Warjat - też się przymierzam do tych technicznych XGO, b. fajny sort o super właściwościach (ale pewnie pierwszy zakup to będzie T-shirt PCU, lev. 1., jest na allegro za 113zł)
Mogę taką sprzedać. Byłem w niej kilka razy. Kupiona nówka od pana M oczywiście.Główny zamek scovill w kołnierzu plastik ykk Jedno mikro zaciągnięcie na rękawie
Kolejny powiew świeżości w mojej szafie, prawie mintowa emka od pana Marka(lukabest) tym razem Alpha 74 w pięknym, typowym jak dla mnie OG-107 i satynowym NYCO
Pomarszczone są szwy w pasie gdzie przebiega sznurek a także pomarszczone są przeszycia dolnych patek kieszeni. W nigdy nie pranej kurtce nie ma takiego efektu. Wszystkie szwy są idealnie gładkie.
Taki sam efekt jest bardzo dobrze widoczny na niepranej i pranej bluzie TCU rip-stop. Zresztą to chyba normalne? Skoro nici się kurczą od prania to i materiał zaczyna się marszczyć. TCU to 100% bawełna dlatego w takiej bluzie jeszcze bardziej to widać ;-)
Wyrocznio, jesteś w błędzie. Posiadam nie prane emki i takie pomarszczenia występują. To jest naturalne. Trzeba jeszcze wziąć pod uwagę, że aparat fotograficzny trochę zniekształca obraz. Wiele razy w mojej praktyce zbieracza emek bywało, że fotki były takie sobie, a później, w realu, okazywało się, że kurtka jest w bardzo dobrej kondycji.
@balcer28 No to dobrze, że jesteś zadowolony z zakupu. To jest najważniejsze ;-)
@mcm Nie chciałem oceniać tej kurtki i coś sugerować. Bardziej miałem na myśli swoje sorty i to co w nich zauważam po każdym praniu. No i zawsze ten efekt mnie ciekawił, bo wolałbym aby noc się nie marszczyło tylko wyglądał jak nowe. W takim razie po czym można poznać że kurtka nie była prana? Często sprzedający piszą stan "magazynowy". A niby skąd oni to wiedzą? Byli w tym magazynie? Sami ją stamtąd wynieśli? W takim razie termin "mint", "nos" i "magazyn" jest bardzo płynny, bo dla każdego znaczy co innego.
Falkland, stan mint (NOS) występuje rzadko. Charakterystyczne cechy: sterczące nitki, pognieciony materiał, charakterystyczny zapach. Napisałem o tym w "Amerykańskiej". Jeśli napiszesz do mnie na privie, podasz adres, wyślę Ci za jakiś czas egzemplarz autorski (kończę przygotowywać drugie wydanie). :)
Mcm, jest sporo racji w tym o czym piszesz :-) Właśnie obejrzałem swoje nowe zielone spodnie m65. Kupiłem je jako drugie. Są całkiem nowe i nieprane. Zauważyłem że w miejscach gdzie przyszyte są patki od kieszeni bocznych są widoczne pomarszczenia materiału. W takim razie z czego może takie pomarszczenie wynikać? Jest to kwestia szycia, kwestia rodzaju materiału czy może kwestia użytych nici? Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem.
Piszę do Pana od czerwca myślałem że Pan nie odpowiada...widocznie jest jakiś błąd. Czy w takim razie mógłby Pan cokolwiek do mnie napisać - odpowiem. Może tak zadziała dziękuję
Ziomek_z_lasu: Piotr, gratulacje! Bardzo ładny zbiór kompletowany z dużą znajomością rzeczy. Oryginalny jest też pomysł, żeby pokazać kurtkę M-65 pod różnymi postaciami, w różnych kolorach, dla wojska i na rynek cywilny. Podoba mi się zwłaszcza bezimienna z 67 roku z naszywkami.