Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Parka N-3B
  • Piotr, na metce nie ma informacji, dla mnie jest niebieskawa.
  • McM: Dziękuję, czyli Sage Green, pytam bo widziałem taką w kolorze OG-107, na jakiejś aukcji zagranicznej. Moja też jest Sage Green.
  • Piotr, masz fotki? Pochwal się! :)
  • Jak będę w domu to wrzucę kilka fotek, a tutaj znalazłem parkę N3B ze składem 85% cotton 35% nylon , ładnie wyczesane włosie kaptura. kolor na fot ce jest trochę mylący, podejrzewam, że to Sage Green
    image
    image

• OG-107 jest piękny! To nie jest olive green?
  • Szczerze mówiąc to chyba jest jakaś zieleń, bo od tego samego sprzedającego taka oto parka w Sage Green - widać różnicę w kolorach, ale może to złudzenie, bo powyższe zdjęcie robione chyba z lampą błyskową.
    image
    image
  • 65% cotton i 35% nylon, gwoli ścisłości.
  • Krees: Tak masz rację, 65% cotton - 35% nylon, moja pomyłka
    McM - Andrzej, parka jest faktycznie zielona w odcieniu 1509, pytałem sprzedawcy, może ją zalicytuję ?
  • Moja parka N-3B
    image
  • Piękna kurtka. Wszystko: zdjęcie, podpis robią wrażenie. Tak należałoby prezentować wszystkie kurtki na forum. Brawo, Piotr!
  • McM: Andrzej, ale co najważniejsze, kolor parki wyszedł jaki powinien, bo na wszystkich zdjęciach umieszczanych w necie, występuje cała gama, od szarości po szarozielone. Jedyna zielona parka to chyba była ta pierwsza z 1945-roku o nazwie N-3 z nylonu. Pozdrawiam.
    PS
    Fakt, zdjęcie robi wrażenie, zauważyłem, że na czarnym tle wychodzi najlepiej bo centralnym punktem jest właśnie fotografowany obiekt, trochę się trzeba napracować w "szopie" żeby zamaskować tło, ale jak widać po efekcie - warto.
  • Piotrek - Kurtka super! zdjęcie także
    wydaje mi się że parka n3B to najlepsze rozwiązanie na zimę jak ta się pojawi :)
  • Witam, posiadam podróbę parki i na zimę rewelacja :)
  • Witam
    Czy kupując parkę N3B kierować się taką samą rozmiarówką jak dla klasycznej parki M65?
  • Uwaga, mowa jest chyba o kurtce M-65. Ktoś kto nosi kurtkę M-65 w rozmiarze medium, powinien szukać kurtki N-3B również wielkości medium.
  • Chodzi mi konkretnie o parkę M65 (nie kurtkę) noszę ją w rozmiarze M, a zaczynam mieć ochotę na parkę N3B i nie bardzo wiem jakiego rozmiaru szukać. Dodam, że klasyczną M65 noszę w rozmiarze LR.
  • Jeśli jest tak jak piszesz, to wtedy kupujesz parkę N3B w rozmiarze Large. Czyli taką samą w rozmiarze jak kurtka M65 którą nosisz.
  • makiki: tak jak sugeruje McM i Falkland, jak nosisz kurtkę M65 w rozmiarze LR to najlepszym wyborem jest N-3B w  rozmiarze L (w klacie będzie lekko obszerniejsza ale to lepiej bo opięta parka niezbyt dobrze wygląda tym bardziej, ze kieszenie piersiowe są wewnętrzne), parki tego typu nie występują w rozmiarach Short, Long itp, tutaj uwaga do kolegów z dłuższymi lub krótszymi kończynami, parka N-3B dla rozmiaru Medium ma o około 1-2cm krótsze rękawy niż emka w rozm. MR, to samo może się tyczyć rozmiarów Small i Large (N-3B występują również w X-Large), co prawda N-3B mają dodatkowy ściągacz bawełniany ale jest on wszyty głębiej i nie wlicza się do długości rękawa jak to ma miejsce w kurtkach N-2B, w których ściągacz jest doszyty do rękawa będąc jego przedłużeniem.
  • Ale mówimy teraz o kurtce M65 razem z podpinką czy bez? Bo już nie wiem... :-?

• @falkand, kurtkę M65 noszę razem z podpinką w rozmiarze LR a zaczęła interesować mnie parka N3B, którą chcę kupić. Pytam o jej rozmiar ponieważ parkę M65 mam w rozmiarze M i pasuję na mnie idealnie i stąd moje zapytanie. Dzieki Panowie za zainteresowanie i wskazówki.
  • A ja napiszę tak wszystkie m65 mam w rozmiarze L-R i leżą na mnie ok, parkę m65 mam rozmiar M-R i co prawda podróbę N-3B ale też w rozmiarze M-R może kontrakt trzyma rozmiar bo podróba na pewno nie 
  • Najlepiej taką kurtkę przymierzyć jeśli ma się okazję. Bo jeśli ktoś nosi przykładowo emkę Large, a i emka XL jest też dla niego dobra.

To co wtedy? Parkę N3B powinien kupić Large, czy XL???

• Dojechała i moja PARKA, EXTREME COLD WEATHER, TYPE N3B DLA100-82-C-0653 GREENBRIER INDUSTRIES, INC. 80%COTTON/20%NYLON, rozmiar SMALL stan magazynowy  :D
    A tak się prezentuje:
    image
    image
    image
    image
    image
    image
    image

POZDRO

• No ładne cacko...
  • Niby stan magazynowy, ale jakiś Ortega w tym łaził... :P
  • Jechu: fajna kurtka, szkoda, że nie kupiłeś tej N3B z alle..., z wolfem z 73-go roku, była w twoim rozmiarze
  • Jechu bardzo ładna!! 
  • Falkland ,nie noszona tylko podpisana, widocznie została wydana dla gostka o takim nazwisku ale jej nie użył bo na kurtce nie ma śladów użytkowania.

Ogo o jakiej kurtce z 73-go mówisz bo nie widziałem takiej na alle..., może masz link to chociaż obejże co mi przeszło koło nosa :)

pozdro

• Jechu: Tutaj jest link do parki o której wspomniałem  ale trochę za późno, bo Ty już kupiłeś, nie wiedziałem, że chcesz taką kupić a ta naprawdę była fajna (po ściągaczach widać że był  bardzo dobry stan), miała inny odcień sage green niż te obecne, być może bardziej zielony, chciałbym taką zobaczyć na żywo bo zamieszczane zdjęcia w necie bardzo przekłamują kolor. Ja swoją N3B kupiłem od tego sprzedawcy.

http://allegro.pl/kurtka-n3b-parka-nam-era-vietnam-alpha-alaska-m65-i3827264236.html

• Dzięki Ogo za link. Widziałem tą N3B w grudniu ,ale wtedy jeszcze się rozglądałem za taką kurtką ( święta ,wydatki itp :) ) a kiedy już się zabrałem to znalazłem taką i też jestem zadowolony,chociaż pewnie z tamtej byłbym bardziej ;) Tez ciekawi mnie faktyczny kolor tej parki i materiał z którego została uszyta bo na metce nie doszukałem się składu materiału zewnętrznego.No i super wygląda ten wolf :)
  • Z tego co się orientuję, ten model: TYPE N-3B MODIFIED robiony był z nyco wg FSN dla tej kurtki to 8415-899-0374 wychodzi - kolor Sage Green USAF SHADE 1511 , materiał wierzchni nyco 50/50
    PS
    nie znajdziecie tego w wyszukiwarce NSN, takie info znalazłem gdzieś w necie
  • image
    Też się skusiłem, moja zrobiona została przez Propper International Inc

http://m65.org.pl/forum/discussion/18/instrukcja-dodawania-zdjĘc#Item_1 Zapraszam do zapoznania się z lekturą 

• Poprzedniczka N-3B, parka N-3A, w kolorze granatowym, trochę przechodzona ale jakie futro !
    image
  • Bardzo ładna! Piotrku czy to twoja kurtka?
    pozdro
  • Dobra, teraz ja mam pytanie, niestety nie o "koszerne" N-3B kontraktowe, ale o cywilne podróby :)

Czy ktoś użytkuje N3B Helikona albo Texara? Interesuje mnie zwłaszcza termika w kontekście ostatnich mrozów.

Właśnie się zastanawiam nad jedną, albo nad
    drugą, musi być czarna, albo w ładnej oliwce, więc kontraktowe "sage green" odpadają, zwłaszcza, że nie mam zamiaru dawać więcej niż 300 złotych polskich. To ma być kurtka na miasto, ciepła na tyle, żebym nie musiał pod nią upychać ośmiu polarów, albo czterech watowanych podpinek :)

Dodam, że w warunkach miejskich jestem raczej marznący. Oglądałem różne opcje na Allegro i jak na razie stoję na stronie Texara.

Co ciekawe, Helikon robi N-3B, ale tylko w kolorze czarnym, zaś materiał wierzchni to poliester 60% / bawełna 40%.
    Texar robi czarne i oliwkowe, nazywa je "heavy". Materiał wierzchni, z jakim się zetknąłem w opisach to albo bawełna 70% / nylon 30% (tkanina matowa, nie lśni jak psu pod ogonem), albo nylon 55% / bawełna 45%.

Z góry dzięki ;)
  • Witam
    Panowie mam możliwość wyboru dwóch parek N-3B
    1. Sklad materiału 100% cotton kontrakt SPO100-03-D-4004
    2. Skład materiału 80% cotton 20% nylon
    kontrakt DLA100-81-C-3673
    Czy ktoś użytkuje tą z 100% bawełny i może opisać jak się sprawuje materiał w użytkowaniu? Ta druga ma chyba podobny skład materiału do parki M65 z lat '80.
    Którą polecalibyście?
  • Andzej mcm ma parkę ze 100%bawełny, natomiast mix 80/20  na pewno jest mocniejszy.
  • Makiki: Weź tę, która Ci się bardziej podoba. 20% nylonu nie robi chyba specjalnej różnicy.
  • Ta z100% bawełny jest magazynowa, ta 80/20 używana różnica w cenie nie jest aż tak duża. Natomiast w tej 80/20 jast ładnie oksydowana maszynka zamka ... osiołkowi w żłobie dano..... 

:(
  • Kolego, wybrałbym magazynową.
  • Panie Andrzeju, widzę że ta magazynowa to ten sam kontrakt co Pana parka, dziękuję za sugestie i podpowiedzi.

pozdrawiam

Michał

• ~makiki

Parka N3B z domieszką nylonu w stosunku do bawełnianej jest mocniejsza, teoretycznie lżejsza, teoretycznie mniej nasiąka wodą, szybciej schnie, no i inaczej się spiera. Podsumowując, czym więcej nylonu tym lepiej. Jeśli masz możliwość to poszukaj takiej 50/50, bo takie też robili. Taka jest najlepsza. Jest tak dobra jak emka M65 ;-)

• @Falkland dzięki, jest ładna ... ale ta cena wyrywa z butów :O
  • Przecież kontraktowa emka kosztuje podobnie. A tutaj masz kawał kurtki. Szeroka, długa, ocieplany kaptur z futerkiem + ocieplenie kurtki. Może nie powinno się tak porównywać obu kurtek, ale na pewno na parkę N3B idzie więcej surowca oraz więcej pracy ludzkiej. Całkiem niedawno na allegro była taka sama kurtka za 360-380 zł. Ktoś ją sprzedawał bo była dla niego za mała. Kurteczka była kompletnie nowa i założona dosłownie parę razy na krzyż. No ale poszła w błyskawicznym tempie :-/
  • Witam , jestem nowa na tym forum ale mam tylko dwa małe pytania, a mianowicie chciałabym kupić tą parkę.
    http://allegro.pl/parka-n3b-roz-m-l-org-1960r-kojot-usaf-1511-alpha-i3939239050.html
    moje pytanie to po 1. czy to jest oryginał i 2. do jakiej kwoty opłaca się ją licytować.

pozdrawiam i serdecznie dziękuję za odpowiedź.
  • No no, bardzo ciekawa rzecz... W opisie na metce widzę czysty nylon! :)
    Specem nie jestem, ale na moje oko, to może pójść za ładnych kilka stówek, bo mi wygląda na rarytas.
  • Parki z nylonu, z wilkiem lub kojotem osiągają astronomiczne kwoty, bo to lata 50-60-te, jeżeli jest to kontrakt z lat 60-tych to ocieplenie jest już poliestrowe, jeżeli nie, to wełna, dlatego na samym początku robiono parki z nylony ponieważ nylon nie przepuszczał wilgoci.
    PS
    z metki wychodzi że to kontrakt z lat 60-tych czyli powinna mieć już ocieplenie poliestrowe, cóż - nylon 100% się błyszczy, szeleszczy i można go czyścić wyłącznie na sucho chemicznie, kolor sage green 1511 to
    szarozielony - zieleń szałwiowa, na zdjęciach bardziej zielony, zielona była tylko pierwsza parka N-3 z lat 40-tych
  • No i tak właśnie zawsze wyobrażałem sobie N3B po prostu przedłuzoną kurtkę N2B i też właśnie zastanawiało mnie bardzo to, że była bawełniana, albo bawełniano - nylonowa. A na margisnesie @marysia50 witam na forum pierwszą aktywną kobietę :D