Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Off-top
  • Czyli ta zielona to nie kontrakt?
  • Widziałem fotki właśnie miltecka i wzór ten sam był. http://www.asmc.de/en/Clothing/Men/2-Line-clothing/Jackets/Smock-Mil-Tec-Lightweight-olive-green-p.html inny troszkę to taki model miltec kommando smock
  • Ale chodzi mi o to, czy ten zielony smock , który wrzuciłem z flagami na rękawach to jest kontrakt? Czy tylko smocki w camo leśne lub pustynne, to są kontrakty dla niemieckich sił specjalnych?
  • Wiem, że dla sił specłajnych KSK był tylko w flecternie, albo tropentarnie (sory literówka), z tego co widziałem, mogł by to być nie zakontrkatowany, jakiś Tac gear albo innej firmy Arktisa. 
  • Kolego ondraszek, dzięki za zainteresowanie. Oglądałem tę aukcję kilka dni temu. Zadzownię chyba do nich jutro z zapytaniem czy mają mój rozmiar. Sweter tak czy siak będzie mój. Oczywiście wolałbym oryginał nierozsuwany zamkiem błyskawicznym tylko zapinany pod szyją tylko na guziki ale jak nie będzie takiego w kolorze oliwkowym będę musiał zadowolić się podróbą Milteca od Haneta :D
  • Falklandzie, sweter całkiem, całkiem. Za szczupły na mnie jednak. Podoba mi się ten strzelców alpejskich i już!!! :P Muszę go mieć! Pisałem do Haneta o tego Milteca czy coś obniżą, w końcu kosztuje kupę kasy - 229 złotych polskich, ale mi odpisali, że nie przewidują obniżki. Skurczybyki. Widocznie mają bardzo dobry zbyt.
    Pozostaje pochodzić po lumpeksach. Tam też są nieraz ciekawe ciuchy za psie pieniądze.
  • ondraszek mam takie cudo właśnie ciepłe to jak cholera ale guziczki w golfie sa denerwujące i nie ukrywam że ciut wełna gryzie:)

• jak to wełna-ciepłą jest...ojtamojtam "gryzie", nie gryzie tylko pobudza receptory =))
  • Ja mam takie coś na duże mrozy. Daje radę, ale wygląda niewyjściowo. ;)
  • Kolego ondraszku, dzięki!!! Dzwonię do nich jutro i pytam o ten sweter bo o to biega!!! Oliwka zapinana na guziki. Kolego jurus - nie szukaj dziury w całym :D
  • Kreesie, faktycznie ten sweter/polar mało wyjściowy jakiś...:-D Nic tylko go pod kurtką ukrywać. Sweterek strzelców alpejskich to zupełnie inna bajka :-P
  • To znów ja :P
    Zakupiłem takie coś przed chwilą: http://allegro.pl/sweter-strzelcow-alpejskich-r-2-i3814444199.html#tabsAnchor
    Czekam z niecierpliwością :D Może dotrze na Wigilię. Połączę Mikołajki z Wigilią. Dwie pieczenie na jednym ogniu za małe pieniądze B-)
  • Gratulacje :)

Opisz później wrażenia z użytkowania.

• Jasne. Napaliłem się na ten sweter to i zdjęcia porobię i wrzucę B-)
  • ~Warjat

Fajny ten sweter. Od razu odpruj tego paskudnego rzepa. 

A tamten Miltec za 229 zł. to jakaś porażka z tą ceną. Tyle za chiński sweter? Za te pieniądze można kupić prawie każdy seter i to prawie w każdym sklepie. Więc mogli trochę obniżyć cenę. Dla przykładu, ja za nową parkę M65 z nowym kapturem i nową podpinką dałem ok. 180 zł. A tamci chcą tyle za zwykły niewojskowy chiński sweter?

• No nie? Powariowali w tym Hanecie =)) Widziałem ten sam wyrób Milteca w innym sklepie, bodajże bundes.pl za ponad 300zł :D
    Jutro powinienem go otrzymać. Rzep oczywiście do odprucia. Myślę żeby odpruć kieszeń piersiową w polskim swetrze oficerskim. Kiepsko to wygląda i jest mało praktyczne. Telefon komórkowy "wylata" przy skłonie. Z resztą i tak kieszeni piersiowych nigdy nie używam, nawet w innym odzieniu. Zawsze wszystko pakuje do spodni i/lub do kieszeni bocznych i tylnej kurtki.
  • Co Ty z tym odpruwaniem? Powinieneś zostać jakimś krawcem... :))
  • Bo owa kieszeń służy na kapownik i długopis, tudzież paczka szlugów i zapalniczka.
  • Jeśli ktoś ma jeszcze dodatkowo 3 takie same swetry, to może sobie "raida" zrobić :D
  • Sweter fajny, a jakże! Tylko, że nie trafiłem z rozmiarem w klacie... Mam koło 92cm a kupiłem sweter 2/96 :D Cholernie ciężko mi się w niego wbić. Myślałem, że będzie git a się okazało, że jednak kawał byka ze mnie :P
    Jak ktoś chce to sweter idzie na sprzedaż. Najpierw na forum oferuję, później na allegroszu wystawię. Po kosztach czyli za 70zł. Stan bardzo dobry. Uprałem go 2 razy.
  • Chętnie też zamienię na szerszy w klacie.
    Fajnie, że można edytować posty po wciśnięciu opcji edycji... =))
  • Masz tylko 92 cm. w klacie? :-?
  • Racja Falklandzie, mój błąd. Wcześniej się nie mierzyłem.. Świeżo po pomiarze jestem: 98cm w porywach do 100cm. Tak więc optymalny będzie rozmiar 3/100 bo obwód swetra 114 w klacie. Ten mój co kupiłem, 2/96, po upraniu i po założeniu dwukrotnym ma 92cm. To nie może pasować :P
  • Podobno jest nas 302 userów. Swoją drogą ciekawe ile wspólnie mamy emek, 1000, 1500? Może zrobimy jakieś rozpoznanie:-)

Na dzień dzisiejszy tj. 01.01.2014 504 userów, z tym, że aktywnych może ze 100.
  • Witam ja mam 4 -m65 , 1-m51, i parka m65 :)
  • przeniesiony
  • Załozyłem oddzielny temat, bo takie liczenie w offtopie zginie w gąszczu dupereli ;)
  • Nie wiem co masz na myśli, ale jak już coś masz osobiście do jakiegoś usera proszę takie wycieczki i sprawy jak ująłeś kieruj je do danego użytkownika na PW, a nie wyciągaj ich na stronę publiczną forum.
  • Odpowiedziałem publicznie na również publiczny post, w którym zostałem skrytykowany, moim zdaniem niesłusznie. W dodatku ów post jest zamieszczony w wątku nie przeznaczonym do tego typu dyskusji. Odpowiadając nań, posłużyłem się ogólnie znanym cytatem z "Hamleta", bez słów powszechnie uważanych za obraźliwe. Napisałem we właściwym do takich wypowiedzi wątku. Nie rozumiem, czemu zatem mój post został wycięty, a tamten nadal jest na forum.
    Czyżby na naszym forum istniał jakiś nieformalnych podział na użytkowników równych i równiejszych?

Od Admina: Podziału nie ma. Są Admini i moderatorzy. Są po to, żeby orać to, co jest niepotrzebne i niezgodne z regulaminem. Tajemnic nikt nie robił, tylko nikt wcześniej o to nie pytał. Za sprawą ostatnich incydentów na forum powstał oficjalny wątek, w którym jest napisane kto jest kto.
  • Kreesie, to pytanie jest pytaniem retorycznym jak sądzę? :D
  • ~Krees

I jakiej oczekujesz odpowiedzi na swoje pytanie? Równej, czy równiejszej? :)

• Warjat tafił w sedno, wiec nie mam już nic do dodania. :D
  • Skoro Krees nie chce nic dodawać to ja dodam, że idzie do mnie sweter strzelców alpejskich w większym rozmiarze niż ten co ostatnio zakupiłem. Podobno te swetry nie różnią się znacząco w klacie. Napiszę jak i co jak już przyjdzie :D
  • Napisz, napisz, bo ten sweter wyjątkowo mi się podoba i chętnie się czegoś nowego o nim dowiem. :)
  • Słyszeliście teraz w telewizji, jaka straszna tragedia wydarzyła się w Kamieniu Pomorskim? :(

• "MODERATORZY:
    - Wardog
    - Ogo2
    - Ziomek_z_lasu
    - Lobo47"

Dzięki za ujawnienie listy moderatorów. Szkoda, że nie stało się to wcześniej, bo być może niektórych nieprzyjemnych sytuacji dałoby się uniknąć.

Przydałoby się jeszcze dokładne opisanie uprawnień moderatorów, bo to też było przedmiotem spekulacji na forum.

Warto przy okazji zauważyć, że "kwas" na forum powstał nie dlatego, a przynajmniej nie wyłącznie z tego powodu, że "potajemnie" powołano kilka osób z szerokimi, nie do końca jasnymi uprawnieniami, ale raczej z przyczyny coraz częstszego i nie do końca zrozumiałego usuwania postów na forum. Co ciekawe, niektórym użytkownikom uchodzi płazem to, za co inni dostają "po głowie" (np. pouczanie innych, moralizowanie, ocenianie cudzych wypowiedzi, pisanie nie na temat w wątkach, pisanie krótkich, nie wnoszących niczego do tematu wątku zdanek - wyraźnie zabronione w regulaminie - etc.). Dziwnym trafem zbiegło się to mniej więcej w czasie z "mianowaniem" nowych moderatorów.
    Wrażenie jest takie, jakby tworzyła się na naszym forum jakaś kasta uprzywilejowanych, jakieś dziwne kółko wzajemnej adoracji...
  • Spokojnie. Mam nadzieję, że sytuacja powoli będzie dochodziła do stanu, w którym drastyczne moderacje nie będą konieczne. Nie miałem wcześniej czasu by dokładnie kontrolować forum. Postaram się to zmienić. Powiem tylko, że dziś jeden z użytkowników, który dotąd był również moderatorem (nie ma go na liście) dobrowolnie zrezygnował z tej funkcji, między innymi z powodu kwasów, jakie się tu rozlewały. Naszym celem nie było utajnianie czegokolwiek, po prostu nie przypuszczaliśmy, że pełnienie przez kogoś funkcji moderatora może rodzić konflikty. Od teraz sytuacja powinna być bardziej przejrzysta.
    Od siebie dodam jeszcze, że wszelkie wycieczki ad personam i w jakikolwiek sposób zaczepne w stosunku do kogokolwiek, będą kasowane, z pozostawieniem merytorycznej części posta, niezależnie od tego, kto będzie tegoż posta autorem :)
    Liczę na to, że w odróżnieniu od innych, nasze forum pozostanie miejscem kulturalnej i rzeczowej wymiany wiedzy i poglądów na tematy, którym jest poświęcone.
    Pozdrawiam wszystkich i życzę pokojowego nastawienia do każdego z kim piszemy. Sprawy osobiste zaleca się załatwiać poprzez wiadomości prywatne.
    Dziękuję :)
  • Owy kwas powstał z powodu, edytowania postów i wykręcania się z wypowiedzi i przedstawiania jej w innym kontekście i niepotrzebnego ingerowania i snucia niepotrzebnych teorii, na jakiś temat, nie wiedząc do końca dlaczego tak postąpiono. Na forum nie ma i nie tworzy się żadna kasta, ani żadne kółko wzajemnej adoracji, nie będę się więcej tłumaczył, każdy jest dorosły i odpowiada za siebie.
  • Wszystko w temacie. Pax :)
  • Kreesie, ''swetr" "przyszedł". Suszy się po praniu. Myślę, że jakieś 2 dni mu to zajmie :-B
    W wątku o nowych zabaweczkach inny Kolega chwali się takim samym nabytkiem. Myślę, że podzieli się z nami wrażeniami z użytkowania za jakiś czas. Może nawet zdjęcia zapoda :P
    Ja daję słowo harcerza, że napiszę kilka zdań na temat swetra i użytkowania. Może nawet zdjęcia zapodam :P
  • @Wariat
    Mój po praniu i lekkim rozciąganiu suszył się na leżąco 3 dni - nie przesadzam:-) A wrażenie robi zaj...., kupiłem też koledze z pracy, dzisiaj go dostał i jest również pod jego WIELKIM WRAZENIEM!!! Coż, teraz czekamy na mróz!!!:-))
    pozdro.
    Michał
  • ~makiki

A gdzie go kupiłeś?

• @Wariat a jakichś konkretnych zdjęć potrzebujecie?
    @Falkland jest gdzieś chyba nawet w tym wątku link do sklepu - składnicy harcerskiej w Krakowie. Trzeba tylko z wymiarami uważać. Ja swój musiałem lekko porozciągać. Ale juz jest ok.
  • makiki, zdjęć konkretnych nie potrzebuję. Tak napisałem, jak będziesz się dzielił opinią z użytkowania to zdjęcia by pasowały jak ulał B-)
    To mój drugi sweter. Pierwszy kupiłem kilkanaście dni temu ale za wąski... Ten jest szerszy wyraźnie i ma krótsze rękawy. Po prostu inny rozmiar.
    makiki - kupiłeś na miejscu czy przez internet?
  • @Warjat przepraszam za @Wariat
    ^:)^ kupiłem telefonicznie a te rozmiary to faktycznie trochę z kosmosu pod pachami dwa razy szerszy jak przy ściągaczu na dole. Potrzeba mieć sylwetkę jak model. Ja mam rozmiar III/100 ale jakby był większy to nie obraziłbym się (tak jak pisałem wcześniej musialem go trochę podociągać na mokro). Zdjecia wrzucę w wolnej chwili
  • Mój po wypraniu jest ciasnawy. Co gorsza, rękawy ma za krótkie! Noż kurka wodna!!! Odsyłam go sprzedawcy i poluję na inny rozmiar.
  • Uprany odsyłasz? W takim razie już do używałeś, więc nie powinieneś go odsyłać :P
  • @Warjat
    Jaki masz rozmiar III/100?. Możesz spróbować namoczyć ....
    http://www.jak-to-zrobic.pl/index.php/a/3/b/8/c/46/d/0/id/155