Witam, Gwoli uscislenia, przesledzilem Wasz blog wczesniej. Temat ciekawy i fajnie prowadzony. Nie jestem pewien czy to zostalo juz poruszone ale wiem ze rozmawialiscie jakis czas temu na temat rozmiarow emek. I tu chcialbym byc byc moze pomocny… Mianowicie, wymiary emek (i nie tylko emek ale chyba calego ubioru US Army) podane sa na metkach/naszywkach nie tylko w jednostkach imperialnych (calach) ale rowniez w jednostkach metrycznych (centymetrach). Aby sie tego dopatrzec potrzeba spojrzec na NATO SIZE. Przykladowo: M65 Medium Short bedzie miala NATO SIZE 6070/9404. Pierwsze cztery cyfry oznaczaja wzrost, a kolejne cztery obwod klatki piersiowej. Aby to odcyfrowac powinnismy do pierwszych dwoch cyfr dodac 100 i zrobic to samo w przypadku dwoch pozostalych cyfr. Tak wiec bedziemy miec 160 i 170. Oznacza to, ze kurtka ta przeznaczona jest na osobnika mierzacego pomiedzy 160 a 170 cm wzrostu. To samo powinnismy zrobic z pozostalymi czterema cyframi. I tak 94 pozostaje bez zmian (oczywiscie nie dodajemy 100) a do 04 dodajemy 100. Przedstawiaja nam sie wymiary klatki piersiowej 94 do 104 cm. To samo dotyczy spodni, bluz, itp. Kolor materialu rowniez jest odczytywalny na kazdej kontraktowej metce. Aby go odcyfrowac nalezy spojrzec na Stock No. Trzy cyfry w srodku pomiedzy pauzami , czasami poprzedzone litera, 782 oznaczaja Olive Drab czyli Olive Green OG107, kolor ktory jest uzywany do farbowania tkaniny z ktorej uszyta jest kurtka. Generalnie zgadzam sie z uwaga, ze materialy i kolory sa rozne. Najbardziej miekki (Sateen) jaki znam jest na kurtce z 68-go wyprodukowanej przez American Apparel. Ten kolor rowniez wedlug mnie jest najpiekniejszy. Kurtki producentow mniej znanych przewazaly w poczatkowym okresie produkcjii M65. To firmy takie jak Bonham , Allen Overall, American Apparel, Rolane Sportswear. Z firm bardziej znanych i produkujacych je najdluzej to czywiscie Alpha, John Ownbey i So-Sew. No i oczywiscie producent kurtek “no name”… Pozdrawiam wszystkich forumowiczow, ------------------------------------------------------- Tomek
ET: podajesz bardzo ciekawe informacje o "NATO size". Jesteś pierwszym - przynajmniej na naszym wątku - kto poznał klucz do rozszyfrowania tego kodu. Gratuluję. O tym, że informacja o kolorze emki zawarta jest w jej "stock number", wiedzieliśmy. Twoje dane o kontraktorach zgadzają się w pełni z danymi naszej "Bazy danych o kurtce M-65 OG-107", której opracowanie właśnie dobiega końca. Jeżeli masz emki oliwkowozielone, podaj, proszę, ich dane do "Bazy": numer kontraktu, kontraktora, producentów zamków, zatrzasków. "Baza" jest pomyślana jako projekt otwarty, czyli będzie ją można uzupełniać o najnowsze dane i fotografie, ale po opublikowaniu przez jakiś przynajmniej czas będzie zastygła w swoim kształcie. Pozdrawiam.
Siema! Mcm2 do Ciebie..dwa razy pisałem na priva,ale coś nie "teges" to piszę tu-dla mnie ostateczna Baza to..bomba,albo BOMBA!! nie ma takiej nigdzie i drugiej lepszej nie będzie!! z.a.j.e.b.i.s.t.a. sprawa! pozdro! do wikipedii!!
McM, ET, śmiem nieśmiało twierdzić, że temat NATO size rozszyfrowałem już dawno, a nawet jest o tym wzmianka (co prawda niezbyt rozbudowana) w moim srtykule ;) ------------------------------------------------------- Bo ja tu w zasadzie jestem pomyłką...
Blatio: Przepraszam Cię, Błażej, za swoją uwagę, że zagadnienie "NATO size" powinno być w Twoim artykule nieco szerzej ujęte. Broń Boże, nie chciałem krytykować. Uważam Twój artykuł za klasyczny. Gdy nie miałem pojęcia o kurtce M-65, pierwsze wiadomości zaczerpnąłem z niego. Kiedy ostatnio mój kolega zainteresował się bardziej emkami, wysłałem mu link do Twojego tekstu. Jest on ciągle aktualny i wartościowy. Radek: Dzięki. Twoje słowa są dla mnie, nie ukrywam, bardzo miłe. Cieszę się, że materiał Ci się spodobał. Nie jestem znawcą mundurów i kurtki M-65. Jestem amatorem, którego fascynuje temat historii i rozwoju kurtki M-65. Gdybym był młodszy i znał angielski, wyruszyłbym do Stanów szukać materiałów na ten temat. To temat, który "wart jest mszy", tzn. - opracowania w formie pracy magisterskiej przynajmniej, jeśli nie książkowej. --- Edytowany: 2008-06-30 04:34:06
McM, no problem, ja sam wiem, że tam za dużo o tym nie napisałem, bo mi to do głowy nie przyszło, NATO size uważałem zawsze za łatwy do rozszyfrowania, hehehe :P OT: McM zadam Ci retoryczne pytanie, wywiedzione z obserwacji godzin w jakich piszesz na NGT... Czy Ty kiedykolwiek sypiasz? ;) ------------------------------------------------------- Bo ja tu w zasadzie jestem pomyłką...
Mcm2!!! Obecnie jedna z najlepszych prac na temat kurtki M-65!!!!!Jestem pełen podziwu dla Ciebie za czas jaki poświęciłeś na przygotowanie tego artykułu i wyrozumiałości dla Twojej żony(za te samotne noce)hihi:)-to żart!,jak buszowałeś po internecie!!!! Andrzeju!,jesteś naszym kapitanem Wintersem z ,,Bend of Brothers,, Pozdrawiam!!!!! ------------------------------------------------------- lobo47
Murphy ja też chcę tutaj wyrazić mój szczery podziw i serdecznie ci pogratulować. Myślę że po takiej lekturze wraz z artykułem Blatia żaden początkujący emkowiec nie kupi bubla. A o to w tym wszystkim chodzi:) Keep up the good job boys!!!
Tomek: bardzo Ci dziękuję. Cieszę się, że oceniasz pozytywnie nasz projekt. Nie byłoby go, gdyby nie nasze rozmowy, dyskusje, dociekania na tym wątku. "Tasiemcowate" jest piękne, bo w wyniku rozmów rodzą się pomysły i projekty. Kiedy "tasiemiec" wyda na świat nowy projekt, może się skurczyć, by znów pęcznieć i wydłużać się aż do chwili nowych narodzin... Coś powstało we wspólnym działaniu - okazuje się, że kurtka M-65 oprócz wartości użytkowej i symbolicznej ma jeszcze jedną: potrafi łączyć ludzi. ------------------------------------------------------- Band of Brothers
No no... praca McM pojawiła się na NGT w tempie błyskawicznym, można rzec, w porównaniu z moim artykułem, hehehe :) A ja ciągle czekam na samodzielną możliwość edycji owego... ;) McM, jeszcze raz gratulacje :) --- Edytowany: 2008-06-30 23:50:10 ------------------------------------------------------- Bo ja tu w zasadzie jestem pomyłką...
Oj, Wideł... tyle na NGT już jesteś i nie wiesz gdzie tego szukać? Tam gdzie mojego artykułu. Zajrzyj na stronę główną i szukaj :P ------------------------------------------------------- Bo ja tu w zasadzie jestem pomyłką...
Gumi, Blatio, Wideł: Dziękuję. Niech nasz projekt "Krótki kurs oraz baza danych o kurtce M-65" dobrze wypełnia swoją misję: "żeby nikt nie kupił bubla".
Ja już tobie Mcm pisalem kawał dobrej roboty i poświęcenia ,na prawdę jestem pełen podziwu dla ciebie widzę ze 2 m-ki też się przy święciły do galerii.wiesz o co chodzi jeszcze raz gratuluje.
Devilll: To ja Tobie dziękuję, Tomek. Jesteś autorem frazy: "żeby, nikt nie kupił bubla" która stała się mottem całego przedsiewzięcia. Oprócz tego podałeś kilka ważnych informacji o emkach wykorzystanych przy tworzeniu "bazy". Dzięki Tobie mam Rolane i Bonhama :)- dwie kurtki, które zostały sfotografowane i obrazują ewolucję emki. Masz swój duży udział, Tomek, w tym projekcie. Dziękuję Ci bardzo. Pozdrawiam.
Nie ma za co ,jeśli sie przyczyniłem do powstania artykułu tak bardzo to dziękuje myślę ,że pomoże on w pełni innych którzy chcą zacząc przygodę z poszukiwaniem swojej emki ,będzie im już dużo łatwiej mają 2 obszerne artykuły.Po przeczytaniu obu artykułów nie da się pomylic i można kupic kontrakt z zamkniętymi oczami.Można by było napisac podobny artykuł na temat woodlndów ,desert 3 color i acu ,ale nie musiał by on by już tak rozpisany jak ten o kurtce og ,ponieważ jest tam mniejesza ewolucja kurtki.Pozdrawiam --- Edytowany: 2008-07-01 12:25:28
OT: Ja się też wpiszę o jakiejś nieludzkiej porze, żeby nie było, że tylko McM nie sypia po nocach ;) ------------------------------------------------------- Bo ja tu w zasadzie jestem pomyłką...
Błażej: Rozumiem to, że chcesz wziąć przykład ze starszego poławiacza emek, ale wierz mi, kolego, emki biorą o różnych porach. Nie pora dnia jest decydująca, ale sposób łowienia. Trzeba po prostu znać dobre miejsca, gdzie emki lubią przebywać, i zarzucać, i zarzucać... :):) Pozdrawiam i idę spać... :) ------------------------------------------------------- Band of Brothers
ja tylko dołączę się do gratulacji n/t kompendium jakie zrobił mcmurphy2 i reszta, która mu pomagała. Szacun wielki. Kompendium z pewnością się przyda. A pytanko poboczne > planujecie coś podobnego , a powiem ze przydałoby się, o spodniach m65 ?
Doczu moim zdanie m o spodniach nie trzeba dużo pisac ,są łatwiej dostępne niż kurtka.a można by stworzyc wielka bazę o całej kolekcji kurtki m65 nie tylko og ,ale i całej reszcie.pozdrawiam
no są łatwiej dostepne, ale takie kompendium w znacznym stopniu pozwoliłoby wyeliminować sprzedawców podrobek jako oryginały, bo to działa na 2 fronty. jest więcej oryginałów, ale i też duuzo podróbek.
Doczu ,ale podróbkę idzie po samym kolorze od różnic i jakości materiału oraz po szwach ,prawda jest dużo łatwiej niż w kurtkach ,coś może by kiedyś można było pomyślec ,tylko czy admini nam się na to zgodzą na dodawanie kolejnych artykułów jest to grzecznościowo dodawane prawda ponieważ m-ka ma historie i jest na forum jej wielu zwolenników ,ale robiac jedna wielka bazę o kurtce m65 i później o spodniach m65 ,pokusimy się na bazę m51 itd kółko się zamknie bo miec teraz m51 lub m43 w dobrym stanie to naprawdę można byc dumnym .Ja mam norweska m43 ,ale i tak jestem z tego bardzo dumny ,że mogę chodzi w kurtce która jest ode mnie przy najmniej 1,5 raza starsza a wygląda jak by miała góra rok..... .Pozdrawiam
devill >>> masz racje, ale jestem przekonany ze zdecydowanie wiecej ludzi uzywa spodni m65 niz kurtek. Jak znam Adminów to nie sądze, ab mieli coś naprzeciw opracowaniu takiego kompendium dla spodni. Pewnie ze to troche nie w temacie NGT, ale sporo turystów korzysta z tych spodni i cieszą się one sporą popularnością. Co do obaw o konieczność rozbudowy kompendium na kolejne modele, to tez uważam byłaby to przesada. Rozumiem gdyby się domagali ludzie BDU, ale m51 czy M43 ? Zresztą nie wiem jak admini, ale ja jestem za tym aby dzielić się więdzą jesli ktoś taką posiada, a widze, że wielu ma tutaj bardzo rozległą wiedże w temacie odziezy militarnej. Chwala im za to że chcą się tą wiedzą dzielić, i trzeba by to wykorzystac. No ale przecież ja nikogo do tego nie zmuszę, i jesli nie będzie woli z Waszej strony. Liczymy (przynajmniej ja) że jednak taka wola będzie. Strona: | [123]1 | ... | [124]134 | [125]135 | [126]136 | [127]137 |
Mc...szacun za determinacje i wolę przy redagowanie tego artykułu. Pomimo przeciwności obiektywnych i subiektywnych, pomimo "Liberum veto" i "niebezpiecznych zakrętów" na NGT. --- Edytowany: 2008-07-02 23:47:45
i jakaś cisza taka zapadła w temacie- tak więc dla lekkiego ożywienia idzie do mnie emka oliwkowa Alpha z mosiężnymi zameczkami Scowill (uwielbiam mosiądz) i napami Rauf- jak dojdzie wpakuję jej konkretne dane. Tak więc mam już pełną gamę kolorystyczną- czyli 3 camo, woodland i oliwkę (jak dojdzie). Taki to skutek przebywania w niewłaściwym towarzystwie-:). I konkretna prośba - o poradę. Mam dwie dopasowane SR- tak na wiosna lato jesień i jedną MR na zimę. Do tej MR (rozmiary nie odbiegają od normy) potrzebuję podpinki. Jakie są rozmiary podpinek? Czy oznaczenia podpisek są takie same jak kurtek (np MR) czy tylko na szerokość. Z góry dziękuję i pozdrawiam ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn, Banda Clan)
Z tego co wiem, to rozmiary podpinek są generalnie jedynie na szerokość, np. Medium, Small, Large itp. Czyli na przykład podpinka Medium będzie pasowała zarówno do M/R jak i M/S. Wydaje mi się, że do dłuższych kurtek bywały podpinki w wersji Long, ale nie jestem tego pewny. Trzeba by ewentualnie kogoś jak Królik, by to potwierdzić. Na mojej podpince Isratexa w każdym razie jest tylko napisane "Medium" i to tyle jeśli chodzi o rozmiar. Pasuje zarówno do moich M65 M/S (z których już żadnej nie mam) jak i do moich M65 M/R (mam dwie). ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Ja tylko dodam, że parokrotnie widziałem np. emkę w rozmiarze Medium z wpiętą podpinką Large (albo na odwrót) i w opisie aukcji sprzedawca pisał, że pasuje idealnie. Więc tak jak jest z rozmiarami kurtek, tak samo jest pewnie z podpinkami- nigdy nie wiadomo czego do końca się spodziewać. Jeżeli chodzi o długości podpinek np. tutaj: [48]http://tiny.pl/2xp7 "wzrost powyżej 160 cm" - w zasadzie można przyjąć, że wszystkie wymiary od X-Short do X-Long spełniają to kryterium.
bo nie chodzi o długośc tylko wielkośc w klacie prawda, nie ma to znaczenia jeśli ktoś ma kurtkę w rozmiarze MR ,a w klacie 94 ,to jest oczywiste ,ze podpina będzie to robiła mu miejsce dla dodatkowej izolacji od zimna czyli grubego polara ,ja w swojej m-ce mam podpinkę M i kurtkę MR i mam w klacie 103 i pod nią na podkoszulkę ubiorę gruby polar francuski i podpinkę ,ale ale wtedy efekt bałwana i nie mam nic luzu ,a jak bym miał podpinkę L ,to byłby luz na ten polar bo wtedy kurtka w środku ma więcej luzu prawda. To tylko moje skromne zdanie , które pewnie nie będzie trafnym ,ale bynajmniej ja to tak rozumuje.
Ja myślę, że do kurtki M/R podpasuje od biedy zarówno podpinka Medium, jak i Large. To rzeczywiście zależy od wymiarów danej kurtki, bo jak wiemy zdarzają się kurtki M/R, które na szerokość podpadają prawie pod Large :P Podpinka Large w kurtce M/R najwyżej się nieco pofałduje na plecach, ale na pewno noszącemu nie będzie krępowała ruchów. Gorzej jakby kto próbował podpinać podpinkę Small pod M/R, hehe... ;) Ja w swojej Cherokee M/R z wpiętą podpinką Medium mam jeszcze opcję, że mi się polar pod spód mieści, chociaż to już sie zaczyna "efekt bałwana" jak to Tomek określił (ja też mam ok. 103-104 cm w klacie). Generalnie jakieś rezerwy zawsze są... ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Przypasowac - przypasuje. Ja mam w spodniach i zdecydowanie ten patent odradzam... Pasowac pasuje, co wiecej, dobrze sie sprawuje, ale znacznie ogranicza to jej funkcjonalnosc, moze nie tyle funkcjonalnosc co zwyczajnie wisi i jest upchana w moich gaciach M65. ------------------------------------------------------- OD fanatic
to i ja dopiszę coś..chińska alpha s/r +chińska podpinka s/r=okej bo sama emka jest lekko za duża..:) a OG leży na mnie perfekt.. ale mam kontrakt.podpinkę s/r i pasi mi do og Ownbeya s/r i do og So-Sew"a s/r pasowałem ją także do 3 col. i wdlnda i jest gitara! s/r wsio oczywiście! zapomniałem dop. kontrakt i lipa to dwie inne bajki,inne szycie zmieniona konstrukcja inne wycięcia pod pachami,itd-mowa o podpinkach.. --- Edytowany: 2008-07-13 03:08:54 --- Edytowany: 2008-07-13 03:18:08 ------------------------------------------------------- jak nie pijesz to kapujesz..;o)
"Gorzej jakby kto próbował podpinać podpinkę Small pod M/R, hehe... ;)" hmmm, no u mnie jest tak, że na odwrót..właśnie lepiej :D podpinka small kupiona z kurtką S-L jakoś tak dziwnie się marszczyła od wysokości klatki do bioder, ewidentnie podpinki jest po bokach za dużo, choć przy zapiętej kurtce tego nie widać..idealnie zaś pasuje do kurtki M-L...:P S-L oliwka z 80r, M-L 3desert z 99r, podpinka isratex SMALL z 87..jeśli to ma jakieś znaczenie..pzdr
Widać różnice w rozmiarach podpinek były podobne jak w rozmiarach kurtek :P Ale przeprowadzać śledztwo na ten temat, to już chyba nikt nie ma siły ;) ------------------------------------------------------- Bo ja tu w zasadzie jestem pomyłką...
Doszła do mnie kurtka m 65 og107 niestety metka nieco zjechana, ale: DLA100-78-C-0379 (?0319?) firma Alpha zamek główny scovill zamek kaptur scovill napy Rauf ogólnie piękny egzemplarz leciutko zbladły, tym niemniej nie w stopniu mocnym. Wszystkie elementy (napy, rzepy, kaptur) sprawne. a kurtka ma lat prawie 30 mcmurphy2 dzieki za aukcję- podpinka pasuje idealnie (dzięki też wszystkim za żywą dyskusję w przedmiocie rozmiarów. Swoją drogą w życiu bym nie sądził, że podpinki też opatrzone są jak kurtki kontraktami . W związku z tym o kontrakcie podpinki Na wysokość- Height - over 63 (kurtka ma od 67-71 in) chest 37-41 (idealnie jak emka- z tym, że Women aż do 44 (ciekawe wyróżnienie- podział na płeć (kurtki tego nie mają) firma Hialeah Pozdrawiam ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn, Banda Clan)
minimi, każdy element produkowany dla US Army musiał mieć kontrakt. Nawet przysłowiowe gacie ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
sorki ze tak nie w temat ;) ale mam pytanie czy jak nosze kurtke w rozmiarze medium regular ( kurtka m65 lub parka gore-tex 1 gen) to jaki rozmiar parki m-65 bedzie dla mnie dobry ?? small czy tez medium?? Bo chyba parki nosi sie jako dodatkowe okrycie na kurtke m65?? Czy ta parka to orginal?? [109]http://www.allegro.pl/item400825334_parka_m_65_small_kontrakt_74_r _komplet.html z gory dzieki za odp. Pozdrawiam ------------------------------------------------------- MaTyS
Borewicz - to jest parka wprowadzona do użytkowania wraz z całym systemem umundurowania M-65. Czyli to jest Parka M-65. I nie należy jej mylić z kurtką M-65. MaTyS wyraźnie napisał że nosi kurtkę M-65. MaTyS - trudno doradzić, Ja noszę jedną kurtkę M-65 S-R, drugą M-65 M-R (z podpinką, jak jest bardzo zimno), ECWCS I M-R, a jak czasami podkradam żonie parkę m-65 (XS-R) to jest jak ulał. Idż do sklepu z demobilem, poprzymierzaj z takimi ubraniami jakie planujesz nosić pod spodem a potem kup taką jaka Ci pasuje. Pozdrawiam!
Panowie Matys, Borewicz i Józwa... pozwolę sobie wyjaśnić temat "parki M65" poruszony przed chwilą. Borewicz bardzo mylnie nazwał tę parkę "Alaska" tymczasem "Alaska" to nic innego jak parka N3B, widoczna tutaj: [128]http://www.1starmy.com/uploadimages/Product_90_enl.jpg z systemem M65 nie mająca NIC wspólnego. Właściwa parka M65 wygląda tak: [129]http://www.vintagetrends.com/thumbnails_/lot/534/534-0005.jpg Ma odczepiany kaptur (który pasuje także do kurtki M65). Z rozmiarami jest tak, że parka M65 jest przeznaczona do noszenia (z także z odpowiednią podpinką) NA kurtkę M65. Więc siłą rzeczy rozmiar Medium dla parki będzie dużo większy niż Medium dla kurtki. Tak więc jeśli Matys nosi kurtkę M65 Medium, to do samodzielnego noszenia parki lepszy dla niego będzie rozmiar Small. Po prostu parka w tym samym rozmiarze co kurtka jest od niej dużo większa, bo docelowo musi wejść na nią. Ot i cała tajemnica. W ten sposób możemy sobie wyobrazić jak wyglądał pełny ubiór zimowy systemu M65, lecąc po kolei warstwami: - jakiś T-shirt (?) - koszula wełniana M65 (dość ciepła...) - podpinka kurtki M65 - kurtka M65 - podpinka parki M65 - parka M65 Teraz niech ktoś sobie wyobrazi bieganie w całym takim komplecie... można się zgrzać, co? ;) P.S. Co do bazy danych McMurphy"ego, to mam ją na skrzynce mailowej, ale bez zgody McM wolę jej nie przesyłać nikomu. --- Edytowany: 2008-07-24 23:33:10 ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success. Strona: | [130]1 | ... | [131]135 | [132]136 | [133]137 | [134]138 |