Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Nasze nowe zabaweczki
  • a dlaczego masz ich nie nosić?
  • Szkoda mi.
    Kilka razy wypiorę i ....będzie po spodniach. Zwłaszcza że to sama bawełna i jeszcze zleżała.
    Kolejne się nie trafią , a jak będą to nie będzie mnie stać.
    Zajeździłem swego czasu jedną skośną TCU. 
    No co dzień i do lasu mogę w starych M-65 biegać.
    A te odkładam do kolekcji. 

• ot odwieczny dylemat...ale rozumie:)
  • Dlatego do noszenia i ciorania bez żalu ludzie wymyślili właśnie Helikony, Texary, Mil-Teki, itp :D
    TCU w takim stanie też by mi było szkoda :)
  • image
    Buty z decathlonu solognac namib 100

Foto by decathlon

Od Admina: a co na to ACTA? :D
  • Mundurek TCU to samo w teren nigdy może na co dzień, ale to z rzadka :P
  • Mała zmiana wyglądu w moim starym Timexie T44921 - bransoleta za dwie dychy i już nieco inne wrażenie sprawia :P

image
  • Błe, na pasku ładniejszy.
  • Pewnie tak - miałem kaprys i chciałem się na chwilę od pasków oderwać - chyba od 12 lat nie miałem nic z bransoletą na ręku :P
  • wygląda miodzio :D jak dla mnie do garłacza idealnie
  • A ktoś widział sensowne kopie spodni  TCU?
  • W Polsce ciężko prócz mhf, albo miltecka, nic mi nie wiadomo.  
    edit liter. 
  • zimno się zrobiło więc będzie jak znalazł:
    image
    image
  • Uprzedzam z góry, żeby tego nie prać w pralce, tylko ręcznie i delikatnie!
    Ja swojego wełnianego watch capa przedwczoraj przypadkiem w pralce przerobiłem na jarmułkę :P
  • no fakt...nakłada się to to jak kondona...czapka jest tak elastyczna, że chyba ma w sobie sztuczne włókna. 
  • Nie ma one mają luźny krój, bo ja mam wełnianą z miletcka co prawda, ale też jest taka luźna.
  • Wełna może być taka elastyczna. Miałeś kiedyś bieliznę z wełny merynosów? Super elastyczna i dopasowująca się do człeka.
    Ale żeby nie robić off topa.
    Niemiecki cieniutki sweterek ze 100 % wełny za całe 30 koron czeskich. Wełna, z której go uszyto musi być naprawdę dobra. Na niektórych była metka z charakterystycznym znaczkiem Pure New Wool. Genialna alternatywa dla bielizny termoaktywnej. Troszkę inny splot niż wełniane ciuszki sportowe (taki sweterkowy) ale działa genialnie. Schnie i oddycha niemal tak samo jak koszulka z oryginalnej wełny z merynosów.
    image

Fotka robiona telefonem ;/
  • Ja mam merino, temat szeroko znany z NGT-u ;)
  • To o elastyczności było borena i jaki temat jest szeroko znany na ngt? Sweterek niemiecki czy elastycznoś? ;) Coś nie ogarniam. Przez widmo szkoły nie mogę się skupić.
  • Tak trochę offtop ale w dobrej wierze - jak na metce jest napisane np. 100% wełna, 100% bawełna itp to nie zawsze tak jest. Dopuszczalne jest dodawanie do 5% ( albo do 10%- dokładnie nie pamiętam) innych włókien (np. elastanu) celem polepszenia właściwości tkaniny (wyrobu) np. żeby trzymał kształt po wielokrotnym używaniu i praniu. Taki dodatek nie musi być na metce wymieniony.
  • Mac ładny dywan  ;-)
  • Dziękuję ;)
  • Jakiś czas temu trafiona na allegro
    image
  • Dostałem wczoraj takie coś:
    image
    image
    image
    image
    image
    image

i coś takiego:
    image

• fajny. sam się zastanawiam nad takim w tym maskowaniu. Mam w leśnym i jest nieco zużyty ale fajnie leży na człowieku...a wiele ładniej niż parka m65. Ale za to parka jest funkcjonalniejsza.
  • Mam takiego w leśnym DPM. Kurteczka cud miód. ;)
    A u mnie nożyk. Custom. Już się zakochałem.
    image

• Zakochałem się w tym smocku :p Kupiłem długi żeby zasłaniał część ud. Naprawdę świetna kurtałka. Planuję kupić drugi, w leśnym DPM. Myślę żeby doszyć do niego na stałe ocieplacz BW. To byłoby coś!!! Prawdziwa parka!!!
    MacDermocie, nożyk w stylu finki. Simply the best!!!
  • NIE DOSZYWAĆ NIC! PO CO? Przyjdzie wiosna i zapragniesz mieć pod tym coś innego i będziesz musiał odpruwać. Doszywanie czegokolwiek jest bez sensu, wystarczy założyć na siebie jako dwie osobne warstwy.
  • Bluza TCU " Sajgonka " NAM ERA :))
    image
    image
  • Witam, chciałbym się pochwalić swoim nowym nabytkiem

M-ka w maskowaniu pustynnym (ma trochę małych plamek na jednym rękawie chyba od flamastra...częściowo zeszły po użyciu odplamiacza W5 z lidla - także pewnie po paru praniach nie będzie po nich śladu)
    image

image

oraz podpinka:

image

image

za ostatnie zdjęcie przepraszam, zapomniałem odwrócić grafikę.

Zastanawia mnie jeszcze jedno. W podpince tuz pod otworami na dopięcie do kurtki  są przyszyte 2 guziki,co widać na zdjęciu....ale po co?

• Myślę, że można ją nosić osobno bez kurtki,a guziki służą do zapięcia!
  • no jest to jakieś wytłumaczenie, ale jak założę samą podpinkę to mam za krótkie rękawy. Wychodzi na to, że samą podpinkę powinienem nosić o nr większą niż tę dopinaną do kurtki. A tak z drugiej strony po co nosić samą podpinkę? Moim zdaniem jest zbyt delikatna i ma otwory pod pachami, nie mówiąc już o tym, że wygląda jak stary waciak:)
  • Boren! Spotkałem gdzieś w necie foty prezentujące samą podpinkę zapięta na żołnierzu bez kurtki!
    Tylko guziki powinny być trzy!

Zobacz na tym zdjęciu!

image
  • wiesz co, sprawdziłem dokładnie, mój błąd. Podpinka ma 3 guziki dokładnie tak jak zdjęciu wklejonym przez Ciebie. Masz rację, to służy do noszenia samodzielnie bez kurtki.

A porpos. Tę podpinkę kupiłem warz z kurtką w maskowaniu pustynnym. Czy to normalne połączenie? Nie spotkałem się z kontraktową podpinką pod kolor do kurtek w maskowaniu pustynnym.
  • Boren! Właśnie sam się teraz zastanawiam jak powinna być podpinka do tej kurtki!
    Raczej nie spotkałem..... jakiś.... w piaskowym odcieniu!?
  • Nie ma są tylko standardowe oliwkowe ciemniejsze(młodsze)  i jaśniejsze(starsze). 
  • znalazłem takie coś

3 Color Desert Poncho Liner

image

Ale czy to to samo co podpinka? I czy to oryginał? Z opisu nie wynika, że to się podpina pod mkę

• Wątpię nie spotkałem się nigdy  czymś takim, sam mam do swojej oliwkowa innych nie widziałem na kontrakcie, to samo do ucp też jest oliwkowa. 
    A o do podpinki to była używana, jako osobny ocieplacz, jednak mi się udało znaleźć to zdjęcie ;) w sieci. Myślę, że chłopaki nie naślą na mnie ACTA, za pierwsze zdjęcie.imageimage
  • też nie widziałem, ale z drugiej strony ciekawe dlaczego...na pustyni podpinka też się przydaje
  • W nocy na pustyni temperatura może spadać poniżej zera
    ;-)
  • bałbym się wkładać samą podpinkę na wierzch tak blisko ognia....wydaje mi się, że jest dość łatwopalna :)
  • Co byś wolał spalić od iskry, podpinkę wartą ok 20-30 zł,czy kurtkę do której masz sentyment i jest dla ciebie warta wiele, nie ważne jaka olivka czy kamo ??, bo ja bym wolał spalić podpinkę.  
  • nie o to mi chodziło. wydaje mi się, że taka podpinka może się zająć znacznie łatwiej niż kurtka. Napisałem to z punktu bezpieczeństwa...no ale może przesadzam.
  • Przesadzasz:)Przy ognisku to mogą jedynie dziurki się wypalić(wytopić).
  • Zgadza się - iskra czy papieros i dziursko w podpince gotowe, natomiast ryzyka nagłego stanięcia w płomieniach nie ma ;)
  • image
    Mój dzisiejszy zakup.
  • No, no, tylko pozazdrościć

• ~shooter
    Widzę, że też należysz do Band Of Brothers :)
    Kupione jakiś czas temu ;)

image

Polecam!- Kapitalne!!!
    image

image
  • Kupione już kilkanaście dni temu, ale wrzucam teraz :)

image

Spodnie Goretex z zestawu ubrania ochronnego WP :)

Jak na razie wykorzystuję nieco wolnego czasu, żeby poddać je pierwszym hardkorowym testom w warunkach polowych.

Sprawdzałem ich przydatność dla wojsk zmechanizowanych...
    image

a także w działaniach powietrzno-desantowych...
    image

Wyniki testów pozytywne :D
    image
  • Blatio
    ,,a także w działaniach powietrzno-desantowych...,,

Normalnie jak w tej piosence ,,Widziałam Orła Cień,, dobre :))
    A sanki kontraktowe?