Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
M65 (i nie tylko) w akcji czyli "na człowieku"
  • Wystarczy podwinąć materiał,nie trzeba ładować maszyny do środka:)
  • Dobra to ja sie pokażę - uzbierałem wreszcie cały komplecik  :P

• Long time no see, czyli M65 w woodlandzie jakiś czas temu wyszła z szafy po długim niebycie na powietrzu ;)

image
  • Nie odprułeś jeszcze tego guzika na klacie?  :P
    Aaa... i jeszcze przy pagonie powinieneś przyciąć kłaczki  ;-)
  • O! Ja też mam eMkę woodland. :D
    I swoją drogą, u mnie w górach trochę przysypało dzisiaj...

image
  • Mój woodland dawno nie widział ni słońca, ni chmur. Nadszedł czas by to zmienić :D

image
  • Mało czytelny jest ten wątek, albo kurtały w szafach leżą, albo.... :)
    Tak czy inaczej by poprawić własne ego mała fotka ze spacerku z jenotem i LLCE gear.
    image
  • to ja też dodam zdjęcie, dzisiaj w pracy w mojej ulubionej Kanadyjskiej M65
    image :D
  • Tyż piknie!
  • Hej ziomek_z_lasu 
    Fajna kurtka.
    Może się pochwalisz gdzie u nas można taką kupić i za ile :)
    Ja to od jakiegoś czasu poluję na M65 w rozmiarze XL-Long w rozsądnej cenie.
    I chyba się skończy na tym, że kupię Texara skoro Helikon kurtek w wariancie Long nie robi
    Ale korzystając z uroku allegro smart to zamówiłem też XL Helikona.
    Obie w woodlandzie więc będzie można porównać wykonanie i zobaczyć, która lepiej pasuję.
  • Hej, Kurtkę kupiłem na Allegro ok. 3 lata temu ceny już nie pamiętam ok 200 zł ,
    Jest to kanadyjska wersja kamuflażu CADPAT,
    W Polsce to raczej takiej się nie kupi trzeba szukać np. ebay, Kanadyjskie surplusy
    image
    :)

• Jaka konstrukcja wieszaka ;)
  • wzmocniony drewniany
    :D
  • Zacna. Helikon robi w ładnym kolorze OG, woodland i czarne też ujdą, niestety firma nie wykonuje innych kolorów/kamuflaży choć moim zdaniem ich wersja OG jest najlepsza na rynku. JBC coś tam mam w kartonie do "oddania" :)

• Tyle świetnych kontraktów w sieci do kupienia, a Wy o jakiś helikonach - przecież na pierwszy rzut oka widać, że to nie kontrakt. To samo texar czy jakoś tak.

-ziomek-kamuflaż kurteczki niezły, jak z wykonaniem?
  • Świetne kontrakty już się skończyły. Obecnie są jedynie dobre okazje za duuże pieniądze.
  • jak się ma hobby to pieniądze nie są najistotniejsze, a już na pewno nie stanowią przeszkody.
  • Skoro tak twierdzisz... Uważam, że to nie jest prawda i mogę obronić swoje stanowisko na argumenty merytoryczne. Kasa ma znaczenie. Ogromne. Chyba, że się zbiera puszki po piwie z biedronki :)
  • Kupuj helikony skoro Ci się podobają, ważne abyś był zadowolony. Ale jeżeli chodzi tylko o kasę to można jeszcze taniej kupić kontrakty innych armii choćby brytyjskie smocki. Ja oprócz emki noszę np. holenderki. Kupiłem nówki za 30-40zł/szt a dobrze dobrany rozmiar leży na człowieku lepiej niż emka.
  • Martinos
    Kurtka jest z poliestru (materiał cieńszy niż nyco)
    wykonanie całkiem ok
  • Jeśli chodzi o przyzwoitej jakości kopie M65 na polskim rynku to na chwilę obecną tylko Helikon wchodzi w grę.
    Ale chyba jakość trochę spadła.
    Pamiętam, że kiedyś chwalili się, że zamki YKK używane w ichnich reprodukcjach a teraz no-name'y
    Ale, że kontrakty w rozmiarach od L w górę są trudno dostępne i drogie więc Helikon pozostaje jedyną ekonomiczną opcją.
    Ewentualnie ustawić sobie powiadomienia na allegro i olx.
    Może się coś trafi.
    Ja właśnie dzięki temu fuksem kupiłem m65 w woodlandzie L-L za 150.
    Teraz poluję na L-L lub XL-L w kamuflażu pustynnym w rozsądnej cenie.
    Do pełni szczęścia brakowało tylko podpinki.

Inna kwestia na którą trzeba zwracać uwagę to to, że cywilne rozmiarówki odstają od wojskowych.
    M65 XL-L texara była dla mnie za ciasna podczas gdy kontraktowa w rozmiarze L-L dobrze leży.

• Jeśli chodzi o detale to Helikon nadal stosuje produkty tych samych wytwórców, którzy zaopatrują wojsko (przykład - zamki YKK). Jeśli chodzi o inne szczegóły to też często Helikon stara się trzymać pierwowzoru - przykładem  jest zastosowanie w ich kurtkach zimowych materiału Climashield Apex - tego samego syntetyka najnowszej generacji, który jest obecnie wykorzystywany na potrzeby kurtek szytych na zlecenia US Army (Climashield Apex jest lepszy niż znany PrimaLoft skądinąd mający już 10 lat obecności na rynku).

Ale jak przeanalizujesz politykę cenową Helikona to można dojść do wniosku, że są oderwani od rzeczywistości - kurtka ECWCS za 770 zł...
    Dlatego moim zdaniem upieranie się przy Helikonie w kontekście "tańszej alternatywy" dla oryginałów/kontraktów nie zawsze jest uzasadnione (pomijając inny aspekt - poziom wykonania i trwałość).
  • Oglądałem kilka emek Helikona i nigdzie nie zauważyłem żeby dawali zamki YKK.
  • Na woodlandach z zamkami z tworzywa były chyba YKK.

• Skoro spodnie M65 Helikona są wyposażone w zamki YKK to kurtki zapewne również.

Właśnie na tym firma opiera swą quasi autentyczność odnośnie wzorów wojskowych - poprzez stosowanie niektórych elementów faktycznie stosowanych albo w oryginałach, albo przynajmniej w innych modelach kontraktów.
    I faktycznie Helikon ma podpisane umowy na licencjonowanie produkcji z użyciem oryginalnych podzespołów od firm z USA.
    Poniżej link do strony producenta ociepliny syntetycznej Climashield Apex (stosowana w najnowszych kontraktach) gdzie jest wręcz referencja dot. dostaw dla Helikona (obok takich renomowanych firm jak Crye Precision czy Massif czy choćby ruski Spław). Robi wrażenie...

• W necie widziałem ich reklamowe zdjęcie emki z zamkiem YKK. Ale w sklepie Militaria.pl żadna ich emka nie miała takiego zamka. A wnikliwie to sprawdziłem. Myślę że jest to taki marketingowy trik. Na reklamach wszystko jest inaczej pokazane niż w rzeczywistości.
  • Szczerze mówiąc wątpię aby firma z taką pozycją na rynku międzynarodowym pozwalała sobie świadomie na tego typu tanie zagrywki. Zapewne przynajmniej część osób kupując ich wyroby weryfikuje obietnice z folderów z rzeczywistością.
  • Napiszę jeszcze raz to samo. Oglądałem kilka emek w sklepie Militaria pl. (podczas moich kilkukrotnych wizytyt w sklepie) i żadna z nich nie miała zamka YKK. Może i były szyte pewne partie z suwakiem YKK. To że Alpha szyła cywilne kurtki z zamkiem Scovill to nie oznacza że wszystkie ich cywilne kurtki miewały ten suwak.
  • a ja nawet nie kwestionuję, że Helikon nie używa zamków innych producentów, zapewne YKK jest jednym z szerszego grona. Z twego postu można wysnuć wniosek, że w materiałąch marketingowych firmy jest wspomniane jedno (stosowane zamki YKK) a w realu co innego...
    Helikon ma podpisane umowy licencyjne z wieloma uznanymi światowymi producentami (np. zamki od YKK, materiał Cordura od Invisty, membrany Gore-Tex od W.L.Gore, ociepliny syntetyczne Climashield Apex od HarVest Consumer Insulation, LLC, kamo PenCott od Hyde Definition, itd.).

• W opisach internetowych i na fotkach rzeczywiście chwalą się oni zamkami YKK. A w praktyce wygląda to inaczej. Zamki które widziałem w ich kurtkach były te same złote które można spotkać w chińskich Alfach. Tyle że nie miały kompletnie żadnej sygnatury. Były całkiem gołe czyli tzw. "no name".
  • Albo OEM jak kto woli :)) Lepiej to brzmi.
  • Nieraz brałem do ręki różne sorty Helikona, szczególnie te imitujące wojskowe oryginały (M-65, BDU, ECWCS). Nie wiem czemu ,ale przy żadnej okazji nie miałem w sobie przekonania aby je kupić. Pomijam tu element ceny, który jest dla mnie wręcz abstrakcyjny mając na uwadze fakt, że to tylko imitacje, a nie nawet wierne kopie. Przykłąd z brzegu: spodnie M-65 Helikona są w cenie ok. 160 zł. na allegro można kupić kontrakty w stanie magazynowym za niższą cenę. Ja swoje nówki M-L Woodland Quality Apparel kupiłem za 159zł...
  • Ostatnio jak się zrobiło ciepło to zapodałem M41
    image<):)
  • Ziomek, super kurtała
    :-hJa teraz na codzień chodzę w M43
  • Fajnie się prezentuje! Ja w tej chwili obracam holenderkę.
  • Coś krótka ta kurtałka.
  • taka krótka ma być
    image

ja mam rozmiar 46R

• Aha. Czyli jest ok. Jeszcze pasek sobie dokup ;-)
  • Co do zamków YKK to Helikon kiedyś je dawał do reprodukcji M65 spodni i kurtek. 
    Moje kupione z 10 lat temu spodnie mają taki zamek. 
    Podobnie z jeszcze starszą kurtką ojca.
    Pewnie przestali używać tych zamków gdy przenieśli produkcję do Chin.
    Bo zauważyłem, że starsze wersje ich sortów m65 miały też kieszenie z białej bawełny i obszycia wewnątrz z tego materiału.
    W nowych sortach made in china to kieszenie są z tego samego materiału co reszta kurtki i spodni.

Oczywiście istnieje taka możliwość, że helikon szyje 2 jakości ubrań.
    Gorsze przeznaczone na uboższe rynki takie jak Polska i lepsze na zachód.