Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Nasze nowe zabaweczki
  • Metka super.
  • Wrzuć zdjęcie zamka, to co poniektórzy będą mieli okazję do podniecenia. ; )
  • "Srebrny" podnieca najbardziej  ;)
  • No tak, ta kurtka ma zielony, to już nie to samo... ;)
  • Zamek pospolity jak i kolor :) W kołnierzu już plastyk.
  • Czyli kolega Masturbator sobie nie poszaleje... ;)

A tak na marginesie, to czy mógłbyś wrzucić fotkę całej kurtki? Dobrych zdjęć ciekawych emek nigdy nie za wiele.
  • Rzadko spotykany kontrakt emki bez pagonów...
    image
    image
    image
    image
  • O, tą kurtką to dopiero można się zachwycić. :)
  • A to bardzo rzadko spotykany, "srebrny " Scovill, w nowej Alphie....troszkę zaśniedziały...
    image
    image
    image
  • Fajna emka, akurat mam ten kontrakt. kolor mojej kurtki jest jaśniejszy niż większość emek, ale to chyba norma.
  • Fotki zamka mojego  So-Sew Styles 86"

image

image

image
  • Moja nowa zabaweczka :) M65 OG107 Cherokee Industries inc. DSA100-75-C-1200 Stan MINT od Pavlo.
    image
    image
    image
    image
    image
    image
    image

Pavlo. Dzięki, wszystko jest ok tak jak mówiłeś, kurtka jest jak nowa.

Pozdrawiam  
  • Kolego Jechu, czy mógłbyś odpowiedzieć na mój post w rubryce "Kurtka M-65 - szybkie pytania"? Pozdrowienia.
  • MCM napisałem ci na Priv.
  • Też sprawiłem sobie niedawno Cherokee, używana co prawda, ale w doskonałym stanie.
    Ale gwoździem programu jest srebrna DSA-100-2365 bez naramienników w stanie idealnym, nie mint - kurtka służyła w armii, są ledwo widoczne ślady po pełnym obszyciu. Nieoceniony jak zwykle Lukabest ;-)
    I już nie "bezimienna" - to Southern Athletics, kontrakt ze stycznia 1966. Jechu, jeszcze raz wyrazy uznania ^:)^
    image
  • Cantrell, jak mniemam, suwaki to srebrne Conmary?
  • Cantrell
    Piękne sztuki. M65 bez naramienników jest kolejna na liście kurtek które zamierzam w najbliższym czasie kupić.A Cherokee bardzo mile mnie zaskoczyła ,materiał jest pancerny ,bardzo ładny kolor i idealnie uszyta,zrobiłem nawet małe porównanie kolorów z Sow-sew z 87 roku w takim samym stanie.
    image

MCM 

czekam z niecierpliwością.

Pozdrawiam 
  • Ogo - tak, to Conmary.
    Jechu - materiał Cherokee faktycznie pancerny, z uszyciem trochę gorzej, ciut poniżej emkowej normy. Poza tym istotne dwa szczegóły - stójka przy krawędziach bardzo się zwęża tzn. robi się bardzo niska (w tle Ownbey '76):image

Druga rzecz - patki górnych kieszeni zostały wykrojone, że tak powiem, prostopadle do splotu tkaniny (strzałki pokazują, o co mi chodzi):
    image
    Poza tym bardzo dobrze leży na grzbiecie. A dla miłośników prostych zamków - serval idealnie prosty jak strzała;)

Mcm - również oczekuję.
  • MCM.

Pobrałem, przeczytałem i mam do powiedzenia tyle super robota i dzięki.

Cantrell

W moim egzemplarzu wszystko jest ok.A co do stójki to mam podobnie w Goldenie z 84 roku.

Pozdrawiam
  • Dzięki, Koledzy. Często chodzę w Cherokee. To kurtka, która da się lubić. Bardzo solidna. A Serval, choć delikatny, funkcjonuje jak szwajcarski zegarek.
  • Mcm Andrzej! ...każda kolejna wersja Twojej pracy o ,,Amerykańskiej...,, posiada własną duszę!
    No i oczywiście ,,duszę,, tego kto ją napisał :) ...potrafi czasami ,,zawładnąć,, naszą wyobraźnią!!!

Andrzej...świetna robota! Pozdro Lobo47

ps
    Jechu ....Dzięki Kolego!... za ,,tajemnice o bezimiennych,, ... które jak tu czasami
    mówiliśmy zna tylko... ..wiatr.. ;)
  • Andrzej, dzięki. Wszyscy jesteśmy podekscytowani rozwiązaniem - wielkie brawa dla kolegi Jecha - zagadki bezimiennych. Około 30 firm ze stanów północno-wschodnich i ze Środkowego Zachodu wytwarza kontrakty M-65 i nagle, w jednej chwili znikają. Co było tego przyczyną - jak myślisz, Andrzej?
  • Równość i jedność w armii. Od tego momentu nikt nie mógł się pochwalić innym kolegom jakiej firmy ma kurtkę. I tak powinno być we wszystkich ubraniach Us Army. To jest wojsko, a nie rewia mody. Takie zagadnienie jak "marka" czy "firma" nie powinno mieć tam miejsca.
  • Moja teoria na temat wielkiej ilości kontraktorów w latach 66-67 jest taka : armia wprowadza nowy system umundurowania i musi wymienić poprzedni w krótkim czasie i korzysta ze wszystkich dostępnych środków i zasobów ,podpisuje kontrakty z wieloma firmami zgodnie z ich możliwościami produkcyjnymi, jednocześnie poddając weryfikacji ich możliwości przerobowe , jakość i terminowość realizacji zamówienia i w czasach kiedy już udaje się wymiana i kontrakty są podpisywane już na normalną produkcję tj. uzupełnianie stanów  wybierają firmy które mają najlepsze możliwości produkcyjne , jakość i zapewne cenę ,czyli te największe jak np. Alpha.
  • Albo wybierają firmy, które mają "plecy" w kongresie lub w dowództwie armii, swoją drogą ciekawe, że żadnej bezimiennej nie uszyła So-Sew Styles, która chyba powstała w tym okresie a która później weszła do wielkiej trójki kontraktorów. Co do jakości o której wspomina Jechu, to bym nie był tego taki pewny, po roku 70-tym kiedy wybrano "na stałe" kilka firm z kilkudziesięciu, niestety widziałem egzemplarze z krzywo naszytymi kieszeniami (bo to najbardziej rzuca się w oczy) , krzywo wbitymi napami (to też się rzuca w oczy) i nie dotyczyło to jednej firmy, w zasadzie zdarzało się to wszystkim - Alphie, Ownbeyowi czy So-Sew Styles, później Goldenowi, nawet wspominałem w którymś z postów, że zaokrąglano ostre rogi klapek kieszeni (Alpha, Golden). Cóż ilość produkcji przekształcała się w dolary co niestety wpłynęło na jakość (oczywiście mam na myśłi estetykę a nie bojową funkcjionalność na którą na pewno nie wpływały w/w błędy). Te kilkadziesiąt firm, które dostarczyły "bezimienne", szyły dla cywilnej produkcji w większości ubrania sportowe i do codziennego używania dlatego, moim zdaniem,  jakość (wyuczona jakość)  tych kurtek,  była taka wysoka .
  • Jechu, Ogo2 - to bardzo ciekawe, co piszecie. Chętnie podyskutuję wieczorem. Teraz wybieram się do kina na "Krainę lodu". :)
  • Jechu, Ogo2 - Kolego Łukaszu, Piotrze - moim zdaniem, mogły wchodzić w grę następujące czynniki: preferencje dla firm ze stanów południowo-wschodnich (region ten zaliczany do obszarów biedy w Stanach Zjednoczonych, z dużym procentem ludności murzyńskiej, był objęty programem ogłoszonym przez prezydenta Lyndona Johnsona i wydającym wojnę ubóstwu; w książce Cirkera znajduje się zdjęcie dokumentu przyznającego Alphie w 1979 roku kontrakt na dodatkowe kilkadziesiąt tysięcy sztuk kurtek M-65 z puli rezerwy przeznaczonej na zwalczanie bezrobocia), wygrana przez Południe bitwa o jakość (np. Alpha w latach 60. stworzyła własny program osiągania jakości i szkoliła pracowników, korzystając z wiedzy i umiejętności fachowców pracujących dla Wynna), przełomowy moment wojny w Wietnamie - rok 1968, kiedy zaczyna się "wietnamizacja" i powolne wycofywanie żołnierzy amerykańskich (planiści wojskowi musieli wiedzieć, że w tym momencie należy mocno okroić zamówienia i rok 1967, kiedy w Wietnamie było pół miliona żołnierzy, nie powtórzy się; być może wtedy zaczęli ostrożniej dzielić kontraktami i do głosu doszło Południe, gdzie aktywnie działał Wynn na czele swojej Konfederacji, mający poważne koneksje w sferach rządowych, kiedyś nawet był zamieszany w aferę korupcyjną, bowiem wykorzystał swoje powiązania rodzinne do załatwienia dla siebie kontraktów na dostawy wojskowe). Wszystkie te okoliczności mogły wystąpić razem i spowodować zniknięcie spółek ze stanów północno-wschodnich i ze Środkowego Zachodu z branży produkującej kontraktowe emki M-65. Tyle moich dywagacji.
  • Sow Sew 1979 wylądował :)
  • Gratulacje. :) Ja oczekuję na So-Sew z 72 roku. :D

Pozdro

• Dzięki :)
    Szybkie fotki
    image

image

image

image

• witam , a to moje eMki w których chodze na zmiane
  • chciałem się pochwalic ale za chiny nie umiem dac zdjęc.
  • i dalej nie wchodzi .
    Wrzuc na
    www.tinypic.com
    i wklej linki
  • Prezent od dziewczyny. Wygląd ma ekstra, ale bebechy chyba raczej nie, ale na razie na więcej nas nie stać:) Może w przyszłości pojawi się jakiś swiss chrono:)
    imageimageimage
  • Nowa M-ka w szafie So-Sew Styles inc. DSA100-72-C-0131 
    image
    image
    image

image
    image
    image
    Patch 3rd Corps
    image
    image

I oksydowane czarne zamki Scovilla
    image

napay DOT

image

i wyjątkowy jasny odcień OG107 ,pomimo, że kurtka nie jest sprana, po prostu taki ma

image

w porównaniu do Cherokee jest bladziuchna ale jak zajrzałem pod patki od kieszeni i trójkąty na mankietach tam też jest taka

image
    image
    image

Więc chyba była właśnie w takim odcieniu od początku.Generalnie kurtka ładnie uszyta , z grubego gładkiego i sprawiającego wrażenie pancernego materiału , w bardzo jasnym odcieniu OG107 z pięknymi oksydowanymi zamkami Scovilla.

Pozdro

• Jechu - Super kurteczka :)
    Mam taka samą - Tak jak piszesz odcień jest bardzo jasny u mnie także
    ale najlepsze są te czarne zamki!!!!
    pozdrawiam
    image

image

• ~Jechu

Super kurtała. Fajnie że zrobiłeś zdjęcia bez "flash'a" , bo wtedy aparat oddaje naturalny jej kolor.
  • Sweter strzelców alpejskich już doszedł, teraz czas na śnieg i mrozy  ;)

image

• image

Czekam na paczkę, a w niej będzie takie coś... :D Ostrze 8.7 cm., a waga tylko 79 gram. A wszystko dlatego, że zrezygnowano ze stalowych linersów. Rękojeść jest aluminiowa, więc doskonale spełnia ich funkcję. Toteż nożyk jest super lekki.

• A co do swetra strzelców alpejskich, ktoś pisał że te guziki są denerwujące i mogłoby ich nie być. A ja uważam że są fajne i są całą ozdobą tego swetra. Poza tym, przecież nie trzeba rozpinać wszystkich guzików aby założyć sweter. Wystarczy rozpiąć tylko 3 na górze i po kłopocie. Mam podobny sweter ale nie wojskowy, więc wiem jak poskromić guziki ;)

• Ot wycinam możecie pisać w temacie dalej.
  • A ja zakupiłem sobie takie taktyczne buciki US Army:

image

• To daj znać jak się ogólnie sprawują z czasem w stosownym wątku, bo sam o nich myślałem kiedyś.
  • Ok, jeszcze w nich nie chodziłem (poza przymiarką w domu) ale chyba najlepszą rekomendacją jes to, że używali ich żołnierze z  amerykańskiej  jednostki elitarnej - US Navy Seals. Dam znać za jakiś czas jak się sprawują w terenie.

pozdro

• To wiem, ale czasem to nie jest wyznacznik, a z tymi laczkami coś było nie tak, gdzieś czytałem, 
  • Merrell Sawtooth, kultowe, hehehe :D
  • oj specjalsi chodzą w różnych butach.. bates, meindl, lowa, asolo.
    Co do tych Merreli to ponoć piewszy model był wygodniejszy, ale mogę mylić producenta :)
  • @devil, ale cena x3 w stosunku do moich :P . Biegam juz drugi sezon w Merrell Chameleon Wrap Leather i nie narzekam na tą markę.
  • Jeśli chodzi o buty to jednemu podejdą  innemu nie,  no ale dyskusje o butach, możemy kontynuować w wątku tematycznym.