Witaj, Czcigodny Przybyszu!

Wygląda na to, że jesteś tu nowy. Jeśli naprawdę jesteś tym zainteresowany, kliknij w te przyciski!

In this Discussion

Powered by Vanilla
Nasze nowe zabaweczki
  • Nie obrazi, spokojnie ;)
  • Siedzę chory w domu, więc zadzwoniłem do empiku: Jest? Jest!!! Szybki telefon do żony, żeby wstąpiła, jak będzie wracać do domu, i kupiła. Żona wchodzi do empiku i słyszy, jak Springsteen leci z głośników. Szuka na półkach: nie ma. Okazało się, że były trzy sztuki, ale sprzedały się. Słysząc to, żona nie wycofuje się, tylko stoi przy ladzie i czeka (wie, że nie ma po co pokazywać się w domu bez płyty). I wreszcie pani mówi: "Przecież możemy pani sprzedać ten egzemplarz, który właśnie leci". No i w ten sposób ocalony został spokój rodziny, a ja jestm szczęśliwy, słuchając nowej, wspaniałej płyty Bossa.

image

• ehheh fajnie napisane :D, a płytki pogratulować :D 

• Dzięki, Devil. W lipcu Bruce Springsteen będzie koncertował w Pradze. Byłem w Chorzowie na Metallice, AC/DC, U2, Genesis, Springsteen na żywo też jest wspaniały. Mam jego kilka koncertów na płytach DVD. Pozdrowienia.
  • To kolejne hobby
  • Oto rarytas kolekcjonerski ,M65,pierwszy kontrakt   w opracowaniu Andrzeja (McM ) !!!(W stójce jest "srebrny" Conmar )
    imageimageimageimageimage
  • ...a zamkiem głównym jest zamek firmy Crown. To prawdziwe odkrycie!
  • Andrzej,otrzymałem przed momentem potwierdzenie autentyczności zamka.Zdecydowanie :Crown !
  • Marek, gratulacje. Dzięki Tobie wiemy coś, czego do tej pory nie wiedzieliśmy: w kurtkach M-65 występują zamki marki Crown.
  • No super egzemplarz

:-)
  • ~Marek!

Jeśli kurtka jest oryginalna jak twierdzisz !!! Gratuluje odkrycia :-) .
    Ciekawy ten zamek Crowna ..... bez sygnatur! Nie widziałem takiego!

Powiem tak! Kiedyś się nabrałem na podobną kurtkę ...... myślałem...... że to oryginał!
    Można kupić..... wyroby pewnej firmy  (nie Mc Coys).....która szyje kurtki M65 (i nie tylko) w podobnej specyfikacji ..... lub powiem tak.... jakiej się chce..... by była!

Z rożnymi metkami i zamkami w dowolnym układzie ....ale........ Nie można podrobić obrazu Mona Lisy ;) jest tylko jeden!
    Każdy kolejny to kopia,replika! Trzeba jedna przyznać tej firmie...że robią to tak, że wygląda to .....jak oryginał!

Charakterystyczna cecha jaką zauważyłem w wszyciu zamków Crown jest zbiegający się na listwie podwójny szew w jeden, z końcowym wzmocnieniem (kilkakrotne obszycie na okrętkę) Nie wiem, czy dobrze to napisałem-krawcem nie jestem :) .
    Ciekawi mnie, czy robiła to(dwa w jeden) tylko jedna firma, czy wszystkie?

Pozdrawiam

image

image

image

Ps
    Za replikę kurtki lotniczej A-2 chcą.......6700zł :))

• Lobo47

Andrzej ,napisałeś coś o czym nie widziałem.Co to za firma ?Podaj link na ich strone .

PS.Chyba o jedno zero za dużo
    ,bo za taką kwotę można kupić kilka kontraktowych A2
    :))
  • Wprawne - a nawet mniej wprawne, byleby uważne i przytomne - oko z miejsca rozpozna podróbkę kurtki M-65. Kurtka z zamkiem "Crown", pokazana na zdjęciach przez Marka ("Lukabesta") jest oryginałem.
  • Replika M65 z zamkiem crown
    image
    firma Buzz Rickson 
  • Ziomek_z_lasu: Dzięki za informacje i fotografie. Oto fotka prawdziwego Crowna z kurtki typu M-51:

image

• Witam!
    To jest ta firma Buzz Rickson! Chociaż ja to znalazłem na jakimś forum pod nazwą William Gibson Collection , i opisem zielonej M-65 i
    z metką bez nazwy producenta......Buzz Rickson! Kurtka uszyta była na indywidualne zamówienie a raczej dwie-jedna była czarna.
    Dało mi to do myślenia ,że coś tu jest nie tak! Czarna M65 z zamkiem głównym Crowna a w stójce jakiś srebrny! ?. ,,Czarownica,, jakaś!!!!!!!
    No i wyszło szydło z worka :) .
    Zastanawia mnie,co w tych wyrobach jest......... tak wartościowe? Replika jest droższa od oryginału!? 
    Zgadzam się z Andrzejem McM, że Twoja kurtka Marek to oryginał i dobrze ją nazwałeś.....że to "rarytas"!!!

Marek! to ta bardzo droga A2, gdzieś tam do kupienia w ...Japonii.... chyba  :)
    http://global.rakuten.com/en/store/stax-clo/item/864393/?s-id=borderless_browsehist_en

Ps
    McM Andrzej!
    Na Twojej fotce którą wrzuciłeś są nawet trzy przeszycia listwy zamka......prawda!?. To chyba fotka z kurtki M51......charakterystycznie montowane
    napy na listwie! Ale mogę się mylić...... to mnie popraw. Spotkałeś gdzieś zamki Crowna bez sygnatury? . Pozdrawiam

• Lobo47: Andrzej, wydaje mi się, że kurtki McCoys czy Buzz Rickson adresowane są do młodego eleganta, który chce się w nich pokazać. Dziś mówi się na to "lans". Młodzi ludzie w tych kurtkach zdają się przemawiać: "Nie mam nic wspólnego z burakami w oryginalnych emkach, posiadam kurtkę w stylu ich "ślicznotek", ale bardziej cool, na topie, bo mój McCoys kpi, żartuje sobie z oryginałów, nie udaje, że jest prawdziwy, ale wprost przeciwnie, robi oko, pokazuje figę, jest fajny, luzacki, to nie jest kurtka oszołoma lub nawiedzonego, lecz kogoś, kto wie, jak się pokazać z dobrej strony i zwrócić na siebie uwagę w towarzystwie. Dziwisz się, że te ubrania są drogie, cóż, za modne rzeczy się płaci.

Andrzej, jeśli Cię dobrze rozumiem, masz wątpliwości do tego "Crowna" w Marka emce DSA 100-817, ponieważ zamek nie posiada sygnatury. Twierdzę, że jest to zamek oryginalny.

• lobo

łącząc maszynkę zamka crown  z kurtki M51 z roku 1962

image

oraz listwę z zamka którego zdjęcia zamieścił mcm

image

otrzymujemy bezimiennego crowna

:-) :-D
  • McM Andrzej: Przekopując internet w poszukiwaniu informacji o "M" nie przypominam sobie bym znalazł jakiś zamek Crowna
    bez sygnatury!.Zawsze, albo maszynka miała sygnaturę a dolna skuwka była "goła" lub maszynka "goła" a skuwka miała sygnaturę!
    Osobiście nie spotkałem takiego zamka!  Myślę, że ten zamek jest też wyjątkowy i oryginalny!

Wracając do tej wyjątkowej "bezimiennej" kurtki M65 z zamkiem Crown!
    Mcm Andrzej! Myślisz, że jakaś część kurtek M65, tych z pierwszych lat produkcyjnych (bezimienne) ,mogła zostać uszyta przez firmy
    szyjące kurtki M51?.Pozdro
  • Lobo47: Andrzej, ten zamek nie ma sygnatury, ale jest identyczny, jak zamki firmy Crown, które były montowane do kurtek M-51 w latach 60. Żadna inna firma nie produkowała w tamtych latach podobnego zamka. Myślę, że firma, który dostała kontrakt DSA 100-817, wcześniej produkowała kurtki M-51. Kto to był? Trudno powiedzieć, ponieważ w latach 60. na metkach kurtek M-51 nie umieszczano nazwy producenta. Ale mógł być to ktoś z paczki Hermana "Breezy" Wynna, który na pewno nie przepuścił okazji do zarobienia dużych sum na dostawach kurtki polowej nowego typu. A więc Southern Athletic Company, Alpha Industries?
  • Chłopaki przenieście się do odpowiedniego wątku, bo szkoda te informacje cenne gdzieś zapodziać :P
    image
    Zacząłem sobie posiorbywać :D , taka nie typowa zabaweczka :D
  • O! Devil, witaj w klubie "Powered by Yerba Mate"! :D
    A myślałem, że jestem tu jedynym poyerbanym. ;)
  • Panowie to chyba już na emeryturze??? :))  Takie siorbanie herbatki zawsze mi się kojarzy z dziadkiem (emerytem)kołyszacym się na bujanym fotelu ;-)
  • Oj tu byś się zdziwił, mnie zaraził kumpel w pracy :D, poczytałem i próbuje Yerbą ograniczyć kawę, i puki co mi się w miarę udaje 2 dzionek po obiedzie siorbie mate,i jest git :P, porannej kawy nie mam czasu zastąpić Yerbą, ale popołudniową bądź dopołudniową wydaj mi się, że spokojnie, a przy okazji Yerba jest o wiele zdrowsza od kawy i co najważniejsze reguluje przemianę materii :P
  • Yerba to NIE herbata! :D
    Zapraszam do pogooglania. :)
  • hmmmmm większość tak twierdzi, bo się parzy ją też w pewnym sensie :P , dla jasności http://pl.wikipedia.org/wiki/Yerba_mate
  • no to skoro tak to ja też się pochwalę moją nową niemilitarną zabaweczką

image

mój ma dodatkowo przednią szybę i kufer z tyłu...ot taka pipierdółka na miasto:)
  • na ryby i do pracy :P
  • To ja się pochwalę militarnymi zakupami, a co! Niedługo mam urodziny, to zaszalałem. :)

1. Komplet DDPM MVP (Gore-Tex) brytyjski - nówka,
    2. Polar holenderski (był tu już opisywany) - bardzo ciepły, z przedłużanym tyłem,
    3. Spodnie DPM rip-stop - niestety, ciut za duże. :(

4. Kurtka Smock Pattern '60 w oliwce! Niestety, połasiłem się na rozmiar Small Regular i mnie pokarało - bo to naprawdę jest SMALL. ;) Ale żona się ucieszyła i zapowiedziała, że po wypraniu będzie nosić, choć długość regular ciut jej nie pasuje. :)

• Spodnie DPM rip-stop windproofy leśne, chodzą mi po głowie od ok 2 lat, ja mam ripstopy w wersji light :D, Krees a karnego nie chcesz ??
  • Karnego??
  • hmmmmmm :D
  • Kreesie, ile dałeś za ten komplet DDPM??? Napaliłem się na kurtkę s'2005 MVP ale mało jest rozmiarów jakie mnie intersują na alledrogo. Widziałem ostatnio 180/96 za 168zł. Pisali, że nówka. Trochę drogawo dla mnie, nawet jak za nówkę sztukę

=P~ :-|
  • 170 zł w super hiper promocji dla stałego klienta. :) Ile kosztuje "normalnie" - nie wiem, ale kurtki luzem można wyhaczyć na allegro w okolicach 150 zł.

Devil - hehe, obiecuję poprawę. :D Jak tylko obfocę fanty, to wrzucę zdjęcia, a jak nie, to wstawię coś z netu. Inna sprawa, że skrypt naszego forum bardzo skutecznie zniechęca do załączania fotek... :/
  • Hmmmmm ja już nie jestem aż takim specem od tego, Blatio opisał to dokładnie w wątku o zdjęciach, jak by co to wrzucaj, bezpośrednie linki, to któryś z nas wyedytuje, albo popróbuj w wątku testowym
  • Dzięki. :) Umiem to robić, już wrzucałem tu fotki, co nie zmienia faktu, że nie jest to ani proste, ani intuicyjne, ani szybkie.
  • jest to troszkę irytujące, ale cóż.
  • Devil

Popieram Yerbe:-)
    !!!
    Ja też od paru lat sobie popijam ale ostatnio rzadziej

image

ale naprawdę bardzo zdrowa jest

:D
  • Nie pękło tobie to paulo santo bez okucia jeszcze.
  • pękło ale nadal da się używać
    :)
  • Ziomek, jaką pojemność mają Twoje palo santo? Przymierzam się do zakupu drewienka, a póki co siorbię z dużej (około 300 ml) calabazy i zastanawiam się, czy "standardowe" PS (czyli około 150 ml) nie będzie dla mnie za małe (lubię mieć więcej naparu niż na 2-3 łyki przez bombkę).

Robi nam się niezły offtop, może założymy nowy wątek? :)
  • nie no jak już to na off można mazać do woli :D
  • ale nie tu  :-"
  • To ja wrzucam zdjęcia części moich nowych starych nabytkówimageimage

Chodzi o spodnie i smocka. Spodnie kupiłem przez alledrogo i trochę za krótkie. Sprzedawca w jednym ze sklepów mówił, że rozmiarówka niemiecka trochę krótsza jest niż np. brytyjska. To się zgadza. Spodnie mam wzrost 165-175 i pas 95-100. Ja mam 174 i 98 i są za któtkie i za luźne. Przerobię je na krótkie spodenki. Na lato będą w sam raz. Czekam teraz na dłuższe spodnie w normalnym i pustynnym flecktarnie.

• dlatego ją obczajałem i przy wzroście podobnym brałbym 175 -185 
  • Tu spodnie już dobrej długości i szerokości:image

Połączenie z oliwką alphy nie służy niestety ani kurtce ani spodniom. Tego połączenia trza unikać.

Z kolei wariant ze swetrem duńskim wygląda dość obiecująco:image

Zakupiłem dwie pary a dostałem trzy. Dwie krótsze i szersze zakupione wcześniej oddałem tacie. Będzie miał idealne spodnie robocze.

:D
  • Pochwalę się i ja (na razie bez foto)...otóż wychaczyłem na alledrogo , kurtałę M65 w woodlandzie z podpinką.Kurtka z 2004r, Large Long (Rutter Rex), podpinka 2002r (Unicor).Komplecik nówka sztuka, nie prany mint. Niteczki do obcięcia, metki jak z fabryki,woda nie wsiąka.Cuda się zdarzają,podejrzewam,że ktoś znalazł ją w lumpeksie i z niewielkim przebiciem puścił w świat czyli do mnie.  :-))
  • za ile ?? pochwal się :P

• zapłaciłem 109 zł z przesyłką
  • to za darmo można rzec