ziomek - ciekawe co się potem z tymi srebrnymi emkami stało. Widać, że sprytni Wietnamczycy potrafią je wykorzystać nawet dla osobników <1m wzrostu =D>
miałem czarną, ale z helikona i powiem szczerze, że chyba najczęściej w niej chodziłem w mieście, najrzadziej używam D3C, bo się brudzi nie miłosiernie
Ostatnio mam trochę więcej czasu aby przeglądać forum, małe sprostowanie do zamieszczonego zdjęcia przez Pana @ziomek_z_lasu (jak można?) dzieci w kurtkach m65. Zdjęcie zrobione zostało już w USA w obozie Pendleton (utorzonym dla Wietnamczyków , którzy musieli uciec z Wietnamu po upadku południa) a nie w Wietnamie, Więc raczej nie spryt a smutna konieczność, Takie małe sprostowanie i kilka zdjęć dostępnych pod tym adresem: https://www.flickr.com/photos/13476480@N07/sets/72157654543537935. Jestem trochę zaskoczony, że nikt z Was nie wychwicił tego wątku poruszonego min. w filmie "Green Dragon" z 2001 roku: https://www.imdb.com/title/tt0229002/ lub z materiałów referencyjnych dostępnych w sieci (dosyś znane zdjęcie).
Dzięki za sprostowanie - sam nie do końca wiedziałem że to było w USA - zdjęcie miałem od Wietnamczyka więc stwierdziłem że to było zrobione w Wietnamie.
Cieszę się że mogłem pomóc to wyjaśnić. Co do tej m65 z ERDL'a przedstawionej powyżej to na jednym foum użytkownik "kammo man" zaznaczył, iż jest to reprodukcja (a jest to jeden z najbardziej chyba znanych kolekcjonerów kamuflaży US jak i niemieckich SS, który zna się na rzeczy). Jak dla mnie informacje o testowaniu kamuflażu SS wpodczas wojny w Korei w jednej jednostce specjalnej było bardzo ciekawym odkryciem przedstawionym przez tego człowieka. Zazwyczj za swój specificzny sposób komentoania wątkow ludzie go lubią lub też nienawidzą (jak zawsze w każdym środowsku hobbystów).
Z tego co pamiętam to Alpha szyła m65 właśnie brązowej wersji ERDL'a ale tylko na cywilny rynek (generalnie zawsze ciekawsze od opatrzonego woodland'a - moim zdaniem). Co do samego ERDL'a to nie orientuje się Pan @zionek_z_lasu czy można gdzieś dostać materiał ERDL's ma metr (ale nie wersję z dominującym brązem poszukuję wczesnej wersji najlepiej bez ripstopp'a). Nie miałem w rękach druków od Spoonflower ale podejrzewam, że niestaty daleko im do Japońskich reprodukcji, które są w limitowanych nakładach i co ciekawe, zazwyczaj tylko do produkcji ubiorów stricte cywilnych - przykładowe zdjęcie reprodukcji wczesnego ERDL'a w ripie:
Moim zdaniem niesamowita jakość druku (jak zawsze w Japońskich czy Koreańskich reprodukcjach), zdecydowanie lepiej wykonane niż np. reprodukcja od Moore MIlitaria, który zrobił naprawdę przyzwoitego wczenego ERDL'a.
Znamy się z tym gościem (Owen) - ma dużą kolekcję mundurów w kamuflażu :)
a co do tej kurtki erdl to miałem info od właściciela że ją używał w Kambodży ??? może pisał nieprawdę :-?
A co do materiału ERDL (reprodukcja) to robił z 2 lata temu EA Supply - taki gościu z Hong Kongu (jim lau) też go dobrze znam - robił dla mnie projekty kamizelek tiger stripe - ale chyba już wyprzedał całość
Jednak można powiedzieć, że Świat jest mały i hobbyści i kolekcjonerzy podchodzący poważnie do tematu się zazwyczaj znają. Szczerze mówiąc nie wiedziałem o ERDL produkowanym przez eastasiasupplyco, wiedziałem o świetnych Tiger Stripes i BeoGam'ach (naprawdę świetnie wykonane kamuflaże). Odrobiłem szybko lekcje i znalazłęm w sieci (oczywiści na Japońskich stronach) informację o tych kamizelkach dla SEALs zrobionych przez wspomnanego przez Pana Jima Lau'a, nie ukrywam, że ta reprodukcja ERDL'a wgląda znakomicie. Również produkcja od Mimura Yoko, również genialna! . Dziękuję bardzo za informację.