Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Off-top
  • Spoko, po prostu kontekst zabrzmiał mi nieco groźnie. Pardon, jestem w napięciu po łagodzeniu paru zupełnie innych konfliktów, w zupełnie innym środowisku ;)
  • Racja, od początku pokazuj małżonce kto tu rządzi i gdzie jest jej miejsce! :P
  • A co do śmietany, to wolę zdecydowanie kefir ;) No i mleko. Bo kawa bez mleka jest tak marna, jak emki Milteca.
  • Warjat, od siebie polecam Ci Wind Rose - mam polar od nich, gramatura 400, podobny jak na zdjęciu, tylko bez kaptura - rewelacja, bardzo ciepły, używam zimą pod kurtką zamiennie z jakimś waciakiem. Od siebie - same plusy.
  • Dzięki. poczytałem trochę opinii i doszedłem do wniosku, że wind rose będzie lepszy. Już zakupiłem. Bez kaptura. Tamto zdjęcie wkleiłem jako poglądowe dotyczące 400.
  • ja mam francuza (ale kontraktowego) i czasem jesienią korzystam z niego zamiast kurtki ;), albo ubierałem w zestawieniu z softem ;)
  • Myślałem też nad zakupem polaru/polara tzw. baranka, też od wind rose. Jednak chyba byłby za gruby. 480 gramatura. Teraz weź tu noś 750. to dopiero musi grzać :-?

Szukałem polarka bo jak by nie patrzeć ocieplacz BW estetyką nie grzeszy ;))

• Ktoś się wypowie- oryginały, kontrakty?
    image
    image
    image

image

image

image

• Monter, najpierw zdjęcia wklej bo bez nich trudno cokolwiek powiedzieć... :D
  • Bluza kontraktowa, spodnie nie
  • Warjat- fotki wkleiłem :)
    Ziomek- no własnie na spodniach mnie zaniepokoiło te U.S.A.
    Czy to epokowy cywilny wyrób, czy współczesna kopia?

Pytam, bo gość chce mi to sprzedać, ale ja nie za bardzo w tym temacie, a dwa nie mój rozmiar :D
  • Te spodnie to nie jest ani BDU, ani TCU. A napis "made in USA" zawsze oznacza to samo, oznacza że to wyrób cywilny. 
  • spodnie krój jak rdf ale też nie wiem dokładnie
  • Spodnie RDF-y to chyba powinny mieć boczne kieszenie tzw. "limonki"?                                                                                                                        I czy w ogóle robili zielone? Bo wszystko co widziałem to był ERDL.

Niżej spodnie TCU. Patki od czterech kieszenie są skośne tak samo jak w bluzach. A kieszenie tylne zapinane są tylko na jeden guzik.

image

• No właśnie - to nie tcu i bdu czyli jakiś wyrób cywilny pewnie 
  • Tak właśnie myślałem sobie nad kupnem bluzy bdu w ripstopie. Mniejsza już o ripstop... Doszedłem do wniosku, że nie potrzebuje tak naprawdę ani bdu ani sfu ani tcu. Chciałem sobie kupić bo nigdy nie miałem takiej bluzy no i podobają mi się. Patrząc jednak z punktu widzenia użytkowania takiej bluzy przeze mnie- nie służyły by mi te kieszenie jakoś szczególnie. Wszystko, co potrzebuję zawsze w spodnie pochowam. Przynajmniej się trudniej pogubić gdzie co jest. :|
  • Jak myślicie. Da radę zafarbować tkaninę poliester/cotton w pralni chemicznej? Bo chętnie bym zafarbował smock DPM na ciemno-zielono lub na czarno :D
  • Myślę, że się nie da. Chyba trzeba by najpierw pozbyć się oryginalnej farby (kamuflażu), dostać się do czystej tkaniny. W pralni, odpowiednimi chemikaliami ( rozpuszczalnikami organicznymi) można pewnie to zrobić. Ktos w jakims watku wkleił kiedyś zdjęcia zołnierzy angolskich we własnoręcznie przefarbowanych smockach z intencją lepszego kamuflowania. Wyszło im to opłakanie...
  • hmmmmm w takim wypadku może przekroczyć sporo wartość kurtki

• A ja myślę że by się dało ale może wyjść nie równo
    zielone mundury farbowano na czarno np. TCU
  • ~Warjat

Beż żadnych ceregieli i kombinacji. Po prostu niech od razu mi zafarbują tak jak to robią z bawełną 100%. Ciekawe co wyjdzie? Ciuch często daje się zafarbować, ale nylonowe nici już nie. Kiedyś widziałem jakąś dżinsową kurtkę zafarbowaną z białej na czarną. Niestety wszystkie obszycia i szwy pozostały białe, co wyglądało paskudnie. Smock DPM jest na szczęście szyty ciemno-zielonymi nićmi więc nie ma takiej tragedii.

~Ziomek

TCU to bawełna 100% więc spokojnie powinno się zafarbować na czarno. Przecież czarny kryje wszystkie możliwe kolory. Jeśli wyszło nierówno, to może jacyś żołnierze w koszarach sami sobie bluzy farbowali. Wrzucali do miski i mieszali kijem. W nowoczesnej farbiarni nie powinno być raczej problemu.

Widziałem ostatnio na Allegro bluzę UCP zafarbowaną na zielono. Nawet dobrze wyszło, to znaczy bluza cała się zafarbowała. Tyle że ktoś wybrał zbyt jasny zielony i powstał taki jakby seledynek. Ale wszystko się ładnie pokryło. Tyle że, UCP to Ny/Co, a nie policotton.

Jeśli chodzi o farbowanie, to ogólnie 100% biała bawełna da się zafarbować na każdy możliwy kolor. A bawełna w jakimś tam kolorze, da się na pewno zafarbować na czarno. Zatem Panowie ! Jeśli chcecie mieć czarną kurtkę M51 "Special Forces" to nie widzę problemu :D 

• Akurat M51 jest na tyle drogą kurtką, że szkoda by ją było tak traktować. ;)
  • czarne farbowane tcu
    image
  • Zmiana tematu. Lało dzisiaj u mnie mocno. Założyłem moją nową kurtkę MVP S'2005 no i zmokłem..... ~X(  Końcówki rękawów mokre a co gorsza - mokre plecy! Nie wiem czy trzeba te kurtki impregnować ale na mocny deszcz się one nie nadają. Zaimpregnuję swoją jakimś szuwaksem i zobaczymy co to będzie...

Oczywiście spodnie bdu helikona nyco ripstop całe przemoczone. Na szczęście bardzo szybko wyschły na mnie więc problemu nie ma. Jestem z tych spodni bardzo zadowolony. Na jesień, zimę z kalesonami pod spodem i wiosnę są doskonałe.

• Moja kurtka MVP DDPM wytrzymuje nawet największe ulewy. Dziwne, że Twoja puszcza wodę...
  • Końcówki rękawów, to normalny objaw, zazwyczaj ciągną wodę, a plecy to, albo:
    - masz nieszczelną kurtkę i na szwie puściła( w co wątpię bo szwy są na ramionach zazwyczaj)
    - wlało się po kapturze do środka (prawdopodobnie)
    - po prostu się  spociłeś, ubrałeś za grubo, szybko szedłeś, pozapinany po oczy, a membran nie odprowadziła wilgoci. To mi się wydaje najbardziej prawdopodobne.
  • devil, co do spodni polskich to śladów po kieszeniach nie było i nie ma żadnych. Same spodnie, zanim kieszenie odprułem, miałem może ze 3 miesiące więc nie były za bardzo ściorane. Z resztą, to jest jasne kamo więc nie będzie tego tak widać jak w leśnym czy czarnym.

Co do kurtki to myślę, że coś nie teges z membraną.

Taka ciekawostka: http://allegro.pl/spodnie-wojskowe-pustynne-ripstop-nowe-96-176-i3510652043.html Spójrzcie na opis i ''dane firmy" i porównajcie z danymi ze strony: http://www.pphkama.pl/contact Coś tu się nie zgadza. Napisałem do tej pierwszej firmy ( z allegro)  jak to możliwe, że oni są producentem to temat przemilczeli...

• Firma z allegro to PPHU a ta druga to PPH
    no i mail do tej pierwszej w serwisie o2Wykorzystują podobienstwo nazw i koszą kasę
  • Napisałem w tej sprawie maila do PPH KAMA, tej "prawdziwej" Kamy.
  • Zajrzyjcie na stronę "o mnie" tej "firmy" PPHU KAMA z allegro. :D
    Profesjonalizm aż wali po oczach. ;)
  • Heh, profesjonalizm na najwyższym poziomie, nie wspominając o pisowni:P
  • Polska język - trudna język :-O

• Nie wiem czy tylko ja mam takie odczucie ale to forum z forum militarnego/okołomilitarnego robi się miejscem wymiany poglądów kochających inaczej. Najpierw kilkanaćie tygodni temu ujawnił się pan poseł Robert B. jako Biedron a ostatnio znany stylista i pogromca wszelkiego obciachu niejaki Tomasz J. ukrywający się pod pseudonimem Falkland =))

Czekamy na następne "kaming ałty" :))

Aaaaa i jeszcze jedna sprawa: Panie Tomaszu ja tego rachunku na kilkanaście tysięcy nie przyjmuję ponieważ nie zlecałem Panu wydania opinii na temat mojego ubioru - wątek M65 i nie tylko w akcji i na człowieku. Pozdrawiam :-P

• De gustibus non est disputandum.

I tyle w temacie garderobianym.
  • Słowne wycieczki piszcie sobie na PRV.
  • Zaczynają mnie irytować twoje wypowiedzi powoli 

• Falkland, pokaż mi w którym miejscu nazwałem kogokolwiek pedałem. W żadnym przypadku nie wypieram się tego co napisałem i nie edytuję swoich postów po kryjomu albo po kilkunastu dniach jak Ty to robisz. Pozdrówka i pamiętaj o dystansie do życia i samego siebie B-)

PS. Przepraszam devil, ale musiałem mu odpisać na ogólnym.

• Panowie, spokój, bo przyjdzie leśniczy i wywali wszystkich z lasu ;)

Ja zakładam dyplomatycznie, że to co się dzieje między Warjatem i Falklandem jest w tonie żartobliwym i żadnymi sprzeczkami się nie skończy :)

M65 ma łączyć, a nie dzielić :)

PAX!
  • ~Blatio

Masz absolutną rację, forum M65 ma łączyć a nie dzielić. Ale niektórzy niestety tego nie rozumieją :-?                                                                                                                                         

~Warjat

Jak to że edytuję posty "po kryjomu"? To znaczy że powinienem wcześniej wszystkich przed tym ostrzec, a dopiero potem edytować? :))

• Falkland zmień swój ton i sposób pisania, ostani raz kasuje te dziecinne wycieczki. 
  • ~Devil

O co Ci w ogóle chodzi??? Blatio uważa że z Warjatem sobie żartujemy, a Ty dajesz mi reprymendy :-?

A druga rzecz dlaczego kasujesz tylko moje posty? Co? A zostawiasz post 7P7, który już od jakiegoś czasu mnie obraża. /wyedytowano/

/wyedytowano/ moderator powinien być obiektywny i powinien wszystkich traktować tak samo !

Od Blatia: wedle życzenia :)

• Drażliwy post 7P7 zniknął.

Bardzo proszę nie pisać do nikogo w ten sposób na forum.
  • Akurat tonu, obrazy i drażliwości nie widać w ich postach tak jak w twoich, jak zauważyłeś jeśli coś uznałem w ich postach za niestosowne jest to edytowane bądź zmieniane. Owszem uważał to za żarty I dał tym do zrozumienia, że (nie macie krzywych ząbków i kręconych włosków), co i tak musiałeś skontrować !
  • Nic z tego nie rozumiem :-?

• Mam pytanie czy nie można zrobić tak jak np. na US militaria forum że posty da się edytować tylko przez chwilę, a później już nie żeby nie było kłótni :)
  • Przydałoby się coś takiego...
  • Zrobione na tyle ile dało się minimalnie. 
  • Trwa to zaledwie chwilę. Chciałem jeszcze dopisać w dyskusji o Gatorze: "p.s. dlaczego w sumie gadamy o tym w EDC?" Ale już mi się nie udało :-? 

Nie lepiej to wydłużyć do ok. 30 minut?

• Kwestie techniczne widzę, że Devil lepiej ogarnia ode mnie, hehehe :)

Myślę, że 30 minut jest ok. Czasami sam gdzieś zauważę po chwili jakąś literówkę w swoim poście i potrzebuję wyedytować.