Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Helikon m65
  • Witam serdecznie! jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość.
    Mam zamiar kupić kurtkę m65 Helikon może proszę ktoś doradzić w sprawie rozmiaru. Na codzień mam rozmiar XL,180cmwzrostu , 100kg, obwodnicy klatki ok 112cm. Serdecznie pozdrawiam i dziękuję!
  • nie idź tą drogą:) Poszukaj dowolnego kontraktu large long. 
  • Dzięki! Nie jestem w temacie, co to znaczy "kontrakt" w tym przypadku? Często pojawia się nazwa kontraktu.
    pozdrawiam!
  • Rozmiar L Regular raczej według mnie no ale Large Long nie wykluczam tylko że o ile się nie mylę to niema emek Helikona Long. Emka Helikona to dobra kopia ale co kontrakt to kontrakt wiadomo że lepszy. Może być istotną kwestia ceny, Otóż nowa emka Helikona to wydatek +- 300zł. Nowa emka kontraktowa og-107 w rozmiarze L jednak sporo drożej.
  • @Nowy_tomasz
    Przestudiuj forum. Dowiesz się wszystkiego czego nie wiesz. Nie ma odpowiedzi w "pigułce"
    Pozdrawiam
  • Dziękuję i na pewno sprawdzę forum!
    Pozdrawiam
  • Ale zawsze możesz pytać. Na tym forum jest wiele osób mających dużą wiedzę o emkach i na pewno chętnie udzielą Ci wyczerpujących odpowiedzi.
  • wejdź w artykuły i informacje o m65 tam znajdziesz artykuł autorstwa kolegi Blatio " garść informacji o kurtce m65 " przeczytaj i już będziesz ekspertem , no prawie
    ;)
  • I otworzyliście puszkę Pandory album jak z seksmisji puszkę Pandora ha ha ha ogólnie kurtka ma być workowata czy dopasowania?? Już raz Helikon mnie zaskoczył rozmiarowka i cwu mam M! Gdzie normalnie XL. Pierwszy raz jak miałem emki to spodnie Helikon i bardzo mi się spodobały. Czas przyszedł na kurtkę i tu widzę różne opinie i przede wszystkim fascynującą historia kurtki m65!
  • na pytanie workowata czy dopasowana niema jednej dobrej odpowiedzi. Ja np lubię workowatą ale inni lubią bardziej dopasowaną. Powiem tak, emka z podpinką założona na koszulę i sweter czy polar nie powinna być ciasnawa a raczej powinna być lekko luźna. Taka jest moja opinia z którą nie każdy musi się zgadzać. Najlepiej udaj się do sklepu gdzie oferują emki Helikona i przymierzaj. Wymiary emek Helkona są w zasadzie takie jak kontraktów, oczywiście nie co do milimetra. Ważne jest żebyś się czuł w emce komfortowo i tyle. Jeśli nie musisz bardzo liczyć się z kasą to jednak pomyśl o zakupie emki kontraktowej. Jak Ci się znudzi to nawet po paru latach sprzedaż ją bez problemu bez straty.
  • I to się nazywa wyczerpującą odpowiedź ha ha
    super, dziękuję!
  • Pablik dobrze napisał - musisz przymierzyć i wybrać taką, jaka będzie Ci najlepiej "leżeć" :)
  • Już mam L woodland. Bardzo jestem zadowolony. Coś w kościach czuje ze na jednej się nie skończy. W barkach super, na przodzie jest miejsce na bluzę i trochę luzu jeszcze. Nawet nie przymierzałem rozmiaru M bo pewnie tylko jedną rękę bym włożył ha ha
  • Helikon ?
  • Zgadza się
  • No cóż, Twój wybór ale z te same pieniądze miałbyś emke Woodland kontraktową. Mimo wszystko gratuluję. Niech się dobrze nosi.
        cywilna ale tez bym wolał od Helikona no i tania

• Bierz kontrakt, będziesz potem żałował.
  • Na pewno z biegiem czasu coś innego kupię. Ale na dzień dzisiejszy chce zobaczyć jak się nosi emke, jak wspomniałem jest to moja pierwsza przygoda.
  • Mniej więcej sprawdziłem rozmiary w/w emki https://allegro.pl/oferta/kurtka-m65-woodland-large-long-1999-golden-mfg-8985424227 za długa raczej by była ale cena genialna, ppozdrawiam
  • 3 cm dłuższa od Helikona, różnica przy twoim wzroście niezauważalna no ale rozumiem że dokonałeś jakiegoś wyboru i teraz szukasz argumentów na jego obronę. Nic na siłę, twoja kasa, twoje wybory ale jak powiedział Panzer 73 będziesz żałował. Zdrówka życzę.
  • A czego mam żałować?
  • To tak jak ze wszystkimi innymi rzeczami - można mieć oryginał i można mieć namiastkę. Niby niewiele a jednak robi różnicę.
  • Może z tą namiastką to jednak lekka przesada. Emki Helikona robią wrażenie wyrobów solidnych i trwałych. Jednak opinia ludzi siedzących głęboko w temacie emek jest taka że kontraktowe są jakościowo lepsze. Dochodzi też aspekt czysto emocjonalny który wielu osobom może wydać się śmieszny i nie mający znaczenia. Mianowicie fajniej jest mieć oryginalną, wojskową, kultową kurtkę niż jej kopię. 
  • Dodam jeszcze że według mnie kołnierz emki Helikona jest totalnie sknocony i chociażby tylko z tego powodu nigdy bym jej nie kupił ale oczywiście zdaję sobie sprawę że to jest moje dziwactwo.