Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Poszukaj na forum odpowiedniego wątku w sprawie wyceny sortów i tam zadaj swoje pytanie (to nie jest wątek w którym wycenia się rzeczy), umiejętność szukania nie wyjdzie Tobie na złe, a dwa - osobiście bym nie sprzedawał, tylko sam chodził.

• Jako rzecz Devil. Kurtka jest tyle warta, ile ktoś będzie chciał za nią dać, np. na Allegro.
  • Witam, czy ktoś z forumowiczów da radęimageimageimage w identyfikacji kurtki ze zdjęć?
  • szwedzka m1939-1944 wełniana  :-?
  • Jest w super stanie, aż nie chce mi się wierzyć że to czasy IIWŚ. 
  • Lazar, wątek poświęcony kurtce m65, a nie ogólnym sortom mundurowym, są do tego innego wątki.
  • Najpierw przepraszam!
    Lew z "tasakiem" to Norwegia, guziki metalowe okolice II WŚ, tworzywo-lata późniejsze.
  • Guziki metalowe, dzięki ondraszek :)
  • Witam
    mój pierwszy post tutaj.
    moglibyście pomóc mi w wycenie kurtki?
    Wiem że oryginalna 68 rocznik model ze wstawkami w mankietach itp. 
    Po prostu chcę się jej pozbyć a nie wiem ile jest warta
  • Raczej nie wyceniamy kurtek na forum. Wystaw na Allegro na licytację i zobacz, ile ludzie chcą za nią dać.
    Na cuda bym się nie nastawiał, ale może być ciekawie przy tym roczniku.
  • Josephm1,

Kontraktowa srebrna emka z początku produkcji, w b. przyzwoitym stanie jak na swe lata. Myślę, że co najmniej 300 zł to uczciwa oferta.
  • Emek65  napisał 2014 November 

O czarnej też myślałem i nawet zamówiłem oryginalną Alphę stąd: http://www.mcguirearmynavy.com/Alpha-Industries-M65-M-65-Field-Jacket-Coat-Black-Army-Military.html

oraz Emek65  napisał 2014 November

Pewnie, że się opylało . W Polsce takiej nie uświadczy się, a i w Stanach nie mają na tej stronie pełnej rozmiarówki, ale mój rozmiar na szczęście był. Jak zostanie mi przywieziona, to pochwalę się "metkami" , ale to dopiero gdzieś za 1,5 miesiąca.

Spełniam obietnicę z opóźnieniem i się chwalę:

1. Rewelacja

2. Oryginalnie i fabrycznie brak wszywki w lewej górnej kieszeni z logo Alpha (super !!!)

3. Wszywka w prawej dolnej kieszeni w środku "Made in USA"

4. Jakość i precyzja wykonania

A poza tym o czym tu pisać... sami wiecie i za 99 $ bralibyście w ciemno :)

image

image

• Uzupełnienie do powyższego opisu:

Suwaki Scovill, napy RAU F CO.

Shell: 50% Nylon 50% Cotton

Lining: 65% Polyester 35% Cotton

Bez podpinki

:)

• I jeszcze jedno... zachwyty mile widziane ;) :)
  • Ładna!!!  :-bd
    mam też alphe made in usa i też jestem bardzo zadowolony
    **==
  • Fajna kurtała
    :)>-
    może wrzucisz fotki jak prezentuje się na grzbiecie?
  • Nie mam takich fotek, ale ci co mnie widzieli, twierdzą, że kurtka prezentuje się lepiej niż dobrze. Śmiem twierdzić, że jeśli rozmiar jest prawidłowo dobrany, to na każdym typie sylwetki oryginalna amerykańska Alpha będzie prezentowała się super, a właściciel będzie odczuwał ten niepowtarzalny luz (w każdym tego słowa znaczeniu) :)
  • Panowie, wypadek tragiczny w skutkach- poplamiłem emke tuszem do drukarek. Jedyny plus że koloru żółtego. Zna ktoś sposób na wywabienie dziada czy skazany jestem na bycie żółtawym?
  • Chciałbym pomóc, ale nic oprócz podania tego linku poradzić nie umiem: http://www.mporady.pl/jak-usunac-plamy-z-tuszu-drukarki-atramentowej.html
  • Dzięki Emek, też wymacałem ten sposób w internecie. Zawsze wiedziałem że spirytus jest dobry na wszelkie problemy
    :))
  • TM

50 lat minęło
    Limitowana współczesna, "upgradowana" edycja kurtki m65, tylko 585 sztuk.
    image
  • Ale ją zepsuli
  • Jest brzydka jak noc listopadowa.
  • I tak ja kupia bo to przecież tylko 585 sztuk :) Za 20 lat będą bezcenne :P
  • Bleee  ee X_X
  • Jeżeli to to będzie za dwadzieścia lat bezcenne to ile będą warte oryginalne kontrakty?
    :D
  • Pewnie sporo, może nawet ponad 2000$ ;). tak jak ta "experiental test sample super rare item":http://www.ebay.com/itm/super-rare-original-NOS-us-army-special-force-mitchell-patern-M-65-jacket-large-/281745329619

image

• Ładna, produkcja japońska na okinawie - czasami pojawiają sie na ebay  :D
  • Witam,

od jakiegoś czasu nurtuje mnie kwestia podpinek do m65, a konkretnie ich rozmiarówka. Wyszukiwarka forumowa niewiele pomogła, podobnie jak mały research na google i ebay'u ;)
    Mianowicie, poszukiwałem podpinki pasującej do kurtki w rozmiarze X-Small Short. I tutaj zaczął się problem, bo nie znalazłem żadnej, nawet zdjęcia. W związku z tym moje pytanie dotyczy kwestii, czy w ogóle były podpinki do takich rozmiarów, czy też jedynie do wersji Regular? Ale w takim wypadku podpinka X-Small (jedyne podpinki jakie widziałem na ebay, a jest ich sporo), byłaby chyba za długa dla kurtki Short.
    Jeszcze więcej zamieszania wprowadza allegro, gdzie znaleźć można podpinkę w rozmiarze X-Short Small (za krótka i zbyt szeroka).

Gdyby któryś z forumowiczów mógłby definitywnie rozwiązać ten problem byłbym wdzięczny :)
  • beer noszę kurtki w rozmiarze short i podpinka regular jest dobra, nie wystaje z pod kurtki.
  • piszę co nastepuje ;-)
    oglądam sobie swoja niedawno nabytą m'kę w stanie mint podobno kontraktora jednego z "wielkiej trójcy" (So -Sew Styles) i co znajduję? od wewnętrznej części rękawa(na zewnątrz ,nie w środku) na szwie niedoróbkę w postaci 5cm nie podłożonego materiału do przeszycia.wygląda tak jakby go w tym miejscu było za mało i nie dało rady go podłożyć żeby przeszyć.nawet dla armii trafiały się lipne sztuki ;-(
    co zrobić w tym przypadku bo mam obawy że zacznie się lekko pruć w tym miejscu
  • To jest kurtka do walki a nie garnitur ;) więc pewnie dlatego nie odrzucili jej w fabryce.
  • co zrobić w tym przypadku ?
    garnitur bym pewnie oddał do sklepu
    :(
  • igła + nitka zielona + 3 minuty szycia ręcznie  :D
    nie przejmuj się tym zbytnio - jak z wewnętrznej strony to nie będzie widać

:-B
  • a krawcowa da radę to "obrzucić" ?
    muszę zapytać

• Pomooooooooocy bo nie wiem czy to kontrakt czy kopia ale bardziej mi to na to drugie wygląda jednak wolę się upewnić. Z góry dzięki.

image
  • Na metce widnieje nietypowy skład materiału, więc jest to kopia.
  • No właśnie 55/45 też właśnie to przykuło moją uwagę ale nie tylko to także tego kontraktora nigdzie nie można odszukać...dzięki Falkland
  • Fox - nie było takiego kontraktora na M-65 a po ogólnej formie metki (charakterystyczny układ tekstu, treść, grafika, itp.) można się domyślić, że to o ten model kurtały chodzi, poza tym gdzie jest nr kontraktu?
    Skład materiału z kolei jest podany na dole metki, a nie na górze - jak tego wymaga standard.
    No i na koniec nr NSN jest wyssany z palca, ten NSN dotyczy bluz BDU w kamo Woodland a na w/w metce jest jasne odniesienie do kurtki zimowej (M65).
    To jakiś produkt komercyjny udający emki wojskowe.
  • Fox
    To jest produkcja cywilna szyta w US.Kiedyś ,chyba w 2008 roku sprzedawał takie kurtki na alle jeden z naszych kolegów Śp.Gutmann-military.Mierzyłem ta kurtkę.Sa ładnie odszyte,zamki niesygnowane,material z lekkim połyskiem
  • Alpha AG 255
    image

image
  • Hej,

No nieżle, to by oznaczało, że M-65 też były szyte w szmaragdzie...
    Chociaż na zdjęciu tak jednoznacznie tego charakterystycznego odcienia nie widać.
  • Rękawy ma podobne jak M51 i podpinka z m51 pasuje
  • "Kupiłem od tego pana co sprzedaje bohmana kurtkę propper nówkę i jest super!"

ziomek, a jak Twój propper ma się do kontraktów lub choćby cywilnej alphy? Nigdy nie widziałem w realu tej kurtki...
  • Hej, opisałem w dziale nowe zabaweczki - Kurtka super odszyta , nyco troszkę cieńsze niż w pancernych kontraktach ale chyba porządniejsze niż w winfieldzie z 76 roku, kurtka rozmiar MR ale troszkę większa niż kontraktowe - na mnie idealna, podpinka cieniutka ale wydaje się ciepła
    zamki porządne Ykk itd... ogólnie super kurteczka 
    polecam

:-bd
  • Hej
    To kontrakt DPSC 8025 z 65 roku chyba pierwszy kontrakt dpsc na kurtki m65 (?)
    super kurtka !!! mam taką jedną MR
    jak by co to bierz bo go bardzo ciężko dostać
  • ale ja nie zbieram kurtek tylko zakładam na plecy :-)
    gdyby aukcja zakończyła sie na tym poziomie to bym się zastanowił ale pewnie tak się nie stanie :-(
  • To nie zbieraj tylko noś..... 
    ja też nie zbieram ale kiedyś kupiłem taką za 20 zł i chodziłem ale urwałem kieszeń w lesie i teraz leży w szafie ale do lasu albo ogrodu można założyć do prac polowych
    teraz mam nówkę propera do chodzenia i jest super 

:)>-