Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
M65 (i podobne) w filmach i nie tylko
  • The Jacka już nie żyje, zginął w strzelaninie. 

Ostatnio na HBO oglądałem film "Pixels (2015)" i tam Ludlow (Josh Gad) chodzi w oliwkowej kurtce m65

image

z kapturem wyciągniętym ze stójki.
    Ja w swoich kurtkach odciąłem kaptur bo nie jest mi do niczego potrzebny, a jak był schowany w kurtkę to mi garb robił - mam firmy Mil-Tec i tam kaptur jest wykonany tragicznie. 
  • Jestem na bieżąco z serialem moim ulubionym i trafiłem na bardzo ciekawy odcinek ;) Odcinek o weteranie z Wietnamu warto obejrzec.

IMG_20171102_174355.JPG

Odcinek pt."Unrequited"

Blatio wiem ze zdjecie źle wstawione ale cos mi to nie działa ;)
  • Bo wstawiasz nie ten link ;)

image
  • Taką ładną grafikę znalazłem :)

image
  • Dobry wzór na tatuaż :-)
  • Fajna ta grafika to prawda.Wczoraj na Tv Puls leciał Rambo: First Blood oglądałem :)
  • Ja też oglądałem wczoraj :)
  • Właśnie leci powtórka
  • Nie wiem czy bylo jesli tak to wybaczcie. Fort Apache, Bronx (1981) - Paul Newman.

image

• Nawet na czarno białej fotce widać że to OG107 :D
  • Wygląda na m65 kontraktową
  • Tez myślę że to kontrakt M-65
  • Fajny film dużo fajnych sortów mundurowych USN i US army

image
  • M65 w kolejnym klipie z ulicy - Mobb Deep. Woodland i oliwki:

• Kto chciałby zobaczyć Konrada, bohatera Mickiewiczowskich "Dziadów", ubranego w kurtkę M-65 OG-107, ma dziś ku temu okazję, ponieważ TVP1 wyemituje o godzinie 20,35 sztukę Stanisława Wyspiańskiego "Wyzwolenie" w reżyserii Macieja Prusa (realizacja telewizyjna - 2007). Rolę Konrada gra Piotr Adamczyk.
  • Przepraszam, właśnie się dowiaduję, że dadzą "Pana Jowialskiego". Nie wiem, czy zdjęto "Wyzwolenie" nagle, czy też informacja podana w gazecie z programem telewizyjnym była nieprawdziwa.

• Nasi raperzy też ubierali "emke" :) od2:03
  • Właśnie skończyłem oglądać 10-cio odcinkowy serial amerykański "Wojna Wietnamska" zrobiony przez Netflixa. Dokument pokazuje cały konflikt od momentu walki Wietnamczyków z Francuzami w latach 50. aż do zakończenia wojny w roku 1975 oraz jak się zmieniło podejście do tego wydarzenia przez kolejne 40 lat aż do czasów współczesnych.
    Nigdy dotąd nie miałem okazji tak szczegółowo poznać temat i teraz naprawdę mogłem zobaczyć obraz tych wydarzeń pokazany z perspektywy wszystkich zaangażowanych stron: oddziałów francuskich, armii północnowietnamskiej, Vietkongu, wojska US Army, ale też wietnamskich cywili, polityków, zwykłych obywateli na całym świecie.
    Świetny materiał, szczery do bólu, pokazujący wszystkie absurdy tej brudnej i niesprawiedliwej, bezsensownej wojny.
    Jeśli ktoś interesuje się czysto aspektami militarnymi, taktyką, uzbrojeniem, sprzętem. wyposażeniem, umundurowaniem, itp. - jest tu to wszystko świetnie pokazane i opisane. Podobnie jak chronologicznie ułożone kolejne etapy wojny, wraz z ukazaniem rosnącej eskalacji konfliktu i wciąganiem coraz większych mas w to szaleństwo.
    Jeśli ktoś chce poznać indywidualne losy żołnierzy obu wrogich stron biorących udział w walkach - są one przedstawione w najdrobniejszych szczegółach, a wiele ze sportretowanych postaci to osoby publicznie znane do dziś.
    Właśnie sobie zdałem sprawę, że gdy pojawiłem się na świecie to starcie 2 wrogich sobie systemów w dalekiej Azji mimo chylenia się powoli ku końcowi nadal się tliło wciąż pozbawiając wielu ludzi życia.
    Serial ciężko się momentami ogląda, bo i temat nie należy do łatwych, ale naprawdę godny polecenia i zrobiony z wielkim profesjonalizmem i wyważeniem sprawy.
    Nie ma tu żadnego pudrowania i uproszczeń - konflikt pokazany jest z każdej możliwej strony, zarówno mocno obciążając stronę wietnamską (głównie za zbrodnie popełnione na własnym narodzie, jak i w kontekście nieludzkiego traktowania jeńców) jak i USA - wciągając poprzez nieprzemyślane decyzje polityków młodych ludzi w wir wojny, która nie ma sensu i nie przynosi ani korzyści ani nie jest w obronie czegokolwiek. Żołnierze amerykańscy w kolejnych odcinkach serii też nie są szlachetnymi bohaterami z komiksów - niszczą i bezmyślnie zabijają, popełniają zbrodnie na miejscowej ludności, poniżając i prześladując wietnamską biedotę.
    Serial polecam, warto coś takiego obejrzeć z nieco innej perspektywy niż dotąd to było możliwe.

• Zacząłem to oglądać. Pierwszy odcinek świetny. Sprawdziłem wyszło to oficjalnie w formie fizycznej. Również polecam.
  • @panzer73
    Bezsensowna jest kazda wojna z punktu widzenia zwyklych ludzi jakimi jestesmy my. Niestety nabiera sensu w zupelnie innych kregach, tych, ktorzy sa w stanie ja wywolac i poslac ludzi zeby sie zabijali za idee jakis idiotow przy wladzy. To polityka i bardzo dobry ( o ile nie najlepszy ) interes.
    Indywidualne losy zolnierzy wg Netflixa. Tu bylbym bardzo ostrozny, bo Netflix, podobnie jak jeszcze chyba glupsze BBC,  raczej obiektywny nie jest a ostatnie splodzone przez nich bzdury z bezsensowna zmiana postaci w swoich produkcjach z bialych w oryginale, na nie wiadomo dlaczego ( a moze wiadomo ;) ) czarne wlasnie nakazuje analize ich prawd. 
    Co sie tyczy jencow to niestety prawda jest taka, ze od zarania dziejow obowiazuje prawo zwyciezcy i jency zawsze byli, sa i nadal beda mordowani, podobnie jak i cywile, bez podzialu na wiek i plec. Kobiety maja chyba najgorzej.
  • kilka dni temu obejrzałem na Netflixie dokument opisujący konflikt w Korei - walki znane jako bitwa pod Chosin - zima 1950r. Tu zamiast parnej dżungli było dojmujące zimno i walki z masami piechoty chińskiej. Podobnie jak w Wietnamie widać wyraźnie ignorancję USA połączoną z manią wyższości - co w konsekwencji doprowadziło do b. trudnych walk i wielu ofiar.
    ALE - aż miło było popatrzeć na mnogość parek i emek u żołnierzy wuja Sama
    :D
  • Tego nie produkowal żaden Netflix. @Kraken
  • Z całkiem nowego filmu "Kokainowy Rick" (oryg. White Boy Rick), z tego co się orientuję nie wyświetlanego jeszcze w Polsce:
    image
  • krwawy sport
    image
  • To już było.
  • Oj to przepraszam :(
    ostatnio oglądałem w TV i zrobiłem zdjęcie
  • Co Ty masz za telewizor?
  • Disney oryginał
    Z USA
  • Staromodny jakiś. Każdy piksel widać :))
  • Amerika - czeski film dokumentalny na HBO GO o "trampach". Główny bohater nosi kurtkę M65 i jungle, a w trakcie filmu jest wielki spęd trampów w lesie i tam to już 90% nosi zacne kufajki. Nie, żeby polecał, ale są kurtki w filmie.
  • Jak to śpiewał Kazik, Drodzy Panowie?
    "Rambo Osiem w telewizji, patrzcie moi mili" :D
    No to może nie Osiem, ale Rambo Pięć się szykuje, pod tytułem "Rambo 5: Ostatnia Krew" (chyba do pobrania na geriatrii, ale co tam) ;)
    Gdzieś tam miga eMka w trailerze, więc gwoli honoru trzeba będzie obejrzeć, bo od Johnny'ego wielu zaczęło fascynację M65 :D

• Panowie i Panie (o ile są jakieś na forum)!
    UWAGA!
    Jeśli jeszcze ktoś się głowił nad tym, jakiego rozmiaru kurtkę nosił Sylvek Stallone w "Pierwszej krwi", oto rozwiązanie zagadki: Medium :D

Znalazłem taką oto stronę, na której wystawiona jest ORYGINALNA kurtka z tegoż, kultowego dla wielu z nas, filmu.
    Są zdjęcia metki, na której widnieje rozmiar. Co ciekawe, metka oryginalna jest w połowie zakryta doszytą inną metką, która zakrywa miejsce, gdzie potencjalnie powinna się znajdować nazwa producenta. Podejrzewam tutaj twórczość filmowców, albo się mylę - zagadka godna potraktowania przez @mcm ;)

Poniżej krótki filmik, w którym sam Sylvester opowiada o tej kurtce i o tym, że została ona przygotowana w JEDNYM egzemplarzu do filmu i ten oryginał jest jeden, jedyny na świecie. Polecam!

https://entertainment.ha.com/itm/movie-tv-memorabilia/costumes/-rambo-s-iconic-m65-army-jacket-from-first-blood-/a/7111-89048.s

whttps://entertainment.ha.com/itm/movie-tv-memorabilia/costumes/-rambo-s-iconic-m65-army-jacket-from-first-blood-/a/7111-89048.s

• Tak myślałem że jednak nosi rozmiar M. S jest mała a L na byka. A on jest taki średni.
  • Cześć, Blatio. Numer identyfikacyjny RN 40488 wskazuje na firmę Wynn Industries Inc. z Knoxville produkującą odzież kontraktową, należącą do miejscowego potentata, Hermana "Breezy'ego" Wynna. Firma ta nie "podpisała" swoim imieniem żadnej kontraktowej kurtki M-65 OG-107. Produkowała kopie kurtki M-65 OG-107 (z wyglądu identyczne jak "kontrakty") i sygnowała je numerem, który podawał rok produkcji: 1976. Film z Rambo wyprodukowano w 1982 roku, możliwe, że firma jeszcze istniała i uszyła kurtkę na potrzeby filmu. Jeśli chodzi o emki, to Herman "Breezy" Wynn był w Ameryce numerem 1. Był właścicielem 21 przedsiębiorstw odzieżowych w Knoxville, m.in. firmy Southern Athletic, założył Konfederację Wynna, nieoficjalne stowarzyszenie kontraktorów, "trząsł" takimi firmami, jak: John Ownbey, Alpha, Centre Manufacturing, Greenbrier Company. Odpowiedni człowiek do tego, żeby uszyć kurtkę dla Sylwka Stallone. Pozdrawiam.
  • Wielkie dzięki, Kolego! Tak mnie też chodzi po głowie, że to mogła być cywilna produkcja, filmowcom być może łatwiej było taką zdobyć z rynku cywilnego, niż armijnego, w tamtych czasach. Ważne, że moja teoria co to rozmiaru Medium, którą miałem od lat, potwierdziła się.
    A fakt, że ta kurtka jeszcze istnieje i to tylko w jedynym słusznym egzemplarzu (z tego co wyczytałem - stanowi element prywatnej kolekcji Sylvestra Stallone, wraz z wieloma innymi rekwizytami z jego filmów), tylko dodaje smaku całości :)
    I bardzo mi się spodobało to, co Sylvek powiedział w tym filmiku, że ta kurtka od początku nadaje "ton" całej postaci Rambo...

A propos jeszcze Rambo i Sylvestra - przyjemna koszulka :D

image
  • Produkcja kopii sortów wojskowych na użytek scenografii do filmów fabularnych to cały przemysł w USA. Sam się zastanawiam jak to jest tam zorganizowane. Potem człowiek ogląda filmy typu "Byliśmy żołnierzami" (Wietnam), "Battleship" (czasy współczesne) czy "Złoto pustyni" (wojna w Zatoce Perskiej) i myśli skąd wzięto umundurowanie...

• Nie znałem tego Andrus ale w ówczesnych rapowych klipach często pojawia się Mka
  • Piękne spotkania...Konwicki i Holoubek.Oglądałem.Warto posłuchać obu mistrzów:)
  • Witam wszystkich kolegów po kilku latach mojej nieobecności na tym forum. Na załączonym zdjęciu Pan Holoubek ma na sobie kontraktową m65 ale co jest zastanawiającym kieszenie i sama kurtka są zapinane na guziki. Najprawdopodobniej Z jakiegoś powodu dziurki wycięto a guziki przyszyto. Oczywiście czymś to było spowodowane. Nigdy nie spotkałem się z takim rozwiązaniem.image
  • ciekawe...ciekawe...pytanie czy aby na pewno jest to kontrakt.Jeżeli to zdjęcie z lata 70, wolno sądzić, że tak,wtedy jeszcze nie było prawdopodobnie  rynku kopii/podróbek.Kieszeń mocno miechowata wskazuje na oryginał.
  • Jak poczytacie sobie książkę Andrzeja to są tam całe obszerne fragmenty jak nasi filmowcy (reżyserzy, aktorzy, producenci, itp.) składali zamówienia na kontraktowe emki płacąc za nie w USD więcej niż równowartość pensji w tamtych czasach. Pan Gustaw Holoubek był jednym z takich klientów. Być może miał konkretny powód, aby przerobić oryginalny sposób zapinania na guziki.