Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • O tym rozmawiamy
    imageimage
  • ~Blatio,
    Skoryguj,powyrzucaj co trzeba...to nie jest moja mocna strona, dziękuję 

szkoda ,że taki mały rozmiar zdjęć. Zrobione.  
  • Lukabest, daj bezpośrednie linki do zdjęć w pełnym rozmiarze, to wkleję do Twojego poprzedniego posta, bo wkleiłeś linki thumbnaili.

P.S. Dostałem od McM potwierdzenie na maila o istnieniu "złotej" M-ki z 1967 roku. Figuruje ona w jego bazie danych.
  • To ja ją musiałem przeoczyć ,ale tego tyle tam jest ,że nie trudno o takie przeoczenie.
  • ~Blatio

Sadziłeś,że moja kurtka to fotomontaż ?

• Broń Boże :D
    McM sam do mnie napisał, śledzi nasze forum i wie co się dzieje. Chciał pomóc rozwiać wątpliwości.
  • to czemu się Andrzej nie zaloguje u nas  :-?
  • Witam Mistrzu :)
    Zaraz zaraz, "hasło równa się nick"? Coś się musiało pokręcić przy logowaniu, zmieniłem Ci nicka na właściwego. Hasło możesz sobie zresetować i ustawić na nowo, a jakby co to ja to mogę zrobić ;)

• Blatio, dziękuję. Powoli się oswajam. Interesowałeś się kiedyś, kto produkował materiał, z którego szyto oliwkowe emki. W "Amerykańskiej kurtce" na stronie 7 w przypisie 12 można znaleźć następującą informację: "Materiał cotton/nylon OG-107 (specyfikacja MIL-C-43191) na kurtki M-65 produkowały m.in. firmy: West Point Pepperell Inc. i Putnam Mills Corp.". Wyszperałem to w książce Alana D. Cirkera "The Alpha Story".
  • O, to jest konkret.
    O West Point Pepperell można poczytać tutaj:
    http://tiny.pl/h1qnk
    O tej drugiej coś niewiele się znajdzie, chyba jakiś link o sprawie sądowej Putnam Mills Corp. vs. United States z 1970 roku :D
    http://openjurist.org/432/f2d/553/putnam-mills-corporation-v-united-states
  • Witam Andrzeju miło gościć w skromnych progach ;)
  • To ile w sumie twoja szafa mieści olivek. 
  • ok ,poszedł prw
  • Heh... chyba coś schudłem, bo dziś z głupia frant wyjąłem z szafy swoją starą Cherokee Medium/Regular z wpiętą podpinką i założyłem na T-shirt jak jechałem ze swoimi kobietami do supermarketu. Wcześniej mi się wydawała nieco bardziej opinająca :D
    Co prawda na polar i tak jej z podpinką nie założę, ale bez podpinki na koszulę, w sam raz na aktualną pogodę, pasuje jak znalazł ;)

Czyli moja "pierwsza miłość" wraca do boju :D
  • image

Udało się. To emka produkcji DPSC - Contract No. 8118 z lat 1966-68. Rewelacyjny egzemplarz, żadnych śladów zużycia. Klasyczna kurtka Nam Ery. Lubię tę kurtkę.

• No no, pozazdrościć :D
  • no ciekawie :P ,ale kurtka to fancik
  • No niestety, cena bywa zaporowa, to fakt ;)
    Poza tym takie "miętowe srebro" (o ile moja gra słówek jest zrozumiała :D ) to nic tylko kupić i w szafie trzymać, bo nosić to chyba strach, żeby się temu coś nie stało ;)
  • Witam.

Chciałbym sprawić sobie kurtkę M65. Myślałem o jakiejś Alphie OLIVE
    GREEN. Czy ktoś mógłby coś polecić doradzić, zasugerować, może jakieś
    polskie sklepy. Pozdrawiam.
  • hmmmm jak to ma być cywilna ,to nie kupuj ,a poszukuj kontraktu ,szkoda kasy na chińską alphę 
  • Czemu szkoda kasy? Po ile chodzą te z kontraktem?
  • Bo drogie, a jakość nie jest piorunująca.
  • Raj, czytałeś artykuł? Tak spytam na wstępie, bo od tego się powinno zacząć ;)

Cywilne Alphy rodem z Chin możesz sobie kupić na Allegro np. za 599 zł.

Ładny kontrakt w pięknym stanie możesz wyrwać np. w okolicach 400 zł.

Twój wybór, czy wolisz mieć logo firmy, która kiedyś była kultowa, a teraz klepie chińszczyznę, czy oryginał z przeszłością.
  • Czytałem. Pomógłbyś coś znaleźć? Rozmiar chyba 2XL, mam 190 wzrostu. Podoba mi się olive. Pozdrawiam.
  • Raj kontraktu w takim rozmiarze nie znajdziesz łatwo, a jak już znajdziesz nie będzie tani na pewno, po taki rozmiar zaglądaj praktycznie na ebaya.  Wyjdź sam z jakąś inicjatywą, a nie na łatwiznę i wyręczanie się kimś.  Ile ty masz w klacie skoro aż 2xx potrzebujesz ??
  • Sam wzrost nic mi nie mówi, napisz ile masz w klacie.
    Rozmiarówkę możesz sobie dobrać na podstawie danych z artykułu. Wtedy Allegro i eBay stoją przed Tobą otworem, aczkolwiek przy niestandardowym wymiarze (sam wzrost wymusza już szukanie kurtki Long) z kontraktami może być duży problem, wtedy niestety zostają takie twory jak cywilna Alpha, choćby ta tutaj, za 849 zł (!) i to w dodatku w długości Regular, czyli do 180 cm wzrostu,

http://allegro.pl/kurtka-m65-alpha-industries-oryginal-kontrakt-xxl-i1835459798.html

a od najgorszej biedy 3 razy tańszy polski Helikon.

Można jeszcze uderzyć do kolegi z forum - Lukabest, który zajmuje się sprowadzaniem i sprzedażą kontraktów z USA i z tego co widziałem, potrafi różne "cuda" z Ameryki ściągnąć, które na pewno nie będą kosztowały tyle co ta "kosmiczna" Alpha, którą wystawiający ją szarlatan wstawił do działu "oryginalne" na Allegro (śmiech na sali oczywiście).
  • Na szerokość Medium, na długość Long. Wybaczcie za zamieszanie.

@devil

Tez sobie szukam, ale Wy bardziej się znacie, więc chciałem zobaczyć, co zaproponujecie.
  • Tu Sportmaster 69 w bardzo dobrym stanie: http://tiny.pl/h1rkx, a tutaj Alpha 76 w stanie mint: http://tiny.pl/h1rkm. Obaj sprzedawcy zasługują na zaufanie. Tylko wybierać!
  • Noo, Raj, problem Ci się rozwiązał. Jak Medium/Long, to zdecydowanie bierz jedną z tych podanych przez McMurphy'ego i się nawet nie zastanawiaj nad cywilną Alphą :D
    I jakbyś wziął tę na "srebrnym" zamku za 379 zł, to będziesz miał kurtałę, jakiej nawet ja się nie dorobiłem ;)
  • W przeciwieństwie do Ciebie myślę bardziej o tej drugiej ,ponieważ zależy mi na podpince. Dlaczego brałbyś pierwszą? Poproszę
    sprzedającego o więcej
    zdjęć i trochę

się potarguję. :P  Myślicie Panowie, że będzie dobra do codziennego chodzenia z plecakiem itp? Pozdrawiam.
  • No jak to? Przecież ona ma "srebrny" zamek, czyli pochodzi z najwcześniejszego okresu, tzw. Nam Era - to najbardziej poszukiwane na rynku kolekcjonerskim egzemplarze - tu się nawet nie ma co pytać, widać, że jeszcze jesteś młody stażem w temacie ;)

Poza tym podpinkę można tanio dokupić na osobnych aukcjach, a ta "srebrna" M-ka jest jak widać tańsza.

No, ale Twój wybór ;)

A jeśli chodzi o "codzienne chodzenie z plecakiem" - to mowa oczywiście o chodzeniu po mieście? Bo jeśli chodzi o zastosowania outdoorowe i górskie, to istnieje raczej cała gama lepszych, lżejszych i wygodniejszych ciuchów :)
  • Brałbym kurtkę ze  srebrnym zamkiem i bym się nawet nie zastanawiał,  podpinkę kupisz za ok 20-30zł, a na teraz sama kurtka starczy i nawet będzie za ciepło w niej.
  • No, przy 8-stopniach na termometrze o 7:00 rano, to mi tam już sama M-ka na koszulę i t-shirt nie wystarcza, chodzę w polarze. Ale za dnia tak powyżej 10 stopni to na luzie w M-ce bez podpinki można dawać ;)
  • hmmmmmm, wiesz ja na rower przed 7, jak do pracy jadę, ubieram teraz bluzę BDU i normalną bluzę bawełnianą + buffa i jest miodzio :D

• image

Co to za ,,cuda,,?
    Nie wiem gdzie to wrzucić ale z racji że kontrakt 74" i Alpha to dałem to do szybkich pytań!
    image

Damska odmiana M65?
    :-?
  • na to wygląda 
  • Dziewczyny, które potrafią się ubrać, zawsze wybiorą męską kurtkę. W roku 1978 zaprzestano produkować damską wersję kurtki M-65. Wówczas "Coat, Cold Weather, Mans Field" stała się "Coat, Cold Weather, Field", czyli kurtką uniwesalną - dla pań i panów (na metkach pojawiły się przeznaczone dla pań informacje o szerokości).

• McM!
    Ciebie to nie idzie zaskoczyć
    ;-)

Ogólnie kurtka bardzo ładna!

Pozdrawiam!!!
  • A czy ta damska wersja nie sięga przypadkiem korzeniami jeszcze M43?
  • Lukabest Marek! Wielkie dzięki za ,,cudną mint,, kurciawe  Alpha 78"

:)
    Dzięki McMurphy Andrzej za zmotywowanie mnie do zakupu :)
    I Wam wszystkim ,chłopaki za te nasze rozmowy o M65 :)

Ps
    McMurphy!
    Wiem że w Twojej surowej ocenie trochę jej brakowało do ,,minta,,- za mało pognieceń magazynowych :)
    ale było za to dużo obcinania!!! i jest radocha z pierwszego kontraktu!!!!!!!!!!!

Pozdrawiam

image

• Hehe... niteczki do obcinania, radość dla każdego M-kowca :D
  • Zrobiłem jedną fotę (telefonem-baterie siadły) ciekawą, którą zaraz wrzucę!

Jest :-)

Czy to stempel kontrolera jakości, cyferka 6
    ?

image

jak ją ,,obstrzelam,, to podrzucę foty :)
  • image

7,30 rano. Mokro, zimno, wiatr - Golden 91 z dobrze działającą impregnacją Quarpelem.

• Na moim woodlandowym So-Sew '84 Quarpelu już ani śladu, woda wchodzi jak w bibułę.
    Za to Golden '99 w stanie magazynowym, z Quarpelem w idealnym stanie już mi parę razy tyłek od deszczu i śniegu uratował.
    Quarpel dobra rzecz, póki się trzyma. Szkoda, że tego środka nie puścili do normalnej rynkowej sprzedaży, tylko owiany mrokami legend i tajemnic, stosowany jest jedynie na etapie produkcji, bo do powtórnej impregnacji kurtki byłby zapewne o niebo lepszy niż wszystkie Nikszajsy.

Chociaż... z tego tutaj wynikałoby, że Quarpel to fluorokarbon z czymś tam (poczwórne sole amonowe (?), łotever, nie jestem specem od chemii) lub jakiś hydrofobowy repelent na bazie melaminy (?), więc możliwe, że sporo impregnatów w sprayu mogłoby dać radę:

punkty 6.5 i 6.6
    http://www.tpub.com/content/MIL-SPEC/MIL-T/MIL-T-3530H/MIL-T-3530H00012im.jpg

znalezione tutaj:
    http://www.tpub.com/content/MIL-SPEC/MIL-T/MIL-T-3530H/index.htm

Wygląda na specyfikacje jakiejś tkaniny, nie mam chwilowo czasu sprawdzać dokładnie co to i z czego to.
  • jak by tak dorwać coś na bazie Quarpelu do impregnacji w dobrej cenie było by git 
  • Tak, tak, Blatio. Goldeny i inne minty woodland potrafią uratować skórę człowiekowi podczas rzęsistego deszczu. Woodlandy są żelazne.

• ownbey tez :D ,jakoś mam sentyment do tej firmy 

• ~Lobo47
    Cieszę sie, że kurtka Ci sie podoba .
    ~McMurphy
    Witaj Andrzeju.Dostałem dzisiaj kurtki M51.Jest wśród nich kurtka z wczesniejszego okresu ,z nadrukiem.....i  zielonym Talonem.Nigdy nie miałem kurtki z takim zamkiem, a  jest to 105 %  "mint".Masz zdjęcia takiej kurtki  w swoim archiwum?
  • ~lukabest i McMurphy!
    Czy do Waszych fotek jako tła używacie też kontraktowej flagi ,takiej jak szyje ta pani :)

image

Pozdrawiam

Lobo47
  • Lukabest, wystawisz m51 na allegro?