Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Ogo2 Piotrek i Mcm Andrzej!......nawet przez moment w to nie wierzyłem....że będzie koniec! :) .Pozdro
  • "Amerykańska kurtka" jako niekończąca się historia. Biorę to pod uwagę.
  • ~mcm
    To poszukiwanie .....może bedą inne emki.....Andrzej zmieni,poprawi,uzupełni-bezcenne.....

• Dobry wieczór, Marek. Długo trwało oczekiwanie na diabelską. Wyczuwaliśmy, że powinno coś być w 65, skoro kurtka oznaczona jest tym symbolem. No i jest. To prawdziwe odkrycie zawdzięczamy Tobie, Marek. Wcześniej był Crown, to też była rewelacja. Odkrywaj, odkrywaj jeszcze.
  • ~mcm
    A'propos Crowna.Dostałem ostatnio M51   z nieoznakowanym Crownem, który kiedyś tak nas zaintrygował.Poszperam w swoim archiwum i spróbuję odszukać zdjęcia tej wcześniejszej kurtki,bo sam ciekaw jestem czy to ten sam kontraktor.A jeżeli chodzi o -"ciekawsze egzemplarze" -jak napisał mój sąsiad Piotrek ,to myślę ,że do chłodniejszych,jesiennych dni takie kurtki się pojawią,bo już są w drodze albo będą.
  • Pamiętam tamte rozmowy, ale zapomniałem o jakiego producenta chodziło. Czy przyszły jakieś M-43?
  • Niestety Andrzej,klasyka w najlepszym wykonaniu,pełna rozmiarówka ale bez M43,ponieważ stan tych kurtek odbiegał od moich oczekiwań.Oczywiście nie oznacza to ,że  za miesiąc ,dwa nie będzie interesującej emki.
  • http://allegro.pl/kurtka-m-65-kontrakt-small-short-i3315305761.html

czy aby napewno to jest kontrakt? proszę o waszą opinie.. i który to rocznik?
  • To jeden z ostatnich kontraktów, SoSew Styles z 1987 roku ,z plastikowymi zamkami YKK

• czy warto by było to wziąć?
  • To już sam sobie odpowiedz czy warto !! 
  • To kto zostanie właścicielem dsa-1-8666 ? :)
    mcm, ogo - musicie pogadać z Markiem 
    Ja zarezerwowałem dla siebie M51 
    :)>-
  • ~matysmc

Nie warto. Za droga jest. Jest taka droga, że kupisz za nią M51 w stanie magazynowym. Więc po co przepłacać?

• Pytanie czy Lukabest/Marek będzie chciał ją sprzedać, ale fakt faktem, powinna ona trafić w ręce kogoś, kto doceni tę kurtkę.
  • Piotrku ta kurtka była by idealna do twojej kolekcji :)
    a Marek nie nosi MR tylko LR więc jest szansa 
    a coś wspominał że ma na oku jeszcze inną dsa-1-8666 LR właśnie :)
    **==
  • Ziomek_z_lasu: Podzielam Twoje zdanie, w mojej kolekcji nie byłaby taka idealna. Zawsze to mówiłem, nie mam kolekcji, mam tylko wieszak, na którym wiszą kurtki. Skąd się wziął? Nie wiem, tak wyszło. Pozdrawiam.
  • mcm, Andrzej - ten wieszak to raczej taki WIELKI wieszak !!! :) pozdrawiam
    a co do Piotrka - to może niedługo zobaczymy DSA-1 w jego kolekcji
    :-?
  • Witam.Poprosiłem Lukabesta o przysłanie kilku fotek M65 1-8666.Zauważyłem,że rzep od flapów do przypinania rękawic jest większy,ma kształt prostokąta.Nie oszczędzano na rzepach i niciach w 1965r.Pozdrawiam.
  • Ogólnie kurtka jest bardzo dokładnie uszyta
  • Nie miałem na myśli niedokładności w uszyciu.Rzep szerszy jest bardziej praktyczny.W następnych latach produkcji stosowano  mniejszy (kwadratowy) stosując w ten sposób oszczędności, tak podejrzewam.Pozdrawiam
  • Jakość szycia kurtek była różna, patrząc na egzemplarze z różnych okresów. Być może była uzależniona od wielkości kontraktu, czasu i kwalifikacji szwaczek, być może pracowano na tzw. akord. Przez kontrole przechodziło wszystko co mieściło się w normach. Drobne niedociągnięcia typu, krzywo przyszyte kieszenie, krzywo wbite napy, itp, nie grało to roli, kurtki przecież przeznaczone były do boju dla żołnierzy a nie na pokazy mody, bardzo dobrze uszyte kurtki to chyba jednak rzadkość, mam tutaj na myśli to co pisałem wcześniej.
  • O tym samym kiedyś pisałem, ale niektórzy "znafcy" uznali że faworyzuję cywilną Alphę. Żadnego faworyzowania tutaj nie ma. Chodzi o to że pewne kontrakty uszyte są marnie w stosunku do cywilnej kurtki. W kontraktach chodziło się "na siłę" i żołnierz nie miał nic do powiedzenia. A za cywilną kurtkę trzeba zapłacić. Jeśli będzie marna to nikt jej nie kupi. Mam Goldena 3 color i jest fatalny! Każda patka inna, każdy pagon inny, krzywe szwy itd. Ale to była moja pierwsza emka od czasów woodlanda którego miałem 16 lat temu i nawet nie pamiętam jak wyglądał, więc pomyślałem że wszystko jest w porządku. Dopiero potem porównałem 3 color do Alphy i zauważyłem liczne niedoróbki. Więc płacenie 600 zł. tylko dlatego że to kontrakt to jakieś nieporozumienie. Liczy się też jakość uszycia. Słabo wykończone kurtki powinny być o połowę tańsze wtedy widzę sens. Z jakiej racji coś ładnego i coś brzydkiego ma kosztować tyle samo??? Żołdaki mogą się godzić na wszystko, ale nie konsumenci którzy muszą wytrzepać z portfela sporo PLN-ów.

Solidny kontrakt > Alpha, Propper > Marny kontrakt > Jakaś tam kopia.

• Być może ceny kurtek kontraktowych są wygórowane, ale nie twierdzę, że nie są tego warte, niektórzy z Nas patrzą przez inny pryzmat decydując się na zakup kontraktowej kurtki. Napisałem to co napisałem, bo mam kilkanaście kontraktowych kurtek, to są tylko moje spostrzeżenia a nie jakaś tam teza.
  • No właśnie, czyli sam wiesz najlepiej jak duże mogą być różnice. Jako kolekcjoner chciałbyś mieć pewnie wszystkie emki jakie powstały. Ale kiedy je oglądasz, widzisz od razu która wygląda idealnie a która tak sobie. Ale kolekcja to kolekcja. Nie są ważne różnice w jakości uszycia. A te różnice to nawet zaleta kolekcji i sens jest zbierania. Przecież jaki ma sens dla kolekcjonera zbieranie klonów? Z kolei dla przeciętnego konsumenta gorzej uszyte to znaczy gorsze.

• "Kicz powstaje na skutek rezygnacji z prawdy na rzecz piękna". Jego atrybutem jest "ładność". "Ładne" podróbki kurtki M-65 klasyfikują się więc w kategorii przedmiotów określanych jako kicz, szmira. W przeciwieństwie do nich "brzydkie" kontrakty cechuje autentyczność, nie są jednoznaczne, ulizane i cukierkowe. Należą do zabytków, mają wartość historyczną. Kicz w XX wieku został podniesiony do rangi sztuki. Myślę, że chodzenie obecnie w podróbce emki może być cool w pewnych kręgach, np. współczesnych hipsterów lub koneserów kampu.
  • Lukabest: Marku, odnośnie kontraktu DSA 1-8666, wspomniałeś o takiej samej kurtce w rozmiarze LR , czy tamta kurtka ma również suwaki: srebrny + złoty CONMAR?
  • Nie widziałem zdjęć ale otrzymałem informację,że taka sama jak moja tylko obszyta.Niestety wymiana nie dojdzie do skutku,nawet gdybym dopłacił jeszcze.Zaproponowałem też odkupienie...niestety kwota ,którą zaproponowałem nie satysfakcjonuje właściciela..:(((
  • Cześć Andrzej.Taką decyzję podjąłem, chociaż próbowałem wymienić się na taką samą tylko w rozmiarze large regular .Później zaproponowałem właścicielowi bardzo dobrą cenę za rozmiar large...niestety.Pozdrawiam
  • McM: Andrzej, może być tak jak piszesz a może być na odwrót, ja wrzuciłem dwa lata temu DSA 100-1690 MR stan magazynowy za 500zł Kup Teraz, i nic się nie działo... jak w polskim filmie, zresztą.
    Aż w końcu trafiłem na twój skrypt i to forum... i zrezygnowałem ze sprzedaży kurtki. A wystawiałem ją chyba dwukrotnie.
  • McM: masz Andrzej rację, na aukcjach wystawia się z reguły rzeczy, żeby osiągnęły maksymalną cenę, tak to działa.
    Obserwowałem kiedyś aukcje  2 kurtek w stanie magazynowym, MR, z lat chyba 1968-1969 Sportsmastera i chyba Bonhama lub podobnego egzotycznego kontraktora jak, np. Rolane Sportswear, kurtki sprzedane zostały z tego co pamiętamza  ponad 1000zł. Wynika z tego, że czasami można kurtkę sprzedać za duże pieniądze, a czasami za mniejsze, taka loteria, trzeba jednak trafić na dobrego kupującego. Była kilka miesięcy temu aukcja na naszym portalu aukcyjnym, ktoś umieścił kurtkę M65 So-Sew z plastikowymi suwakami w dużym rozmiarze (chyba XL), ale nie w Militariach a na Motoalle..., kurtka poszła za ponad 1000zł, i gdzie tu logika? A my się wsztscy nadziwić nie mogliśmy, bo z reguły te kurtki nie były sprzedawane za takie kwoty, ale cóż, kurtka znalazła właściciela.
  • ogo2
    Piotrze, sprzedaż unikatowych rzeczy jak miedzy innymi kontraktowe kurtki polowe to emocje.....pasja....logika jest dla konsumentów
  • Lukabest: Marku, wszystko się zgadza, widocznie kontraktowy So-Sew Styles z 87 roku właśnie czekał na swojego właściciela, a to, że miał tyle pieniędzy, żeby za nią zapłacić to jego sprawa, chodziło mi tylko o to, że nowsze kurtki sprzedawane są za dużo większe pieniądze niż te starsze, nie wiem, noże chodziło o to, że nietypowy rozmiar ?, poza tym, wiadomo, że każdy chce kupić najtaniej, jeżeli jest to możliwe, ale dobrych, unikatowych  rzeczy nie powinno się sprzedawać za grosze, dlatego Bóg... stworzył kolekcjonerów ;).
    A co do zbieractwa: to trudno powiedzieć co np. mną kieruje, czy to pasja, emocje trudno powiedzieć ale coś na  pewno na rzeczy jest, najgorsze (lub może najlepsze) jest to, że  to tylko jedna z wielu pasji.
    PS
    ostatnio na ebaju obserwowałem kilka aukcji:
    Alpha DSA 100-67-C-4426 poszła z przesyłką za ok, 750zł
    Ownbey DSA 100-68-C-0471 za ok, 600zł nie wliczając przesyłki
    piękne TCU  1st patt z guzikami na wierzchu sprzedane za prawie 300$ przesyłka do Polski 40$ czyli razem ok 340$ to ok. 1100zł

• 1 to późny kontrakt z końca lat 80 tych a konkretnie ta z 1987 roku wyprodukowana przez  So-Sew Styles z plastikowymi zamkami YKK vislon

a 2 to kontrakt z 72 roku John Ownbey company z mosiężnymi zamkami Scovil

Obydwie kurtki jak najbardziej kontraktowe tak jak w opisie na aukcjach.

Pozdrawiam

• Ta druga bardzo fajna, mam Johna Ownbay z tego samego roku, ale posiada już nowy typ metki, ktoś mi może wytłumaczyć od czego to zależy? Chyba będę licytował, ale za czyimś pośrednictwem, więc niedługo podam nick na Allegro :)
  • Któryś z kolegów z tego forum, kiedyś pytał, czy kolor stójki może mieć inny odcień od reszty, poniższa fotka chyba wyraźnie to pokazuje, tym razem trafiło na So-Sew z 74-go roku
    imageimage

• Witam Kolegów.
    W związku z emocjami,która wzbudzała DSA1-8666, informuję ,że kurtka zmieniła już wlaściciela.Pozdrawiam
  • Cześć.Z satysfakcją i przyjemnością powiem,że trafiła do rodzimego miłośnika i znawcy kontraktowych kurtek polowych :-)
  • Ziomek:  Piotrze, a cóż to za tygrysia kamizelka? Rozumiem, że nowy nabytek.
    No i dobrze, że diabelska nie wyjechała z kraju, a trzeba przyznać, że musi to być bardzo rzadki egzemplarz, szukałem w internecie jakiegoś info o tej kurtce ale oprócz tego forum, żadnej wzmianki o DSA 1-8666 nie znalazłem, czyżby jakieś diabelskie sztuczki?
    No i na pewno będzie ozdobą czyjejś kolekcji.
  • Od jakiegoś czasu jest mowa o Mce DSA 1-8666, a żadnych zdjęć, jest szansa coś zobaczyć? :)

ziomek_z_lasu - widziałem już na kimś podobne połączenie M-ki i kamizeli w kamuflażu, jak znajdę zdjęcie to wrzucę.

Edit, mam:
    image

Czyżby nieznana, M-kowa moda? :)
  • Myślałem że to Piotrek ją kupił :(

Kamizelka ammo vest z 17 kieszeniami :) - pasuje idealnie na mkę

image
    image

• Kolego Andrus:Lukabest zamieścił kilka zdjęć w tym wątku, na stronie 30
  • Dzięki, nie zwróciłem uwagi, że to o niej właśnie jest mowa ;)
    A kurtka super, na miejscu nowego nabywcy wstawiłbym w gablotkę i tylko podziwiał :)
  • image"Image">image

czy to kontrakt czy cywil?
  • Kontrakt 100%
  • MCm: Andrzej, jak myślisz, emka DSA 100-917 to rok 65 czy 66? W mojej bazie bluz TCU kontrakty DSA 100-740 oraz czterocyfrowe DSA 100-1387 do DSA 100-2114 to jeszcze 65 rok, takie dane zaczerpnąłem z japońskiego forum o bluzach i kurtkach, wg tych informacji całkiem prawdopodobne jest, że ten kontrakt to 65 rok.
  • Piotr: prefiks DSA-100 wskazuje na rok zawarcia kontraktu 1966. Mówisz o kurtce DSA 100-817?
  • Tak, dokładnie, ja się pomyliłem. Ciekawe skąd na japońskiej stronie takie daty?
    http://armyshade.exblog.jp/tags/fatigue/

wygląda znajomo, co? tak się właśnie kradnie bez pytania czyjeś dzieło.
    http://group.wunjun.com/tarin/topic/312260-9087

Dzień dobry Polska ! ...  Dziękujemy Polska  ! I nawet jest emka Andrzeja McM (o której mowa wyżej) na tle flagi Szkocji, no ja nie mogę....
    http://armyshade.exblog.jp/17935037
    kawałek przetłumaczyłem, wychodzi na to, że ten prototyp T-63-5 kupił jakiś Japończyk...
  • :) fajne to forum japońskie
    a ostatnio także gościu (z malezii) miał mkę dsa-100-817 i opisywał ją jako 65 rok  - ale powiedziałem mu że jest z 66 :)
    więc ?
    to jego emka
    image

myślał że to dsa-1-817 bo miał zamazaną metkę