Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Dziękuję. To nie jest kwestia niewiary, ale metodologii przyjętej w emkologii. Zdjęcia są niczym dowód w matematyce: Bonham - Scoville!
  • rzekłbym rozmiar najbardziej pożądany....i w srebrze i Bonham...szóstka w totolotka
  • Biały kruk, cenny okaz, rzadkie zjawisko - zostaje odnotowane - jeszcze raz dziękuję Koledze Cicioszkowi - w bazie danych o kurtkach M-65 OG-107. Gratuluję pięknej i niezwykłej emki!
  • A takie najbardziej nietypowe rozmiary zielonych emek które produkowali?

To "XL/X-Short" i "X-Small/Long" Tak? Bo już chyba większych skrajności nie było.

• ~Falkland
    uważam, że kurtki  OG-107 w rozmiarze LL XL pojawiają się najrzadziej,o te mniejsze jest łatwiej,nigdy natomiast nie widziałem  XL Long, zapewne ktoś z forum posiada wiedzę czy takowe były...
  • Kurtka w rozmiarze XL-Regular pojawia się na aukcji raz, może dwa razy do roku, a XL Long nigdy nie widziałem. Pytałem zaś o te najbardziej skrajne rozmiary. Czyli kurtka szeroka i bardzo krótka, oraz bardzo wąska i długa.
  • Kurtki M-65 OG-107 skrajne rozmiary: x-small od x-short do longa włącznie, large - od short do longa, x-large tylko short i regular (small i medium - wszystkie długości).
  • dziękuję wszystkim za miłe komentarze. Fakt, nosi się ją doskonale.

P.S. mcm z tego co pamiętam to Pana Bonham jest ulubionym również...

do usłyszenia
  • Cicioszek: Tak, Kolego, lubię tę kurtkę. Sprzedał mi ją przed 5-6 laty admin Tomek-Devil. Nazwałem takie kurtki jak Bonham efemerydami. Firmy, które je wykonały, pojawiły się i nagle zniknęły. Ten fakt przydaje tym kurtkom tajemniczości i niezwykłości.
  • Nawet najbardziej poszukiwane emki w "srebrze" w rozmiarach LR czy XLR pojawiają się systematycznie ,tylko bardzo rzadko są wystawiane na alle..dotyczy to Bonhama,H&M i innych kontraktorów...
  • To teraz już wiem, dlaczego nigdy nie widziałem kurtki w rozmiarze X-large Long.
  • no to ciekawostka :)

• Krótko mówiąc, mutantów nie brali do wojska :D
  • Witam. Mam starą M65, mam nadzieję że jest oryginalna ;).

Zdjęcia: (niestety nie ładuje mi przez Insert Image )

http://zapodaj.net/5e0fe83c819ff.jpg.html
    http://zapodaj.net/efab56f3acc2d.jpg.html
  • Nie ładuje Ci się przez "insert image", bo wklejasz zły link do zdjęcia. Postępuj wedle instrukcji dodawania zdjęć, która jest na stronie głównej, to się załaduje.
  • Wklejam dobry link (bezpośrednio do zdjęcia), lecz wyskakuje mi błąd "zakaz hotlinkowania".

Od Admina: Wklejasz zły link, do serwisu, na którym zamieściłeś zdjęcie, zamiast do samego zdjęcia.
    Ty wklejasz: http://zapodaj.net/5e0fe83c819ff.jpg.html
    A do "insert image" powinieneś wkleić: http://zapodaj.net/images/5e0fe83c819ff.jpg

Niestety, zdjęcia znikają z serwisu zapodaj.net, więc lepiej przerzucić się na coś lepszego, jak imageshack.
  • Metka wygląda na kontraktową kurtkę z 69 roku

• Jechu,Ogo
    Zagubiłem link do określenia kontraktorów tzw.kurtek bezimiennych.Jaki to kontraktor?
    image
    image

• Lukabest: Marku, DSA 100-3378 to  APLHA INDUSTRIES, a jaki rozmiar tej kurtki?
  • Dziękuję.To nowa kurtka w rozmiarze Large Regular.Pozdrawiam
  • Lukabest:Marku, tutaj link do wyszukiwarki
    http://aad.archives.gov/aad/fielded-search.jsp?dt=243&cat=GS29&tf=F&bc=,sl,fd&sc=873,838,869,856,857,858,859,860&cl_869=4&op_869=null&nfo_869=N,1,1900&txt_860=OUTERWEAR,+MENS&op_860=0&nfo_860=V,51,1900
    w pozycji CONTRACT NUMBER trzeba wpisać:
    dla kontraktów z 1966 roku (DSA 100-....) - S0010060xxxx (na żóto końcowy numer kontraktu)
    no i trzeba pamiętać, że FSC powinno być OUTERWEAR, MENS (czyli 8405 w numerze FSN)

• @ SanChez - Wkleiłem to zdjęcie w Twoim poście.
    Edit: Nie wiem czemu, po jakimś czasie zdjęcie z pierwszego linku zniknęło i pojawił się komunikat o zakazie hotlinkowania. Na początku zdjęcie było widoczne na naszym forum, teraz go nie ma.

To już niestety kwestia serwisu (zapodaj.net), na którym wrzucasz zdjęcia, nie wina naszego forum. Zmień na imageshacka, powinny skończyć się problemy.

Wrzucam zdjęcie Twojej metki ze swojego imageshacka:

image

• Dzięki. Następnym razem skorzystam z imageshack'a.

Co sądzisz o tej kurtce?

• Jak dla mnie oryginał. Nie widzę niczego podejrzanego.
  • Monter, tak, to cywilny Winfield. Znałem faceta, który miał taką kurtkę i chwalił ją. Miał uraz do kontraktów. Teraz chyba wiem, o co mu chodziło. :)
  • Tak cywil pisałem do gościa to mnie od znawców wyznał, miałem taką do sprzedania materił świecący, sliski, miekki, sprawia wrażenie słabego. 
  • McM: cześć Andrzej, znalazłem aukcję bezimiennej  DSA 100-67-C-0706, kurtka ma suwak główny złoty Talon, możesz uzupełnić w "bazie",
    imageimage           
    link do tej aukcji
    http://www.ebay.com/itm/221356780294?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649

• Cześć, Piotr. Jestem Ci wdzięczny, brakowało informacji o zamku w tej kurtce z Pensylwanii (Chief Apparel Inc.). Za chwilę zamieszczę w serwisie pana Krzysia najnowszą wersję monografii. Oczywiście uzupełnioną o informację przekazaną przez Ciebie, za co jeszcze raz bardzo Ci dziękuję. Zmian jest więcej, ale nie potrafię ich wyliczyć. Poprawki, fragmenciki napisane od nowa. Zmieniłem zakończenie z pesymistycznego na "optymistyczne". :) Dzięki, Piotr.
  • Andrzej, napisałem do gościa, żeby podał jakie napy i suwak w stójce, czy też Talon, czy Conmar
    PS
    McM: Andrzej, w stójce również jest złoty Talon, napy RAU. F. Co.
  • Dziękuję, Piotr. Przypomniałem sobie, że umieściłem w pracy dodatkowe informacje o firmach produkujących materiał na kurtki M-65 OG-107 - West Point Pepperell Inc i Putnam Mills Corp. mających siedziby w słynnej dzielnicy krawieckiej na Manhattanie. Ciekawiło mnie, czy fabryki te wytwarzały nyco właśnie w Nowym Jorku. Przy okazji przekonałem się dobitnie, że nasze archiwum, odkryte przez kolegę Łukasza "Jechu", wymaga ostrożnego podejścia. Firma "Putnam" figuruje tam jako "Putman". PS. Informacje o wspomnianych firmach - przypis 20 na s. 9.
  • McM: Nobody perfect - nikt nie jest doskonały ;-)
  • Zapomniałeś o firmie Apple. :) Dziękuję Ci za nowe informacje o kurtce z Pensylwanii. Już umieszczam je w "Bazie", a potem całą pracę ekspediuję do pana Krzysia.
  • Witam Serdecznie, jak by ktoś ze "znawców" mi powiedział czy w kurtkach kontraktowych M65 (woodland) byly zamki "Robin", bo nie moge nigdzie znaleść takiego info. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • ~Rad74

Tak w kurtkach M65 woodland występowały zamki Robin, np:DLA100-84-C-0722 JOHN OWNBEY COMPANY INC. suwaki główne mosiężne SERVAL, SERVAL/GENERAL, stójka ROBIN, napy SCOVILL

Pzdr.

• "Znawca": John Ownbey DLA 100-85-C-0563 - mosiężny zamek gł. Robin-Serval (hybryda) - st. plastik.
  • Szanowny "znawco" a czy ma kolega fotkę tej hybrydy? Uzupełniłbym w mojej skromnej bazie woodlandòw :)
  • Mam, Kolego. Wrzucić czy wysłać mailem? Może lepiej mailem.
  • M51 z 62 roku ,szybko poszła, za tą cenę jak bym zobaczył pierwszy to też bym wziął.Miała tylko 15 odsłon.
  • Szybkie pytanko, planuję zakup kurteczki M65 nie koniecznie kontrakt (chyba że się trafi), czy ktoś posiada cywilną kurteczkę firmy Alpha i mógłby podzielić się opinią?
  • Poza metką istotnej różnicy nie widzę. Materiał ten sam, czyli Ny/Co 50/50. Jakość wykonania bardzo przyzwoita. Kolor kurtki jest trochę jaśniejszy, ale takie kontrakty też się zdarzały. Jeśli nie trapi Cię obsesja na punkcie kontraktu, to możesz spokojnie kupić taką Alphę. Jak się trochę poszuka to za 3 stówy można już nabyć nowy egzemplaż bez podpinki.
  • Wocek84: poszukaj Alphy z zieloną metką z napisem ALPHA, ewentualnie może być każda Alpha wyprodukowana w USA (made in U.S.A)
  • Te emki z zieloną metką trudno już dostać. Nawet używane rzadko się zdarzają.
  • Dzięki za informację, porozglądam się jeszcze:)
  • So-Sew Styles DLA 100-87-0591 L/L (YKK Vislon, Rau F. Co.). Zwraca uwagę staranność wykonania.

image

• Kupiłem identyczną tylko w rozmiarze MR .Również zwróciłem uwagę na  jakość  wykonania.Zamek chodzi lekko i równo,nawet na 15 stopniowym mrozie.Prawie brak nieobciętych nitek.Super .
  • Ładna kurtka!
    pozdrawiam
    :)
  • Rozmiar L/L to kurtka rozumiem na zimę,dłuższa i obszerniejsza.Może kiedyś też sobie sprawie emkę z plastikami?Słyszałem,że zamki plastikowe wytrzymują dłużej niż metalowe.Gratulacje i pozdrawiam
  • Ziomek_z_lasu, Cyps69: Koledzy, dziękuję. Tak, kurtki large/long noszę zimą. Można pod spód włożyć coś grubszego, np. sweter. Właśnie wróciłem z lodowiska, gdzie ślizgałem się z Szymkiem i Krzysiem. Miałem na sobie Cherokee L/L z podpinką, a pod nią koszulę flanelową i t-shirt. Było mi ciepło. Zmarzły nam tylko nogi. Pozdrawiam Was i życzę miłego weekendu!