Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
M65 (i nie tylko) w akcji czyli "na człowieku"
  • ~ziomek_z_lasu,~ Falkland

Wystarczy przestać nakręcać sprężynę w lewym otworze i sam przestanie tarabanić, nie potrzeba nic więcej kombinować. Ja od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem podobnego Gustava Beckera z 1918 roku. Chodzi idealnie i pięknie wybija połówki oraz całe godziny.

~Warjat, nie złość się, wpadł mi ten zegar w oko to zapytałem.

• Na szczęście wątek ma także "(i nie tylko)" w tytule, więc można wrzucać ciuchy militarne nie tylko z sortów M65 ;) Zawsze to jakieś urozmaicenie. Niestety, ja nie mam z ostatnich czasów żadnych ciekawych zdjęć :P

Ale żeby nie było, że admin odwala off-top, to macie tutaj Wyżej Wymienionego na odmianę w norweskiej M43 ;)

image

Albo wrzucę jeszcze coś, tym razem stylizacja wiosenno - rekreacyjna, czyli bluza SFU z Helikona, coyote brown + rogatywka hand made od Ramiusa ;)
    Do tego polarek z Quechuy, dżinsy Wranglera i trzewiki od Hanzela, voila :P

image
  • makiki
    Zegar dostałem od ojca , ja zawsze byłem przyzwyczajony do bicia bo miałem taki w sypialni, moja żona nie może spać jak tyka :(
    Ale może się kiedyś przyzwyczai /:)

tu ja w maskałacie sumrak oraz spodenki od naszego zacnego Admina vertx
    image

a tu wczoraj kurtka A2 cooper sportswear mfg co inc...
    image

:P
  • Ziomek.Jaka jest metka tej A2?Saddlery z nr kontraktu czy Gac nr NSN?Wiele za nią dałeś?Ja trafiłem Saddlery okazyjnie za 152 zł, używaną w dobrym stanie.Pozdrawiam.
  • Blatio, zacnie, bardzo zacnie...Co to za pałac Lubomirskich w tle? Narobiłeś mi Kolego smaka na tego sfu helikonowego. Brałby czarną. Szkoda, że granatowych nie robią...
  • To klasztor w Rudach, koło Gliwic :)
  • Wariacie, zaliczyłeś skuchę :-D
  • Cooper szył w dwóch wersjach.Którą ziomek masz?Pozdrawiam.imageimage
  • cyps69
    mam tą z numerem GAC
    a jaki masz zamek bo u mnie jest ideal?
    pozdrawiam
    **==
  • Też ideal,napy scovill roz  44l,rzepy z prawej i z lewej na klacie.
  • Napy też scovill - Ja mam rozmiar 42R
    i bez rzep :P
  • Uwaga! Admin na elegancko, czyli "do czego nie wkładać M65" :P
    Co prawda austriacka, ale zawsze ;)
    Sorry za jakość, zdjęcie robione widłami :)

image
  • Ja pitole!!! Gościu w moim wieku a jak poważnie wygląda :D
  • Muszę przyznać, że z biegiem lat wyglądasz coraz bardziej dostojnie ;-)
  • Noż w mordę... ależ macie dyplomatyczne sposoby, żeby powiedzieć mi że zwyczajnie łysieję... :P

Tutaj Austriaczka w całej okazałości. W sumie, jakby wywalić tego rzepa znad prawej kieszeni, to całkiem elegancka kurtała... wzięta na szybko na wesele kuzynki, z braku laku na jesienny płaszcz :P

image

• Na śluby i inne uroczystości, najbardziej jednak pasuje kurtka M43 lub Holenderka. Mają one bowiem piękne "marynarkowe" klapy.
    Po założeniu ich do koszuli i krawatu, następuje wtedy taka nonszalancka elegancja. W sumie, to można sobie wtedy nawet marynarkę darować ;-)

image
  • No to jeszcze "eleganciej" by się prezentowała np. czarna M43... Jak widać, rynek reaguje i na takie potrzeby :D

http://global.rakuten.com/en/store/granti/item/alpha-repamfjat-5/
  • Fajna! :D  Takiej Alfy jeszcze nie widziałem.
    Za to kiedyś na aukcji widziałem czarną holenderkę. Ciekawe czy takie też robili, czy może ktoś ją sobie zafarbował? :-?
  • Ja aż tak dużo swoich zdjęć nie mam :P ,ale ta Austriaczka się ładnie prezentuje, Kurde nosz i A2 będę musiał szukać :(

• Na tę austriacką M-kę do garniacza, to nawet od żony dyspensę dostałem, ale rzepa znad kieszeni muszę odpruć :D
  • Blatio NGT.PL zielona idealnie się skomponuje :D
  • Ano, ale raczej ta zostanie bez naszywek ;)

• Warjat czemu? jest emka? jest w akcji? jest na człowieku? wy tak bardzo surowi na tym forum, jak prawdziwi marines po prostu
  • razordaggerze, patrz pierwszy wpis w wątku.
    Do wykasowania trzy ostatnie wpisy.
    Blatio, devil, gruesome - co jest z Wami?!
  • Zasadniczo racja - ideą tego wątku jest to, że wrzucamy zdjęcia swoje w naszych ciuchach, no może opcjonalnie kogoś kogo znamy osobiście i wyraził na to zgodę. Wpis z tym filmikiem nadaje się raczej do off-topu.
  • Odświeżając temat, taki mały niepodległościowy klimat ze stolycy ;)

image
  • Takie tam z niedzielnego spaceru w M51 :)

image

Pozdro
  • Panowie, czy ktoś z tu obecnych ma w posiadaniu "dopasowaną" na siebie kurtkę holenderską i wrzuciłby tu fotki?
  • Falkland ma, ale on sie boi, tudzież wstydzi wstawiać zdjec.
  • no właśnie ... - on tak ma :)  bo to nie alpha made in usa :) 
  • Miałem nadzieję że holenderka jest trochę bardziej popularna :-)
  • Tutaj masz jakiegoś kolesia z Neostrady ;-)
    Ładną ma tą kurtkę, moja jest dużo brzydsza.

image
  • Fajna ale na kolana nie powala :-) . Widziałem jakiś czas temu film z JCD, nosił mocno schetaną holenderkę  i ona wyglądała rewelacyjnie!!!!
  • Bo sprana holenderka wygląda dużo lepiej niż nowa świecąca. Będę swoją prał ze 2 razy w tygodniu, w temperaturze 60 stopni, aż do uzyskania pożądanego efektu. Bo innej opcji nie ma.
  • Dlatego liczyłem na to że zobaczę holenderkę z charakterkem, po przejściach na realnym użytkowniku - noszę się z myślą o zakupie ale wszystkie jakie od dwóch miesięcy widziałem na sprzedaż są na 180 wzrostu. Przerastają mne  :D
  • Jako nowy na forum, to może i ja się zaprezentuję...  ;) 

image
  • Dobre wejście, witamy :D
  • Jak to jest z tymi naszywkami USAF na klacie?
    Są przyszyte na "wylot", tak że nic nie można schować do kieszeni?
  • Nie podejrzewałbym :P
    Jak się człowiek bardzo uprze, to można je przyszyć do samej kieszeni, trochę się trzeba namocować z igłą i nitką, ale się da. Inna opcja - może M65 dla USAF były już tak obszywane fabrycznie? Naszywka na kieszeń i dopiero kieszeń na kurtkę?
  • Właśnie nie wiem jak to jest. Ale działem używane bluzy BDU wodland i DCU, które miały maszynowo naszyte te właśnie naszywki na "wylot". Dlatego pytam jak to jest z kurtkami. Ręcznie no to nie wiem. Raczej fabryki czy wojskowy krawiec nie szyli ręcznie. Jedynie to może sam żołnierz sobie naszywał. Ale z jakiej racji miał to robić? Nie wiem czy by mu się chciało. Z kolei naszywanie najpierw na kieszeń, a potem kieszeń z naszywką na kurtkę przez fabrykę to sporo zachodu, można się pogubić. Trzeba też wtedy mieć listę żołnierzy którzy "zasłużyli" na te właśnie naszywki. Fabryka chyba nie naszywała naszywek tego typu w ogóle, bo to tego trzeba mieć "listę" żołnierzy a potem odpowiednio wysyłać te kurtki pod "wskazany adres". A chyba raczej nikt się w takie rzeczy w fabryce nie bawił. Fabryka może jedynie naszywała patche "us army", "us air force" i "us navy" bo są one uniwersalne. A potem dopiero wojskowy krawiec doszywał pozostałe naszywki. Szył może na "wylot", ale jeśli jakiemuś żołnierzowi to przeszkadzało, to odpruwał kieszeń i naszywał naszywkę na kieszeń, a potem dopiero kieszeń na kurtkę.
  • Ja też nie wiem, naszywki to nie moja broszka :P
  • Jak to nie Twoja? Przecież masz poobszywane kurtki :P
  • Falkland, u mnie naszywki nie były przyszyte na "wylot", tylko do samej kieszeni, normalnie (i chętnie) z nich korzystam. Mi się wydaje że fabryka miała za zadanie jedynie szyć kurtki, nic na nich nie naszywać, to dopiero miał zrobić żołnierz w swojej jednostce. Z naszywkami na ramionach nie było przypadkiem tak, że na prawym ramieniu żołnierz nosił naszywkę jednostki w której służył a na lewym naszywkę obecnej jednostki w której jest? Czyli teoretyzując, wychodzi na to że kwestia obszycia była indywidualna, możliwe że również z naszywkami na klacie.

Co do moich naszywek, przewinąłem kieszenie na "lewą" stronę, kolor nici od naszywek delikatnie różni się od pozostałych nici na eMce. Tak to się prezentuję:
    image 

image
  • @ Falkland, ale obszywałem po polsku i nie przez kieszenie, tylko na rękawach, ręcznie :D Poza tym flagi i kotwica PW to jeszcze nie koniec docelowo, tylko nie mam czasu chwilowo... Zresztą kurtce już się kolejna naprawa należy, bo mi się w paru miejscach zaczyna pruć :P
  • Taki fajny kapelusik:
    image
    :-B
  • Panowie to co tu czytam o odpruwaniu kieszeni żeby przyszyć naszywkę na niej to nie wiem czy mam się z tego śmiać czy płakać....każda krawcowa lub krawiec i obojętnie wojskowy czy cywilny zrobi to bardzo szybko i sprawnie. Tak samo sprawa ma sie z przyszyciem na rękaw, przecież nie szyje sie razem z podpinką tylko na samo płótno rękawa, zapewniam da się. Praktycznie w każdej jednostce jest krawiec i robi to za kilka centów.
  • Panowie, syf się robi w wątku, w którym mieliśmy być "my"!!! Blatio, prośba do Ciebie gorąca o przywrócenie porządku w tym wątku ( w tym usunięcie/przerzucenie poszczególnych wpisów). Z góry dziękuję!
  • Spokojnie... Jeśli chodzi o przenoszenie, to Devil lepiej ogarnia takie sprawy ;)
  • ~Fox

Niby jak "podejdziesz" maszyną do szycia do niedużej kieszeni jaką jest ta na klacie?
    Wejdzie Ci do środka kieszeni dolna część maszyny?