czyli nikt nie ma pomysłu czy kiedyś wyszły emki o składzie materiałowym 55% bawełna i 45% nylon? bo jest to dla mnie zagadka ------------------------------------------------------- Daria
Jak sprawdzić czy faktycznie kontraktowa? kontrakt: DLA100-89-C-6436 producent: Golden MFG. CO. Inc. na samym dole metki napisane "made in USA" suwaki: YKK (główny miedziany a do kaptura plastik) Podpinka wydaje się oryginał kontrakt:SPO100-03-C-0316 producent: Carribbean Needle Point, INC. Proszę o pomoc... ------------------------------------------------------- paweł
ponownie ja...załączam fotki Kurtka: [64]http://ifotos.pl/img/DSC02175_xxqxsx.JPG Suwak główny: [65]http://ifotos.pl/img/DSC02177_xxqxse.JPG Suwak od kaptura jest plastikowy YKK. Metka od kurtki: [66]http://ifotos.pl/img/DSC02181_xxqxsw.JPG Metka od podpinki: [67]http://ifotos.pl/img/DSC02179_xxqxss.JPG Co Wy na to? Kontrakty czy nie? Proszę o jakieś wyczerpujące odpowiedzi z uzasadnieniem. Pozdrawiam ------------------------------------------------------- paweł
cywilny golden na moje oko, który miał być kontraktowy... Jeden gość mi kiedyś opowiadał, że goldenowi zostało sporo materiału w OG na m65 jak woodland zastąpił OG i wtedy golden rzucił to na rynek cywilny. Skład materiałowy podszewki też świadczy o tym, że to cywil --- Edytowany: 2010-01-19 16:52:16
A ja mam jeszcze jedną zagadkę. Mój kolega zakupił kontraktowego Goldena chyba z 1989r.(woodland) Czy widzieliście jakiegoś kontrakta bez trójkątnych patek ochronnych na dłonie, a zapięcia z rzepem kwadratowe zamiast trójkątnych? Pytam z ciekawości, bo jeszcze się z tym nie spotkałem. A Wy?
Chetman, sprawdziłem własnie NSN. Co prawda wskazuje na kurtkę M65, w rozmiarze Large/Long, ale niestety w woodlandzie, a ta od Ciebie to oliwka. Więc to nie prawdziwy kontrakt, ale aż tak bym się nie przejmował, bo na oko jakościowo nie powinna odstawać od kontraktów... poza tym ma mosiężny zamek. Sprzedawcy mogą nie wiedzieć takich szczegółów. Ja bym po prostu tą kurtkę używał i się nie przejmował, bo ogólnie jest bardzo ładna, no i made in USA ;) Zdecydowanie bardziej wolałbym taką cywilną oliwkę Goldena z mosiężnym zamkiem, niż aktualną Alphę. --- Edytowany: 2010-01-19 19:27:27
w AM-POL, wszystko spoko...tylko, dlaczego ktoś mówi, że kontrakt skoro nie jest. przynajmniej znam już rozmiar, może trafi mi się jakiś oryginał... ------------------------------------------------------- paweł
Bo nie wszyscy sprawdzają kontrakty, zaś dla sprzedawcy nie ma znaczenia to, co jest w bazie NSN. Znam właściciela AM-POL kilkanaście lat i nie jest to człowiek, który świadomie ożeni klientowi kit. Prawdopodobnie w Stanach sprzedano mu to jako 100% kontrakt. Przy ilości towaru jaki sprowadza trudno jest wymagać, aby sprawdzał wszystko w bazie NSN.
Akurat odnośnie patek Blatio to nie do końca prawda że od lat 90 M-ki były już produkowane bez tych patek.Ja mam American Apparel z "97 woodland ,kontrakt i patki są
Trochę u nas w kraju patrzy się od tylnej strony. Zdaję sobie sprawę, że to moja wina, bo ja kupiłem...przecież sprzedawca mi tego nie wciskał na siłę. Interesuje mnie Twoje zdanie Królik...jak sądzisz ile jest warta kurtka, którą kupiłem? ------------------------------------------------------- paweł Strona: | [125]1 | ... | [126]266 | [127]267 | [128]268 | [129]269 |
chetman, jest zapewne tak jak mówi Królik. Am-pol to dobry sklep, oni chyba jako jedyni w wawie dbają o dobry towar, nie bawią się w helikony, mfh itp. Ta kurtka nie jest w mojej opinii gorsza od kontraktu, gdyż została (prócz podszewki) zrobiona z kontraktowego materiału.
Zdjęcie zamieszcze chwile później . SPO100-97-D-1024 Outershell 50%cotton 50%Nylon Lining taki sam sklad Large Long Woodland STOCK NO. 8415-01-099-7839 --- Edytowany: 2010-01-19 22:04:51
Z tego co widzę po zdjęciach na zbliżeniu, materiał w tej kurtce ma identyczną fakturę na wierzchu jak w porządnych kontraktowych woodlandach z lat 80-tych, tyle że jest zielona :) Chetman, tak czy siak nie powinieneś żałować zakupu, tym bardziej, że stan piękny, kolorek jak się patrzy. Sam bym taką przygarnął :) Kirado, numer NSN mnie interesuje bardziej. --- Edytowany: 2010-01-19 21:50:14
To może powiedz za ile ją kupiłeś a my powiemy czy warto było tyle wydawać ? Bo tak to sobie można gdybać. A eBay widziałem takie kurtki za 10$ ale wtedy dolar był po 2 złote :-)))
dałem za nią 500 zł (sama kurtka chyba 420 zł) z podpinką. trochę martwi mnie ta cena...że to jednak nie kontrakt. co do obsługi sklepu, kontaktu...choć byłem tam pierwszy raz naprawdę jestem pod wrażeniem. ------------------------------------------------------- paweł
Ok, Kirado, zwracam honor. NSN ok, poza tym nawet w specyfikacji jest napisane, że "SLEEVE HAS TRIANGULAR SHAPED FLAP WHICH CAN BE FASTENED INSIDE SLEEVE OR OPENED AS PROTECTION FOR BACK OF HAND". Czyli sztormklapy są. Zaskoczyłem się, ale masz rację. Wszystko ok. Chetman, i tak zdaje się wyszedłeś lepiej niż jakbyś miał za 450 zł kupować chińską Alphę... tyle, że za 500 zł to już byś mógł z USA ściągać jakieś "mint condition" kontrakty oliwkowe... tyle, że z tym rozmiarem już mógłbyś mieć problem. --- Edytowany: 2010-01-19 22:26:22
chetman, powiem tak, cena w mojej opini ok, jest to rozmiar który w OG rzadko można spotkać. Na ebay może byś wyhaczył minta, ale myślę, że cenowo byłoby to zbliżone.
Dzięki, pomogliście mi się otrząsnąć...szczerze to zaczynam przygodę z M65, wcześniej nie miałem. Jeśli mi podpasuje, na pewno poszukam oryginału. ------------------------------------------------------- paweł
na ebayu w usa, przecietna cena za OG w rozmiarach popularnych czyli MR, LR to koszt okolo 50-60 usd plus oczywiscie przesylka. czesto gesto sa to kurtki w idealnym stanie z kontraktami z lat 60, srebrne zamki, etc.
@chetman Jak będziesz kupował na ebay i ze Stanów to pamiętaj, że czasem możesz nieźle zapłacić za cło. A o tym czasem się zapomina. Ale chyba i tak warto poszperać. @Blatio. Jeszcze o tych patkach. Ja mam Goldena w woodlendzie z 91( z patkami), a mój kolega, również Goldena ale z 89 i bez patek(kontrakt). Pozdrawiam
@ernol zapomniałeś o należnościach podatkowych z tytułu importu towaru(podatek VAT) 22% "wartości transakcyjnej" czyli wartość zapłacona lub należna za towary plus koszty transportu.......warto o tym wiedzieć ... @devilll dlatego napisałem,że warto o tym wiedzieć i mieć świadomość ,że podatek ten MOŻE nam zwiększyć koszt zakupu --- Edytowany: 2010-01-21 23:24:47
ja nic nie płaciłem ,paczka była wielka ważyła 15kg ,szla morzem ,ponad mc i była tam jedna nowa emka i bluza i nic mi więcej nieprzyszło ani nie zabuliłem paczka szła jako gift lub odzież używana
Pan który sprzedaje kurtkę wysłał mi tylko zdjęcie 1 metki , twierdzi że innych nie ma a kurtka jest z demobilu czy to jest kontraktowa m65?? [115]http://ifotos.pl/img/m1_xnxehq.jpg ------------------------------------------------------- Daria
a może ktoś wie gdzie i kto to wyprodukował? ------------------------------------------------------- Daria Strona: | [127]1 | ... | [128]267 | [129]268 | [130]269 | [131]270 |
sprzedawca twierdzi że ma kurtkę z demobilu inne metki odprute przed poprzedniego właściciela może po tym numerze się dojdzie kto ro wyprodukował? ------------------------------------------------------- Daria
nadmiadmm po pierwsze to zdecyduj się jaki to ma być rozmiar, na pewno Regular, bo na 180 cm, a ile w klacie ? Bo jak 104-114 cm to Large, a jak 114-124 cm to X-Large. Jeżeli jest to X-Large, to na kontraktową zieloną praktycznie nie ma szans (tylko kamuflaż), jeżeli Large to cena też niska nie będzie- 600 zł to normalna cena za kurtkę w stanie bliskim ideałowi ( w końcu ma to być prezent nie ?). Więc jednak polecałbym kopię Helikona za ok. 250 zł, albo Alpha Industries ok. 450 zł.
1)właśnie klatka mojego chłopaka 114cm więc albo large albo xlargre 2)pytam się o ten numer bo nie chcę dać się oszukać. wg ciebie Dirty ten numer jeśli jest na tej kurtce to jest kopia czy może przeszyta metka ------------------------------------------------------- Daria
ten numer nie odpowiada tej kurtce, taki nsn ma kurtka w woodlandzie. Bierz dla niego raczej XL. Kontraktu nie kupisz w takim rozmiarze raczej, lepiej weź proppera. a może kupisz chłopakowi coś innego, kontraktowego? --- Edytowany: 2010-01-23 11:44:35
myślę też nad kabarem albo nad kurtką acu gen2 czyli jeśli ta metka jest od nowości na kurtce to ten numer to wymysł producenta kopii i to 01 nie ma nic wspólnego ze wyprodukowano tą kurtką w usa? ------------------------------------------------------- Daria