pytanie !!! czy warto kupić kurtkę z tego kontraktu stan idealny za 150zł ???( kontraktor CARIBBEAN NEEDLE POINT.INC kotrakt na woodalnd SPM 100-04-C-0510 ???? (kurtka m 65))
Wejdź do pierwszego lepszego sklepu i poszukaj dobrej kurtki z dobrego materiału dobrze uszytej która latami będzie ci służyć za 150 PLN. Życzę powodzenia :) jak już najdziesz to daj znać i podeślij fotki :)
Dwa krótkie pytania i najlepiej dwie krótkie odpowiedzi ;)
1. Czy emka Helikona moze po pierwszym praniu zmienic fason, np. skurczyc sie? (Artykul @Baltio juz czytalem, jak prac - widac na metce.)
2. Ma ktos namiar na oliwke Helikona o rozmiarze M(-R)? Z ta L-ka to chyba jednak przesadzilem - sam qrde nie wiem... Mam dylemat :))
Czarne M sa, oilwki nie moge znalezc (oblecialem wszystkie linki sprzedawców z PL i z GE podanych na stronie Helikona i co sie dalo w gulgu i w duckduckgo). Chetnie kupie z Polski pod warunkiem, ze sklep wysyla do reichu.
Co sądzicie o czarnych emkach od Helikona? Zamarzyła mi się taka do kolekcji, ale zastanawiam się, jak jest u nich z trwałością koloru. Czy po kilku praniach (załóżmy nawet, że w płynie do czarnych tkanin) nie płowieje? Czy ktoś się podzieli doświadczeniem?
Ja moge spróbowac... Zanim kupilem moja helikonowa oliwke popytalem troche tu i tam. Jeden ma czarna od 2010 i pisze, ze mu po (ilu?) praniach troszke wyblakla. Moja oliwke targam dopiero tydzien i na pranie jeszcze nie zasluzyla, ale na kantach rekawów mam juz takie tam wytarcia, czyli w koncu wyblaknie na taki oliwkowo-kamienno-szary.
Mam inne polowe ciuchy, tez czarne i one zachowuja czern ale widac wyraznie, ze daza do tego "kamienno-szarego". Pozwole sobie zatem na taka wyrocznie, ze Twoja brunetka tez w tym kierunku bedzie szla, ale to moze potrwac ze 2-3 latka. Moze jeszcze tyle, ze to jest przypadlosc wszystkich polowych ciuchów i tak jest ok ;)
Co do eMek Helikona - po tym krótkim czasie noszenia moge polecic z czystym sumieniem. Mialem tez Alphy na przymiarke ale w porównaniu z Helikonem to jedwab na damska bielizne :)
I jeszcze cusik: jest tutaj na forum link do specyfikacji wojskowej na M65. Jezyk krawców po angielsku, nie czytalo sie fajnie. Ale: sa tam podane pewne wymiary i mierzac moja "helikonke" stwierdzilem, ze sie zgadzaja (dlugosc rekawów, polozenie kieszeni, szwy itd.). Moim zdaniem to przemawia za Helikonem.
Moje na pewno nie. Na pewnym niemieckim forum outdoorowym (KLIK dla szpreachajacych) ktos sie zapytal jaka M65 warto kupic. Ten watek przypomnial mi, ze tez taka chcialem (chce) i zaczalem troche w sieci szperac. Poszperalem trzy dni i w sumie przemówily do mnie dwa filmiki na YT (po niemiecku), w których wlasnie Helikon wyszedl najlepiej. Ja poprostu jestem z zakupu zadowolony, dlatego takie pozytywne rezonansy. Co pokaze przyszlosc? Zobaczymy, ale zapowiada sie niezle.
To forum znalzlem pózniej (po zlozeniu zamówienia) no i to tyle z mojej strony.
Ja tam też nie reklamuję Helikona, na co dzień dumnie obnoszę moją oliwkową So-Sew Styles z 1987 r., ale czarna emka zamarzyła mi się jako odskocznia od oliwki i DCU. No i się właśnie zastanawiałem, czy ta czerń trochę na niej poleży. Bo muszę przyznać, że nowy czarny Helikon wygląda efektownie ;)
am2, dzięki za słowa otuchy :) Chyba się zdecyduję.
Ale chyba keidys ja nabyl a jezeli od kogos przejal, to poprzednik kiedys nabyl... Pytam, bo zewnetrzna szmata to 100% bawelna a wymiarówka na etykeicie jak w autentycznej M no i ta etykietka ALPHA made in USA. Do kiedy Alpha takie kurtki produkowala? Dzis kupujesz L (z etykietka L) a jak pomierzysz to na M wychodzi ;)
Dość świeżak jestem w temacie, od dwóch może trzech miesięcy staram się przeglądać allegro i olx za m65 w moim rozmiarze ale niestety nic :/ Szukam rozmiaru MEDIUM LONG/XLONG jak ciężko jest z tym rozmiarem? Czy to kwestia farta i totalna loteria? Szukam oczywiście kontraktu :) Może ktoś się natknął na jakąś emke ostatnio albo ktoś sprzedaje? :D Pozdrawiam!
panzer73 - dzięki, źle szukałem dotychczas bo jeśli chodzi o allegro to wpisywałem tylko " m65 kontrakt " i na tym się to kończyło, widzę natomiast, że kurtek jest więcej jakby szukać po kategoriach :) Nie każdy wpisuje w nazwę aukcji " kontrakt " :D
Budżet zależy od tego co dokładnie bym znalazł. Widzę tutaj nówkę podesłałeś ale cena też fajna :) Warta jest 600 złotych? Jeśli by za 600 poszła...
Chciałem zapytać jak to jest z tym rozmiarem... Mam 196 cm wzrostu i w sumie nie wiem czy taka medium long nie byłaby za krótka i czy nie powinienem czasem szukać medium xlong. Jestem jednak zwolennikiem by emka leżała na mnie w miarę "anatomicznie" i nie wisiała do kolan, ale za krótka też być nie może wiadomo.
A czy jest tu może jakaś osoba z okolic Rzeszowa albo Katowic z emkami medium long/xlong co by mogła dać na przymierzenie swojej emki? :D
Do rozmiarów należy podchodzić ostrożnie, zwłaszcza w pasie i długości rękawów. Mam trzy emki M/L i każda ma inna długość rękawów. Dwie pary spodni M/L i jedne z nich mają 1,5 cm w pasie mniej. Podobno z godnie z norma, ale dla mnie są nie do użycia. Więc Tymoszczuk jak możesz to zawsze mierz przed kupnem, bo moja trzecia w kolejności kupowania emka M/L była z długości rękawów odpowiednia i dlatego mam do sprzedania jedną.
Tymoszczuk - ja mam 193 cm i wersja emki w dł. Long leży na mnie idealnie (czasami za to spodnie mogłyby być nieco dłuższe, mam nawet jedną parę XLong - ale jak zakładasz do butów wojskowych z wysoką cholewą 8" to wtedy raczej nie ma już znaczenia ).
Tak jak pisze Doktor - z rozmiarówką trzeba uważać, nie każda para jest powtarzalna.
panzer73 - mam woodlandy kontrakty medium long i pasują idealnie :) Mogłyby być oczywiście medium xlong ale dostać takie w dobrym stanie ciężko... Nie wspomnę o "6 color" z którymi w ogóle jest bieda :/
Przejeżdżam przez Kraków w nadchodzącą niedzielę, może Lukabest będzie wolny to sobie zmierzę... Poszedł Priv :D
Mam pytanie... Istniały kontraktowe m65 w kamuflażu " 6 color " albo " navy " ? Kilka razy obiły mi się o oko ale nie jestem pewny czy to kontrakty... Ktoś coś?
Znawcą nie jestem, ale wnioskując po klasach wykończenia materiału, gdzie jest 0, 1, 2, 3 to powinien być też 6 color bo jest oliwka, woodland, tricolor.
Emki "6 color" Alpha Industries produkowała dla armii Arabii Saudyjskiej - jest o tym w książce The Alpha Story. Pamiętam, że były pierwotnie zakontraktowane i dla armii USA, ale zrezygnowano z nich. Było zdaje się o tym w dokumencie ze specyfikacją techniczną kurtki.