Kurtka M43 przeleciała przez mój płot w tamtym tygodniu :) - kurtka z maja 45 roku - ma jeszcze wszędzie poprzyczepiane karteczki ze szwalni z numerem 39 (znalazłem ok 10 sztuk w różnych miejscach)
dzięki jechu - norweska ma grubszy materiał - bardziej sztywny - różni się detalami jak patki kieszeni, kliny w rękawach i kolor ... ale ogólnie jest bardzo podobna :)
Widzę ,że i między Norweżkami są różnice.W mojej patki są identycznie zakończone jak w orginale ,no i kolor też jest inny ,bardziej pod OG107 tylko bardziej wyblaknięty.Wrzucam fotki swojej Norweskiej M43.
i drugie na której widać lepiej kolor i kształt patek
w twojej patki są podobne do M65.
Zauważyłem jeszcze różnicę w kolorze guzików w M43 są brązowe a w Norweskiej oliwkowe.
No Ziomek gratulacje z posiadania oryginalnej M43, jeżeli to nie tajemnica to "skolko" kolega zapłacił? Ja już nie pamietam ile dałem za swoją M43 bo dolary nisko wtedy stały, ale chyba coś ok. 300zł, teraz to chyba trzeba by było zapłacić za minta ok. 450-550zł. 38R to taka szczupła MR, moim zdaniem jeżeli ma się coś założyć pod spód to najlepiej pasuje 40R lub 42R
No tak 38R to takie właśnie szczupłe MR - też tak właśnie mówiłem jak Lukabest dał mi ją żebym zmierzył na sobie - i tak mi się spodobała że ja kupiłem
no Piotrku trafiłeś w cenę :) - nie była tania ale tak ładnie wyglądała
Mam do ciebie jeszcze pytanie - co to za środek który był stosowany przy dziurkach w których wychodzi sznurek w pasie ???
U mnie jest to fioletowe coś jakby wosk???? jeszcze nie roztopione - cały otwór jest tym zaklejony z obu stron
Otwory do linek ściągających w pasie były podszyte od wewnątrz kawałkiem skóry w celu ich wzmocnienia, skóra lakierowana była na brązowo, widocznie lakier farbuje, w jednej z moich M43 to samo się dzieje, co zrobić, jakby nie było, kurtki mają ponad 60 lat Wewnątrz prawej dolnej kieszeni powinna być metka z numerem kontraktu i producentem.
Faktycznie Devil, masz całkowitą rację, moja pomyłka, znam tych Allegrowiczów od dawna (nie osobiście rzecz jasna), Kuba Bosski sprzedaje oryginalną norweżkę. oraz oryginalną M43. "Czterdziestkatrójka" za prawie cztery stówy i to nie stan mint, a nawet bardzo używana, to też drogo, Lukabest ma takie (lub może mieć) w lepszym stanie - Ziomek takową ostatnio nabył od Marka co widać na zdjęciach kilka postów wyżej - rarytas. A to moja M43 stan magazynowy rozmiar też 38R, Ziomka emka jest chyba staranniej uszyta.
Wiosna, emka jakby spod igły, a po firmie, która ją wyprodukowała, Newman Sportswear Inc., ani śladu. Czas pozacierał wszystkie ślady. Za to stoi budynek innego producenta emek M-43, firmy Cohen-Fein w mieście Wilkes-Barre w Pensylwanii. Można tam dotrzeć za pomocą programu Google Earth. Dziś znów emkowy poranek - miłego dnia!
McM: ... i wzajemnie, tak przyglądam się Andrzeju Twojej kurtce i widzę, że klapki kieszeni tworzą regularny trójkąt a w większości czterdziestektrójek ostry koniec klapek wychodził z lekkich łuków. A może to złudzenie optyczne.
Piotrek: w mojej czterdziestceczwórce też jest łukowatość klap kieszeni, zwłaszcza dolnych. Na fotce tego nie widać. Bo to fotka zrobiona w marszu. Do biura.
Piotrek: ładna jest ta Twoja czterdziestkaczwórka. Starsza o rok od mojej. Ta sama specyfikacja, ale zauważyłem drobne różnice w wykończeniu. Na przykład, pod klapą kieszeni są patki służące do zapięcia guzika. W Twojej kurtce patki te mają zakończenie szwu przytwierdzającego je do kieszeni - pionowe, w mojej kurtce - poziome. Piotrek, niedługo opublikuję najnowszą wersję "Amerykańskiej kurtki".
Kurtka M1950 kontrakt nr QM-8627 pattern date 9/22/50 dated 12/22/50 spec. no. MIL-J-843 N.Y.Q.M.P.A. wyprodukowana przez Great Lakes Mfg. Co. rozmiar Small/Short
Na poczatek 2 fotki oddające kolorek a następnie fotki detali.
a co do porównania z kurtką M-1943 to zapraszam na film :)
29 lipca 1949 roku opracowano nowy model kurtki który miał zastąpić M43 MQ-1( wersję z guzikami do podpięcia podpinki , która nigdy nie powstała) dostosowanej do ciężkich warunków pogodowych panujących w Korei, i nadano jej nazwę M-1950 oraz nr specyfikacji wojskowej MIL-J-843.1 listopada 1950 zatwierdzono wersję do produkcji (pattern) a 15 grudnia podpisano pierwsze kontrakty na produkcję tej kurtki z firmą United Garment Mfg. Co. nr QM. 8262 i i firmą Cohen Fine Co. nr QM 8268.27 grudnia 1950 opracowano podpinkę do kurtki M-1950 jednak jej produkcję rozpoczęto dopiero w kwietniu 1951 roku.Podpinka miała identyczną konstrukcję jak podpinka do późniejszej od m51 ,różniła się jedynie odrobinę krojem i rozmieszczeniem guzików.
Produkcję kurtek M-1950 zakończono kontraktem z 31 lipca 1951 roku nr QM 18500-OI-24323 dla Richard MFG. Corp.
podpinka do M-1950
Lista kontraktów (nie wiem czy pełna):
1. QM.8262 dated 15 dec 1950 United Garment Mfg. Co. pattern date 1 nov 1950 Spec MIL-J-843 dated 29 july 1949 N.Y.Q.M.P.A.
2. QM 8268 dated 15 dec 1950 Cohen-Fine Co. pattern date 1 nov 1950 Spec MIL-J-843 dated 29 july 1949 N.Y.Q.M.P.A.
3.QM-8627 pattern date 9/22/50 dated 12/22/50 spec. no. MIL-J-843 N.Y.Q.M.P.A. wyprodukowana przez Great Lakes Mfg. Co.
4.QM. 10664-OI-11837 dated 7 feb 1951 Southern Athletic Co. Inc. pattern date 1 nov 1950 Spec MIL-J-843 dated 29 july 1949 N.Y.Q.M.P.A.
5.QM. 11254-OI-12834 dated 20 feb 1951 Pocono Apparel Mfg Co. pattern date 1 nov 1950 Spec MIL-J-843 dated 29 july 1949 N.Y.Q.M.P.A.
6 DA-30-280-QM-18494 dated 30 june 1951 Edward Goldman Co. Pattern date 1 nov 1950 Spec MIL-J-10919 (QMC) 7 dated 7 february 1951 N.Y.Q.M.P.A.
7. QM-18484-OI-24307 dated 30 june 1951 McTague Mfg. Coine Pattern date 1 nov 1950 Spec MIL-J-10919 (QMC) 7 dated 7 february 1951 N.Y.Q.M.P.A
8. QM- 18492-OI-24315 dated 30 june 1951 BEE BEE Clothing Inc. .Pattern date 1 nov 1950 Spec MIL-J-10919 (QMC) 7 dated 7 february 1951 N.Y.Q.M.P.A.
9. QM- 18501-OI-24324 dated 30 june 1951 Dibanti Coat Company .Pattern date 1 nov 1950 Spec MIL-J-10919 (QMC) 7 dated 7 february 1951 N.Y.Q.M.P.A.
10.QM. 18500-OI-24323 dated 31 july 1951 Richard Mfg. Corp. Pattern date 1 nov 1950 Spec MIL-J-10919 (QMC) 7 dated 7 february 1951 N.Y.Q.M.P.A.
Witam, moja stara kurtka m43, rozmiar trochę większy niż SR, naszywki chyba z lat 70tych. Proszę o datowanie rocznika, niestety wszystkie metki rozpadły się lub wyblakły.
Witam wszystkich. Trafiłem na to forum po zakupie swojej kurtki. Jestem już posiadaczem norweskiej M75 w kamuflażu leśnym. Teraz zakupiłem norweską M43, z pieczątkami norweskimi wewnątrz na plecach, norweską flagą na ramieniu i małą białą wszywką z rozmiarem. Stan wygląda na magazynowy. Zastanawiam się czy nie sprzedać bo rozmiar 50 to jak dla mnie chyba tylko na t-shirt. Przyznam że sprzedać mi będzie ciężko bo kurtka jest zajefajna. Czy te kurtki jeszcze "służą" w armii norweskiej? A może też ktoś wie jaką może taka kurtacha stanowić wartość (np. na allegro)?
Mam wrażenie, m75 ma trochę inny krój. Jest jakby dłuższa niż amerykańskie kurtki w podobnym rozmiarze. Jakiś czas temu wrzucałem tu moją fotkę w kurtce m75. Mam 173 cm wzrostu, a kurtka jest na przedział 165-175. Widać dobrze proporcję długości do szerokości. Poza tym m75 ma z tyłu na nerkach poziomą kieszeń.
Mam obydwie, różnią się znacznie. Wracając do m43. Czy potraficie mi powiedzieć w jaki sposób zdobyłem m43 norweską w stanie magazynowym, i to z "lumpa"? Tego samego dnia, w tym samym miejscu wypatrzyłem spodnie najprawdopodobniej też w kroju m43 z pieczątkami podobnymi jak w kurtce (czyli norweskie) w tym samym rozmiarze i stan też magazynowy, wyraźnie nie prane, jakby prosto ze szwalni (zresztą jak kurtka). Czy to rzadkość jakaś?Czy może trafiłem dwa raryratasiki?
Jakies dwa tygodnie temu na allegro byly ze 3 sztuki nówek na alegro Sam sprzedałem kilkanaście dni temu za sto kilkanaście złotych prawie lub nawet mową norweżkę M43 Chcesz znać cenę ? wystaw na allegro od złotówki.
Kurtkę M43 widziałem i znałem od dawna,nie zbyt bardzo podobała mi się.Tak samo było z kurtką M51.Uważałem ,że żadna kurtka wojskowa nie dorówna kurtce M65.Jednak zdecydowałem się kupić od lukabesta M43 i wcale nie żałuję.Kurtka pasuję na mnie idealnie,bardzo dobrze się w niej czuję.Jestem zdania,że lepiej poczekać,uzbroić się w cierpliwość,uzbierać kasę i kupić oryginał.Taka moja refleksja.Pozdrawiam.
Tak wiem oryginał to tylko produkt USA. Ja mam oryginalną kurtkę wzorowaną na m43. Nie odważę się spierać z tobą cyps69, jednakże ta norweżka z tą swoją sztywnością plandeki na czołg daje niesamowite uczucie. Przy tym krój, który właśnie tobie przypadł do gustu, mi także wybitnie odpowiada. Też się w niej świetnie czuję. Żaden Surplus (nibyM65) za 300PLN nie da takiej frajdy (przymierzałem-kawal szmaty). Ale to moja osobista opinia. Ciągle mnie nurtuje pytanie kiedy mogła być uszyta ta norweska m43. Ile przeleżała w magazynie?
Satysfakcja i zadowolenie z oryginału gwarantowane. Każdy kupuje co się osobiście podoba.Wyraziłem swoją myśl ,że ja jestem za kupnem kurtki oryginalnej.Koszt większy a kurtka posłuży lata.Nie wiele wiem na temat norweskiej M43.W jakich latach produkowano te kurtki,nie mam wiedzy.Może ktoś z emkowiczów coś wie w tym temacie?Pozdrawiam.
Norweskie kopie M43, sa nazywane wg specyfikacji norweskiej jako M51. Produkowano ją od początku lat 50tych az do 70tych, kiedy zaczęto wprowadzac M75. Ponoć M51 donaszano jeszcze w latach 80tych a w Norweskim Home Guard jeszcze dłużej.
Zastanawiałem się nad kwestią odpruwania flagi z norweżki. Z jednej strony kurtka po odpruciu zacznie udawać "amerykankę", z drugiej - zatraci oryginalność. Kwestii śladu po fladze nie ma.Była prawdopodobnie prana tylko raz bo się nie mogłem powstrzymać żeby ją lekko odświeżyć. Pytanie stąd, że kiedy pochwaliłem się szwagrowi kurtachą, to ten od razu doczepił się do flagi i zaczął ją skubać sprawdzając jak jest przyszyta. Tłumaczę to tym, że szwgierek jako bywalec "wczesnego" Jarocina ma jakieś naleciałości z tamtych czasów, więc może trzeba brać poprawkę... Kurdę, pruć, czy nie pruć? Oto jest pytanie...........