Jako że sprzedawca jest tutaj na forum, można poprosić o zdjęcia naszywek? Ja nie kupie na 100% - już nie, plus nie jest to wczesna kurtka (ale jest w bardzo ładny stanie). Po prostu zżera mnie ciekawość o te naszywki.
@pelforth - można zobaczyć zdjęcia tych naszywek, szczególnie tego CIB z naszywką spadochroniarza plus sto pierwszej i SF - tak z czystej ciekawości aby stwierdzić co to właściwie jest. Prawidłowo obszyta m65 wygląda dobrze (choć jak zawsze to kwestia tego co kto lubi). W tym przypadku to wygląda na jakąś miksturę. Oczywiści jak można - czasem sama naszywka 101 i SF może być cenna.
Large Short - dla osoby max. 170 cm wzrostu. Larg Long dla osoby od 180 cm wzrostu w górę ale według mnie nie więcej niż max. 190 cm wzrostu . Obwód klatki max. 114 cm w obu przypadkach.
witam serdecznie. kupię kurtkę CWU 45/P - nomex/aramid czyli kontrakt, firma bez znaczenia, najlepiej nówka sztuka lub używana w świetnym stanie. rozmiar S/M. pozdrawiam
Pablik Nie jest tak jak piszesz z tą klatką do 114 cm max...w przypadku rozmiaru large.... Są roczniki i kontraktorzy których kurtki w rozmiarze L włoży osoba o wym. w klatce 118 cm i będzie się czuła komfortowo.
Jeśli nie było zmian na przestrzeni lat to rozmiar L bez względu na to czy Short, Regular czy Long jest zgodnie z tym co jest napisane na metce przewidziany dla osób o obwodzie klatki piersiowej od 41 cali do 45 cali czyli do 114 cm i to jest bezdyskusyjne. Doktor zapytał o różnicę między L.S. i L.L. Więc mu to wyjaśniłem. Oczywiście nie dodając iż są to sugestie producenta wynikające z wojskowej specyfikacji. Żeby być arcy precyzyjnym powinienem odpowiedzieć mu w sposób następujący: Różnią się długością kurtki+- 5cm oraz niewielką długością rękawów około 3cm. W praktyce bywało różnie. Mówimy o odzieży wojskowej i jest rzeczą oczywistą że specyfikacja przewidywała pewną, niewielką tolerancję w wymiarach i tak też było o czym piszesz. Nie zmienia to faktu że rozmiar L bez względu na to kiedy i przez kogo wyprodukowany ( może z jakimiś wyjątkami ) będzie dobry dla osoby o obwodzie klatki 118 cm i jeszcze będzie niewielki luz nawet z podpinką. Dlaczego mimo to emka L była przewidziana dla max. 114 cm wiesz lepiej ode mnie.
Nawet kiedy chcesz być " arcy precyzyjnym" podajesz nieprawdziwe informacje~ Doktorowi, ale z mojej strony polemizowanie o rzeczywistych rozmiarach sortow US Army nie ma sensu.Milego weekendu.
Zamiast być uszczypliwym było moją odpowiedź sprostować a właściwie skoro, w co nie wątpię, masz dużą wiedzę na temat emek było koledze Doktorowi na bazie jego pytania wyczerpująco wyjaśnić zagadnienie różnic pomiędzy wymiarami ze specyfikacji a tymi wziętymi z natury. Ja pomyłkowo podałem różnicę pomiędzy przeciętną LR i LL Zdarzają sie emki LS o długości 75 cm i o długości nawet 79 cm z kolei są emki LL o długości 82 cm i 87 cm. Jak widać różnice są spore. Ja miałem w rękach kilkanaście emek czyli stosunkowo niewiele i takie różnice w wymiarach wychwyciłem. Istotnie niefortunnie użyłem określenia " arcy precyzyjnym " bo tutaj trudno o precyzję przy takich różnicach a zatem odpowiedź powinna brzmieć następująco : LS i LL różnią się wymiarami i zgodnie z zapisami na metkach są przewidziane dla osób o wymiarach w przedziałach podanych na metkach ale w praktyce są spore różnice a zatem najlepiej jest, jeśli to możliwe przymierzyć kurtkę przed zakupem. Jeśli nie jest to możliwe poprosić sprzedającego o o podanie realnych wymiarów kurtki. W przypadku kiedy i to nie jest możliwe należy zawierzyć wymiarowi z metki albo zrezygnować z zakupu. Jeszcze milszego końca tygodnia.
trojanmam mam tak samo powyżej 120 klata rozmiarówka Large Reg. jest jak najbardziej dobra.To samo bluzy tcu.Także zawsze jak nabywamy jakiś kontrakt z myślą noszenia nie na manekina warto poprosić o podanie rozmiaru klata długość całkowita itp.Nie sugerować się metką kontraktu specjalnie.Generalnie rozmiarówki trzymają podane cale.Ale są rozrzuty chodzby w spodniach .Large Reg. lub long pas nawet parę centymetrów.A to może mieć znaczenie dla wygody.
Specyfikacja rozmiarowa wersji Large mówi, że obwód klatki piersiowej powinien mieścić się w granicach 41-45 cali czyli 104,14 - 114,3 cm. Te 10 cm dzielącej granice to znacznie więcej niż w rozmiarówce cywilnej - pozwala to używać emkę w sposób znacznie bardziej elastyczny, w różnych kombinacjach z innymi warstwami odzieży i w różnych porach roku (poza letnią).
Jak zawsze podany rozmiar to swego rodzaju ogólna rekomendacja, a nie limit poza którego granice nie wolno wykroczyć. Ja mam >114cm w klacie i nadal chodzi mi się w kurtce wygodnie.
Jak napisało kilka osób powyżej trzeba te sugestie traktować w sposób otwarty i samemu sprawdzić na własnym grzbiecie jak to faktycznie leży. To tylko metka z jakimiś cyferkami, ostatecznie liczy się ludzki rozum, doświadczenia i praktyka.
Są też osobiste preferencje - osoby lubiące kurtkę dość ściśle przylegająca do ciała, inni z kolei lubią dodatkowy luzik.
No i na koniec dochodzi kwestia tolerancji wymiarowych - nawet w tak mocno ustandaryzowanym środowisku jak wojsko zdarzają się odstępstwa od tzw. "normy".
Czyli mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć, zwłaszcza, że z upływem czasu sylwetka niestety lubi się zmienić (co najczęściej oznacza jej niechciane powiększenie, czytaj: utyłem :-( ).
A najlepiej kupić sobie 2 emki z różnicą w rozmiarze 1 poziomu (mniejsza na cieplejsze okresy i większa na chłodniejsze).
Wszystko racja. Tym nie mniej nie możemy zapominać że emki zostały przewidziane dla wojska a tam już osobiste preferencje nie koniecznie były na pierwszym miejscu. Żołnierz, przy najmniej teoretycznie musiał dostać kurtkę w takim rozmiarze żeby mógł czuć się w niej swobodnie nawet gdy miał na sobie wszystkie przewidziane regulaminem sorty. Noszenie cywilne emek to całkowicie inne zagadnienie. Są ludzie którzy noszą je tylko latem na podkoszulek i do tego lubią ciuchy dopasowane. Inni, do których ja się zaliczam noszą je jesienią i zimą i lubią duży luz. Dlatego każdy kierując się swoimi preferencjami powinien dobrać sobie taką emke żeby spełniła jego oczekiwania.
Viper są foty sprzedawanych kontraktów używek emek czasem widać na załączonych zdjęciach wypalone dziurki od fajek .Wiec można.Sam nie palę na szczęście.
@Viper niestety w materiale NYCO można papierosem (czy innym źródłem wysokiej temperatury)sobie wygenerować dziurę jak w każdym materiale z dużą domieszką nylonu (50 % to jest dużo!).W tym rozmiarze nie powinieneś mieć problemu z wyszukaniem kontraktu-lub bezkontraktowej emki.