Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
NAM'owe - sorty mundurowe, stare i nowe z czasów wojny wietnamskiej i nie tylko
  • Falkland, nie mam pojęcia dlaczego na wszystkich metkach nie ma oznaczenia "class" być może w specyfikacji wojskowej nie było obowiązku oznaczania (określenie takiej specyfikacji jak class 1, 2, 4 widnieje w opisie numeru NSN - na samym końcu) , nie mniej jednak, faktem jest, że na kilku metkach oznaczano, np. na bluzach TCU od momentu wprowadzenia kamuflażu typu woodland znanego jako ERDL na metkach widnieje "class 2" na oliwkowo-zielonych z rip-stopu "class 1"
    tutaj metka bluzy TCU ripstop OG107
    image
    metka bluzy TCU ERDL
    image
    poniżej metka z kurtki M65 woodland gdzie class 2 określono jako CL 2
    image
    poniżej metka z kurtki M65 w kamuflażu desert 3 color
    image
    class 7, wzmianka o takim oznaczeniu kamuflażu UCP (ACU)  patrz baza NSN - wpisz np. 8415-01-521-2251 (kurtka M65 MR w UCP)
    http://www.logisticsinformationservice.dla.mil/webflis/pub/pub_search.aspx

• Pytanko, orientuje się może ktoś czy takie kurtki używane były podczas wojny w Wietnamie?
    http://www.tinypic.pl/4bbtqb8ycvil
    wrzucam link bo nie potrafię dodać zdjęcia.
    imageimageimageimageimageimageimageimage
  • Z tego co mi się wydaje, to jest kurtka przeciwdeszczowa z tamtych właśnie czasów. A czy to nosili? To nie wiem.
  • Pytam gdyż mam okazję zakupić takie cudo, z tego co się doczytałem to kurtka używana była w latach 60, ale o Wietnamie ani słowa.
  • Tak, zgadza się. To jest to typowo przeciwdeszczowa kurtka. Szwy klejone, cała laminowana. A oddychalność ciała jest w niej zerowa. Krótko mówiąc, typowa cerata.
  • Raczej tak jak pisze falkland - to jakiś typ anoraka USN - w wietnamie raczej używano na deszcz poncha 
    ale ciekawa kurtka i warto kupiuć do kolekcji
    pozdr :)
  • PARKA MEN'S WET WEATHER, tak brzmi nazwa kurtki, parka przeciwdeszczowa w Wietnamie używana była przede wszystkim przez Marines, Ja i  Lobo47 na którymś wątku o takiej pisaliśmy, miał ją  na sobie na znanym zdjęciu fotograf Larry Burrows założoną pod emkę M65
    imageimage
    i ciekawostka - Larry Burrows w TCU 1st
    image
  • Kurtki te wywodzą się jeszcze z czasów 2 wojny światowej. Wzór kurtki niżej to 17 stycznia 1944 roku.                                                                       Do kompletu były też spodnie. Wersje bez kieszenie to produkcja dla Us Navy, a wersje z kieszeniami robione były dla innych formacji.

image           image

image

image

• Dzięki za odpowiedzi w sprawie kurtki, chyba się na nią zdecyduję, mojej skromnej kolekcji nie zaszkodzi:)
    Korzystając z okazji pochwalę się swoim nowym nabytkiem, dotarł wczoraj.
    Z kontraktu wynika że to rok 69, ale mogę się mylić, DSA100-69-C-1175, nówka sztuka:)
    image
    image
    image

Dotarły jeszcze buciory, Jungle Boots, co prawda nie z epoki tylko z 88 roku, na epokowe też przyjdzie czas w miarę przypływu gotóweczki.

imageimage
  • Bardzo fajna bluza  :-bd
    ciekawy kontrakt z nietypową metką - ale 100% oryginał  - jest w bazie piotrka ogo
    pozdr

• W związku z tym że ciężko dopaść kontrarktowe gacie TCU w moim rozmiarze, czy mógłby ktoś polecić jakąś dobrą kopię dostępną na naszym rynku?
    Czy np. te są coś warte http://sklep.fort.mil.pl/spodnie-tcu-texar-ripstop-nam-era.html ?
  • Fajne buciki mam takie same z 88 :)
    a co do spodni to nie nie mam praktyki - może koledzy coś doradzą - a oryginalne kontraktowe to bardzo trudno juz kupić (na ebay się trafiają jedynie)
  • Wocek84, trudno powiedzieć, moim zdaniem trzeba by było sprawdzić w sklepie (a nie kupować przez internet), sam krój może jest podobny ale kolor może znacznie odbiegać.
  • Znalazłem takie coś:
    image
    krój jak TCU 2typ ale kamuflaż raczej jak woodland a nie erdl ale też nie do końca,kieszenie bez zaszewek.Sprzedawca pisze ,że prawdopodobnie Australijska.Widział ktoś już taką ?

• Raczej jakaś z ameryki południowej albo produkt cywilny
    na pewno nie dla us army
  • Mam bluzę TCU obszytą, tylko nie wiem, niestety, czy oryginalnie. 25 Dywizja Piechoty, jak w "Plutonie". Naszywki są bez wątpienia z epoki, natomiast zastanawia mnie taśma U.S. ARMY, wyhaftowana na twillu - nigdzie nie znalazłem podobnej, no i jestem ciekaw, czy jest oryginalna. Są na bluzie też ślady po taśmie z nazwiskiem.imageimageimageimage
  • Bardzo ładna bluza i ładnie obszyta
    Naszywka us army wygląda na ręcznie robioną
    żeby stwierdzić czy to oryginalnie naszyte naszywki trzeba by zobaczyć zdjęcie od wewnętrznej strony (obszycie)
    coś jak to 
    image
    a te naszywki na rękawie chyba są doszyte później (stopień) moim zdaniem
    pozdro
  • Pochwalę się swoim nowym nabytkiem, dotarły dzisiaj gacie TS z East Asia Supply :)
    Rozmiar MR, w pasie i na długość idealne, trochę wąskie nogawki jak dla mnie ale się przyzwyczaję.
    Na pierwszy rzut oka wykonane bardzo solidne i ładnie dla oka.

image
    image

Ziomek_z_lasu, wielkie dzięki za odpowiedź na wszystkie pytania związane ze spodenkami:)
  • Ile kosztuje takie tygrysie cudo, jeśli nie jest to jakiś sekret?
  • 100 $ około 
    Spodenki są super - mają być takie wąskie - takie były oryginały
    jedyną sprawą jaką trzeba zrobić to mocniej przyszyć guziki bo mogą się odprówać bo on wszywa wszystko ręcznie

:-bd
  • Guzikom się przyjże, a zapłaciłem za nie równo 100$ (75$ spodnie i 25$ przesyłka), w moim przypadku czas oczekiwania od zamówienia do otrzymania paczki to 10 dni :)
  • ~Ziomek

Mam możliwość kupienia kompletnie nowych spodni TCU ripstop - za 300 zł. Opłaca się? 

Choć samo to, że można je jeszcze kupić jako nowe to już duża okazja :)

• No tak - jak nowe to już bardzo trudno o takowe - ale liczy się także rozmiar 
    myślę że do kolekcji za 300 to warto jak się ma takie środki pieniężne :)
    a jaki rozmiar?

• Ja bym je kupił do chodzenia, a nie do kolekcji. Tylko że trochę szkoda w nich chodzić :) To znaczy nie szkoda mi tych 300 zł. tylko tego, że jeśli je rozwalę to już drugich takich raczej nigdy nie uda mi się zdobyć. Z takimi ciuchami to tak jak z zegarkiem od dziadka. Mają wartość sentymentalną ;) Rozmiar to Large Short.
  • No właśnie do chodzenia szkoda i żeby leżały też źle 
    czyli lepiej nie kupować :)

• Można je po prostu kupić tak jak zwykłe Levisy za 300 zł. i chodzić w nich tyle aż się rozpieprzą. I olać sprawę :) 

Emka wytrzymuje ze 10-20 lat, bluzy też sporo wytrzymują bo rzadko się je pierze. A  takie cienkie spodnie TCU to tak ze 2-4 razy w miesiącu się jednak pierze, więc tyle co emka to na pewno one nie wytrzymają. Plus do tego siadanie na ławkach w drzazgach i gwoździach ;) Ale fajne są. Szczególnie podobają mi się te boczne skośne kieszenie. Dobrze to się komponuje z bluzą TCU :)

• Przecierają sie szybko na tyłku bo nie mają wzmocnień 
    i tak w wersji rip-stop są dużo bardziej wytrzymałe niż z samej popeliny
  • Po prostu trzeba się starać rzadko siadać :))

Jeszcze jak ktoś się bawi w rekonstrukcję to takie spodnie dłużej przeżyją no i zostaną docenione oraz pochwalone przez kolegów z którymi się taki uczestnik spotyka na strzelankach :)

A tak do marketu, czy na piwo to nikt ich nawet nie zauważy, a ci którzy zauważą to pomyślą że to jakiś helikon :P 

Tak czy inaczej, chcę je mieć bo są kozackie i mają duszę ! ! ! 

• W zasadzie spodnie TCU przecierają się najszybciej w kroku, przynajmniej tak było z moimi, trzeba też uważać na wystające ostre elementy, bo jak się o coś zawadzi, to dziura murowana... i rip-stop tutaj za wiele nie pomoże. Dobrze też zakładać pasek, bo klamerki do regulacji w pasie tak sobie trzymają.
  • Tak miałem na myśli w kroku/tyłku, ja dużo na rowerze jeździłem i się od tego wytarły

• Można z bluzy TCU wyciąć łatę i naszyć ją na tyłek w spodniach... ;) Ale rower rzeczywiście niszczy spodnie. Już lepiej jeździć w jakiś Ny/Co.
  • Ziomku, wracając do tematu obszytej bluzy TCU, od wewnątrz wygląda to tak:
    image

Wszystkie naszywki przyszyte są w ten sam sposób, maszynowo.
    Pozdrawiam.
  • Wygląda na to że naszywki są dodane współcześnie - chodzi o to że gdyby były oryginalnie naszyte pozostały by  takie cienie, a tu nic takiego nie ma 
    2 sprawa to mozna po niciach poznać - powinny być bawełniane
    :)
  • Nietypowa bluza:
    image
  • Prototypowa bluza T-63-4 (przed wprowadzeniem TCU)
    image

image
  • Ciekawe do czego służą te taśmy z guzikami na karku (jak np. w parkach) do podpinania podpinki? Poza tym oznaczenie tego prototypu przypomina oznaczenie prototypowej kurtki M65 czyli T-63-5
  • Tak to jeden z prototypów z Natic Laboratory T-63-3, T63-4 i kutrtka T-63-5
    te guziki jak pisze właściciel są do podpinania przeciwchemicznej podpinki (hemical warfare /thermal liner underneath)
  • Witam Kolegów
    Chciałbym zaprezentować swój nowy nabytek. Dość długo go szukałem, choć z przetarciami i plamami ale się opłaciło:)
    image
    image
    image
    image
    image
    image

• Piękny okaz ;-) Mam nadzieję, że stanę się kiedyś dumnym posiadaczem takich oto spodni.
    Ale to są TCU? Bo nogawka jest taka jakaś szeroka.
  • Ładne spodenki :)>-
    to rozmiar Latge dlatego są szerokie i tak to wygląda 
  • diehard fajne portki, też ostatnio takie nabyłem tylko trochę bardziej ściorane :)
    imageimageimage
    imageimage
    image
    image

i jeszcze odpowiednie buciki do kompletu, co prawda nie z okresu tylko z 88 roku.

image
    image

Pozdro
  • Jechu 
    Fajne spodenki **==
    a buty mam tez z 88 takie same :D
    pozdrawiam
    :D
  • Dziękuję Koledzy:)

~Jechu
    Jaki ty masz zamek w swoich portkach?

~Falkland
    To wina optyki z tymi nogawkami.
  • Lenny Kravitz w koszuli TCU, ale nie wiem czy to kopia czy oryginał.
    Na YouTube : 

Lenny Kravitz "We Want Peace" video

image

• Benrus DTU-2A/P   1966 rok.   (dziś odebrany)
    Zegarek wydawany amerykańskim żołnierzom pomiędzy 1964 a 1969.
    image

• Super zegarek! a gdzie go kupiłeś ?
    :)>-
    wygląda podobnie do westcloxa plastikowego

• ten zegarek ma kopertę metalową,
  • Fajny, ale tarcza i wskazówki to do renowacji się nadają.