Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • no tak chyba :)

• Dzięki.Nie byłem pewien ,DPSC ma trochę inne nr kontraktów.Ustrzeliłem wczoraj w nocy ten kontrakcik, w stanie na oko 4/5 z podpinką i wysyłką za 100zł ,sprzedajacy opisał tą kurtkę jako replikę http://allegro.pl/show_item.php?item=3492621243. :)

pozdro

• No super! 
    Bardzo ładna kontraktowa kurteczka!

• DPSC nie "kontraktowało" emek M65 zbyt często, dlatego te kontrakty są w sumie dość cenne.
  • jechu, no prawdziwa okazja Ci się trafiła. Jednak to jest kurtka na pokurcza 150 - 160cm wzrostu.

• Mam M65 w DCU 3 color w x-short i jest ok przy moich 168 cm wzrostu ,kurtka w x-short ma 72 cm długości a short 75 cm ,xshort siega mi do połowy tyłka,a short zakrywa go w 3/4 co do rękawów to są tej samej długosci 45 cm od pachy .Będzie OK

• Mały rozmiar to i mała cena. 

Znowu jest jakaś naszywka na ramieniu. Tym razem chyba w dobrym kierunku naszyta? ;-)

• Ano jest 157th infantry brigade (157 brygada piechoty) 
    image
    i prawidłowo naszyta ;)
  •   Numer NSN ....to nie jest od OG 107...8415-01-062-0678....raczej powinno być 782

image
  • Jechu ...tu trzeba ''szpeca'' :) ......nie mogę poszperać w ,,archiwum,, mam awarie sprzętu...silną!!! :(  ...jestem na kompie syna :)
    To była tylko moja uwaga... jak zobaczyłem metkę...może faktycznie  te ,,małe,, rozmiary miały inne oznaczenie w NSN. Pozdro

ps.
     Coś tam wyciąłem z ,,netu,, i  patrząc na rozmiary ...zwłaszcza  ''małe''  to .... nie zawsze jest 782  :-/  :-O

image
  • Według mnie 100% kontrakt
    DPSC szyło głownie dla USAF ale nie tylko chyba
    Kurtka widać że w bardzo dobrym stanie!

• Dojdzie to obadam , obfocę z każdej strony i się pochwalę :) jak będzie w dobrym stanie i będzie ładnie leżeć to będzie strzał roku  :D 

• Ciekawa sprawa z tą rozmiarówką kurtki Jechu, Medium X Short, szczerze mówiąc to chyba pierwszy raz taki widzę,  może to kurtka  dla kobiet, w książce The Alpha Story autor Alan D. Cirker wspomina o eksperymentalnych rozmiarach - kontrakty Alphy z 77 roku -  i na ten przykład na stronie 83 widnieją metki rozmiarów dla kobiet: XX Small i XX Short - XX Small . Może DPSC też w tym roku wypuściła kilka eksperymentalnych rozmiarów?
  • Widywałem już taki rozmiar.Częściej w small/x short albo x-small/x-short sam mam DCU w rozmiarze small/x-short ,i na allegro jest woodland medium/x-short ,ale z tymi kobietami możesz mieć rację ,bo takich konusów :) raczej do woja nie brali.
    Znalazłem na Ebayu podpinkę do m65 w rozmiarze x-small z 74 roku, więc rozmiary x-s występowały już wcześniej i jest na niej napisane man,s ;)
    image
    A wracając do konusów to wystarczył pobór Sycylijczyków z Broklinu i chińczyków z China Town i rozmiarówka x-short wyczerpana :) 
  • Pamiętam jak na Alleniezawszegro ktoś miał sporo woodlandów NOS w  rozm. chyba X-Small
  • Konusów to do marynarki wojennej zawsze brali, bo wysoki rozbije sobie głowę o jakieś pokrętła, zawory, czy rygle :) A damskie kurtki to są przecież te z wewnętrznymi kieszeniami na klacie, żeby biust nie był jeszcze większy niż normalnie. Bo wtedy robi się parodia i cyrk, a nie armia. No i żołnierze mieliby wtedy pewnie głupie komentarze. W damskiej kurtce same patki są na wierzchu, a kieszeń jest w środku, tak jak w parkach BW. Toteż myślę że kobiety w m65 raczej nie chodziły. Tak jest chyba regulaminowo. Ale numeracja damska na m65 też jest, więc już sam nie wiem :-?
  • Tu masz damską Mko podobną 
    image
    image

• No właśnie o to mi chodziło, ale zdjęcia w necie nie mogłem znaleźć. Ostatnio na allegro ktoś taką sprzedawał - nówkę sztukę. A bluzy damskie BDU nie mają w ogóle na górze kieszeni.
  • Jak wspomniałem wyżej, w 77 roku testowano małe rozmiary emek M65, które były przeznaczone dla kobiet, i nie chodzi o kurtki nazywane coat, woman's field jacket (jak ta na zdjęciu powyżej), w roku 78-ym w og107 i 82-im w woodlandzie M65  kurtki nazwano  coat, cold weather field jacket bez "man's" i "woman's" i były przeznaczone dla mężczyzn jak i kobiet, odnosi się to również  do emek późniejszych w różnych kamuflażach.
  • Jechu, w takim razie kupiłeś damską kurtkę... :D
  • kupiłem kurtkę uniwersalną przeznaczoną na kurdupla w przedziale wzrostu 150-160 cm z klatką do 104 cm lub babeczkę w tym właśnie wzroście i obwodzie biustu do 112 cm.

Równie dobrze każda z waszych kurtek mogła należeć do jakiejś babki ,bo wzrost 170-180 dla kobity i taki obwód w biuście to nic nadzwyczajnego. ;)

• Dobra, dobra jechu - tylko winny się tłumaczy :D
  • Witam, Wszystkich forumowiczów !! Proszę o rozwianie moich drobnych wątpliwości. Znalazłem na tablicy kurtałkę niby Alpha kontraktowa wg. sprzedawcy, z zewnątrz raczej nie budzi wątpliwości ale poprosiłem o foto metki. Nie przypomina znanych mi metek tej firmy, poza tym rozmiar podany w cm co wskazuje na ewidentną podróbę... ale znawcą nie jestem. Posiadałem tylko cywilną Alphe przez jakiś czas ale mi się schudło i się jej pozbyłem. Teraz znowuż naszła mnie ochota na ten kultowy ciuch.
    Z góry dzięki za pomoc.
    8415-00-782-2933
    DSA100-76-C-0605
    imageimageimageimage
  • To jest kopia kolego.
  • Tak to jakaś kopia
    ten numer kontraktu posiada kurtka firmy wienfield
    metka powinna wglądać tak
    image
  • Dzięki, chłopaki za szybką pomoc ;) Szukam dalej swojej emeczki.
  • Znalazłem w necie ciekawą rzecz.Mianowicie archiwum kontraktów dla departamentu obrony USA.Ale niestety tylko do 1994 roku.Ale można zalukać np. na kontrakt jakiegoś woodlanda ,czy deserta.

i niestety ustaliłem że, pozostałe lata są dostępne w formie papierowej w fili archiwum narodowego w College Park MD a to troszkę daleko :( a tam ukryta jest tajemnica bezimiennych M65.
  • Fajna stronka , dzięki
  • Znaleziony w necie "wyciąg" z książki A.D. Cirkera
    http://www.ariaspissinis.com.ar/argalpha/book2.pdf
  • Witam.To chyba ostatni taki letni  weekend,nadchodzi powoli czas na kurtkę M65.Pozdrawiam wszystkich  emkowiczów.
  • Po drodze bym pomyslał o m43( nawet ta norweska), na pewno się teraz lepiej sprawdzi :)
  • Na początku chciałbym Was powitać drodzy forumowicze. Na aukcjach często podają długość rękawa o pagonu w dół np. dla S-R jest to 63 cm. Problem tkwi w tym, że trudno mi jest w ten sposób porównać tą długość na innej kurtce na sobie, aby mieć jakieś odniesienie. Bo ja nie wiem jak ta emka może leżeć na moich barkach, ponieważ pagony mogą leżeć idealnie, lub trochę zwisać, w związku z tym proszę o podanie mi wymiaru zewnętrznej długości rękawa od wszycia kołnierza do końca rękawa (tylko bez wysuniętych klapek) dla rozmiarów S-R, oraz M-R. Jeśli rozumiecie o co mi chodzi, to będę niezmiernie wdzięczny za pomoc. Poprostu ułatwi mi to porównanie mając na sobie jakąś cywilną kurtkę, a bardzo mi zależy, aby nie mieć za długich rękawów. Pozdrawiam :).
  • U mnie w kurtce MR - 80 cm w SR to78
    różnicą jest te 2 cm szerokości od kołnierza do do wszycia rękawa
    w Regular same rękawy są takiej samej długości od pagonu ok 61-62 cm
    pomiar robiłem na kurtkach DPSC z 65 i 82 roku

• A nie prościej zmierzyć rękaw od pachy, ten wymiar inaczej nie może leżeć zwisać itd ;)

• Czy spotkał ktoś kontraktową  M65 OG107 z zamkiem przy kołnierzu Scovill z uszkiem prostokątnym?W cywilnych emkach bywają dość często.Pozdrawiam.
  • To może być znak rozpoznawczy,że jeśli przy kołnierzu jest zamek Scovill z uszkiem trójkątnym to kontrakt OG 107,jeśli z prostokątnym to kurtka cywilna.Takie są moje przypuszczenia,mogę się mylić.Pozdrawiam. 
  • mógłbyś to pokazać na zdjęciach
  • ziomalu, nie to, że się czepiam ale chyba tego szczegółu aparat nie uchwyci- zdjęcie będzie nieostre. ( Jeżeli dobrze zinterpretowałem problem cypsa).

Co do sedna pytania Kolegi cypsa to nie sądzę żeby producenci kurtek w ten sposób odróżniali kurtki kontraktowe od niekontraktowych. Pewnie wszywali zamki jak popadnie.

• Przykłady kontraktowych kurtek M-65 OG-107, które posiadają w kołnierzu zamek marki Scovill z prostokątnym uszkiem: Alpha 81 i 82, John Ownbey 81.
  • czyli wszystko jasne - w kontraktach występowały oba typy zamków :)
  • Moje przypuszczenia okazały się błędne.Dzięki mcm.Pozdrowienia.
  • Cyps69, zwróciłeś uwagę na ciekawą rzecz. Pozdrawiam.
  • podwójna metka
    image
  • ~Ziomek, Ogo2

Co sądzicie o kurtce M65 od kontraktora American Apparel z dwoma plastikowymi zamkami YKK? 

• Nie miałem takiej - ale słyszałem że porządna - Piotrek ogo2 chyba taką ma :)

• Nie wiem jaki to rok, bo był zamazany flamastrem. Ale wyglądała bardzo dobrze. Dosyć gruba, bez tego fabrycznego zmechacenia, które czasem bywa i patki miała szpiczaste tak jak trzeba. Kolor bardzo fajny, mocny i dosyć ciemny. Od razu widać że to kontrakt. No i stan magazynowy :)

Widziałem też tego cienkiego Winfielda o którym mówiłeś. Koszmar normalnie. Nawet z odległości widać że coś jest nie tak z tą kurtką. Wygląda jak bluza BDU. Ale jakby kosztowała do 250 zł. to na ciepłą wiosnę, lub lato można brać ;)