Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Ogo, taki był właśnie mój zamysł - zacząć "diabelską". Nie przysyłaj mi zdjęcia, wyciągnę sobie z plakatu.
  • ~blackrosa
    ...przy takim wzroście tylko long
  • eee znam wasze forum od dawna zawsze jego lektura poprawiała mi humor do momentu gdy się postanowiłem odezwać, ale nic nie ma co się załamywać ;) ,
    więc mam pytanie, mogę nabyć takie navy, czy jest to waszym zdaniem oryginał?
    http://s1004.photobucket.com/user/razordagger/media/DSC01650_zps81cb4b1b.jpg.html
    http://s1004.photobucket.com/user/razordagger/media/DSC01648_zpsb6113649.jpg.html
    http://s1004.photobucket.com/user/razordagger/media/DSC01646_zpsff3fa7ca.jpg.html
    http://s1004.photobucket.com/user/razordagger/media/DSC01644_zpsa6008e1b.jpg.html

edit: który ten link mam tu wkleić z photobucket żeby podlinkować fotkę?

Od Admina:
    Albo czytasz regulamin i się stosujesz, albo bardzo nam przykro. Wszelkie posty typu zaczepno-żalącego się idą precz.
    Co do wklejania zdjęć - to żaden z tych linków nie pasuje, bo nie jest bezpośredni, tylko kieruje do serwisu - instrukcja wklejania zdjęć wisi na głównej, z obrazkami jak i co robić.

• Fajna cywilna Alpha, gdyby nie było kontraktowych na świecie to ta byłaby najlepsza :-)
  • a więc tak, czekałem co prawda na innego "specjalistę" który tu dokonuje diagnozy oryginalności na podstawie metek :D stanowczo przestrzegam przed tego typu poradami, jest to kurtka którą nabyłem w internecie gdyż sugerowałem się właśnie metką i jej dumnym napisem Made In USA okazało się że jest to niestety ważące 1,5 kg z podpinką moim zdaniem Azjatyckie badziewko które w ten sam dzień odesłałem, ten materiał to jakiś delikatny roboczy drelich do tego ciemno niebieski a nie ciemno granatowy, wyglądałem w tym jakbym wyskoczył z serwisu ogumienia na chwilę :), nie wiem chyba że jest to jakaś taka linia cywilnej Alphy taka wiosna lato to bym zrozumiał ale tak uświadomiłem sobie po raz kolejny bo w emki ubieram się od podstawówki że dobre kurtki przestali robić wraz z kontraktami i tylko taka mnie zadowoli , ale pochwalę się że udało mi się w końcu dorwać w sklepie w Tychach kontrakt z 80tych lat w stanie mint , z nie poodcinanymi nitkami na końcach itd nie była tania ale jestem wniebowzięty :P i napis Made in USA mam w d...
    http://s1004.photobucket.com/user/razordagger/media/DSCN2570_zpsa0db6c0d.jpg.html

• Nie jestem "specjalistą" a jedynie z życzliwości podzieliłem się swoją opinią. Ale odnoszę wrażenie ze z Tobą jest coś nie tak i teraz tej życzliwości żałuję.
  • hahaha a ja żałuję zakupu tej kurtki która jest warta nie więcej niż 50 zł, nie mam Lazar do Ciebie żalu bo sam się podobnie na to nabrałem, przestrzegam tylko przed ostatecznymi diagnozami w internecie
  • do Admina może by tak tępić na forum niekompetencję i wprowadzanie użytkowników w błąd, a nie prowokacje, które na celu mają ujawnić tego typu radosne zachowania pseudoznawców ?

Od Admina:
    Primo: jak ktoś lubi prowokacje, to proszę się zatrudnić w ABW. Tutaj jest forum o M65, jakby ktoś nie wiedział :)
    Secundo: jeśli już się skarżyć, to poprawnie - vide regulamin i punkt o poprawności polszczyzny.
    Tertio: przepraszam bardzo - o co Ci tak właściwie chodzi chodzi? Jakich pseudoznawców? - podaj jakieś konkrety, bo naprawdę nie rozumiemy tej frustracji.

Forum jest dla każdego, dla znawcy, dla amatora, laika, dla gimnazjalisty - miłośnika militariów, dla eskimoskiego przeżuwacza fusów, Zębowej Wróżki. Piotrusia Pana i Świętego Mikołaja (o ile zechcą tu zajrzeć).
    Każdy ma prawo wyrazić swoją opinię, nawet jeśli nie do końca się na czymś zna i popełnia błędy. Błędy można zweryfikować, poprawić. Poradami można się nie sugerować. Za to każdy ma prawo czytać ze zrozumieniem i wyciągać własne wnioski.
    Do poznania podstawowych informacji, które pozwolą uniknąć "wpadek" służy mój artykuł na stronie głównej forum, nad którym spędziłem długie godziny właśnie po to, by po jego przeczytaniu każdy, nawet eskimoski przeżuwacz fusów i Dziadek Mróz, mieli jak najwięcej wiedzy i jak najmniej wątpliwości.
    Kto nie czyta, nie zadaje sobie trudu samodzielnego zdobycia choć krzty wiedzy, ten potem dwa razy traci.

Mnie interesuje tylko, co takiego napisał Ci Lazar, że tak się go czepiasz?

• Jeśli już, to raczej "niekompetencję". A tak poza tym, to kto Cię wprowadził w ten straszliwy błąd? I co było tym błędem?
    Bądź kompetentny i wyjaśnij dokładnie o co Ci chodzi.
  • Ja też ponawiam apel: o co Ci, razordagger, chodzi?

Wkleiłeś linki do kurtki. Lazar napisał: "Fajna cywilna Alpha, gdyby nie było kontraktowych na świecie to ta byłaby najlepsza" - czyli dał Ci wyraźnie do zrozumienia, że kurtka jest cywilna, a nie kontraktowa.

Ty piszesz: "jest to kurtka którą nabyłem w internecie gdyż sugerowałem się właśnie metką i jej dumnym napisem Made In USA".
    No to zaraz - najpierw kupiłeś, a potem pytasz? Lazar niczego Ci nie zasugerował, niczego nie doradził. Ty kupiłeś, bo po prostu nie poczytałeś najpierw nic w temacie, nabyłeś coś na pałę i teraz się skarżysz. Piszesz coś o jakichś prowokacjach, pseudoznawcach, nie podajesz konkretów, wykazujesz się za to dużą dozą zaczepności i przede wszystkim niewiedzy, w temacie, o który próbujesz się wykłócać.

W moim artykule jest jak byk napisane, że na kontraktowych metkach z reguły nie było napisu "Made in USA". Od kilku lat pisze się na tym wątku, że Alpha jest produkowana w Chinach. Jest też o tym wzmianka w moim artykule, cytuję: "Jeśli chodzi o Alphę, to jakiś czas temu ta słynna firma przeniosła większość produkcji za granicę, jej M65 są dziś szyte np. w Chinach czy Egipcie. Mimo to, wielu ludzi uznaje jeszcze "cywilne" kurtki tych firm za "oryginały", co może byłoby prawdą w przypadku starszych egzemplarzy szytych w USA. Obecnie jest to już tylko naciąganie legendy."

Warto poczytać najpierw, a nie rzucać się na innych ;)

• ~Blatio

Zapomniałeś jeszcze o ekshibicjonistach :) Oni pewnie też są zainteresowani naszym forum, a co za tym idzie parkami US, BW i innymi wojskowymi płaszczami w kolorze oczywiście zielonym. A co do Mikołaja, to myślę że parka N3B powinna być dla niego najlepsza. Tylko niestety nie robili w kolorze czerwonym :-(
  • Off-top:
    >> "Tylko niestety nie robili w kolorze czerwonym"

Spokojnie, Alpha ma ofertę dla każdego ;)

image
  • No tak. Zapomniałem że Alfa robi już prawie wszystko :-P

~razordagger

Jeśli rzeczywiście byś nosił emki od podstawówki tak jak piszesz, to byś
    wiedział że te kurtki są ciężkie. A Ciebie spora waga Alfy mocno
    zaskoczyła. Myślę że ta niebieska Alfa była jednak Twoją pierwszą w
    życiu emką, a Ty ją potraktowałeś tak po macoszemu, tak brzydko i
    nieładnie. Zamiast miło, łagodnie, z wyrazami uznania i szacunku ;-)
  • Szkoda języka panowie
  • Witam , poszukuję m-ki niestety na razie nie kontraktowej lecz czarnej z helikona.Chciałem kupić ją w sklepie militaria lecz obecnie nie ma ich nawet u producenta. czytałem że ich mka jest najbardziej udana.Nie wiadomo kiedy będzie ta kurteczka więc zacząłem rozglądać się za czymś innym i znalazłem coś takiego:

Chciałbym poznać waszą opinię na ich temat czy w ogóle warto zwracać na nie uwagę.Pozdrawiam
  • Ja właśnie też planuję zakup czarnej emki. Bo zielona Alfa ostatnio mi jakoś nie podchodzi. Chyba jednak jest za jasna jak dla mnie. No i czarny, to czary. Do wszystkiego pasuje i nie rzuca się tak w oczy tak jak oliwki i kamuflaże. Wygląda się na ulicy "zwyczajnie" i "normalnie". No i chciałbym właśnie Alfę, bo reszta cywili to dziadostwo. Gdyby to był rozmiar L, to wziąłbym ją bez wahania. A tak to muszę iść niestety do sklepu i zapłacić jakieś 450-550 zł. :-( Jeszcze Propper jest fajny, ale niestety ciężko go dostać.
  • Cruiser, z uporem maniaka będę powtarzał jak mantrę: daruj sobie "nie kontrakt". Szkoda kasy. Sam to przerobiłem i z perspektywy czasu żałuję. "Nie kontrakt" po dwóch sezonach nie nadawał się na szmatę do podłogi, a w kontrakcie chodzę już czwarty sezon i nie widać śladów użytkowania. Lepiej poczekać, odłożyć i kupić coś porządnego niż "iść w półśrodki". A jak troszkę powęszysz, to jakąś okazję (oby nie "okazję") trafisz. No chyba, że tak sobie założyłeś, że "Chuck ma być" ;) Pozdrawiam
  • Chcę po po prostu wypróbować kopię mki , zobaczyć jak mi się będzie w niech chodziło itp nie zamierzam mieć jej nie wiem ile czasu , wiadomo że to nie kontakt i nie będzie tak trwała.Pośmigam trochę w takiej i pewnie później kupie kontrakt więc prosiłbym  o odpowiedź czy ta firma texar i alpha jest warta uwagi.
  • Naprawdę gramatykę mi wypunktowaliście? Srogo :D  mi chodzi o to, że nie da się na podstawie fotografii metki ocenić jakości produktu cywilnego lub nieoryginalnego, co tu nagminnie się próbuje czynić, czytałem wszystkie Wasze, przyznam, wyczerpujące artykuły, ale liczyłem na to, że ktoś powie, że to jest produkt, w którym będzie mi zimno nawet na wiosnę i w podpince, ale cytując klasyka "forum jest jak ściana w kiblu każdy sobie może coś napisać", tak więc jeszcze raz przestrzegam przed ostatecznym bazowaniem na opiniach szanownych tu piszących.

Od Admina:
    Nie gramatykę, tylko ortografię i interpunkcję
    , jak już - vide regulamin forum. Nadal nie podałeś konkretów - kto i kiedy poradził Ci kupno tej właśnie kurtki? Kupiłeś jakiś ciuch, nie mając go wcześniej w rękach. Nie spasował Ci, więc szukasz kogokolwiek, kto byłby za to odpowiedzialny, tylko nie Ty sam.

• Jaką mkę masz na myśli , kontrakt? , kopię?
  • KONTRAKT, KONTRAKT i jeszcze raz KONTRAKT!!!
  • Czarna Alpha szyta w Stanach wytrzymała mi  ponad 10 lat.Prana  w proszku,dlatego zrobiła się siwa.Poprzecierała się w kilku miejscach.Ogólnie byłem zadowolony z tej kurtki.Mam teraz czarną  M65 made in USA ,zamki scovilla 50N/50C.Piorę w pralce w płynie do czarnych rzeczy ,nie traci tak szybko koloru.Powinna wytrzymać przynajmniej tyle samo a nawet dłużej przy mniejszym użytkowaniu .
  • ~piechucki

Czytaj posty ze zrozumieniem zanim komuś coś doradzisz. Kolega Cruiser chce kupić kurtkę CZARNĄ, CZARNĄ i jeszcze raz CZARNĄ!!!
  • (wyedytowano zaczepki). Za 270 zł (pierwsza CZARNA z podanych przez Cruiser'a) kupi kontrakt (używany, przy odrobinie szczęścia w bardzo dobrym stanie), za 400 (druga CZARNA) będzie miał "funkiel-nówkę nieśmiganą". A za 700 kupi CZARNĄ Alphę "made in China". Zauważyłeś "drobną" drobną różnicę cen. A teraz pomyślmy co będzie za lat 2 - 3? Chińska podróba (czy z Texara, Proppera czy innego Sruplusa) się zwyczajnie rozleci, Alpha będzie trwalsza, ale się odbarwi, a kontrakt ... będzie TAKI SAM. Zakładam intensywne użytkowanie. Jak do tego dołożysz fakt, że czarnych kontraktów nie było, to wnioski nasuwają się same. I co dalej sugerujesz mi czytanie ze zrozumieniem? Na końcu mojego pierwszego posta napisałem: " No chyba, że tak sobie założyłeś" czyli zrobi jak uzna za stosowne. A ja, nauczony WŁASNYM doświadczeniem mu doradzam, żeby nie wydawał niepotrzebnie pieniędzy na podróby, chyba że "Chuck ma być", tzn. CZARNY jest priorytetem. Zrozumiałeś? (wyedytowano zaczepki). Miłej niedzieli :)
  • Dzięki za odpowiedź ,wybiorę chyba tą alphe a na kontrakt przyjedzie jeszcze czas, tylko nie wiem jak z rozmiarem , mam 173cm wzrostu i waga około 62kg , klatka 93cm .Myślisz że będzie pasował rozmiar m z tej alphy? bo różnie to bywa z tymi rozmiarami.
  • Small byłby lepszy - jeśli można siE wtrącić
    :-bd
  • Pewnie tak lecz rzadko trafi się okazja z idealnym rozmiarem a jeszcze biorę pod uwagę również np grubszą bluzę lub sweter pod nią.
  • Pewnie tak ale z Twoimi wymiarami pod S zmieści się i podpinka i sweter jednocześnie. Poproś o wymiary w cm i porównaj z kurtką którą już masz tym bardziej że niektóre alphy są sporo większe od kontraktowych.
  • ~piechucki

Kolega chce kupić kurtkę CZARNĄ, CZARNĄ i jeszcze raz CZARNĄ!!!
    Piszesz, że emka Proppera rozleci się po dwóch latach. A miałeś i używałeś Proppera? Czy to był tylko taki koszmarny sen?
    A Alfa Twoim zdaniem szybko się "odbarwi"? Od czego się "odbarwi"? Od bielinki, chloru, czy benzyny ekstrakcyjnej? :-)
  • Bardzo dobry pomysł z zakupem czarnej emki. Zaczyna ten pomysł u mnie w głowie powoli dojrzewać.

• Falkland, tak, masz rację, CZARNĄ. Pomogło Ci? No to teraz jeszcze zacznij drążyć, że z Helikona, za 13 postów znów przyznam Ci rację, ale nie dlatego, że ją masz i przedstawiłeś sensowne argumenty, tylko, że Twoja racja jest twojsza. I dla świętego spokoju. Bywaj.
    A koledze Cruiserowi życzę udanego zakupu i pozytywnych wrażeń z użytkowania :)
  • Dzięki , wracając do tematu to prosiłbym o więcej opini na temat alphy i tańszego texara.
  • ~Cruiser

W Alfie masz materiał Ny/Co w składzie 50/50, czyli taki jak w kontrakcie. I kupujesz kurtkę firmy, która robiła kontraktowe ciuchy dla armii USA. A w Texarze nie wiadomo jaki masz materiał, i kupujesz kurtkę "firmy", która nie robiła ciuchów nawet dla najgorszej armii na świecie. To są fakty.
    A co do jakości wykonania i wytrzymałości, to trzeba by było obie kurtki obejrzeć, w każdej pochodzić po 2 lata, tyle samo razy je uprać, po czym je porównać i wtedy dopiero wyciągnąć wnioski. Kup to co Ci pasuje. Ja osobiście wybrałbym Alfę.
  • Masz rację , zobaczę dokładnie wymiary i chyba się skuszę alphe jak nie tą mkę to wezmę s nową , może gdzieś znajdę w przyzwoitej cenie.
  • (wyedytowano + ostrzeżenie od Admina) , fakt faktem rozsądnie piszesz z tym zobaczeniem najpierw produktu, wzięciem do rąk itd, ja już nie chce po raz kolejny pisać o co mi chodziło ale zauważcie że wciąż padają jakieś banialuki w stylu tego Falklanda że w Alfie masz NY/CO 50/50 :) słuchajcie nie jest tak, w cywilnych to NY/CO to ściema, przynajmniej ja nie widziałem niczego co by przypominało kontraktową oliwkę, natomiast  helikon prześciga cywilne alfy o dwie długości pod względem materiału , moim zdaniem
  • Oj, Panie... Skład materiału, a jego wygląd w różnych egzemplarzach to dwie różne rzeczy. Jeśli producent pisze, że jest NYCO 50/50, to z reguły musi tak być, nawet w chińskich Alphach. Widać, że niewiele jeszcze tego typu ciuchów miałeś w rękach, żeby porównywać. Mogę Ci pokazać kilka różnych ciuchów, w tym M65 kontraktowe, M65 od Alphy (cywilne), M65 z Helikona, do tego brytyjskiego smocka S'2005, spodnie BDU ripstop z Helikona, a nawet skarpetki z Tesco za 4 zł.
    Każdy z tych ciuchów wedle metki wykonany jest z mieszanki nylon / bawełna 50/50 (potocznie zwane tu NYCO) i każdy z tych materiałów będzie miał inny wygląd, dotyk, grubość, czy fakturę, albo też splot.

Weź sobie zwykły t-shirt, dżinsy i koszulę flanelową. Tu, tu i tu masz 100% bawełnę. A raczej nie powiesz, że i wszędzie materiał jest taki sam. Wszystko zależy od sposobu obrobienia, gęstości tkania, tudzież dziania danego materiału, od skręcenia nitek przędzy, gramatury, itp.

Innymi słowy fakt, że coś jest wykonane z NYCO 50/50, nie oznacza, że zawsze będzie wyglądało tak samo, ważyło tak samo i sprawdzało się tak samo.

Nawet w kontraktowych M65, w których materiał wszędzie to NYCO 50/50, zdarzają się tak znaczne zewnętrzne różnice, że aż trudno uwierzyć, że wszędzie jest teoretycznie sam skład. Sam przerobiłem co najmniej kilka takich M-ek, z których każda wyglądała inaczej, mimo iż teoretycznie materiał był taki sam. A tu był cieńszy, tam grubszy, jeszcze gdzie indziej miększy, gdzieś sztywniejszy, tu gładki, tam kulkujący się, a jeszcze gdzie indziej mechaty niczym tyłek yeti. I wszędzie było to NYCO 50/50.

Ale taką wiedzę zdobywa się doświadczeniem i praktyką, a nie wysnuwaniem własnych teorii, tylko na podstawie tego, co się przeczytało (a raczej nie doczytało, jak w tym przypadku...).
  • A właśnie miałem tego sporo w rękach i taką ślepą wiarę w to, że jeżeli taka korporacja jak Alpha Industries naszywa w swojej Chińskiej fabryce metkę na której jest coś tam napisane to tak musi być uważam za dziecinadę. 
  • Bo Alphy z obecnej produkcji po zielonej metce w cywilce to już dramat jakich mało, więc co tu się rozczulać wolał bym Helikona niż Alphe obecną

• Czyli odpuścić sobie tą alphe? też w sumie wolał bym helikona ze względu na jakość i cenę ale na razie ich nie i nie wiadomo kiedy będą a zima tuż tuż.
  • To kup przez neta
  • Nie ma nigdzie , allegro , militaria itp , mają ale nie czarne a jak mają czarne to duże rozmiary.
  • O Ebayu nie pomyślałem , dzięki.
  • Mka zamówiona na e-militaria , jak przyjdzie to napisze co i jak.
  • Cześć. Jestem nowy, więc witam się uprzejmie ze wszystkimi. Cieszę się, że jest takie forum. 

Nabyłem swoją wymarzoną cywilną emkę Alphy z lat 90-tych w idealnym stanie, w woodlandzie i moim rozmiarze(!)....i zauważyłem, że ma ...wieszak :). Mam więc pytanie do doświadczonych i obytych w temacie m-65 osób. Czy wszystkie wczesne cywilne Alphy miały wieszak, czy współczesne też mają? (notabene bardzo przydatny drobiazg, więc się z niego cieszę). Załączam zdjęcie.

image

• Z tego co mi wiadomo nie miały, ale nie masz czego żałować, bo ogólnie powinny nieć(inwencja twórcza wcześniejszego posiadacza ;)
  • Możliwe, że to twórczość poprzedniego właściciela. Przyjrzałem się tym dwóm szwom wieszaka. Bardzo profesjonalne, gęste i mocne szycie. 
  • no wygląda porządnie i jest przydatne, a tak w ogóle widziałem patent na wieszak w m65, wystarczy naciąć tasiemkę wzdłuż w dwóch miejscach i przewlec przez te dwa guziki jw
    pozdrawiam
  • ~Ziomek

Ale wtedy ciężka kurtka wisi tylko na cienkiej podszewce i punktowo przyszytych guzikach.
    Pewnie porwie się to błyskawicznie. Bardzo głupi pomysł.

~Blatio

Smock S'2005 wykonany jest z policottonu a nie z ny/co
  • Czy ktokolwiek i gdziekolwiek spotkał się ostatnio z ofertą sprzedaży kontraktowej emki w kolorze oliwkowym, w rozmiarze x-large regular, w bardzo dobrym stanie, albo nowej? A może ktoś ma do sprzedania? Gdzie szukać tego rozmiaru w kontrakcie?