Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Jak mawiał pewnie stary mędrzec wystarczy odpowiednio długo siedzieć nad rzeką i ciała twoich wrogów same spłyna rzeką, tak trzeba odpowiednio długo siedzieć przy kompie, a emki w odpowiedniej cenie same się pojawią :)
  • to tylko początek :-)
    koniec może być srogi :-(
  • Niby jaki Jeep? :-?
  • hahaha
    Cherokee
  • Słabe. Bo to nie jest kontrakt od Cherokee.
  • Panowie jak myślicie czy Medium Long na chłopa 188cm i 107cm w klacie będzie ok?
  • Doktor - podoba mi się ta sentencja  =D>
  • Falkland
    odnoszę wrażenie ze chciałeś błysnąć wiedzą stąd Twoje pytanie o jeep'a
    Tak czy siak Cherokee jest a że to akurat podpinka to już sprawa drugorzędna
    :-P
  • Panowie fachowcy prosze o szybka pomoc w sprawie rozmiarówki:)
  • Rękawy mogą być przykrótkie
  • Pytanie do posiadaczy cywilnych Alph w rozmiarze Small Regular: czy Wasze kurtki trzymają długość kontraktów?
    Właśnie dzisiaj odkryłem, że moja SR "fabric made n U.S.A." ma długość 80 cm, czyli taką, jak Small Long.
  • michalpirat
    Long to najdłuższa Mka kontraktowa i według metki powinna pasować an chłopa 180 i więcej czyli powinno być ok(zależy jakie masz długie ręce) ale z tym medium to trzeba uważać bo na zimę radził bym Large long 

• - trojanman

Wcale nie. Po prostu nie wiedziałem skąd Ci ten Jeep przyszedł do głowy.
    A na podpinki to ja nie patrzę, bo mnie nie interesują :-)
  • Michał

Z podpinka lub swetrem może być za ciasna. Na koszulę będzie ok. Na zimę zaproponuje Ci Large. Na długość rękawy ML będą dobre.
  • Dobrze gada. Na Wczesną jesień M/L bez podpinki, a na zime L/R lub L/L z podpinką.
  • to może mi też coś doradzicie z rozmiarówką do wzrostu 180cm i 98cm klata ? MR ?
  • Jesteś na styku MR i ML
  • no teoretycznie tak, ale może ktoś jest podobnych wymiarów i prędzej coś doradzi... ?
  • Klata w M będzie ok. Zmierz dł rękawa kurtki która nosisz na codzień. Dam Ci znać. Wtedy zdecydujesz.
  • Ja mam 179 i w klatce z 104 około 
    i mam Mkę MR I LR 
    MR na jesień na koszulkę a jak jest zimno na bluzę czy polar to wolę LR
    :)
  • długość rękawa mam 66 (chyba dobrze mierzę) przy opuszczonych rękach rękaw zakrywa mi pół dłoni a przy wyciągniętych rękach przed siebie sięga mi do nadgarstka...
  • Witam,
    do swojej M65 potrzebuję kupić podpinkę. Mam ją od 9 lat i ocieplacz, który z nią kupiłem był jakimś badziewiem. Kurtka jest czarna, rozmiar XL. Gdzie coś takiego trafić?
  • ~wojtekblaugrana
    Przy Twoim wzroście i szerokości w klatce -medium regular...rozmawialiśmy już o tym...
  • I tak należy przymierzyć bo widziałem kurtki w tym samym rozmiarze, które miały rekąwy 1-2 cm dłuższe lub krótsze a to wielka różnica.
  • ~doktor
    Masz racje,mogą być róźnice w rekawach,dlugosci kurtki ale przy wymiarach kolegi powinno byc ok ...W najgorszym wypadku wymieni na inny rozmiar..
  • Dlatego o tym pisze, bo mnie zawsze denerwowały za krótkie rękawy, i taka różnica dla mnie jest istotna. Nie widziałem natomiast takich różnic w innych wymiarach kurtek.
  • Kiedyś wybrałem losowo 6 kurtek w rozmiarze MR , kontrakty z lat 1967-1987, porównywałem trzy wymiary : długość rękawa od pagonu, długość kurtki mierzona na plecach od stójki, szerokość w klatce-nie było dwóch identycznych.Różnice dotyczyły każdego z rozmiarów w zakresie do 2,5 cm....Pozostaje też kwestia typu sylwetki  : długość rąk..tułowia...itd
  • Cześć. Silniej niż precyzyjne pomiary przemawiają do mnie własne odczucia. Miałem kiedyś kolekcję liczącą ponad trzydzieści kurtek M-65 OG-107 w jednakowym rozmiarze medium/regular, otóż nigdy nie odczułem różnicy w długości rękawów. Zauważałem ją dopiero przy długości "long" (miałem też taką kurtkę).
  • milek1
    co do podpinki szukaj na allegro czasami można trafić ale z czarną jest trudniej 
    ja mam dodatkową czarną firmty tessar ale rozmiar medium czyli byłby mały na ciebie
    do swojej czarnej alphy ostatnio dokupiłem także oryginalny ocieplacz alphy made in usa czyli z dobrych czasów nie chińskich (był jeszcze jeden firmy propper) ale od razu został także sprzedany
    tak to wygląda
    image

• ~Lukabest
    spoko ufam Panu ;) zawsze można popytać...
  • Ziomek z lasu dzięki za informacje. Allegro śledzę już od ponad miesiąca.
  • Ziomku, jaką długość od wszycia kołnierza do samego końca kurtki ma Twoja czarna emka Alfa ?
  • ok 79 cm :) na plecach a z przodu 71 cm
  • A moja ma 81 cm. mierząc po plecach. Trochę krótko. Niby może być, ale słabo to wygląda. Na zimę jest jednak za krótka.
  • na zimę to jest dobry brytyjski smock :) napewno zakryje ci wszystko co trzeba :)
  • Smock brytyjski na zimę? hmmm na duże mrozy tez raczej nie. Gdyby miały one grube podszewki lub podpinki to i owszem. Ja zimą noszę kilka rzeczy, min: n2b, pilotkę skórzaną B3, i parkę m65 i jest ciepło.
  • image

to nie ja :)
  • Smock jest super bo wchodzi pod niego duzy sweter i dupe zasłania i ma wielgachne kieszenie do których można wrzucić dużo piw na rozgrzewkę :)
  • Fox: wszystko co napiłeś nosisz jednocześnie ?
  • W zależności od gradusów na termometrze, dziś np. śmigam sobie w N2-B bo jest w granicach 0 st. Jeszcze co do smocka, oczywiście da się go używać też i zimą ale pod niego trzeba nałożyć coś naprawdę bardzo ciepłego lub kilka warstw ubrań, w tzw cebulkę:) a ja pod kurtkę zwykle zakładam tylko jakąś koszulkę. 
  • To ja Ci współczuje. ja N3-B lub coś podobnego zakładam jak jest -10 i wtedy jest ciepło inaczej jest za ciepło.
  • Pisałem o krótkiej parce N2-B a nie o N3-B bo wiadomym jest że N3-B jest na niższe temperatury a tą krótką mam tylko na sam t-shirt i jest w sam raz.
  • N3B to na tęższe mrozy, tak min. -5C, chyba, że tylko na podkoszulkę. Na lżejsze warunki wystarczy emka (ew. z podpinką) + polar pod spód. Czasem kombinuję też z parką współczesną (nie mam ECWCS-a tylko APECS-a USAF w tygrysie, ale to w zasadzie odpowiednik) - dodaję do niej pod spód kontraktowy polar Peckhama i jest OK.
  • i najważniejsze - warto zamiast zwykłęgo podkoszulka (nigdy bawełna) na skórę naciągnąć kontraktowy z systemu ECWCS (albo LEP, PCU, itp.) - wtedy żadna pogoda nie jest straszna.
    Używam też czasem podkoszulka USN "tzw" turtle neck" (czarny, polyester, długie rękawy) - super sprawa.
  • Pod spód dobrze się sprawdza też norweska bielizna z siateczki-jest ciepło, lekko i dobra "wentylacja"-trudno się skrócić.
  • Smock na zimę? Dla mnie to porażka. Kurtka jest cienka jak bluza BDU. Więc pod spód trzeba założyć coś grubszego. Podpinka od emki mi do niego jeszcze weszła i koniec. O bluzie można zapomnieć bo kurtka jest strasznie dopasowana w ramionach i ma wąskie rękawy w przedramionach. Mnie takie coś strasznie krępuje ruchy. Poza tym nie mam ochoty na kamuflaż.
  • Smock na -20 się nie nadaje. Ale na teraz byłby w sam raz. Są też czarne bez kamuflażu.
  • Smocki mam nawet dwa. DPM i MTP. Krój tych kurtek mi nie pasuje. Moim zdaniem są za długie, za obszerne w pasie i zbyt wąskie i obcisłe w ramionach i w rękawach.
  • Panowie szybkie pytanie. 170cm wzrostu i 105cm w klatce to jaki rozmiar kurtki? 91 cm nogawka po zewnętrznej długości i 98 cm pas to jakie spodnie? Z góry dzięki.
  • Kurtka MS lub LS na zimę.