Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Kupiłem kurtkę M65 firmy Helikon. Mam bardzo mieszane uczucia, więc proszę o poradę. Jestem niskim, ale barczystym facetem. Mam 166 cm wzrostu i 102 cm obwodu klatki piersiowej. Zakupiłem kurtkę o rozmiarze M. Helikon podaje bardzo dziwne parametry dla swoich produktów. Nie jest podawany stosowny obwód klatki dla danego rozmiaru, lecz... obwód produktu. Rozmiar M ma 124 cm obwodu, a rozmiar S już tylko 116 cm. To aż 8 cm różnicy. Wydaje mi się, że ta emka po prostu trochę na mnie wisi jak worek, ale z drugiej strony te 8 cm może być za dużą różnicą. Rękawy są bardzo długie, ale to chyba cecha charakterystyczna wszystkich M65. Wystarczy lekko przesunąć rzepy i rękawy nie będą się zsuwały. Będzie dobry zacisk. Doradźcie co powinienem zrobić. Zamienić kurtkę na rozmiar S, czy lepiej sobie darować i pozostawić M?
  • Przymierz tą drugą i sam będziesz wiedział która jest dla Ciebie lepsza.
  • Kupiłem tą kurtkę przez internet ze militaria.pl. Musiałbym jechać aż do Gdyni aby zrobić przymiarkę. To nie ma większego sensu. Ogólnie kurtka nie wygląda na mnie bardzo źle, ale dobrze by było mieć coś bardziej dopasowanego. 
  • Jeżeli nie jesteś w pełni zadowolony a przypuszczam że przy twoim wzroście M rzeczywiście może być workowata to ją zwróć jeśli możesz. Rozejrzyj się za kontraktem w rozmiarze Medium Short - można wyhaczyć w oliwce a już na pewno w woodlandzie. Ceny tych drugich  powinny być porównywalne z helikonem (a nawet niższe).
  • Kolega dobrze Ci radzi. Sklep militaria.pl dopuszcza zwrot zakupionego towaru. Skorzystaj z tej możliwości i kup kurtkę M-65 oryginalną (kontraktową) w rozmiarze medium/short. Koledzy Ci podpowiedzą, gdzie taką kurtkę można kupić.
  • Czyli twierdzicie, że rozmiar S ostatecznie nie ma sensu i może być za ciasna? 
  • Na to pytanie może Ci odpowiedzieć tylko ktoś, kto ma obwód klatki piersiowej 102 cm, jak Ty, i jest posiadaczem kurtki typu M-65 Helikona w rozmiarze S. Nie wiem, czy znajdzie się ktoś taki na forum. Proponujemy kontraktową kurtkę M-65 - rozmiar medium/short, ponieważ taka kurtka w rozmiarze medium pasuje na osobę o obwodzie klatki piersiowej 94-104 cm, a w rozmiarze short - na osobę o wzroście 160-170 cm - i tak jest w przypadku każdego "kontraktu", oryginalne emki "trzymają" parametry szerokości i długości.
  • W takim razie gdzie odnajdę M65 M/short w oliwce? Przydałby się jakiś rozsądny rocznik .
  • Sprawdzony adres: sprzedawca Lukabest na allegro. Znajdź go, w tej chwili wystawia dwie kurtki. W opisie każdej z nich podany jest kontaktowy numer telefonu. Zadzwoń, może Lukabest ma taką kurtkę.
  • ivandrago99 - wracając do Twej uwagi nt. dużej różnicy w rozmiarach Helikona w przeskoku z S/116 cm na M/124 cm. W emkach kontraktowych też jest duża różnica, powiedziałbym nawet, że nieco większa. Np. rozm. M  ma w klacie 120 cm, a rozm. L już 130 cm.
    Przy podanych przez Ciebie gabarytach rozm. Medium Short dla kontraktu powinien być OK, aczkolwiek nadal będzie zapewne efekt obszerności. Nie jest to przypadek, gdyż workowatość emek kontraktowych jest zamierzonym efektem wynikającym z etapu projektowania kurtki. Po prostu ma zapewniać swobodę ruchów i możliwość ubrania pod spód dodatkowych warstw. 
    Jeśli wolisz bardziej dopasowany styl, "jak od krawca" - wtedy kurtka M-51 będzie lepszym wyborem. M-51 lepiej przylegały do ciała, nawet w Wietnamie niektórzy żołnierze nadal preferowali noszenie M-51, gdyż wyglądało się w nich bardziej elegancko wobec M-65. Ale z drugiej strony wojna to nie rewia mody, liczą się bardziej użytkowe cechy.
  • Ja tez wole bardziej M51 bo nie jest takim wielkim workiem. A uzytkowe cehcy na polu walki na szczęście mnie nie dotyczą.
  • Cóż mam powiedzieć. Nie jestem ani fanatykiem kontraktu ani miłośnikiem mody. Dla mnie ta kurtka miała być wygodna i całoroczna. Na wiosnę zdejmuję podpinkę i śmigam dalej. Proste. Dla mnie helikon może zostać. Jest to co najmniej solidna marka.  Nie mam tutaj obiekcji. Poważnie. Cała sprawa rozbija się o to, czy rozmiar S nie będzie za ciasny i, czy nie będę czuł się w niej jak szynka w folii licząc bluzę i podpinkę. Obecnie nie stać mnie na kontrakt, ale skoro to ma być kurtka na długie lata, to się poświęcę. Jeśli kontraktowa eMka faktycznie ma 120 cm i istnieje krótsza wersja, to pewnie wejdę w tą opcję. No chyba, że wypowie się jakiś posiadacz helikona o podobnych gabarytach ciała co ja.... 
  • Co do rękawów - zauważyłem, że emki Helikona mają nieco dłuższe rękawy niż ich kontraktowe odpowiedniki. Small Regular sięgają mi do kciuka, a w analogicznych kontraktach - tylko do nasady dłoni. Z kolei helikonowa Medium Regular zakrywa mi niemal całą dłoń, podczas gdy rękawy kontraktów sięgają ledwie do jej połowy.
    Już cywilne Alphy lepiej trzymają rozmiar. A na dodatek robią ostatnio wersje slim :) http://www.alphaindustries.com/mens-field-coats/alpha-industries-slim-fit-m-65-field-coat.htm
  • Są na czasie. Taka kurtka slim doskonale pasuje do spodni "rurek".
  • Sprawa wyjaśniona. Otrzymałem informację od producenta. Rozmiar S przy obwodzie klatki 102 cm będzie dla mnie za mały. Helikon nie produkuje wersji short. Rozmiarówki tej firmy są wzięte z kosmosu. Ktoś przy moim wzroście nie ma szans na dobrze dopasowaną kurtkę. Pozostaje albo kontrakt albo alternatywa. Polska zimowa kurtka dla czołgisty wygląda nieźle, cena atrakcyjna no i to kontrakt. Poczekam na informację od poleconego tutaj dostawcy. Może coś mieć w połowie grudnia. 
  • Kup kurtkę czołgisty i będziesz zadowolony 

:))
  • Kupiłem miesiąc temu,szyta przez ZPCHR z Limanowej (miałem kilka rzeczy przez nich szyte,dobra robota,duża staranność ).Kurtka rozmiarowo nieco zawyżona-ale pod nią ma być kombinezon-podobnie jak DPMy;można ją dobrze dopasować. Przy porannych przymrozkach (-5) nosiłem na sam tshert brytyjski i było gorąco,ale to rzecz indywidualna. Deszcz spływa,no i ciężko ją podpalić :D Jedyny - to mechacące się wewnętrzne ściągacze w rękawach,ale mało. Jeszcze nie była prana,dałem 110 z wysyłką za nową.
  • A żebyś wiedział, że kupię kurtkę czołgisty. Mam polski kontraktowy mundur i jest zwyczajnie nie do zajechania w każdych warunkach. Na spodniach jedynie kolor przybladł. 
  • A czołg też kupisz? :)
  • Ostatnio w army shop na Dietla w krakowie taką mierzyłem i oceniam na super kurteczka naprawdę warta grzechu
  • Jasne. Przyjadę tym czołgiem do Ciebie. Skoro niektórzy kupują wojskową kurtkę obcej armii, wielbią ją, to dlaczego ja nie mogę kupić kurtki polskiej armii bez narażania się na docinki? 
  • To tylko jeden człowiek więc się nie przejmuj i ignoruj. A dzięki Tobie przyjrzałem się tej kurtce i muszę przyznać że prezentuje się całkiem nieźle.
  • Mi też wydaj się ciekawa. Ideałem jest M65. Ma 2 kieszonki na górze i 2 na dole. O to mi chodzi. Kurtka czołgisty nie ma tych zalet, ale jest bardzo ciekawa. Ostatnią opcją jest kontraktowy brytyjski smock. Wygląda na to, że wybiorę między tymi 2 opcjami. Na kontraktową M65 po prostu mnie nie stać. Muszę kupić buty, a będą to najpewniej BW 2005. 
  • ~Lazar

Tylko jeden, ale za to jaki ;-)
  • od którego roku w M65 pojawiły się plastikowe suwaki ?
  • w kołnierzu ok 1982 a główne ok 1986 chyba
  • Fajne są te plastikowe suwaki. Są takie grube i nie odróżniają się od kurtki.
  • Mam takie w dwóch alphach tiger stripe i są bardzo porządne
  • W sumie to dziwne że w cywilnych alfach takie suwaki dawali :?
  • Takie same jak w kontraktowych te alphy są z lat 80-90 szyte w usa jeszcze
  • Witam wszystkich.

Proszę o pomoc w rozwikłaniu mojej zagadki. Mam "emke" koloru Olive. Jednak metka mówi , że to kolor Woodland tj: SN: 8415-01-099-7835. Sprawdzałem nie jest "doszyta z innej kurtki. Szycia wyglądają oryginalnie nie mają nigdzie śladów drugiego szycia. Kurta posiada metki Alpha, napy, suwak zamka wszystko Alpha. Tylko kolor nie zgadza się z symbolem . Olive powinna miec w symbolu numer 782 a nie 099. Jeśli wiecie coś na ten temat napiszcie.
  • Jest to kurtka cywilna dlatego numer SN jest wyssany z palca. Krótko mówiąc masz podróbę.
  • to cywilna ALpha, a nie kontrakt - choćby poznać po tym, abstrahując od niezgodnego kamuflażu, zgodnie z tym co piszesz, że zamki są sygnowane przez Alphę. Zamki w kontraktach dostarczał najczęściej Scovill, napy to z reguły produkt firmy Rau.
  • wiem, że jest to cywilna a nie kontrakt. tylko czy wyprodukowana przez Alphe?
  • Przy cywilnej produkcji Alpha nie trzymała się jakiś standardów i dała byle jaka metkę? Ciężko mi w to uwierzyć. to że to cywil to wiedziałem , można to rozpoznać po innych rzeczach. tylko numer kamuflażu mi się nie zgadza,spotkaliście się już z takim czymś?
  • Michu81: Koledzy Falkland i Panzer81 udzielili prawidłowej odpowiedzi. Dodam tylko, że nie jest to "byle jaka metka". Metka z nieprawdziwym stock number w cywilnych kurtkach M-65 jest stałą praktyką firmy Alpha Industries Inc.
  • Ale ogólnie Alpha robi dobre kurtki - sam teraz używam czarnej Alphy i jestem zadowolony
    ma taką metkę
    image
    nsn się chyba zgadza - sprawdziłem i jest kolor czarny
  • Ok. Dziękuję wam za odpowiedzi. Chciałem się upewnić , Jest to moja pierwsza M65 i bałem się że kupiłem jakąś podróbę rodem  znikąd . Zależało mi na produkcji Alphy a o kontraktowej nawet nie marzyłem. Nie mam czasu za bardzo siedzieć w necie i grzebać w poszukiwaniu takowej.
  • Ziomek z lasu: Sprawdziłem, NSN na metce Twojej "Alphy" made in U.S.A. jest odpowiedni dla kurtki M-65 w kamuflażu woodland o rozmiarze large/long.
  • Tak tez to zauważyłem - rozmiar się nie zgadza 
    Dziękuję
  • Ale jeśli ktoś kupi cywilną Alfę w kamuflażu woodland to wtedy nr. SN nie będzie wyssany z palca :)
  • żeby tak nie obciążać w/w złą praktyką tylko Alphy - inni producenci emek, znani z kontraktów, też na rynek cywilny wypuszczali kurtki z nr NSN wziętym z kosmosu - taka niepisana zasada (coś wpisać co przypomina standard znany z kontraktów, ale nie do końca zgodne z prawdą, może ktoś nie zauważy).
    Przykłąd z brzegu - Golden Manufacturing.
  • Falkland: Znalazłem fotografię kurtki M-65 w kamuflażu woodland (materiał nyco ripstop) produkcji Alphy Industries: NSN jest prawidłowy, ale dla kurtki w kolorze olive green. Można spotkać oliwkowe cywilne emki M-65 Alphy z prawidłowym numerem NSN, to wczesne egzemplarze z lat 70.
  • Mam prośbę do posiadaczy w swych archiwach skanu artykułu "Kultowa sześćdziesiątka piątka" z Komandosa. Czy ktoś mógłby podesłać mi na maila ten plik? Ciekawość spowodowała, że przestudiowałem dość dokładnie temat o M65 na NGT. Pierwszy raz w 2010 roku, ostatnio dokończyłem posty, które pojawiły się po tym czasie ;) Ale mało mi. Oczywiście "Garść informacji o kurtce M65 by Blatio" znam, szkoda tylko martwych linków do zdjęć na imageshacku.
    Gdyby ktoś był na tyle dobry poprosiłbym o przesyłkę na adres momoracing(malpa)poczta.onet.pl

Dziękuję z góry.
  • Włóczykij jak nie szkoda ci 20-30zł oddaj tą m65 do pralni chemicznej, albo na wstępie spytaj, czy jest szansa na upranie tych plam.
  • piękny kontrakt, jednego z najlepszych wykonawców
  • szkoda że nie L-R albo L-S  :-(  :-(  :-(
  • Tylko nie spodziewajcie się niskiej ceny bo znamy tego sprzedawcę min 500 600 zł będzie