Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • W książce? Czy na forum o książce? Kiedyś mój wnuczek założył bloga o książkach. Napisałem dla niego kilkanaście recenzji różnych powieści i innych ciekawych książek. Jeśli proponujesz mi coś w tym stylu, nie mogłeś lepiej trafić. :)
  • Doskonale. Na kanale prywatnym podeślę Panu kilka moich uwag, spostrzeżeń i pomysłów. Czy je Pan wykorzysta w książce, nie wiem, pozostawiam Panu.

pozdrawiam :)
  • Czy wiesz, ile trwa pisanie tego tekstu. Przeszło 6 lat. Dalej mam pisać? W życiu po życiu pojadę do TN, zrobię wywiady i zdjęcia i wtedy pogadamy. :)
  • ~diehard

Wszystko jest możliwe, skoro kurtki szyli nawet kryminaliści oskarżeni o kradzieże lub pobicia... ;) 

• Osobny tamat, takze osnośnie kontraktów.
  • Jest! Rapid Products Co., Brooklyn, New York.
  • No i kolejna tajemnica z zamkami rozwiązana ;) Pozdro
  • Nie nadążam:)
    Gdzie ten napis RAID ?
  • witam , ja mam takie pytanie chciałbym obszyc swoją eMke tylko nie wiem jak orginalnie były obszywane  , czy ma ktoś jakieś fotografie , chodzi mi głównie o wojska specjane.
  • M65 z nomexu lub aramidu dla lotnictwa ,jest jeszcze do niej kaptur z futerkiem.
    tu jest taka na allegro
    image
  • McM Andrzej....spotkałeś się z taką ,,hybrydą,, zamka.... SERVAL/SCOVILL w kurtkach
    Winfield Manufacturing Co.,Inc. Pozdro

image

image

image

• Lobo47: cześć Andrzej, to nie hybryda tylko zastąpienie oryginalnej maszynki (slidera) Servala,  maszynką używaną w śpiworach lub pokrowcach. Maszynki suwaków w kurtkach to tzw. spring slider czyli maszynka ze sprężyną dociskającą, w śpiworach były maszynki bez sprężyny dociskowej, tylko zaczep dla strzemiączka z taśmowym uchwytem, zwanym czasami pullerem. Ziomek z lasu pokazał kiedyś taką emkę z oksydowanym Scovillem i podobną maszynką (sliderem), niektóre slidery do suwaków w śpiworach miały pulery po obydwu stronach, żeby można było rozsuwać suwak od środka.
  • Ogo2,Lobo47 jak wrócę do domu wieczorem to zrobię trochę więcej zdjęć tego slidera Scovilla bo widzę że was zaintrygował a ja sam się nad tym dość długo zastanawiałem i nie byłem pewien co napisać w aukcji na temat tego zamka.Co do samego slidera to raczej zastapił servala od razu bo nie znalazłem sladów na taśmie by było to zrobione później, a slider ma sprężynkę dociskającą(hamulec ) która jest umieszczona pod oczkiem (pulerem) które jest stałym elementem slajdera a nie jak w innych ruchomym z blaszką który przykrywa mechanizm.
  • Być może slider nie pochodzi od suwaka do śpiwora - na poniższym zdjęciu pokazano suwak do śpiwora sleeping bag  z podwójnym-obustronnym pullerem.
    image
    tutaj znalazłem taki slider w suwaku z jednostronnym pullerem, który wygląda jak w kurtce przedstawionej wyżej przez Jechu.
    image

• Obejrzałem ponownie zamek i stwierdzam iż jest on tego typu jak na zdjęciach powyżej , nie ma sprężynki tylko rolki wewnątrz które blokują slider przed samodzielnym zsunięciem się (niestety nie dałem rady zrobić zdjęcia wewnątrz slidera)i nie są ruchome po pociągnięciu za uchwyt (wystarczy pociągnąć i rolki przetaczają się po kostkach zamka) co w sumie jest ciekawym i na pewno trwalszym rozwiązaniem niż w zamkach z ruchomymi częściami(tak myślę).Zrobiłem kilka zdjęć slidera i końcówki taśmy ,i według mnie to zamiennik umieszczony na etapie produkcji(na przykład slider servala miał już ruchomą blaszkę przykrywającą sprężynkę) a nie naprawa w trakcie użytkowania ale ocenę pozostawiam wam.Zamek działa płynnie i w chyba to jest najważniejsze. 
    image 
    image
    image
    image
    image
    image
    image

tak to wygląda w szczegółach :)

Pozdro
  • U mnie to wygląda tak - jak pisał Piotrek ogo to myślę że w mojej kurtce zamiennik od śpiwora

image

image

• To nie jest żadna hybryda. Ktoś po prostu zreperował sobie suwak, wkładając taką właśnie maszynkę. Suwaki od śpiwora są "dwustronne".               Myślę, że to jest maszynka od jakiejś torby wojskowej.
  • Jako nowy witam szanowne grone. Zaczac musze niestety od pytania. Przebywam akualnie w Wietnamie gdzie emek jest zatrzesienie. Nabylem jeden kontrakt z 81r w stanie niemal idealnym jesli chodzi o material. Problem jest jednak z maszynka od suwaka General. Poki co dziala bez zarzutu, jednak zauwazylem mikro pekniecie po jednej stronie tego trzpienia od maszyni ktory laczy ze soba te dwie zewnetrzne blaszki, ktore smigaja po obu stronach zabkow. Wyglada na to ze jakby uzyc duzej sily to maszynka rozpadnie sie na pol. Czy mial ktos kiedys taki przypadek? Daloby sie to jakos zalutowac badz wymienic sama maszynke? Z tego co wyczytalem czasem suwaki roznia sie od siebie iloscia zabkow. Posiadam jednak cywilna alphe produkcji us. Myslicie ze dalo by sie ew. Wymienic maszynki w tych kurtkach? Chcialbym poki co unilknac wymiany calego suwaka bo troche mi szkoda kurtki. Chyba ze bedzie to ostatecznosc. Jakies porady? Z gory przepraszam za brak polskich znakow.
  • Jak jest tam zatrzesienie kurtek to po co zawracac sobie du... mikropęknieciem. Kup sobie kolejną.
  • Pieniedzmi niestety nie grzeszę, a i z rozmiarem na mnie u malych azjatow ciezko. Dzieki za sugestie, ale nie takiej odpowiedzi oczekiwalem.
  • Myslałem ze jak wietnam to i tanio :)
  • Niestety. Wiekszosc z czasow wojny i dorabiaja sobie ideologie, ze to kultowe i ceny w zaleznosci od jakosci wahaja sie od 100 do 200 baksow. Czasem nawet za totalne szmaty. I taniej bialasowi nie chca poscic. Udalo mi sie wyrwac za 70 bo to long i raczej lokals nie kupi.
  • ~jaszi.... zmień ,,suwaki,, i będzie po kłopocie powinno wszystko pasować! Ilość ząbków nie gra roli w wymianie maszynki
  • Witam

Kupiłem za niewielkie pieniądze

Mam PROŚBĘ - może któryś z bardziej doświadczonych kolegów potrafi określić co to za rok kontraktu oraz jaka fobryka ją wypuściła?

image
    image

image

image

image

image

image

image

image

image

SORRY za problemy ale pierwszy raz biorę sie za wklejanie zdjęć:-)

• .... wiedziałem że będzie d.....

:((
  • Od takich i podobnych uwag jest administrator, pisałem Ci już dziś coś na temat zbędnych komentarzy w innym wątku, upomnienia, które do @makiki zastosowałeś nie należą do Twoich obowiązków więc, bardzo Cię proszę następnym razem zachowaj zbędne komentarze dla siebie.  

• ~ziomek_z_lasu~
    ~devil~
    ~jechu~
    WIELKIE DZIEKI za okazaną pomoc w określeniu roku oraz kontraktora kurtki. Prawdopodobnie jest to alpha '82. Jak jutro dojdzie do mnie pocztą porobię wiecej fotek i postaram się już poprawnie dodać zdjęcia.
    pozdrawiam
    Michał
  • Witam
    Mam ALPHE z 72 r i być  może banalne pytanie, ale nie chciałbym zniszczyć swojej emki.
    Jak doprowadzić do czystości? Oddać do pralni chemicznej, czy włożyć
    do pralki i potraktować jak zwykłe pranie
  • Wejdź na wątek - Artykuł: Garść informacji o kurtce M-65 by Blatio i znajdź w nim rozdział o praniu. Wszystkiego się dowiesz.
  • Dzięki mcm. :-)  
  • McM, Jechu, znalazłem kontrakt  DSA 100-67-C-0647 , ale nie odnosi się on do kurtki, FSC to 8340 (TENTS AND TARPAULINS), kontraktor HOOSIER TARPULIN & CANVAS GOODS
  • Bardzo ładna !!!
    a tu w akcji :)
    image
  • Ale ja żałuję pewnego Bonhama :( , a kurteczka zacna
  • To fakt, można Bonhama nazwać swego rodzaju "białym krukiem", jedyny kontrakt tego kontraktora w sześćdziesiątkachpiątkach, szaroniebieska podszewka, suwak główny hybryda Scovill/Conmar. Kurtka nie jest nowa, używana w całkiem dobrym stanie (kupiona oczywiście od Lukabesta)
    Ziomek: Piotrze, wspominałeś niedawno o kurtce prototypie M65 czyli T-63-5, jak zakończyła się ta historia?
  • Nie dotarła wreszcie do mnie :(
    Pan z ameryki zorientował się że to rzadki okaz i nie chce sprzedać :)
  • Devil: Tomek, Bonham to jedna z moich ulubionych kurtek. Szaroniebieska podszewka, hybryda Scovill-Conmar, a "w szwach drży tamto powietrze". :)
  • Wiem jak by to powiedzieć, byłem młody a głupi :P , Ziomek i pewnie info zdobył u nas na forum, że to rarytas

• Tomek, pociesz się, że poszła w dobre ręce. :) Jej fotografia znalazła się w poważnym wydawnictwie. :)
  • koledzy tez mam Bonhama ale oba zamki to Scovile a nie hybryda o ile dobrze rozumiem to słowo. Znaczy w 68 robili różnie? Pozdrawiam
  • "Hybrydą" nazywany jest zamek składający się z części pochodzących od różnych producentów, np. przesuwna maszynka od "Scovilla" a taśma z ząbkami z nieruchomą skuwką na końcu (tzw. łącznikiem) od "Conmara". W "Bonhamach" występują jako zamki główne hybrydy "Scovill" (maszynka)-"Conmar" (skuwka) oraz w stójce zamki firmy Conmar. Albo też same "Conmary": maszynka sygnowana napisem "Conmar", skuwka tak samo, a w kołnierzu także "Conmar". To stwierdzono na podstawie fotografii i oglądu napotkanych egzemplarzy "Bonhama". Jeżeli, kolego Cicioszek, posiadasz "Bonhama" ze "Scovillami" to jest to odkrycie warte odnotowania. Czy mógłbyś zrobić fotki swojej kurtki i pokazać tę nową dla nas kombinację zamków w "Bonhamie"?
  • Mcm, Panie Andrzeju przesyłam zdjęcia. Przepraszam za dużą rozdzielczość ale myślę że to pomoże zidentyfikować to dokładnie. Proszę zobaczyć co i jak wygląda i dać mi znać czy faktycznie to mój błąd czy jednak "odkrycie warte odnotowania:" :)
    image
  • dorzucam metkę na dowód :)

image
  • ...jak dla mnie rarytas :)
  • Bardzo zacny rozmiar tej kurtki  :)