image
    image
    image

• Witam wszystkich.

Mam pytanie odnośnie kurtek M 65, a mianowicie odnośnie ich "zimowości". Planuję kupno kurtki do codziennego użytku i zastanawiam się, czy 65-tki są rzeczywiście wystarczająco ciepłe na zimę. Oczywiście biorę poprawkę na to, że organizmy różnych ludzi różnie reagują na zimno, ale chciałbym mieć przynajmniej ogólne pojęcie o tym jak 65-tki trzymają ciepło. Wszyscy wiemy jakie są polskie zimy. Jak wyglądają wasze doświadczenia? (jak grubo ubieracie się pod kurtkę).
    Chciałbym też wiedzieć, czy jest duża różnica (jeżeli w ogóle) między trzymaniem ciepła przez Helikony i Alphy. Nie wiem czy jestem w stanie teraz wydać ponad 5 stów na kurtkę, więc skłaniałbym się ku Helikonom, jeśli chodzi o chęć kupna. Podpinki do kurtek, które widziałem na allegro nie wyglądają na zbyt ciepłe, więc jak to z nimi jest? Nie znalazłem ani jednej na "baranku", gdzie takowe można znaleźć?

Wybaczcie, że tak się rozpisałem. Mam nadzieję, że udzielicie mi rady, która pomoże mi w zdecydowaniu czy kupić 65-tkę, czy nie.

Pozdrawiam.
  • Spróbuję Ci pomóc, opierając się na moich obserwacjach z ubiegłej zimy.
    Kurtka M65 z podpinką (standardową) jest dosyć ciepła. Ja pod spód wkładałem, w zależności od mrozu, bieliznę termiczną Crafta (gdy było naprawdę zimno) lub zwykły bawełniany T-Shirt, na to koszulę falnelową, wełniany sweter lub polar 300. To wersja na duże mrozy. W mniejsze obywałem się bez koszuli flanelowej. Oczywiście szalik był obowiązkowy. Standardowa pikowana podpinka mi wystarczała, jeśli zdecydujesz się na "baranka", to na allegro sprzedaje je army_bb (teraz ma urlop).
    Kurtka M65 z podpinką jest niezła, ale ma, jak dla mnie, jeden feler - jest trochę za krótka i siarczysty mróz dobiera się do pośladków. ;) Dlatego kupiłem parkę M65, która całkowicie rozwiązuje ten problem. :) W dodatku kaptur, jeśli się go szczelnie zapnie pod szyją, odcina dostęp wiatru. Zrobiłem nawet test - założyłem kurtkę i wyszedłem na mróz, po jakimś czasie wróciłem do domu, ogrzałem się, założyłem parkę i znów poszedłem na spacer. Wniosek był jeden - the winner is... Extreme Cold Weather Parka M-65! :)
    Podsumowując - na prawdziwą zimę lepsza jest parka (M65 lub M51).
  • Mi akurat w rozmiarze MR sięga do ok połowy tyłka, termika to bardzo indywidualna sprawa, bo ja np. rok temu zima nie ubrałem ani razu podpinki, tylko pod kurtka polar, albo bluza, bo z podpinką bym się nie zbyt dopiął w MR, a że spadłem z wagi to się okaże tej zimy czy nadal nie będę musiał używać podpinki, bo jak dla mnie m-ka z podpinką jest na prawdę bardzo ciepła kurtką ;)  
  • Potwierdzam, polarek kaczuchy plus zwykła emkowa podpinka na naszą zimę wystarczy.Przy siarczystym mrozie zamiast kaczki zakładam francuski polar wojskowy i jest git.
  • No nie no francus to już przegięcie jak dla mnie, bo jeśli chodzisz, nawet powoli to i tak się za chwilę zaczniesz gotować :D 
  • No własnie! Devil dobrze to napisał ,,termika to bardzo indywidualna sprawa,, Jednemu może być w kurtce M65 b.gorąco a drugiemu b.zimno
    jeśli mowa o warunkach zimowych i w zależności od tego.....  co będziesz w niej robił !
    Ogólnie to kurtka M według specyfikacji to "produkt"  do -15...tak to zaplanowali....potem na wierzch parka .Osobiście nigdy nie zmarzłem w
    w kurtce M65 czy to w mieście czy terenie...... uważam ją za ciepłą , nieprzewiewną ..." kurciawę"
    Ale..... jak to pięknie ujął nasz kolega Krees "na prawdziwą zimę lepsza jest parka (M65 lub M51)"......i nagrodę temu co ją wymyślił :)... i mi ją
    sprowadził :)
    Odkąd zakupiłem w zeszłym roku parkę od Marka Lukabest...praktycznie się z nią nie rozstawałem przez zimę...no chyba że zakładałem
    wtedy kurtkę M65 ;)......idealnie chroni przed śniegiem,wiatrem...od ud do czubka głowy. Pozdrawiam
  • Witam zacne grono fachowców i pasjonatów; mam jako laik pytanie odnośnie kurtki z linku poniżej, czy to rzeczywiście wersja kontraktowa cywilnej alphy?
    z góry dziękuję za odpowiedz

przepraszam za omyłkowo zdublowany link w następnym poście 
  • Cywilne wersje nie miały kontraktów.....to wyrób "domowy" jeśli można tak to napisać... Alphy made in China lub Korea.Pozdr

Ps
    Do kurtki kontraktowej M65.....daleka droga..... :)