Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Lista producentów spodni M65 - kontraktów i podróbek
  • Albo jakieś cywilne. Propper, Helikon rip-stop 100% cotton.
  • Ja proponuję te spodenie, na lato idealne!!!
    http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=6727409516
    Super przewiewne, fajny materiał i kamuflaż.
    Noszę je w lecie od trzech lat i zero problemów.
  • Dzięki wielkie Panowie. Musze sobie poszukać rozm L w kolorze woodland.
  • ziomek - tych to szkoda na trachanie po polu, zacny kontraktor i rocznik - lepiej może zwykłe ACU w ripstopie choćby w UCP
  • Robili spodnie woodland 100% cotton? Nie wiedziałem.
  • Owszem, były woodlandy w ripstopie 100% bawełna, niegdyś polowałem takie na Alledrogo, srogie lata temu, ale nie wyszło. Za to miałem taką bluzę BDU w woodlandzie, ripstop, 100% bawełna. Bardzo przyjemna. Ale ostatecznie okazała się mała (to było M/Short) i poszła na handel. Okolice 2006 roku, o ile mnie pamięć nie myli.
  • Ja trafiłem takie w zeszłym roku na OLX. Trochę sprane ale za symboliczne 40 zł. MR kontrakt nieczytelny. W rozporku trójkątny kawałek materiału.
    Dawno temu miałem jeszcze DCU 3 kolor z 100 %bawełny ale się rozleciały. image
  • DCU też robili z 100% cotton? O tym też nie wiedziałem.
  • Tak, były takie w 3 colorze. Też należały do moich niezrealizowanych "łowów" dawno, dawno temu. Ostatecznie kupiłem NYCO ripstop, bo tylko takie się znalazły, ale w sumie leżą od lat w szafie i czekają na swoją kolej na Allegro :P
  • Czyli ciężko jest kupić spodnie woodland i dcu wykonane w 100% z bawełny? Bo ja jestem entuzjastą naturalnych tkanin.
  • Ciężko było już 10 lat temu :D Teraz to chyba tylko polowanie na eBayu zostaje, albo nie wiem :)
  • poda mi ktos jakies info  NSN o kurtce 8415-99-573-5261 Nato soze 6070/9035 No contract DC2CESL/3129  woodland,combat,smock,windproof Z gory dzieki.
  • Witam wszystkich entuzjastów systemu M65! (i nie tylko!)
    Nie mam teraz czasu, żeby przesyłać fotki i chwalić się co chowam w szafie, ale uznałem, że na szybko mogę rozwiać pewne wątpliwości względem spodni, których produkcja datowana jest na lata do '75. Nie muszą się przesadnie obawiać ani martwić ci, którym brakuje w numerze 00 lub 01 i nie mogą sprawdzić numeru NSN. Nie mogą, bo to nie numer NSN, tylko FSN, który sprawdzić trudno, ale pogrzebałem nieco i znalazłem potwierdzenie autentyczności również dla moich spodni z '73.
    Proszę bardzo:
    image
  • hej, to nie jest żadne potwierdzenie autentyczności dla spodni M65, gdyż jak widać w powyższym dokumencie spodnie opisane jako cold weather są wykonane z wełny a emki to NyCo (50/50 nylon/bawełna).
  • tu chyba chodzi o spodnie M51 bez kieszeni cargo wełniane lub wełna/nylon
    image

image

image
  • Hello!
    Panzer73, chodziło mi generalnie o to, że FSN pokrywa się z tym, co np. ja mam na wszywce. Wiem, że to nie te same spodnie, ważne, że jest to forma numeru znana i potwierdzona w zamieszczonym fragmencie dokumentu. Sam on pochodzi z finalnego raportu technicznego z marca 1974 (U.S. Army Land Warfare Laboratory).
    Pozdrawiam!

P.S. Uzupełnienie:

image

image

• XRayMind, 
    Napisałeś posta w temacie poświęconym spodniom M-65. Ponadto napisałeś o swych spodniach z 73r. Wtedy były szyte M-65, ale nie z wełny więc tu chodzi o inny model, może M-51 albo coś zupełnie innego. 
    Dokument, na który się powołujesz można znaleźć w sieci, wpisując nr FSN, pod adresem:

www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/782112.pdf

Dotyczy on systemu umundurowania strzelców, którzy obsługiwali karabin maszynowy w drzwiach śmigłowców UH-1 Huey. Najlepiej podeślij fotkę metki swoich spodni i wtedy zobaczy się co to za model.
  • witam wszystkich.
    posiadam M65 kontrakt 68r R.L. DAVIS MFG.CO.INC.
    Pytanie odnosnie materiału bo na metce nie ma info.te wczesne kontrakty jaki materiał stosowali?dzięki za odp.
  • Mam te Davisy '67. Jakościowo absolutnie najlepsze ze wszystkich kontraktów. 
  • Dzięki  za odpowiedzi. 
  • Cześć forumowicze :)
    Może ktoś powie, czy jest szansa zidentyfikować producenta tych portek, które mam od lat dziewięćdziesiątych? Moje pierwsze M65, do tej pory noszone. Niestety w tamtych czasach nie przywiązywałem uwagi do takich niuansów, a teraz chętnie bym się dowiedział, bo spodnie są solidne. Mam jeszcze Winfieldy, ale w nich NYCO jest zdecydowanie słabsze, cieńsze jakby czy co...
    Niestety, po tylu latach z nadruku zostało nic prawie, ale jest charakterystyczny zamek ekspresu - może ktoś, coś? :)
    imageimage
    image