Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!
~jakubinho
Po pierwsze to jesteś złośliwy... A po drugie pokaż gdzie tak napisałem. Naucz się lepiej czytać ze zrozumieniem, zamiast robić ferment i syfić na forum. Szukaj, szukaj. Szukaj tekstu gdzie tak napisałem, bo jeśli go nie znajdziesz to wyjdzie na to że jesteś niewiarygodny... :))
~mcm
Tylko kto jest tutaj tym zaczepionym? Kto miał się stać obiektem żartów, przez to przeciąganie struny i powielanie ironii w paru postach z rzędu?
~jakubinho
I sam widzisz... Nigdzie nie napisałem, że kurtka cywilna jest lepsza niż kontraktowa. Odnośnie 1 argumentu to tak rzeczywiście było. Sporo kurtek było słabo poszytych. Ale to wcale nie oznacza, że Alfa jest lepsza. A odnośnie 2 argumentu to chciałem nie zgodzić się z opiniami, że Alfa szyje źle kurtki. I to także nie oznacza, że Alfa jest lepsza niż kontrakt.
Zatem w skrócie. To co miałem na myśli wygląda tak:
1. Nie wszystkie kontrakty są tak pięknie i tak idealnie wykonane. Wiele firm wykonywało kurtki m65, jednak nie wszystkie przeszły do historii. A nawet są źle wspominane przez znawców. Takie firmy były nawet potocznie nazywane "sezonowymi kontraktorami" lub "jednorocznymi kontraktorami" a kurtki od nich podobnie "jednoroczny kontrakt" itd. A to dlatego, że aby wyprodukować tą kurtkę trzeba było przestrzegać rygorystycznych norm. Jeśli jakaś firma nie przestrzegała wytycznych, dziękowano jej, a dalszą produkcją zajmował się ktoś inny. Stąd też na rynku sporo jest kontraktów, które pozostawiają wiele do życzenia. Stąd też te różnice w odcieniach kurtki. Więc nie ulegajmy wpływom i nie dajmy się zwariować. Może niektórzy się z tym nie zgodzą, ale panuje taka opinia, że najlepszymi kontraktorami byli ci, którzy produkowali kurtkę najdłużej. Uważam że kontrakt jest w porządku, jest fajny, ma swoją historię w przeciwieństwie do cywila. Ale nie traktujmy go na miłość boską jak kapliczki do odprawiania zdrowasiek :)
2. Chińska Alfa naprawdę nie jest takim syfem, jak twierdzą niektórzy stąd. Zresztą jak można krytykować coś czego się nawet nie ma ??? Najpierw trzeba mieć, a potem się dopiero wypowiadać. A twierdzenie że chińska Alfa jest gorsza niż amerykańska, też powinno być poparte faktami, a nie tylko samym napisem "made in usa".
3. Jeśli Alfa zdarzy się w cenie Helikona to moim zdaniem jest bardziej opłacalna - ma renomę, ciuchy dla armii robi od niepamiętnych czasów i się lepiej kojarzy. A do tych co twierdzą, że chińska Alfa to jest to samo co Helikon. To mam pytanie... Skąd to wiedzą? Mieli obie kurtki i używali obu jednocześnie przez parę lat? Robili takie testy?
I to był mój ostatni post na ten temat. Nie ma zrozumienia, więc jakakolwiek dalsza dyskusja na ten temat jest bezsensowna.
~mcm
Obraźliwych? A dlaczego miałyby takie być? Nigdy do nikogo stąd nie użyłem obraźliwych słów.
Mimo tych swoich "mądrości", cały czas czegoś nie rozumiesz... NIGDZIE NIE NAPISAŁEM, ŻE ORYGINAŁ JEST GORSZY OD KOPII.
A jeśli chcesz teraz przeinaczyć moje słowa i moje myśli, to uważam że dalsza rozmowa nie ma sensu.
Może ktoś szuka "norweżki"?
http://allegro.pl/kurtka-polowa-norweska-m75-r-m-norwegia-i3012812660.html
Dobre dla kogoś, kto ma problemy z akceptacją okresu zimowego...
http://allegro.pl/maska-ocieplacz-na-twarz-wojskowy-oryginal-nowa-i3003035231.html
~ws68
I ten gruby, oblazły materiał z czarnymi kropkami... Normalnie prawie kontrakt :D
~monter
To już tutaj było. Wystawiana jest na okrągło, ale i tak nikt nie jest zainteresowany.
~zimny
Trzeba było od razu ją wrzucić na 14 dni. Różnica w cenie żadna, a przy okazji na ferie można sobie wyjechać :D Tak szybko się chyba nie sprzeda. Masz wersję dla koszykarza. Te longi słabo schodzą. Chyba że ktoś kurtkę sobie skróci... :))
~intruder
Ja mam 183 cm. wzrostu i kurtka long jest dla mnie za długa. No ale jeśli ktoś lubi sukienki to jego sprawa. I wytłumacz mi jeszcze jeden fenomen... Mianowicie kurtki 3 color i woodland w rozmiarze L/L leżą na allegro całym miesiącami (szczególnie 3 color) i jest ich całkiem sporo, a jeśli pojawi się choć jedna tylko w rozmiarze L/R to znika błyskawiczne. W każdym razie, kiedy chciałem sprzedać swoją 3 color L/L w demobilu, to facet mi odmówili. I powiedział tak: "A kto mi to kupi w takim rozmiarze? Przecież wysokich osób jest mniej niż tych niższych" Na pewno najbardziej popularne rozmiary spodni i kurtek to Regular. Najczęściej są też kupowane, zatem często bywa tak że ich brakuje. A że Long najbardziej poszukiwany? Ciekawe przez kogo? Chyba tylko przez nielicznych. Ale może stare zielone kurtki żądzą się swoimi prawami. Kiedyś ludzie byli niżsi, więc teoretycznie kurtek Long powinno być mniej w obiegu. Ale to tak samo można powiedzieć rozmiarze XL w kontraktowej oliwce. To dopiero rzadki okaz... A może się mylę, może tego nawet nigdy nie robili ;)
~ziomek_z_lasu
A ja pisałem o longu 3 color od Goldena. Był dla mnie na długość jak brytyjski smock. A emka chyba powinna być trochę krótsza niż smock o podobnym wymiarze? Tak mi się wydaje, że to jest jednak krótsza kurtka. Ten long był jak smock 180 albo nawet dłuższy. Głupio ta kurtka wyglądała. Ja rozumiem że niektórzy nie lubią "świecić" klamrą od paska. Ale jeśli kroku nie widać, to kurtka jest chyba jednak za długa. Więc dla mnie najlepsza jest emka regular. Oglądałem przed chwilą Twoje fotki w emce. No to ja wyglądam podobnie w regular, jak Ty w long choć jestem wyższy jakieś 4 cm. Wzrost to jednak nie wszystko. Ktoś wyższy może mieć krótsze nogi od tego niższego :)
A może w rozmiarze Large to i te Long jest wtedy trochę dłuższe niż w M/L? :-?
~mwciekB
Mam dwie kurtki - regular cywilną i regular kontrakt. Obie są na mnie dobre. Różnica w długości między nimi to tylko 1 cm. Zaś trzecia kurtka kontrakt long była dla mnie za długa, choć mam 183 cm. Patrząc na metkę powinna być dobra, a jednak nie była. Czyli na te wymiary z metek nie ma co patrzeć, szczególnie kiedy ktoś ma pośredni wzrost czyli 175, 185 itd. Wtedy najlepiej przymierzyć obie kurtki. Bo dłuższa jak i krótsza może być tak samo dobra, tym bardziej że długość nóg też każdy ma inną.
~intruder
Przecież Ci napisałem że kontrakt 3 color jest TAKIEJ SAMEJ DŁUGOŚCI jak cywilna Alpha w tym samym rozmiarze. Bo mam obie kurtki. A Ty cały czas swoje...
Mam dokładnie 182 cm. I kurtka regular nie jest wcale za krótka. Wyglądam w niej jak większość osób z tego forum. Więc po co z uporem maniaka twierdzisz cały czas, że kurtka regular to za krótka kurtka dla kogoś o wzroście 182-183 cm.? Jeśli wyglądam w kurtce jak Blatio, czy ziomek_z_lasu to jest źle? To są za krótkie według Ciebie kurtki?
~maciekB
Kolega ma rację. Cała ta gadka jest bezsensowna.
~lukabest
Ja byłem pewien że long jest niechodliwy, bo to długa kurtka. Regular jest bardziej uniwersalna jeśli można tak to nazwać (pasuje na większą część osób) Według metki long jest dla osób powyżej 180 cm., ale przecież jest to najdłuższy rozmiar, więc ktoś kto mierzy 195-200 cm. też nosi long?
Chińska Alpha, ale bez metek oznaczających "chińskość" :-?
Nie rozumiem? Aha, ok. Dziwne, pierwszy raz tak zrobiłem ;)
EDIT: Już poprawiłem. Myślałem że "wkradł się mały błąd" do mojego rozumowania o kurtce z linka... :))
~lukabest
Słusznie to nazwałeś - "kopia lub cywilna kurtka" Też tak uważam :D
Nie można wrzucać poczciwej Alfy do tego samego wora z innym badziewiem. Jakiś szacunek się należy ;)
Fajna sprawa :) Nawet nie wiedziałem że coś takiego istnieje.
http://allegro.pl/kalosze-wojskowe-bundeswehr-nakladki-na-buty-44-46-i3003035243.html
A tutaj wojskowy Vicek z rozsądne pieniądze.
http://allegro.pl/scyzoryk-wojskowy-victorinox-bundeswehr-oryginal-i3031105464.html
Ale co kupisz za 35 zł. z piłką do drewna i sporym ostrzem? Nawet prosty spartan kosztuje więcej, a i ostrze ma mniejsze. A z kolei najnowsza wersja Bunda kosztuje ze 3 razy tyle, albo lepiej. Poza tym One Hand jest jak dla mnie za duży i za ciężki. Przerost formy nad treścią, jeśli chodzi o codzienne noszenie scyzoryka. Jeśli by mieli kompletnie nowy nóż z tej pierwszej wersji, to za 5 dych biorę i się nawet nie zastanawiam.
Proszę, nawet nie wiedziałem że ostrza mają takie same na długość. Kolejny plus dla starszego modelu ;)