Włóczykij - ktoś ma poczucie humoru pisząc w ofercie sprzedaży tej emki Ownbey'a , że podane wady to kwestia estetyki i w sumie to jej stan określa na 4,5 / 6.
Ja bym to określił bardziej dosadnie w jakim stanie jest ta kurtka, ale każdy ma prawo oceniać po swojemu.
Powiem nawet więcej. Ta kurtka wisi tam conajmniej od Listopada 2017 r. Wówczas zainteresowałem się tematem kurtek m 65. Z racji ówczesnego mieszkania we Wrocławiu postanowiłem w miarę możliwości zakupić kurtkę z okolicy. Wówczas pierwszy raz spotkałem się z tą ofertą.
W tym stanie, to raczej tylko jako kurtka pod "projekt" tej emki:
to ma sens [oczywiście moim zdaniem]. Tylko zakup zamków z epoki może być również kłopotliwe. W rekach krawca/krawcowej z tej emki coś można sensownego zrobić.
Ciekawa emka [szczególnie za względu na obszycia, ten tab Airborne Ranger faktycznie piękna naszywka z chęcią bym to przygarnął, ale nawet nie mogę myśleć o zakupach nowych gratów], choć raczej nie będzie należeć do tych okazyjnych aukcji [na chwile obecna już duża ilość licytujących, źródło jak zazwyczaj EB.
Bardzo ciekawa kurtka [przerobiony ERDL nie jest jakimś rarytasem ale z takim materiałem na podszewce to już inna bajka, zdecydowanie dla entuzjastów kamo z okresu NAM]. Sądząc po zainteresowaniu entuzjaści kamo z USMF już licytują?
panzer73@, te wczesne testowe spodnie od DPSC bardzo ciekawe - zresztą inne wspomniane wspomniane gadżety też bardzo OK. Z tego co wiem, to M52 to jest cywilna wariacja - na USMF ktoś o tym kiedyś wspominał.
Na EB ciekawych gratów dużo jak zawsze tylko ceny - ale co zrobić, to niestety jest kosztowne hobby. Z innych ciekawych aukcji zdecydowanie te ostatnio zwróciły moją uwagę:
Ostatnio kupowałem emki na zamówienie i aż dziwne, wczesne emki można kupić dosyć "tanio" - tylko jak zawsze dużo grzebania w innych kategoriach - ale warto!
Z aukcji na EB ładnych i ciekawych emek naprawdę kilka wyskakuje co tydzień, choć ostatnio najciekawszym gadżetem jest ten - rzadko się spotyka Denisony w takim stanie, piękna sztuka w tym drukowanym wzorze kamo.
Jak każda wczesna emka z Crownem ciekawa - tutaj raczej coś było kombinowane z zamkiem [widać po szwach, że zamek był wszyty z niepoprawnym rozstawem igieł, zresztą widać stare ślady po szwach]. Warto by zobaczyć bicia na napach, może jest to faktycznie pierwszy kontrakt DSA-1-8664? Szkoda, że niekompletna sztuka + bardzo obsłużona.
Plus emka z ciekawymi naszywkami tzw. "in country made" - szkoda, że naszywka ASA nie jest tego typu [gdyby była z Okinawy, wtedy to by była bardzo rzadka naszywka na emce, choć i ta w kompletnym obszyciu MACV /ASA jest bardzo ciekawa].
Parametry tamtej kurtki to: Chest 37-41 Height 67-71
Moja M-65 ma: Chest 37-41 Height from 71
Mam tez taka specjalna wersje powiedzmy cywilna: Chest 37-41 Height 67-71
I teraz tak: M-65 lezy idealnie - opcjonalnie No moglaby byc odrobinkę krótsza, rękawy tez gdyby byly o 1cm krotsze to byloby idealnie pod moje wymogi ;-)
Jak powyższe bedzie/moglo sie miec do tej M-51 ? Rozumiem ze 51 bedzie nieco bardziej dopasowana i krótsza
M65 small short (lata 80te) jest delikatniej bardziej obszerna, niż taka sama rozmiarówka M51 (lata 60) jaką mam. Na długość są mniej więcej takie same.
M65 medium short było idealne, natomiast M51 medium short (lata '50), którą teraz mam, jest jak Large Regular w modelu 65 :) czyli zbyt obszerna i za długa.
Chyba musisz zaufać pomiarom podanym przez właściciela :)
Moim zdaniem ta m51 jest ciekawa - cena trochę wysoka, ale kurtka jest na miejscu [pewnie można się umówić ze sprzedającym na odesłanie jak coś jest nie tak, jak się oczekuje?]. Newbie@ ugadaj się czy można odesłać, lub dobrze się wymierz jak u dobrego krawca i porównaj z tymi emkami, które już masz [metkom nie ma co ufać - przynajmniej nie dla odzieży roboczej].
Dzieki - rozmawialem z gosciem i wychodzi na to ze rozmiary tej kurteczki sa identyczne z moja 65-tka - dlugosc rękawów, dlugosc samej kurtki wiec zakladam ze jej szerokość rowniez bedzie zbieżna.
Przykladowo otrzymałem zdjecie gdzie jest porównanie 51 vs 65 w takich samych rozmiarach i wychodzi na to ze 51 jest odrobinkę szersza…
Mam zagwozdke bo o ile chetnie bym ja zgarnal o tyle chcialem miec kurtke nieco krótsza niz obecna kontraktowa 65 - tymczasem tutaj tak nie bedzie…
Bardzo ładne obszycie rzadki orzeł 101wszej - rzadki na kurtkach m65, plus ciekawy patent z szlufką na tzw "leadership tab". Moim zdaniem warto dla samych naszywek.
Bardzo mnie frapuje naszywki na ramieniu - według mojej wiedzy to naszywka, jesli pojedyncza, winna byc na lewym ramieniu jako bieżący przydział podczas gdy na prawym moze byc poprzednia jednostka lub jesli bylo ich kilka to wedle wyboru żołnierza ?
Tutaj jest tylko na prawym ramieniu stad troche mnie dziwi ta kwestia :-)
A czy nie jest przypadkiem tak, że jest to kurtka należąca do sierżanta ze 101wszej, z doświadczeniem bojowym w tej jednostce? Naszywki na prawym ramieniu to jest tzw. naszywka bojowa [oznacza przynależność do jednostki bojowej, gdzie ktoś służył podczas działań wojennych], dla tych którzy przebywali w strefach walk przez co najmniej 30 dni.
Fajna emka kompletnie obszyta, tylko strasznie droga jak na woodland. Takie emki można kupić za zdecydowanie mniej [nie w takim obszyciu ale, woodlandy nawet w stanie BDB można dostać naprawdę tanio].
Na lewym ramieniu umieszcza się symbol taktyczny jednostki, w której dany żołnierz aktualnie służy. Na prawym ramieniu umieszcza się symbol taktyczny jednostki z poprzedniego przydziału.
Faktycznie cena tej emki wydaje się być nieco zbyt wygórowana, zwłaszcza na wersję w Woodland.
Ok Pany - macie racje naszywka jest wyłącznie na lewym ramieniu :)
Przepraszam - nie chce wyjść na buca ale tak osobiście to mi się te 4 stówki wydawało bardzo tanią opcją...ile Waszym zdaniem jest rozsądną opcją zatem ?
Dodatkowo w sumie od tego powinienem wyjść czyli rozmiar - z kurteczki wynika, że to: 94-104 w klatce i wzrost 160-170 i teraz kluczowe czy przy moich 108 w klatce (110 jak jestem w fazie treningów) i 185 cm wzrostu nie będę w niej jak patafian wyglądał ?
-----------
Jednocześnie podpytam Was bo to mi tez bardzo wpadło w oko:
Hej, M-65 w rozm. Medium mają 120 cm w klacie, więc powinno być OK.
Na Allegro nowa bluza TCU MR jest w cenie 699 zł więc te 500 zł z niewielkim rozdarciem jest ewentualnie do rozważenia (+ ciekawe obszycia) bo ceny ostatnio ostro szybują.
Dzieki bardzo - w temacie 65 czyli w szerokości powinna byc ok ale co ze wzrostem ? Tutaj jest jednak znacząca roznica ;-)
Co do bluzy to niestety bede musial odpuscic - sprzedający powiedzial ze bedzie zdecydowanie za mala - szkoda bo strasznie mi sie podoba…z tymi rozmiarami to faktycznie ciezka przeprawa bo albo S albo XL…
Pomarudzę jeszcze - mam nagrane mierzenie poniższych tematow aby miec pewnosc co do rozmiaru - oceńcie prosze czy gra warta swieczki, czy negocjować cene itd ? :-)
TCU faktycznie ma ten z rzadszych wizualnie atrakcyjniejszych dostępnych fasonów.Stan zachowania tez bardzo dobry.Ja bym brał jeśli masz fundusze.Myślę,że już taniej nie będzie.
TCU jest w bardzo dobrej [stosunkowo niskiej cenie], jak już zaznaczono.Warto zapytać się sprzedającego o zdjecie naszywki - sadząc po szerokości białego haftu to może być coś ciekawego. Naszywki z epoki na TCU mogą być bardzo cenne.