Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • dzięki za wszystkie wyjaśnienia
  • Nietypowe kontrakty na kutki M65/M51 
    DA department army to kontrakty wykonywane poza usa np w wietnamie, okinawie
    Jacket mens field
    DAV czyli vietnam 
    DAJ to japonia
    image

image

image

image

image

zamki hama często stosowane w japonii w latach 60
    image

i tu w akcji na żołnierzu

image

:D
  • Następna inny kontrakt
    image

image

image

i na gościu
    image

:)>-
  • Jak można zrobić sobie tak głupi tatuaż?
  • Takie robili sobie, czaszka z wężem znak arvn (sat cong) zabijaj komunistów
    mam taki sam znaczek w awatarze
    image
    hehe ale to z kombinezonu dla pilotów helikoptera

• pytanie !!!
    czy warto kupić kurtkę z tego kontraktu stan idealny za 150zł ???( kontraktor CARIBBEAN NEEDLE POINT.INC
    kotrakt na woodalnd SPM 100-04-C-0510  ????  (kurtka m 65))

• trojanman - 150 zł to nie majątek, a mówisz o kontraktowym Woodlandzie, więc jeśli jest w dobrym stanie to można przytulić.
  • Wejdź do pierwszego lepszego sklepu i poszukaj dobrej kurtki z dobrego materiału dobrze uszytej która latami będzie ci służyć za 150 PLN. Życzę powodzenia :) jak już najdziesz to daj znać i podeślij fotki :)
  • Doktor
    Rozumiem że to taki żarcik :-)
    Czyli brać ???
  • Brać i się cieszyć  :D
  • Żarcik :) brać i się cieszyć
  •  Czy to jest kontraktowy kaptur od parki M65? 

image

• Parka o rozmiarze XS nie istnieje?
    Mam S i jest ona za duża.
    Prawdopodobnie będę ją sprzedawał z nowiutkim kapturem i używaną podpinką.
    Napiszcie mi ile mogę za taki komplecik sobie winszować.
  • Ale jaka parka M51 czy M65 ?
  • Szkoda. Sma M54 mam dwie na zbyciu.Szukam M51
  • Warto brać woodland ,stan idealny Golden 88 ,89 ,99 ? nie widać dokładnie :-)
    za 100 ???
    large short ;-)
  • Według mnie warto. Jak bym takiego potrzebował to bym wziął.
  • złapałem ,w sumie to dobra cena za kontrakt

• Dwa krótkie pytania i najlepiej dwie krótkie odpowiedzi ;)

1. Czy emka Helikona moze po pierwszym praniu zmienic fason, np. skurczyc sie? (Artykul @Baltio juz czytalem, jak prac - widac na metce.)

2. Ma ktos namiar na oliwke Helikona o rozmiarze M(-R)? Z ta L-ka to chyba jednak przesadzilem - sam qrde nie wiem... Mam dylemat :))

Czarne M sa, oilwki nie moge znalezc (oblecialem wszystkie linki sprzedawców z PL i z GE podanych na stronie Helikona i co sie dalo w gulgu i w duckduckgo). Chetnie kupie z Polski pod warunkiem, ze sklep wysyla do reichu.

• Co sądzicie o czarnych emkach od Helikona? Zamarzyła mi się taka do kolekcji, ale zastanawiam się, jak jest u nich z trwałością koloru. Czy po kilku praniach (załóżmy nawet, że w płynie do czarnych tkanin) nie płowieje? Czy ktoś się podzieli doświadczeniem?
  • Ja moge spróbowac... Zanim kupilem moja helikonowa oliwke popytalem troche tu i tam. Jeden ma czarna od 2010 i pisze, ze mu po (ilu?) praniach troszke wyblakla. Moja oliwke targam dopiero tydzien i na pranie jeszcze nie zasluzyla, ale na kantach rekawów mam juz takie tam wytarcia, czyli w koncu wyblaknie na taki oliwkowo-kamienno-szary.

Mam inne polowe ciuchy, tez czarne i one zachowuja czern ale widac wyraznie, ze daza do tego "kamienno-szarego". Pozwole sobie zatem na taka wyrocznie, ze Twoja brunetka tez w tym kierunku bedzie szla, ale to moze potrwac ze 2-3 latka. Moze jeszcze tyle, ze to jest przypadlosc wszystkich polowych ciuchów i tak jest ok ;)

Co do eMek Helikona - po tym krótkim czasie noszenia moge polecic z czystym sumieniem. Mialem tez Alphy na przymiarke ale w porównaniu z Helikonem to jedwab na damska bielizne :)

I jeszcze cusik: jest tutaj na forum link do specyfikacji wojskowej na M65. Jezyk krawców po angielsku, nie czytalo sie fajnie. Ale: sa tam podane pewne wymiary i mierzac moja "helikonke" stwierdzilem, ze sie zgadzaja (dlugosc rekawów, polozenie kieszeni, szwy itd.). Moim zdaniem to przemawia za Helikonem.
  • Czy te posty nie są przypadkiem kryptoreklamą firmy Helikon? :-?
  • Moje na pewno nie. Na pewnym niemieckim forum outdoorowym (KLIK dla szpreachajacych) ktos sie zapytal jaka M65 warto kupic. Ten watek przypomnial mi, ze tez taka chcialem (chce) i zaczalem troche w sieci szperac. Poszperalem trzy dni i w sumie przemówily do mnie dwa filmiki na YT (po niemiecku), w których wlasnie Helikon wyszedl najlepiej. Ja poprostu jestem z zakupu zadowolony, dlatego takie pozytywne rezonansy. Co pokaze przyszlosc? Zobaczymy, ale zapowiada sie niezle.

To forum znalzlem pózniej (po zlozeniu zamówienia) no i to tyle z mojej strony.
  • Ja tam też nie reklamuję Helikona, na co dzień dumnie obnoszę moją oliwkową So-Sew Styles z 1987 r., ale czarna emka zamarzyła mi się jako odskocznia od oliwki i DCU. No i się właśnie zastanawiałem, czy ta czerń trochę na niej poleży. Bo muszę przyznać, że nowy czarny Helikon wygląda efektownie ;)
    am2, dzięki za słowa otuchy :) Chyba się zdecyduję. 
  • Zajzyj jeszcze TUTAJ Troche o wymiarówce (dobrych) kopii przeznaczonych na rynek cywilny. Warto wiedziec przed zakupem, chyba ze juz wiesz ;)
  • Kurcze ja mam czarną Alphę MR - stan newka (przymierzana)
    jakby ktoś z was był zainteresowany to dacie znać bo po co ma wisieć w szafie 
    made in USA - zamki scovill jeszcze z starej dobrej produkcji + podpinka
    image

image

image

• Oszalałeś? Taką kozacką kurtkę chcesz sprzedać :)
  • No a co potrzebuję kasy 
    w ostateczności mogę sprzedać za tyle co kupiłem

• Z którego roku jest ta kurtka?
  • W cywilkach nie ma podanej daty produkcji.
  • Ale chyba keidys ja nabyl a jezeli od kogos przejal, to poprzednik kiedys nabyl... Pytam, bo zewnetrzna szmata to 100% bawelna a wymiarówka na etykeicie jak w autentycznej M no i ta etykietka ALPHA made in USA. Do kiedy Alpha takie kurtki produkowala? Dzis kupujesz L (z etykietka L) a jak pomierzysz to na M wychodzi ;)
  • lata 80-te 
    ps
    Kurtka jednak zostaje u mnie bo sprzedałem coś innego i na razie zostawiam ją 
    takie spodenki sprzedałem koledze z belgii
    image
  • Witam!

Dość świeżak jestem w temacie, od dwóch może trzech miesięcy staram się przeglądać allegro i olx za m65 w moim rozmiarze ale niestety nic :/ Szukam rozmiaru MEDIUM LONG/XLONG jak ciężko jest z tym rozmiarem? Czy to kwestia farta i totalna loteria? Szukam oczywiście kontraktu :) Może ktoś się natknął na jakąś emke ostatnio albo ktoś sprzedaje? :D Pozdrawiam!
  • hej, nie wiem gdzie i jak szukasz, ale mi znalezienie pierwszej z brzegu M-L zajęło minutę.

• a tu przykładowo jeszcze jedna - ale tańsza (nie wiem jaki masz budżet :D)

• Lukabest wystawił wczoraj ML
  • w tym drugim linku są jakieś nieprawidłowości
    napisał rozmiar XXL- duża  a na metce medium long :-)
  • Ten facet z drugiego linku powinien dać ofertę: "porąbanie drewna w zamian za emkę" :-)
  • Z cena w okolicach 600 to faktycznie dość łatwo coś poszukać. Za 400 mogę Ci sprzedać swoja M/L obszytą bez pagonów.
  • Kurde ile tutaj odpowiedzi w jeden dzień! :D

panzer73 - dzięki, źle szukałem dotychczas bo jeśli chodzi o allegro to wpisywałem tylko " m65 kontrakt " i na tym się to kończyło, widzę natomiast, że kurtek jest więcej jakby szukać po kategoriach :) Nie każdy wpisuje w nazwę aukcji " kontrakt " :D

Budżet zależy od tego co dokładnie bym znalazł. Widzę tutaj nówkę podesłałeś ale cena też fajna :) Warta jest 600 złotych? Jeśli by za 600 poszła...

Chciałem zapytać jak to jest z tym rozmiarem... Mam 196 cm wzrostu i w sumie nie wiem czy taka medium long nie byłaby za krótka i czy nie powinienem czasem szukać medium xlong. Jestem jednak zwolennikiem by emka leżała na mnie w miarę "anatomicznie" i nie wisiała do kolan, ale za krótka też być nie może wiadomo.

A czy jest tu może jakaś osoba z okolic Rzeszowa albo Katowic z emkami medium long/xlong co by mogła dać na przymierzenie swojej emki? :D

• "Ten facet z drugiego linku powinien dać ofertę: "porąbanie drewna w zamian za emkę"

Za ciasna mu jest, wyglada, jakby chciala peknac ;) Moja o wiele luzniej lezy. Qrde, moze kiedys tez zapoluje na kontrakt :-<
  • Do rozmiarów należy podchodzić ostrożnie, zwłaszcza w pasie i długości rękawów. Mam trzy emki M/L i każda ma inna długość rękawów. Dwie pary spodni M/L i jedne z nich mają 1,5 cm w pasie mniej. Podobno z godnie z norma, ale dla mnie są nie do użycia. Więc Tymoszczuk jak możesz to zawsze mierz przed kupnem, bo moja trzecia w kolejności kupowania emka M/L była z długości rękawów odpowiednia i dlatego mam do sprzedania jedną.
  • Tymoszczuk - ja mam 193 cm i wersja emki w dł. Long leży na mnie idealnie (czasami za to spodnie mogłyby być nieco dłuższe, mam nawet jedną parę XLong - ale jak zakładasz do butów wojskowych z wysoką cholewą 8" to wtedy raczej nie ma już znaczenia ).

Tak jak pisze Doktor - z rozmiarówką trzeba uważać, nie każda para jest powtarzalna.
  • Tymoszczuk- jeśli szukasz miedzy Rzeszowem   a  Katowicami,to masz LUKABESTA w Krakowie-tak prawie pomiędzy
    :D
  • No właśnie - podjedź do Lukabesta ja za płotem mieszkam to też do mnie możesz podjechać  :D
  • panzer73 - mam woodlandy kontrakty medium long i pasują idealnie :) Mogłyby być oczywiście medium xlong ale dostać takie w dobrym stanie ciężko... Nie wspomnę o "6 color" z którymi w ogóle jest bieda :/

Przejeżdżam przez Kraków w nadchodzącą niedzielę, może Lukabest będzie wolny to sobie zmierzę... Poszedł Priv :D

Mam pytanie... Istniały kontraktowe m65 w kamuflażu " 6 color " albo " navy " ? Kilka razy obiły mi się o oko ale nie jestem pewny czy to kontrakty... Ktoś coś?
  • Znawcą nie jestem, ale wnioskując po klasach wykończenia materiału, gdzie jest 0, 1, 2, 3 to powinien być też 6 color bo jest oliwka, woodland, tricolor.
  • Emki "6 color" Alpha Industries produkowała dla armii Arabii Saudyjskiej - jest o tym w książce The Alpha Story. Pamiętam, że były pierwotnie zakontraktowane i dla armii USA, ale zrezygnowano z nich. Było zdaje się o tym w dokumencie ze specyfikacją techniczną kurtki. 
    Swoją drogą wiele bym dał za taką emkę.