Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Kurtka M65 - szybkie pytania
  • Niestety, nie na wsi, ale siedzi na nowym mieszkaniu, bo musiał naprawiać drzwi balkonowe, bo ostatnia wichura połączona z burzą dość drastycznie ujawniła "drobną" nieszczelność tychże drzwi w postaci małego bajora na panelach :P

Ale jak nie zapomnę i się dogrzebię w szafie do swoich kurtek, to napiszę ;)

A propos Cherokee - materiał konkretny, bardzo sobie chwalę. Tkanina, można powiedzieć, "bez skazy" :D
  • Też mam Cherokee z tego rocznika. I wydaje mi się, że napy w środku mają napis Stimpson - przynajmniej na jednym piersiowym tak ponad wszelką wątpliwość odczytałem. Na innych nie da się - coś tam jest napisane ale, słowo daję, nie wiem co.
    W woodlandzie z 99r  Goldena mam napy DOT, a w Desert 3-kolor z 89r też Goldena są napy RAU.

btw. materiał tej cherokee jest faktycznie bardzo mocny.

fotka napa widać na nim napis:

image
  • Cześć Boren :) Fotka na pewno przedstawia napę firmy Stimpson! Pozdro
  • To jest zdjęcie napa z kieszeni na piersi. Tylko tam udało się coś wypatrzeć. Pozostałe mają napisy ale są pomazane ciemną farbą tak że nie można nic odczytać.
  • Dzieki kolego Lobo47 za pogonienie do pracy :) długo sie zabierałem do zrobienia tego zdjęcia, ale wyszło :)

Cherokee, kontrakt DSA100-75-C-1200 (rozm. S-R), zamki Serval, napy STIMPSON:

image

przejrzałem wszystkie napy w kurtce - STIMPSON, czasem napis widoczny lepiej, czasem gorzej.

Umieściłem też to info w wątku o zamkach i napach, chociaż gorąca dyskusja o Stimpsonach chyba była w wątku o M51?

Pozdrawiam i mam nadzieję, że info przyda się do uzupełnienia bazy kolegi mcm.

• Dzięki, kolego Pavlo. Dzięki kolego Lobo47. Stimpsony występują w Winfieldach z 76. Fakt, że są również w kurtkach Cherokee daje wiele do myślenia. Pamiętacie, Koledzy, zdjęcie ogromnego kartonu wypełnionego nowiutkimi emkami Cherokee i oznaczonego napisami: adresem firmy Cherokee Industries (Cherokee, Alabama) i adresem firmy Winfield Mfg. (Burnsville, Mississippi). Snuliśmy wtedy przypuszczenia, że kto wie?, może Winfield był subkontraktorem tamtego kontraktu dla Cherokee.
  • Pavlo! Dzięki, że wstawiłeś foty.Utwierdza to nas w przekonaniu ze Stimpson jest też w kurtce Cherokee z 75".

Mcm Andrzej! Masz rację.Pisałeś to już nie raz o współpracy kontraktorów między sobą! Taka pomoc między firmami pozwalała na
    utrzymanie pracy i zatrudnienia.....i może wymianę doświadczeń produkcyjnych.
    Znalazłem dokument na subkontrakt kurtek M65 w ilości 46680szt.... kontraktu DLA 100-79-C-2905 którego część
    Alpha przekazała na wykonanie  John Ownbey Company . Znasz go dobrze :) Pozdrawiam

SUBCONTRACT: On October 26, 1979 DPSC allowed Alpha to subcontract 46,680 jackets to John
    Ownbey Co. Inc. The John Ownbey Company, like Alpha, was located in Knoxville, Tennessee and, like
    Alpha, was part of the Wynn Confederation described in Chapter 2. The John Ownbey Company had bid
    on the solicitation but its price was higher than Alpha’s and other successful bidders. Consequently it did not
    receive a contract award from the government. However, the subcontract from Alpha allowed The John
    Ownbey Company to receive part of the work and keep its factory gainfully occupied.

image

A tak wyglądał kontrakt dla Alphy Industries.

CONTRACT AWARD: On July 11, 1979 DPSC (an agency of the DOD) awarded Alpha contract DLA100-
    79-C-2905 to make 129,545 jackets and on August 27, 1979 it amended the contract to award Alpha
    an additional 79,445 field jackets from the Labor Set Aside portion of the bid. A Labor Set Aside was a
    U.S. Government requirement reserving part of contract awards for companies located in areas of high
    unemployment.

image

• To "czysty" kontrakt od DPSC ......ale opis był trochę sknocony " kurtka firmy Field" i ta szerokość pod pachami 2x83
    przy rozmiarze Medium-Short.......źle opisane!
  • tak myslałem, dzięki za odpowiedź
  • Ostatnio na ebaju pojawiła się taka oto emeczka.. i "poszła" do szczęśliwca z grubaśkim portfelem, za 273 amerykańskie szelesty
    image
    image
  • Jak się nie mylę i mnie pamięć nie zawodzi, to  mcm ma w swojej kolekcji kurtkę tego producenta. 
  • To może o nim pomyślałem, a ciebie skojarzyłem.
  • Piękna "sztuka" ! :)
  • Nurtuje mnie taka rzecz: w jakim stopniu M-ki są podatne na pogryzienia przez mole, jeśli w ogóle :)
  • Witam. Mam nieskromne pytanie odnośnie M65. Nabyłem takową kurtkę i już wiem że to nie kontrakt tylko cywil, ale nie posiada metki przy lewej kieszeni. Dodam że to Alpha z zamkami Scowil i napami Rauf. Czy takową też można uznać za oryginał?
  • Dobry wieczór kolego. Tak istnieje tam napis "Made in USA". Właśnie przeglądam to forum i rzeczywiście jest trochę różnych wersji.
  • Z wyglądu jest bardzo solidna i na pierwszy rzut oka wygląda na "oryginał". Dzięki za pomoc i w razie wątpliwości wiem gdzie się zgłosić:-).
  • też miałem taką kurtkę. Nosiłem ją ponad 10 lat. Wykonana była znakomicie, nie miałem zastrzeżeń do jakości. Oddałem bo się zrobiła na mnie za duża :)
  • u mnie coś takiego nie występowało. Ale patrząc z drugiej strony to ceny nowych kurtek cywilnych są naprawdę niewiele niższe od kontraktowych w stanie mint. Reasumując, Alphy już nie kupię.
  • Witam kolegów. Wydaje mi się że chyba lepsza starsza Apha niż nowy Helikon o kontraktowych kurtkach już nie wspomnę. boren czemu to niby Alphy już nie kupisz? Zły producent?
  • Witam
    Moim zdaniem,jakość materiału w cywilnej Alphie jest wyraznie gorsza od najlepszych kontraktorow.Można to łatwo dostrzec,kiedy porówna sie dwie używane kurtki po kilku praniach....
  • Cześć Marek!
    Masz rację co do "prania" :). Cywilna intensywniej traci kolor i jakby w inny sposób się "starzała" Nie mogę teraz porównać obu
    kurtek ( kontraktowej i cywilnej) ale na pewno ich "patyna czasu" :).... będzie się znacznie różnić... przemawia to za tym ,że
    to dwa rożne rodzaje materiału. Co do jakości wykonania ....różnice się zacierają.Stara cywilna Alpha jest moim zdaniem
    b.dobrze uszyta i w sumie nie ma się do czego doczepić. Pozdrawaim
  • Nowa Alpha kosztuje na aledrogo  prawie 500 zł. Kontrakt będzie niewiele droższy.Mówię oczywiście o cywilnych alphach.
  • Lub 750 złociszy :)....i ciekawe jak jest różnica między nimi ....jeśli chodzi o te cywilne!
    http://allegro.pl/kurtka-m65-alpha-industries-oryginal-kontrakt-xl-i2692739742.html

• Czytając powyższe opinie (oraz kilka ostatnich postów o suwakach w wątku "Zamki i napy...) dochodzę do wniosku, że szybka utrata koloru i zbyt szybkie uszkodzenie wzmocnienia listwy suwaka przy prowadnicy, to najczęściej spotykane wady cywilnych "sześćdziesiątekpiątek" Alpha Industries, z suwakiem sygnowanym Alpha. Dokładnie takie wady stwierdziłem w mojej cywilnej Alphie Made in U.S.A
  • Cześć, Piotr. Nie wiem co to za data: "rok 95-ty". Mógłbyś mi wyjaśnić?
  • McM: Cześć Andrzej, tak strzeliłem, ponieważ kupiłem swoją Alphę właśnie w tym czasie tj ok.1995 roku na bazarze przed Pałacem Kultury w Warszawie. Poprawiam się,  w zasadzie chyba chodzi mi o kurtki szyte jeszcze w Stanach, o współczesnych wyrobach emkopodobnych tej firmy nic nie wiem, poza fotkami z aukcji lub internetu.
  • Dzięki, Piotrze, za wyjaśnienie, już wszystko rozumiem. Można przyjąć na podstawie informacji zawartych w książce Alana D. Cirkera, że w latach 70. i 80. cywilne emki M-65 produkowano w Knoxville, a w latach 90. - poza granicami Stanów Zjednoczonych.
  • Moja Alpha ma suwak sygnowany Alpha i podszewkę uszytą z polycotton, czy uszyto ją już po roku 1990-tym, nie mam pojęcia. Brak małej metki w kieszeni dolnej, jest tylko metka z logo wszyta w lewą kieszeń piersiową i metka z logo wszyta pod białą metką.
  • Mcm Andrzej! =D> =D> =D> ..... byłem zaskoczony "zawartością" e-maila. Krótko...Pięknie napisane i genialne czarno białe foty
    "Członków Starożytnych Plemion"  Jesteś wielki!!!! .Pozdrawiam.....przed chwilą wróciłem do domu!

Ps
    Moja cywilna Alpha ma biała metkę wszywkę w dolnej prawej kieszeni(patrząc jak jest założona) z napisem MADE IN U.S.A...zamki
    Alpha i logo w lewej kieszeni. Myślę..... że to ..."ostatnia" z uszytych w Knoxville w USA

image

• Witam. Wracając do waszej dyskusji odnoszę wrażenie, że cywilne Alphy produkowane jeszcze na terenie U.S.A nie są takie złe. Pocieszam się bo takową nabyłem. Lobo47 moja też ma tylko metkę w prawej dolnej kieszeni, ale suwaki scoovil i napy Rau f. To ma jakieś znaczenie?
  • Nie znalazłem nigdy odpowiedzi na pytanie.....Czy materiał kurtki cywilnej Alphy (starej czy nowej)... ma jakąś impregnację?
    Raczej ich nie impregnowano wojskowym specyfikiem- Quarpelem.

Ps
    Suwaki Scoovil i metka w prawej kieszeni w cywilnych Alpah świadczą że były szyte.....w "lepszych czasach"
     i na pewno w US....tak jak pisał Mcm Andrzej lata 70 i 80..... i mają może lepsze wzmocnienia listwy
     suwaka przy prowadnicy

• Chciałem tylko powiedzieć, żeby nie odstraszać potencjalnych nabywców takich cywilnych kurtek marki Alpha Industries z okresu Made in U.S.A, ja byłem bardzo zadowolony z kupna tej kurtki, służyła mi ona długo i nadal ją mam, nie pozbyłem się jej z czystego sentymentu, bo jakby nie było, jest to moja pierwsza emka.
    Lobo47/Andrzej i tutaj Ciebie zaskoczę, jechałem kiedyś w tej Alphie (kiedy jeszcze nie była prana) w dużą ulewę, woda spływała po niej jak po przysłowiowej "kaczce", znaczyło by to, że jednak materiał był impregnowany ale czym (?), nie mam bladego pojęcia.
  • Ja nigdy tego nie mogłem sprawdzić bo moja kurtka miała już mały "przebieg".
    Piotrek! Tak jak piszesz impregnat w tych kurtkach może był....tylko jaki?...bo nie sądzę tak jak pisałem wyżej 
    że był to Quarpel używany do impregnacji wojskowej odzieży.
    Ps
    A jeśli chodzi o Quarpel to chyba został już wymyślony w 1960 w US Army Natick Laboratories.

Znalezione w necie!
    "In 1960, personnel of the U. S. Army Natick Laboratories developed a
    durable water-and oil resistant treatmentU5 or textiles to provide better
    environmental, protection for the soldier 1.. This treatment, called
    Quarpel, is a combination of a quaternary pyridinium salt and a fLuorine
    containing polymer applied in a single bath system. Comparative data
    showed the superior performance of textiles treated with Quarpel as compared
    with the standard water repellent finishes then in use. Several
    variants combining different quaternary compounds and fluorine-containing
    polymers have since been explored and approved as Quarpel type systems
    . meeting the essentia4 requirements established for the Quarpel label.
    "
  • Ciekawe, czy można ten specyfik gdzieś kupić?
  • Witam, to moj pierwszy post wiec prosze o wyrozumialosc:) poszukuje M65 w oliwce, oczywiscie kontrakt z podpinka w rozmiarze...no wlasnie 180cm wzrostu i ze 110 w klatce... jest mozliwosc trafienia czegos takiego w stanie magazywnowym? tudziez nieuzywanym.... i w jakiej kwocie:) dzieki za info
  • Napisz lub zadzwoń do Lukabesta. U niego zaopatruje się większość użytkowników naszego forum. :)

W aukcji jest podany telefon.
  • nowe, magazynowe, nienoszone tez ma?
  • I pytaj o rozmiar Large/Regular.....najbardziej odpowiadający Twoim rozmiarom.Będzie pasował  ;) . Rozmiar Large.....to
    jakby to powiedzieć.....następny przedział cenowy! + podpinka.....ale warte wydania "tych" pieniędzy zwłaszcza za kontrakt!
    Rozmiar L jest trudny do zdobycia.... trzeba być cierpliwym :) Pozdro
  • poprawka, wedlug pomiaru z przedchwili w klatce mam 117cm...jaki rozmiar najlepiej wybrac?
  • ~albatros! Nie raz dawana tu rada...."idź do jakiegoś demobilu i przymierzając sobie kontrakty najczęściej spotykane
    czyli Woodlandy i Desert 3 Color" .... trafisz na ten odpowiedni rozmiar! Będziesz miał wtedy pewność jaki kupić "wymiar"
    który Tobie będzie pasował! Myślę że Large ..Cię pomieści :) .
    XLarge.....to następny.... poziom cenowy! :)) i bardzo trudny do zdobycia!

Ps
    Blatio! Pożyczyłem od Ciebie rozmiary!

Rozmiary szerokości (obwodu w klacie):
    - XSMALL: 74-84 cm
    - SMALL: 84-94 cm
    - MEDIUM: 94-104 cm
    - LARGE: 104-114 cm
    - XLARGE: 114-124 cm
    - XXLARGE: 124-134 cm

Rozmiary długości (wzrostu):
    - XSHORT: 150-160 cm
    - SHORT: 160-170 cm
    - REGULAR: 170-180 cm
    - LONG: 180-190 cm
    - XLONG: 190-200 cm

• Lobo47/Andrzej jak odwrócisz kolejność w MADE IN, to mamy NI EDAM - NIE DAM ! To a propos tej małej metki w Twojej cywil-Alphie
  • ogo2, czyżbyś nabył właśnie drogą kupna cywilną alphę m/r którą podałem wcześniej w linku? :) http://allegro.pl/kurtka-m65-alpha-industries-czarna-medium-regular-i2720092643.html
  • witam , na imie mam krzysiek ,uwielbiam amerykanskie rzeczy , jezdze jeepem i kocham ten styl ;) mialem kiedys m51 ale przepilem gdzies ... pare lat temu doslownie zerwalem z plecow kumplowi m65 w ktorej to sprzatal swiniom zagrody :)
    dzieki temu ze znalazlem to forum , przyjzalem sie mojej kurtce i okazlo sie ze to alpha cywilna , z tym ze nie mam metki przy kieszonce 
    :-?
    pozwole sobie wkleic kilka fotek 
    image
    image
  • cywilna alpha m/r made in usa, taka jaką kupił ogo2 na aukcji w linku powyżej
  • Kurczę, chyba trzeba zmienić nick na Allecośtam ;) a poważnie, była okazja Kup teraz,  to ją wykorzystałem. Swoją drogą ciekawe czy czarna cywil-Alpha jest uszyta z nyco czy z cotton czy polycotton bo chyba szyli ją z tych trzech materiałów, widziałem gdzieś kiedyś na aukcji czarną Alphę uszytą ze 100% cotton'u , miała metkę taką samą z nazwą producenta jak ta olwkowo-zielona, i chyba metka z napisem ALPHA też miała ciemno zielone tło.
    Cywilne Alphy tzw. "zielone" (jak ta powyżej) chyba nie miały metek przy kieszeni piersiowej, wszywano je w kolejnej generacji cywilnych kurtek gdzie napis ALPHA zastąpiono nowym (?) logo Alphy używanym do tej pory. Moja cywilna Alpha OG107 jest już z małym logo przy kieszeni i pod białą metką wszyto metkę z logo Alpha.
  • dzieki ;)
    mialem kiedys M51 znalazlem ja w opuszczonej psiej budzie na wsi , spalo na niej jakies psisko , chcialem spalic ale wzrok przykula metka , otrzepalem , wsadzilem do pralki i po kilku praniach okazalo sie ze to zajefajna kurtka , pamietam ze na metce widniala jakas nazwa miasta chyba i napis november 1952. kilka lat nie rozstawalem sie z nia , az do czasu ... gdzies popilem i chyba zostawilem , niestety , nie odnalazla sie juz ;(
    pozdrawiam ;)
  • ta kolegi "kulka" - nyco, a Twoja "ogo2" - no właśnie :)  daj znać z czego, jak już ją odbierzesz, sam się nad nią zastanawiałem ;)
  • Jak już wspomniałem wyżej, była okazja to ją wykorzystałem, pamiętam jak niedawno Lukabest wystawił 2 razy tą samą kurtkę oliwkowo-zielonego So-Sew Styles z 78-roku, za pierwszym razem nikt jej nie licytował za drugim razem zalicytowałem i zostałem przelicytowany, nie mówiąc o Johnie Ownbayu chyba z 72-go z szaroniebieską podszewką (na kieszeni miała logo Seebees) nie było ofert kupna a ja nie zalicytowałem i Marek sprzedał i tą kurtkę. Dlatego koledzy, jak macie okazję to z niej korzystajce..