Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Pierwszy adres Alphy Industries Inc.: 614 11th Street, Knoxville, TN 37902. Fotografia pochodząca z 1947 roku przedstawia niedawno wzniesiony budynek ze szklanych cegieł (luksferów). Umożliwiało to przedostawanie się naturalnego światła do wnętrza - rozwiązanie innowacyjne na te czasy. Dzierżawę fabryki uzgodnił z właścicielem - Levis Strauss Company - "Breezy" Wynn, dobry, ożywczy duch Alphy w jej początkach. On też zezwolił Alphie na przejęcie wypożyczonych przez jej protoplastę, spółkę Dobbs Industies, Inc. (zawieszoną w realizowaniu kontraktów rządowych w 1959 roku za nieuczciwą konkurencję), maszyny i pracowników. Tu Alpha zrealizowała pierwsze rządowe zamówienie - istniejący kontrakt i subkontrakt dla Dobbs na płaszcze przeciwdeszczowe i kurtki lotnicze:

image

Oto ten adres wskazany przez program "Google maps":

image

Biały budynek ma charakter mieszkalny i nie przypomina fabryczki "z luksferów". Tylko słupy elektryczne jakby z dawnych lat. W głębi jednak widać zabudowania z czerwonej cegły, które mogą być siedzibą firm. Przyjrzyjmy się im od drugiej strony, od strony równoległej 12th Street:

image

Ten budynek na pierwszym planie to taki sam prostopadłościan, jak budynek "z luksferów". Dawniej mógł być to adres należący do 11th Street... Kto wie.

Pójdźmy dalej tropem Alphy Industries. Następny adres firmy: Blount Avenue 2321 West Blount, Knoxville TN 37920 to nowo wybudowany, rozległy kompleks fabryczny, do którego spółka przeniosła się w roku 1979/80. W tej fabryce Alpha produkowała rocznie 550000 kurtek polowych. Na pierwszym planie widzimy biały budynek, w którym mieściła się firma Summit Apparel, subkontraktor (podwykonawca) Alphy znany z kontraktowych lotniczych kurtek, spodni i innej odzieży specjalnej kupowanej przez U.S. Defense Departament. W głębi ogromna czerwona hala z zawieszonym dawniej nad wejściem szyldem z logo Alphy w kształcie litery "A" z trzema paskami - dzisiaj na miejscu tamtego znajduje się szyld innej firmy produkującej ubrania.

image

Ta piękna fotografia przedstawia ulicę West Jackson Avenue w starej dzielnicy Knoxville, zwanej Old City - położonej w północnej części śródmieścia. Downtown jest obecnie domem dla unikalnych restauracji, barów, klubów i sklepów. Kiedyś miasto było jednym z największych centrów handlu na Południu, wzdłuż Jackson Avenue zbudowano wielkie magazyny i hurtownie, do których zjeżdżali kupcy po zaopatrzenie dla swoich sklepów. Niegdyś pod numerem: 214 W. Jackson Avenue mieściła się firma John Ownbey Company., Inc., jeden z producentów należących do Wynn Industries Confederation i współpracujących z Alphą Industries.

image

Gdy idziemy pod wskazany adres, widzimy taki obrazek: między dużym budynkiem z umieszczoną na dachu reklamą JFG Coffeee (z lewej - 200th Jackson Avenue) i okazałą kamienicą, gdzie mieszczą się luksusowe lofty za 320000 dolarów (po prawej - 220th Jackson Avenue) jest luka, w której znalazły swą niszę niewielkie budyneczki z czerwonej cegły sprawiające wrażenie magazynów bądź zakładów produkcyjnych - na tę właśnie "lukę" przypada numer 214 Jackson Avenue. Czyżby widoczne parterowe zabudowania były dawno temu siedzibą Johna Ownbeya? Jeśli tak, to wyglądają bardzo skromnie przy wspaniałej siedzibie swego protektora Hermana "Breezego" Wynna - budynku należącej do niego firmy: Southern Athletic Company.

image

image

• Blatio: Dzięki, a jak to było w przypadku oliwek? Mówimy tu o kontraktowych, szytych tylko w US. Czy powstał ich następca, M-cośtam?

mcm: Nawet nie wiesz, że właśnie mnie wyręczyłeś, ostatnio szukałem tych adresów, ale nie mogłem do nich dotrzeć :) Czy podany przez Ciebie adres 214 W. Jackson Ave. nie przypada na te lofty właśnie? Tu jest ich strona: http://www.firestreetlofts.com/info.html
    Teraz z dużym prawdopodobieństwem wiem, gdzie narodził się mój John Ownbey :D
  • Andrus: Na murze budynku, w którym są lofty, przy wejściu, namalowano czarną farbą napis: "Jackson Avenue 220". Widziałem też stronę, na której reklamuje się owe drogie mieszkania - podany był adres 220 Avenue Jackson - http://tiny.pl/hlmd2.
  • jak szybkie pytania to pewnie tutaj

Czy kaptur od kurtki m51 (ten dopinany) będzie pasował do kurtki m65?
  • Raczej powinien pasować bo przypina się go do pagonów (jeżeli masz w swojej M65) ale nigdy nie sprawadzałem
  • Współczesne Ridgely, ponad półtoratysięczne miasto w stanie Tennessee, zostało opisane przez internautkę, która przyjechała w odwiedziny do babci, jako miejsce, w którym czas cofnął się do roku 1950. Zmieniło się tylko to, że niektóre budynki są albo puste, albo nadszarpnięte zębem upływającego czasu. Gdzieś w początkach lat 60. młody, przedsiębiorczy człowiek, Phil Roseman, potomek emigrantów przybyłych do Ameryki z Ukrainy i Rumunii, zwolniony niedawno z wojska, założył tu - wypełniając swój życiowy plan, by uruchamiać na Południu zakłady produkujące odzież - firmę Rolane Sportswear Inc. wytwarzającą w latach 1967 (1966?) - 1972 wojskowe kurtki M-65 na zamówienie Departamentu Obrony. Próbowałem wtargnąć do miasteczka przy pomocy kamery satelitarnej i poszukać śladów przeszłości po tym przedsiębiorstwie, niestety, miejsce to pozostaje poza zasięgiem obiektywów satelity.

image

Wszedłem natomiast - wiedziony przez kamery - do innych miast Południa: Asheville i Monroe (Karolina Północna), by zobaczyć znajdujące się tam zakłady znane z produkcji kontraktowych emek M-65 - Vanderbilt Shirt Co., Inc. i Allen Overall Co. Inc. Vanderbilt Shirt Factory położona jest przy 59 Bingham Road, na północny zachód od centrum miasta, w pobliżu autostrady międzystanowej, zbudowano ją w 1969 roku (firma powstała wcześniej - w 1946 roku), obecnie nieczynna - do wynajęcia. Natomiast dawna siedziba Allen Overall Company leży w starej, historycznej części centrum Monroe, przy 109 North Hayne Street - to wspaniały trzykondygnacyjny budynek z cegły i betonu wzniesiony w 1924 roku (spółka wprowadziła się do niego w 1962-63 roku).

59 Bingham Road, Asheville, NC:

image

109 North Hayne Street, Monroe, NC:

image

Natomiast w miasteczku Marietta (stan Mississipii), liczącym 248 mieszkańców według spisu z roku 2000, przy 450 Highway 371, leżą zakłady firmy Golden Mfg. Co., Inc:

image

Najpotężniejszy i robiący największe wrażenie zakład produkcji kurtek wojskowych M-65 znajduje się w Filadelfii (stan Pensylwania) - jedenaście budynków Defense Personnel Support Center, centrum logistycznego sił zbrojnych, wybudowanych w latach 1939-1942 w stylu art deco (2800 S. 20th Street, Philadelphia, PA):

image

image

• Herman "Breezy" Wynn i firma John Ownbey Company, Inc. jak blisko współpracowali ("Breezy" miał akcje Johna Ownbeya i znaczny wpływ na politykę spółki), tak blisko sąsiadowali. Budynek-siedziba jego firmy: Southern Athletic, Inc. noszący nazwę "Emporium" i budynek należący do przedsiębiorstwa: John Ownbey Company przy 214 W. Jackson Avenue oddalone były od siebie o rzut kamieniem, co obrazuje poniższe zdjęcie satelitarne:

image

Symbol "E" to "Emporium", numery "200" i "220" to numery domów przy West Jackson Avenue, pomiędzy którymi istnieje luka, wyrwa, nisza - nie wiem, jak to nazwać - w której mieści się adres Johna Ownbeya Company: 214 W. Jackson Avenue, Knoxville. W tej "wyrwie" znajdują się parterowe budynki, w których mają swe locum jakieś firmy. Hala oznaczona symbolem "J.O.?" mogła być wykorzystywana kiedyś - ze względu na dużą kubaturę - do produkcji odzieży na znaczną skalę. Czy to dawna posiadłość firmy John Ownbey Company, Inc? Bardzo możliwe, chyba że w "wyrwie" stał inny budynek, który został później zburzony.
    Nie mogę sobie odmówić przyjemności popatrzenia raz jeszcze na fotografię wspaniałej rezydencji Hermana "Breezyego" Wynna, słynnego "Emporium" przy 100 South Gay Street, a więc w samym sercu Knoxville. Budynek został wzniesiony w 1989 roku przez właścicieli bardzo znanej i prestiżowej firmy meblarskiej Sterchi Brothers Company:

image

Front domu z białej cegły znajduje się przy South Gay Street, ściana z czerwonej cegły to już West Jackson Avenue. Zachwycający budynek, słodko jest pomyśleć, że produkowano tu kiedyś kontraktową odzież dla armii.

Dotarłem być może również do siedziby trzeciego z "Wielkiej Trójki" - firmy So-Sew Styles, Inc, która mieściła się w mieście Centre w Alabamie przy ulicy : 100 Commerce Street. Spróbowałem tam dojść wiedziony kamerami satelity (program Google Maps). Nie było to łatwe, musiałem kluczyć, szukać okrężnej drogi, żeby podejść jak najbliżej - kamera nie wchodzi w każdy kąt. Udało się zajść do wylotu ulicy Commerce (skrzyżowanie z Cedar Bluff Road), gdzie usytuowane są hale przemysłowe, dalej, w głębi, na pozostałym odcinku nie ma już żadnych zabudowań, a więc chyba to tu:

image

Firma So-Sew Styles, Inc. powstała w 1965 roku z 12 pracownikami na pokładzie i szybko się rozwijała, osiągając w 1978 roku stan zatrudnienia - 235 pracowników. Wtedy wybuchł pożar, który doszczętnie zniszczył fabrykę. Produkcję kontynuowano w ograniczonym zakresie (przy 50% zatrudnieniu) w wynajętym obiekcie. W roku 1979 odbudowano zakład w tym samym miejscu, w sumie liczył 57000 stóp kwadratowych. A więc był to obiekt o dużej powierzchni produkcyjnej. Patrzę na fotografię wykonaną z góry i zadaję sobie pytanie: "To tu?":

image
  • McM Andrzej! Bardzo ciekawe wiadomości - kawał dobrej roboty!!!! ......oby Cię nie oskarżyli o "szpiegostwo" :)) .....Oczywiście żartuję ;)
    Pozdrawiam
    Andrzej
  • Kolejne szybkie pytanie z mojej strony: do czego służy zaznaczony na obrazku poniżej guzik?

image

• Mocowanie kaptura od parki M 65. On ma taki ogonek co się tu zaczepia.
  • Dzięki! Prawdę mówiąc, moje jedyne przypuszczenie krążyło wokół zapięcia dodatkowego kaptura właśnie.
  • Co jest śmieszne dla mnie i paradoksalne trochę, że nadal,zostało miejsce na kaptur, w kurtka w kamuflażu. 
  • mcm Andrzej
    Jak dla mnie to kompendium wiedzy na temat Mek - DZIĘKI CI ZA TO!!!
    może jednak jeszcze znajdzie się jakiś nieodkryty kontrakt- życie ciągle zaskakuje :)
    POZDRAWIAM serdecznie - a M-ki będą trwać jeszcze wiele dekad...................................
  • Andrzej naprawdę szacunek =D>, wyszła z tego ładna tematyczna książka :) , prosząca się o wydanie.
    Jako administrator spytam, czy mogła by być Twoja praca umieszczona w tym wątku ARTYKUŁY I INFORMACJE O M65
  • McM: Cześć Andrzej, kiedyś już gratulowałem Tobie napisania skryptu o emce, dodam tylko, że nie powstydzili by się tzw. starzy wyjadacze czyli znawcy tematu, bardzo dobra robota, szczerze podziwiam Ciebie za to i w jakiej formie to zrobiłeś, pozdrawiam.

• ,,Trudno,będzie dalszy ciąg" :)

Mcm Andrzeju!  Oby ten "dalszy ciąg" ......trwał wiecznie :)
    Pozdro dla Emkologów! :)
  • McM: Andrzej, taka pasja jest jednym z elementów, które nadają sens życiu, i o to właśnie chodzi, powodzenia w nowym i odkrywczym temacie.
  • :O tocz to militarny raj :D
  • No szkoda że nie jest troszkę bliżej, bo bym tam chętnie pobuszował
    :D
  • McM: Andrzej, niezły sklep z militarną odzieżą, podejrzewam, że będąc tam chyba bym musiał spędzić w nim co najmniej kilka dni, a właśnie... mój znajmy wynalazca konstruuje maszynę do przenoszenia się w miejsca jakie chcesz, wpisujesz adres... otwierasz drzwi... i jesteś tam gdzie chcesz :-)... ale prototypy są z racji prototypów niezbyt doskonałe... maszyna uległa jakiejś małej awarii i po otworzeniu drzwi znalazł się u... swojej teściowej 8-X , która mieszka o 300km od niego.
    PS
    maszyna jest naprawiana... i wciąż udoskonalana...
  • Mam nadzieję, że mój powyższy wpis, każdy kto przeczyta, uzna za żart, bo o to mi chodziło, pozdrawiam wszystkich. :-)

• Cześć Andrzej, za to powinni skłonić się w pas i powiedzieć lub napisać: domo arigato Mcmurphy san !
  • domo arigato Mcmurphy san = Dziękujemy bardzo Panie Mcmurphy.
  • Serwus, Ogo. I ja dziękuję.

Dawno tu nie było żadnej emki. Oto Bonham:

image
  • Kurtka którą przysłał mi jechu - dzięki
    image
     i zamek

image

Według bazy danych wychodzi że to: DPSC Contract No. 8025: gł. Serval-st. Conmar
    ale nie ma nigdzie daty produkcji
    czy ktoś wie może który to rok?
    pozdrawiam
  • Wszystko wskazuje na to, że to kurtka z lat 1966-68. Patki zapinające stójkę wykonane z materiału nyco są charakterystyczne dla emek z rocznika 66 i 67, zdarzały się też w roku 68.
  • mcm
    Andrzej Dziękuję
    kurteczka bardzo fajna ale już przeżyła swoje :)
    myślę że jeszcze troszkę w niej pochodzę
    pozdrawiam
  • :) niech dobrze służy
  • Kilka miesięcy temu (strona 12) poruszyłem kwestię M 65, która nosił Travis Bickle w "Taksówkarzu". Na allegro znalazłem taką kurtkę http://allegro.pl/nowa-kurtka-m65-olive-s-r-us-army-vietnam-podpinka-i2577404614.html. Pytania do znawców :) Czy bardzo zbliżony jest ten typ do kurtki Travisa no i czy opłaca się za taką cenę ? Z góry dziękuję za pomoc ! :)
  • Jest ktoś w stanie załatwić taką kurtkę w rozmiarze S ? Kontrakt albo wiernie oddaną kopię ? :)

• Wejdź na Allegro i odszukaj namiary dostawcy, który ma nick: "Lukabest". Zadzwoń do niego, bardzo możliwe, że ma "srebny" kontrakt w poszukiwanym przez Ciebie rozmiarze.
  • to jest dokładnie to czego szukasz.
  • McM Andrzej! Cieszę się bardzo z kolejnej modyfikacji Twojej pracy !!! :) Pozdrawiam

Ps
    Drukarka w pracy znów się zagrzeje :))
  • Dziwna przeróbka (?), podszewka z rip-stopu wskazywałaby na emkę z początku lat 80-tych, ale suwaki ma srebrne, i ta metka z info "Nylon Cotton Satten" jak w emkach z okresu wietnamskiego - o co tu  chodzi?
    image
    image
    http://www.ebay.com/itm/M65-FIELD-JACKET-OD-GREEN-MEDIUM-REGULAR-U-S-ISSUE-NICE-/310431173754?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item484723cc7a
  • Witam Szanownych Znawców tematu

Potrzebuję Waszej fachowej oceny czy podpinka na dołączonym zdjęciu (o ile uda mi się je dodać) jest kontraktem czy też nie. Czy podpinka w rozmiarze podanym na metce MEDIUM będzie odpowiednia do kurtki w rozmiarze MR. I czy warto jest kupować podpinkę nie w kontrakcie. Temat na czasie bo idzie zima i dni coraz chłodniejsze. Pozdrawiam

Link do aukcji z podpinką jeśli zdjęcie by się nie załadowało: http://allegro.pl/nowa-podpinka-do-kurtki-m-65-m65-large-l-i2596678707.html

image

• Podpinka Large będzie Ci się trochę fałdowała na plecach, albo w innym miejscu w kurtce Medium.
  • Przez chwlę zastanawiałem się Blatio o co Ci chodzi w twojej odpowiedzi..... Już wiem, gość od tej podpinki wystawił podpinkę w rozmiarze L a zdjęcia dodał w rozmiarze M. Ja sugerowałem się rozmiarem ze zdjęcia .

Podpowiedzcie mi jeszcze proszę czy ta podpinka to kontrakt czy nie. Czy kontraktowa podpinka dużo różni się od cywilnej bo praktycznie w obydwu przypadkach podpinka składa się z podszewki i ocieplacza (poliester) ale wiem z własnego doświadczenia, że podpinka kontraktowa była bardziej sprężysta a cywilna jakby  ciensza taka "szmatowata". Faktem jednak jest, że ta cywilna była bardziej leciwa i zyżyta a kontrakt był malo używny i może dlatego takie moje odczucia. Co Wy o tym myślicie?  

• Aha. Nie no, Medium podpinka będzie zawsze pasowała do Medium kurtki, więc spokojnie :D
  • Nie wszystkie podpinki pasują do wszystkich M65 - są różnice między odstępem dolnych guzików - kurtki z wczesnych lat mają troszkę inaczej przyszyte guziki (nie wszystkie) - nowsze inaczej 
    zaznaczone czerwoną kreską
    image

ale to trzeba przymierzyć- lub guziki przeszyć - podpinka Medium do kurtki MR pasuje idealnie
    pozdrawiam
  • ~Zimek!
    Masz rację! też przeszywałem guziki (środkowe)...nie dużo może z 1,5cm .Pozdro
  • ja akurat w żadnej nie musiałem :D
  • Witam wszystkich, przy okazji szacuneczek za całą robotę którą tu wykonujecie:)
    Po przeczytaniu wszystkich dostępnych tu informacji mam kilka pytań odnośnie kontraktowej kurtki m65:
    - mam 100 cm w klatce i 194 cm wzrostu - sądzicie że właściwy będzie dla mnie rozmiar M/L? czy z podpinką wcisnę pod nią jeszcze polar?
    - co sądzicie o tej kurtce http://allegro.pl/m-l-kontraktowa-kurtka-m-65-usarmy-woodland-i2603060232.html (czy to na pewno kontraktówka i w jakim jest stanie)
  • Będzie pasować.Lepiej tą kupić,jest w lepszym stanie.http://allegro.pl/m-l-kontraktowa-kurtka-m-65-usarmy-woodland-i2624612848.html
  • Fakt wygląda trochę lepiej, tylko czy uda mi się do niej dokupić pasującą podpinkę? Ta pierwsza już taką posiada...
  • To ładnie się uśmiechnij do pana Sławka ;) i zapytaj czy sprzeda ci poza aukcja do kurtki podpinke w rozmiarze M, a ty mu poślesz stosunkowo wyższą kwotę o jakieś parędziesiąt zł.   
  • Uda się.Są na allegro.
  • Witam, mam pytanie odnośnie kurtek m-65 sprzedawanych na
    Allegro przez Predathor_sklep np.

http://allegro.pl/kurtka-m65-lr-i2633919201.html

Tak, wiem że to chińskie cywile:)

dokładnie chodzi mi o metki na których jest "Mde in USA" - powinno być chyba MADE
    i Fabric made n usa - powinno być MADE IN
    - to są chyba literówki których oryginalny produkt Alphy nie powinien mieć na metkach?

Wątpliwości wzbudza też kolor papierowej metki, jest czarno biała a powinna być chyba zielona?

Proszę uważnie przyjrzeć się zdjęciom nr 3 i 5 w tej aukcji.

Czy to są podróbki chińskiej kopii Alphy:) ?

• Wydaje mi się że ten to jakaś straszna podróba - i te ceny to jakby z kosmosu - 150 zł za podpinkę :))
    Ja bym w ogóle nie brał pod uwagę kupna czegoś takiego i za tą cenę ....
    Weź zadzwoń do Lukabesta - to będziesz Pan zadowolony - a nie kupuj takich badziewi