Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Ja też bym może w SoSew albo Ownbeya celował - tylko trzeba dokładnie obejrzeć zdjęcia co do stanu i poprosić sprzedawcę o dokładne zmierzenie rozmiarów.
  • A co to za przypadek, ze w kontrakcie SoSew z 86 r. widzialem plastikowy, szary zamek w kołnierzu?
  • A normalny, "przedostatnie" roczniki oliwkowych M-ek miały już takie mieszanki - zamek główny (jeszcze) mosiężny, a w stójce plastikowy. A na finiszu oliwki miały już oba zamki plastikowe.
  • owszem mam tez tak w m-ce w woodlandzie główny mosiądz ,a ten w kołnierzu plastik
  • Witam na czym polega/ co oznacza ( sorki za masło maślane) oznaczenie ( widziałem to w w kurtkach w kamuflażu pustynnym) CLASS 4?

• Wydaje mi się, że jest to oznaczenie rodzaju kamuflażu drukowanego na materiale.
    Na to wskazywałby ten dokument - wojskowa specyfikacja tkaniny, cotton/nylon, splot oxfordzki, impregnowane quarpelem:

http://coldweatherclothing.info/spec/DTL/MIL-C-3924.html

Wynika z tego, że w 1991 wprowadzono podział na klasy:

1991-12-11: Revision J
    • Class 1: Bleached white
    • Class 2: Dyed
    • Class 3: Woodland caouflage printed
    • Class 4: Desert camouflage printed (6 color)
    • Class 4: Desert camouflage printed (3 color)
    Gdzie Class 1 oznacza tkaninę całkowicie białą, Class 2 oznacza tkaninę barwioną (np. oliwka), Class 3 - tkaninę w woodlandzie, a Class 4 - dwa rodzaje kamuflażu pustynnego - 6 color i 3 color.

• Dzięki Kolego! Zastanawiam się właśnie nad kupnem nowej ( chyba z magazynu...?) kurtałki w desercie 3 color. Nie podchodzi mi ten kamuflaż tak samo jak te plastikowe suwaki.... Ale chodzi mi o porządną kurkę na rózne okazje, tak żeby nie było mi jej za bardzo szkoda jak się ubrudzi albo rozerwie.
    Mam oliwkę Alphy, kontrakt z 1976, jednak nie służy mi ona do ciarchania :-D Dlatego pomyślałem o zakupie czegoś w mniej kultowym kamuflażu. Pozdro!
  • Bardzo słusznie ;)
    Desert do ciorania może być, ewentualnie jak ktoś nie lubi jasnych kolorów, to woodland.
  • Tak szczerze napisawszy to ani desert ani woodland mi nie podchodzą.... Wybierając mniejsze zło kupię chyba na pewno deserta. Jak kaski będzie więcej to pomyślę znów nad oliwką kontraktową.

• Wrzucam zdjęcia mojej kurtałki na prośbę jednego z kolegów. Kupiłem jednak woodlanda. Jednak ładniejszy jest od deserta 3 color
    image
    image
    image
    i jeszcze pytanie - ta naszywka była na ramieniu, co to za oddział?
    image
  • Kurteczka ładna, będzie dobrze służyć :)
    Co do naszywki, to pojęcia nie mam, to jest ten dział, na którym się nie znam prawie zupełnie :P

Aaale... kilka minut z Google i mamy odpowiedź:

http://www.militarybest.com/81usarrescom.html

Rezerwa ;)
  • Szybki jesteś ^:)^ Może być tak że rezerwa u nich to Gwardia Narodowa?
    Działają w Polsce już N.S.R.?
  • Działają, ale jak im to idzie, to nie jestem pewien :P

http://www.wojsko-polskie.pl/narodowe-sily-rezerwowe

A co do amerykańskiej Rezerwy i Gwardii Narodowej, to są dwie osobne rzeczy, obie ochotnicze, ale nie to samo. Można to znaleźć choćby w Wikipedii:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Siły_Zbrojne_Stanów_Zjednoczonych
  • Ponieważ to moja pierwsza wiadomość wszystkim mówię "Dzień dobry", a chciałbym spytać o image
    Wiem jaki rozmiar, rok produkcji, kolor, producent. Czy jeszcze coś mądrego jesteście w stanie powiedzieć na podstawie tego obrazka?
  • Kraj pochodzenia :)
  • To też wiem, a coś nt. autentyk/podróba?
  • kontrakcik
  • kontrakcik oliwka
  • Witamy serdecznie na forum :)

Z tego co ja widzę z tej metki, to będzie tak: M65, kontrakt, oliwka, rozmiar Large Long, wykonana w USA, rocznik 1985, producent Golden Mfg.
    Ale to już wiadomo.
    Bardzo możliwe, że będzie miała mosiężny zamek główny i plastikowy w kołnierzu - tak mi się nasunęło.
  • Blatio - jesteś Wielki [nie mylić z rozmiarem XXL-XL ;)  ] - eMka własnie przyjechała i sprawdziło się wszystko, "co do joty". Wszystkim bardzo dziękuję, za odpowiedzi (również trafne). A ja jestem szczęśliwym użytkownikiem eMki :) Pozdrawiam!
  • No to gratulacje :)
    Wszelkie foty, zarówno samej kurtki, jak i "na człowieku" mile widziane ;)
  • Pozwolę sobie jeszcze na jedno pytanie dotyczące http://ifotos.pl/zobacz/180010629_hashaaw.jpg/
    I tu już taki mądry nie jestem, jak w poprzednim przypadku, ale jedno wiem - mam wątpliwości ... Co Wy na to?
  • W czym wątpliwości?To jest kontraktowa podpinka.
  • Zgadza się. Gdzie tu miejsce na jakiekolwiek wątpliwości? Przecież wszystko gra :D
  • No skoro podpinka to OK, bo "gość" podaje, że to kurtka ... Wiem już dlaczego mi to nie pasowało :) Wobec tego trzeba go zapytać o metkę samej kurtki. Dzięki. A fotki mojej "zdobyczy" ze wcześniejszych komentarzy zamieszczę niebawem.
  • Ok, było trochę nerwowo, osobiste wycieczki wykasowane, luz, Panowie, luz ;)
    Tak czy siak - na zdjęciu jest tylko podpinka, z którą jest wszystko w porządku. Gdyby to była kurtka, to metka powinna być naszyta na bawełnianym materiale podszewki, a nie na nylonowej pikowanej tkaninie ripstop.
    Tyle :)

I proszę wszystkich o tolerancyjne traktowanie się wzajemnie i unikanie złośliwych komentarzy :)
  • Widzę, że CENZURA na tym forum czuje się dobrze! To forum jest typu ach,ą,ę ??:) Napisze sobie jeszcze raz:
    Kolego piechucki wystarczyło sobie przetłumaczyć co na tej metce jest napisane.

Kolego Blatio ,masz zamiar każdemu nawet najprostsze rzeczy wyjaśniać?:-)

• 7P7, poczytaj sobie regulamin. Na tym forum nie ma wolności słowa, jakby się niektórym mogło wydawać. Zwroty typu "ręce i cycki opadają" mogłeś sobie darować, bo przypominają mi one tylko szczęśliwe czasy, gdy pracowałem w gimnazjum :)

Jednak nie ma tego złego. Dzięki całej tej akcji uświadomiłem sobie, że temat podpinki i zdjęć metek został pominięty w moim artykule o M65. Moja wina, do tej pory na forum nie było ani jednego zdjęcia podpinki, ani metki od podpinki.
    Przed chwilą właśnie artykuł o te szczegóły uzupełniłem, właśnie z myślą o osobach, które jeszcze o M65 i podpinkach nie wiedzą wszystkiego:
    http://tiny.pl/h5vjg

I masz rację.
    TAK. Cenzura tu jest i będzie.
    TAK. Jest to forum typu "ą, ę", na którym należy się pilnować CO się pisze, a także JAK się pisze, zarówno pod względem kultury wypowiedzi, jak i poprawności języka polskiego. To żadna tajemnica. Logując się na forum godzisz się i akceptujesz regulamin, jaki na nim obowiązuje.

Ideą tego forum jest to, że każdy, nawet najbardziej niezorientowany w temacie M65 człowiek może się dowiedzieć tego, co potrzebuje.

Aczkolwiek teraz przynajmniej nie będzie argumentu, że w artykule nie ma informacji o tym jak metki od podpinek wyglądają, więc jeśli ktoś znowu pojawi się z takim problemem, to będzie znaczyło, że nie doczytał w artykule. Koniec :)
  • Przeczytałem regulamin i moim zdaniem nie złamałem żadnego punktu:)Zwrot "ręce i cycki opadają" nie jest wulgarny i o kontekst gimnazjum mi chodziło.
  • Jest to tekst moim zdaniem prowokacyjno-zaczepny. Niczego nie wnosi poza chęcią urażenia kogoś ;)
    Jeśli wiesz więcej niż Piechucki, to możesz napisać, wyjaśnić, podzielić się wiedzą - dodatkowe komentarze nie są tu koniecznością :)

Poza tym jak już wspomniałem, winę za wywołanie tego incydentu biorę na siebie, bo to ja pominąłem istotną informację w artykule, więc zakładając, że Piechucki do niego zaglądał, i tak mógł nie wiedzieć jak podpinka do M65 wygląda.
    Teraz już tego argumentu nikt nie będzie mógł użyć :D
  • A ja ze swojej strony powiem tylko tyle, że właśnie w artykule Blatio szukałem takiego wzoru metki i nie znalazłem, ale cieszę się, że poniekąd sprowokowałem uzupełnienie. Druga informacja jest taka, że z tego, co wyczytałem w necie (między innymi na ngt) firma będąca producentem owej podpinki "Kings Point Mfg. Co., Inc." była też przez jakiś czas producentem samej eMki na potrzeby US Army, ale zaznaczam, że nie jest to informacja pewna. A trzecia sprawa - pozwolę sobie na cytat z samego siebie: "Blatio - jesteś Wielki" ;)
  • Dobra, zatargi w kąt, co by nie było. Sprawa wyjaśniona. Ja bym teraz raczej zaczął się cieszyć z tego, że robi się coraz chłodniej, jesień idzie i wreszcie nasze M-ki będą mogły opuścić szafy ;)
  • Nie miałem nikogo zamiaru obrażać:) .Ale jeśli ja bym mam jakieś wątpliwości to pierwsze co przyszło by mi do głowy,jak bym nie znał w miarę angielskiego,to przetłumaczyć sobie słowo LINER.
  • No fakt, metki US Army mają tę zaletę, że dość jasno przedstawiają do czego je przyszyto :D
    Aczkolwiek można się czasami machnąć na pewnych uogólnieniach, np. zarówno na metce kurtki M65, jak i bluz (choćby BDU) widnieje słowo "COAT".
    Jeśli się je przetłumaczy dosłownie, lub używając translatora Google (którego szczerze nienawidzę :P), dostaje się słowo "płaszcz", gdy tym czasem z językoznawczego punktu widzenia, powinno być tłumaczone bardzo ogólnie jako "okrycie" i można je zasadniczo zastosować do bardzo wielu rodzajów odzieży wierzchniej.
    Słowa "JACKET", "SHIRT" czy "PARKA" są już dość jasne. "LINER" zaś oznacza ogólnie wszelkiego rodzaju wyściółkę - użyłoby się go zarówno do określenia bawełnianej podszewki samej kurtki, jak i podpinki. Np. brytyjski "zielony" polar pod smocka miał też na metce "LINER, GREEN, THERMAL".

Ot, takie ciekawostki anglistyczne ;)
  • No to idąc za radą 7P7 (z ciekawości i złośliwości ;]   ) WPISAŁEM w translator słowo "LINER" i otrzymałem (Ctrl+V sic!) liniowej (opcjonalnie "wykładziny", "żeglugowych"), natomiast słowo "coat" tłumaczone jest też jako "powłoka". Serdeczne dzięki za takie rady. Zaręczam, że taki żółtodziób jak ja bardziej jest zafascynowany (i sprawdza) numer NSN i inne dziwne i tajemnicze cyferki i znaczki. Nie piszę tego po to, żeby dowalić, ale żeby potomni nie popełniali tych samych błędów. "Najciemniej jest pod latarnią"
  • Zgadza się :) Męskie okrycie(płaszcz,palto) na zimną pogodę.Liner to podszewka,zwana podpinką z racji tego,że jet "podpięta" i można ją odpiąć.

Kolego piechucki,zobacz np.tutaj: http://www.translatica.pl/ :-)

• 7P7, jedna uwaga techniczna, edytuj swojego ostatniego posta, nie pisz jednego pod drugim, bo muszę potem dwa sklejać w jeden :D

A co do słowników internetowych, to polecam:
    http://ling.pl/
    http://www1.getionary.pl/
  • Ja się muszę przyznać, że odkąd mam woodlanda to wolę chodzić w nim niż w oliwce. A tak mi się na początku nie podobał...

:)) Szkoda mi go do prac polowych, pewnie dlatego, że jest w lepszym stanie niż oliwka. A jest w lepszym stanie bo "młodszy" jest. No i plastikowy suwak nie jest taki straszny jak go malują #:-S Pomyśleć muszę jeszcze nad jakimś odzieniem w rozmiarze Small.

Blatio, w Twoim artykule o m65, na liście kontraktorów był kiedyś California Girlswear. Teraz nie ma go. Czy dobrze kombinuję?

• Tak, pamiętam, że umieszczałem coś takiego na NGT w starym artykule, ale to się dotyczyło niekoniecznie kurtek M65, w tamtej wersji zamieściłem różnych odkrytych przeze mnie kontraktorów, nie tylko szyjących M65, ale inne rodzaje umundurowania. Widocznie gdzieś musiałem przyuważyć to California Girlswear i to zamieściłem. Teraz nie pamiętam gdzie to widziałem.

Natomiast w nowej wersji artykułu na forum zrobiłem podział i wymieniłem tylko tych kontraktorów, którzy mieli coś w spólnego z M65. Tych "pozostałych" pominąłem, ale zbieram ich i zapisuję od czasu do czasu na swojej "tajemnej liście", którą mam na kompie i która liczy aktualnie kilkadziesiąt pozycji, z podziałami na poszczególne rodzaje odzieży, np. BDU, TCU, ECWCS, M43, M51, etc... :)
  • http://m65og107.kompromis.net/ macie tu kupę producentów i konkretne opisy według lat kurtki m65 tyczy się ten artykuł kurtki m65 olivkowej .Znajoma osoba z starego forum o m65 z ngt.pl napisała to  ,za co podziwiam Andrzeja za wkład ,który włożył. Przyjemnej lektury na galerii jest ok 3-5 kurtek ,które miałem u siebie , a sam autor ma ich ok 10 na chwilę obecna ,albo i już więcej.
  • http://allegro.pl/kurtka-m65-us-army-medium-regular-1967-i1816547452.html o kurde pierwszy raz widzę m-ke z Namu, z mosiężnym zamkiem
    :O
  • Były takie, McM zdaje się w swoim opracowaniu pisał.
  • Elegancka ta kurteczka. Sprawię sobie oliwkę w rozmiarze small prawdopodobnie jak uda mi się wyczaić w rozsądnej cenie. Moja obecna MR ma stempel na plecach WTBN (weapons training battalion) - przez to była taka tania. 205 polskich nowych złotych za nią dałem w stanie bardzo dobrym. Stempel nadaje tej kurtce autentyczności, wyjątkowości ale czasem chciałbym żeby go nie było. No to nie stempel tylko jakąś farbą namalowane.image

image

Jeszcze gość w wojskowe.eu jak byłem się dziwił, że tanio i że nie jest to kontrakt. A jednak.
  • Błażej musiał przeoczyć 
  • Czyżby McM nie wspominał o mosiężnym zamku w pierwszych seriach? Teraz mi się, szczerze mówiąc, nie chce grzebać w tym opracowaniu, bo przez ostatnie dni ledwo na oczy patrzę, ale idę o zakład, że czytałem o tym z jakiegoś wiarygodnego źródła. Jak nie McM, to Królik być może o tym wspominał.
  • no, ja się szczerze mówiąc nie spotkałem
  • ~Blatio
    Andrzejowi (McM) znany jest ten kontrakt.Otrzymał ode mnie zdjęcia innej kurtki z tym numerem kontraktu,"złotym" Talonem, do wykorzystania przy tworzeniu swojego opracowania.Pozdrawiam
    ~Devil
    To poszukiwany kontrakt przez kolekcjonerów,dlatego niezwykle rzadko pojawia się  w sprzedaży ładny egzemplarz. Dostępność   tej kurtki można porównać z DPSC  ze "srebrnym" Rapidem  .Pozdrawiam

• Ja też mam bezimienną i na dodatek bez pagonów :D ,ale zamek mam srebrny :P. Dlatego się tak zdziwiłem.
  • Bezimienna ,bez pagonów , szczególnie kontrakt DSA 100-1690 jest dość popularny ,głównie w  rozmiarze MR
  • dokładnie ta