Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Off-top
  • Masz racje Warjacie,trza się będzie chyba NAPIĆ żeby puściło
    :))
    Ale tak to jest jak człowiek ino w weekend DO KIELISZKA ZAGLĄDA
    \:D/
  • Ja zaglądam właśnie do Doktor Brew Double IPA. Po nim czeka Doktor Brew Triple IPA. Na koniec spożyjemy w większym gronie Zatecky Gus - czeskie, lekkie piwko.
  • ~martinos

Ja się nie spinam. Nie pochlebiaj sobie :) Tylko wyraźnie pytam jak człowiek człowieka :) Skąd wiesz ile mam pieniędzy? :) Jeśli mnie oceniasz to bądź tak uprzejmy i powiedz skąd to wiesz? A może masz jakieś nadprzyrodzone moce? :)
  • Polecam w piecu prażone, po nich jest moc... Nadprzyrodzona
  • Ja właśnie żonę po piwko wysłałem zobaczymy z czym przyjdzie  :D
  • Ziomek, odważny jesteś, ale o to chodzi,udowodnić że się kocha :x :x :x
  • A jadłeś te z pieca?
  • Nie mam pieca :)
  • Falkland dałeś do pieca z tym czołgiem  - kolega się chyba obrazi   =)) ten od kurtki czołgisty

ps. zona poszła po zakupy a o piwo poprosiłem przy okazji 
  • Ziomek
    Na pewno przyniesie najlepsze. Żony już tak mają. W końcu dlatego zostają żonami
  • Ziomku, wiesz co jest najgorsze dla czołgisty?
  • ???
     ps. mam 
    Piwo na miodzie gryczanym zobaczymy co to żadne wodotryski 
  • Dachowanie czołgiem :)
  • Ostatnio pojechałem do tesco na zakupy kupiłem łącznie z inter marche 8-10 piw kraftowych z ok 80zł , tydzień później 5 piw kraftowych za ok 40zł w barze, zależy jak podchodzisz codziennie jedno piwo za 8zł idziesz do baru to rzadko pijesz jedno zazwyczaj 2 x 5-6zł płacisz za tyskie żywca  pijąc w domu krafta wychodzi i tak taniej, a pijesz zazwyczaj dobre piwo, ot taki wniosek, alternatywa zacząc ważyć w domu hobbystycznie
  • Falkland - zejdźmy na ziemię i nie mówmy o czymś co ma abstrakcyjną cenę tylko taka, która nadal jest w zasięgu. Swoją drogą czegokolwiek Carlsberg by nie wyprodukował - to masowy browar produkujący szczyny.
  • Jeśli grupą docelową producenta piwa jest przeciętny miłośnik futbolu (a tak jest to przedstawione w wielu reklamach) - to nie ubliżając fanom piłki, to piwo raczej do picia się nie nadaje - byle jakie, byle dużo, bez delektowania się.
    Tutaj zarabia się pieniądze na ilości, a nie jakości. Też jest to sposób na robienie biznesu, ale do mnie nie przemawia.
  • Nie spinaj się. Wyluzuj :)
    Podałem te piwa jako taką ciekawostkę ;)
  • Ja właśnie piję tego triplle tripel 8% a następny będzie Szkocki Jack hammer 7.2% bo to dzisiaj najmocniejsze
  • Ps. Ten Jack hammer super zapach
  • ja czasami korzystam z uprzejmości kolegi - browarnika amatora, który raczy gości swymi wynalazkami. Do wszystkiego doszedł własną pracą: poszukiwaniem, kupowaniem, eksperymentowaniem w dobieraniu  i mieszaniu składników. Aparatura do warzenia to również jego dzieło - zbieranina różnego rodzaju sprzętu, nic super profesjonalnego, ale efekt jest.
    Doszło do tego, że w miarę zagłębiania się w to hobby wyprowadził w końcu auta z garażu, który teraz pełni nieformalnie rolę browaru i miejsca degustacji. Na podłodze warzy się kilka rodzajów jednocześnie, a pod ścianą stoi specjalnie dedykowana lodówka - oczywiście zapełniona po brzegi (o ile akurat goście nie robią najazdu).
    Kilka lat ciągłych prób i usprawnień dało rewelacyjne wyniki - za każdym razie kolega serwuje inny sort i jeszcze nigdy się nie zawiodłem.
    Szacunek dla takich osób za pasję i upór.
  • Falkland, naprawdę nie chce mi się Tobie odpisywać na te "mądrości" a Kolegę mcm szanuję za jego wkład w forum.
  • Cześć, Kolego. Kiedy napisałeś, że poniosła mnie fantazja, to pomyślałem sobie: Fantazja? Czemu nie? Może tak odkręcić jeszcze mocniej kurek z tą fantazją? No i powstał rozdział o rowerach i emkach, który włączyłem do swej pracy "Amerykańska kurtka wojskowa M-65 OG-107. Przedmiot, symbol". Więc dzięki. Dziękuję też za miłe słowa. Forum jest żywe, jeśli panuje atmosfera wzajemnej życzliwości i szacunku.
  • Ziomek masz na mysli klasztorne Leffe :D
  • No pisałem z knajpy z tel więc mogłem coś pomylić  :D
    zakupiłem takie coś
    image

13,8 procenta z jarzębiną :)
  • piłem risa z komesa zacne piwko

• Jeżeli można włączyć się do dyskusji to polecam piwko Litovel bodajże Ukraińska marka. Ciemny super. Raz w życiu byłem w Katowicach i to piwo mi się kojarzy z upalnym latem u Hanysów ;)
  • hej, Litovel to czeski browar, ale nie szkodzi ;)
    A swoją droga kilkakrotnie piłem Ukraińskie wynalazki z chmielem i bardzo miło wspominam te doświadczenia.
  • Sory. Może być czeski. Pamietam że lepszy od irlandzkich czarnuchow.
  • Oglądam właśnie KSW 37 :-)
  • Witam!

Czy ma ktoś z was Alpha Industries M65 Heritage. Czekam na opinie posiadaczy, a nie pozerów, co noszą kontrakty mimo, że rozmiar nie ten i krój nie leży ;)
    Np. 160 cm wzrostu, a nosi Long, bo dostał za 50 zł na Alledrogo.pl... lub XLagre woodland, a chciał czarną Medium, ale nie było ;)

Blatio nie zamykaj mi wątku, bo na ntg.pl sam dopytywałeś, a teraz robisz za Królika ;)
    ...i nie strasz banem, bo zaczynam żałować, że założyłem konto!?

Co do kurtki, to porównam, to tak:
    Wolę grać na Epiphonie, niż na Gibsonie ze złamanym gryfem ;) tyle!!!
  • No raczej nikt takiej kurtki tutaj nie posiada - to jest jakiś chiński wymysł m-ko podobny których jest teraz bardzo dużo 
    nie spodziewaj się wysokiej jakości - nie ma to już nic wspólnego starą produkcją z USA 
  • @Falkland
    Ja nie pytam wszystkich, czy mogę zimą doczepić kaptur do eM-ki ;) po prostu ubieram czapkę ;)
    Nie pytaj mnie jaka czapka pasuje do M65, podejmuj w życiu decyzję sam ;)

@ziomek_z_lasu
    Jedna normalna odpowiedź... Dzięki!
    Z tego co się dowiedziałem, Heritage jest z wzmocnionego i grubszego materiału, względem współczesnych produkcji.
  • ~ratel

Naucz się lepiej czytać. Nie pytałem czy mogę doczepić kaptur, tylko zapytałem czy inni go doczepiają i jak to wygląda w użytkowaniu. Tak odpowiada Ci emkowy pozer :-)
  • ratel - skoro twierdzisz, że wersja Alphy zwana Heritage jest wykonana z lepszego/wzmocnionego materiału niż współczesne konstrukcje (a propos: co to właściwie znaczy - które konstrukcje, bo odmian cywilnych emek wytwarza dziś całe multum firm i firemek na całym świecie z różnych materiałów) to podaj szczegóły. Bo wg mojej wiedzy niczym się nie różni od pierwowzoru, tzn. Nyco/Co w proporcjach 50/50. Gdzie tu ta wyższość modelu Heritage???
    Poza tym, ten model ma absurdalną cenę, w Polsce to może być 450 zł, a również dobrze i 550zł ( a szyta może być choćby w Chinach albo Egipcie - nie ma co jej porównywać nawet do cywilnych Alph szytych jeszcze w USA w latach 90.). Na zachodzie oferują Heritage nawet i po 200 EUR...
    Moim skromnym zdaniem nie ma ani jednego obiektywnego powodu, aby taką forsę ładować w tę kurtkę (no chyba, że dla kogoś taka kwota nie stanowi problemu) . 
    Poza tym nie widziałem jeszcze ani jednego odpowiednika kontraktu, który wykonaniem czy materiałem przewyższałby wojskowy pierwowzór, nie wspominając o zapewnieniu choćby porównywalnego poziomu.
    A przy okazji, emkopodobne twory o nazwie Heritage szyje też Surplus - pożal się Boże, za 199zł. To nawet nie przypomina już typowej emki - jakaś totalna porażka dla niezorientowanych.
    Ratel - czekam zatem na weryfikację przez Ciebie podobno lepszego Twoim zdaniem  materiału.
  • Od Admina:
    NGT nie było forum poświęconym stricte M65, tak jak to, więc nie porównujmy. Poza tym ile to było lat temu? Dziesięć? Dziewięć? Już pięć lat temat M65 nie istnieje na NGT, więc wszelkie porównania już się mają nijak. Tutaj jest nasz regulamin i się go trzymamy. Zgodnie z teorią Brzytwy Ockhama nie należy mnożyć bytów ponad konieczność. Ja i tak jestem przy niektórych adminach innych forów ostoją otwartości, spokoju, uprzejmości, tolerancji oraz delikatnie, w mordę jeża, falującym oceanem łagodności i proszę tego nie nadużywać. Jeśli proszę o niezakładanie nowego wątku, bo jest zbędny, to będę wdzięczny za stosowanie się, a wtedy nikomu nie będzie o nic przykro :)

P.S. Panowie, cała reszta - bardzo proszę kulturalnie :)
  • @panzer73
    Informację o grubszym, wzmocnionym materiale w Alpha M65 Heritage otrzymałem ze strony alpha-industries.com.pl. Nie widzę jej w ofercie. Zapewniano mnie, że można przymierzyć w Opolu...
    Kurtka na ebay'u kosztuje ponad 700 zł. Nie wydam tyle na kurtkę, której nie widziałem i nie przymierzyłem. Szukam raczej nowej za pół ceny ;)
    Mam dwie eM-ki Alpha Industries, pierwsza Made in USA z zamkami Scovill, druga probably Made in China.
    Jeżeli kupię w dobrej cenie Alpha Industries M65 Heritage, będzie post...
  • Ta co masz z zamkami scovill nie powinna jakościowo różnić się od kurtek kontraktowych to pewnie jeszcze produkcja z USA 
  • Ziomku, mylisz się. Niedawno miałem chińską kurtkę Alfa w kolorze piaskowym i miała zamki Scovill. Zresztą rozmowa o suwakach w cywilnych Alfach już była na tym forum.
  • 350 zł to jeszcze cena do zaakceptowania, bo 700 stówek za cywilkę to już uwłacza ludzkiej godności
  • Właśnie oddałem kaptur od parki M65 do krawca. Będzie poczyniona solidna modyfikacja kaptura :-)
  • Twoja Falkland?
  • Nie. Ale ciekawa jak na kurtkę cywilną. No i wreszcie jakaś dłuższa jest ta kurtka, bo normalnie te cywile są jakieś przykrótkie.
  • Bo ta na zdjęciu to pewnie Long jest. Ja miałem 3 cywilne Alphy i wszystkie były Regular, chyba są one częściej spotykane.
  • Użytkownik Bizonkillv8 został wykasowany z forum na własną prośbę. Prosiłbym o niekomentowanie :) Przy świętach życzę wszystkim spokoju przede wszystkim :)
  • Ale zanim został wykasowany to zdążył mi jeszcze wysłać na prywatną skrzynkę parę zaczepnych i przykrych wiadomości :)
  • Ok, zostawiamy ten temat. Było, minęło. Święta są :)
  • Wiem, że nieładnie się wyśmiewać z cudzej głu... ekhem... cudzego nieszczęścia, ale jak to się u nas mawia "Jo cie prosza..." :D
    Może ktoś pamięta pierwszą część tego dramatu, bodajże w zeszłym roku? :D

http://tatromaniak.pl/aktualnosci/c/kilkadziesiat-osob-utknelo-na-szlaku-do-morskiego-oka-trwa-akcja-ratunkowa

image

• Oglądałem film. Dobry ale czegoś mu brakło w mojej ocenie. Czegoś nieuchwytnego, co trudno oddać w słowach, pisanych również. Co do turystów to tacy niedzielni turyści byli. Dla mnie przegięciem jest łazić w góry zimą. Góry tylko jak śniegu nie ma :D Co to za radocha z wycieczki jak wszędzie biało i mało czasu żeby się krajobrazem nacieszyć bo zaraz zmrok?