Ja jestem w miare na biezaco, czytam codziennie nowe posty i dowiaduje sie nowych rzeczy. A w domu mam trzy eMki: Woodland i dwie OG Zapomnialem o dwukropku i tak wyszlo ze niby mam trzy. Poprawione --- Edytowany: 2008-02-09 00:13:41
McM, miałeś racje, zamek główny w moim Allenie to oryginalny Scovill. Jak się mu dokładnie przyjrzałem, to zauważyłem na obu częściach suwaka starte resztki sygnatur "Scovill" :) A kurtka przed chwilą została poddana usuwaniu stwardniałych zaplamień przy pomocy rozpuszczalnika do farb (z sukcesem generalnie), następnie uprana ręcznie w wannie (nieeezły żur z niel popłynął...), a teraz właśnie przechodzi proces płukania, przerwany na napisanie tego posta... Poza tym odkryłem, że muszę jeszcze podszyć w jednym miejscu od środka pasek tkaniny mocujący ściągacz w pasie, bo się popruł nieco... no i jeszcze coś wyczarować na rozdarte kliny w rękawie i powinno być ok jak wyschnie ;) Jak jeszcze jakieś tłustawe plamy nie zeszły w praniu, to je będę Ludwikiem traktował ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
A jak ludwik nie da rady to sprobuj benzyna do zapalniczek, mi wszystkie plamy z nyco usuwa. Zostaje w kolo okragla plama od benzyny, po wyplukaniu w wodzie znika. Ja robie tak ze polewam plame i przyduszam sucha szmatka, troche po przecieram i plama generalnie znika. Chyba nawet o tym kiedys pisalem. --- Edytowany: 2008-02-09 00:46:20 --- Edytowany: 2008-02-09 00:50:05
Blatio-Ty kupiłeś tą emkę,czy może..znalazłeś?ona ma rany jak po jakiejś poważnej strzelaninie ;) ------------------------------------------------------- artur
Czemu? Poza rozdarciami na klinach rękawów i tymi zaschniętymi plamkami, które już usunąłem nic jej nie dolega... Kupić, owszem kupiłem ją, myślę, że za nietragiczne pieniądze. Może nie jest to "mint", ale po kilku drobnych zabiegach reanimacyjnych będzie zdatna do użytku ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
tzn.po prostu pytam,czy nie mogłeś,bądz nie chciałeś poszukać emki w troszkę lepszym stanie? czasem warto poszukać dłużej.. i czemu jeszcze nie śpisz do cholery.. --- Edytowany: 2008-02-09 00:58:19 ------------------------------------------------------- artur
ludzie spać albo emki czyścić:) pozdrawiam bend or band:) ------------------------------------------------------- jak sie komu nie spasi - do kasacji:)
W sumie za te 75 zł co za nią dałem, to nie będę wymyślał. Jakichś ekstra widocznych uszkodzeń nie ma, poza tym ja sobie lubię czasami podłubać przy ciuchach z igłą i nitką, więc generalnie nie narzekam. Poczekamy aż wyschnie. A jak mi nie będzie pasowało ostatecznie, to ją sprzedam i tyle :P ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Cześć, Blatio. Obejrzyj sobie to: [93]http://tiny.pl/lc5f Miłego dnia. ------------------------------------------------------- "Kocham zapach napalmu o poranku"
Ja też uważam, ze cena minimalna jest spoooora :) Poza tym mój Allen po przeschnięciu wygląda naprawdę nietragicznie. Na upartego jakbym go chciał teraz opchnąć to by mi się zwrócił nawet z nawiązką ;) Co ciekawe, po praniu odzyskał swój naturalny, Emkowy zapach, taki jak ma moja Cherokee... ciekawe. Czyżby tak było czuć resztki quarpelu? ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
braavosi momok jest nasz:) kurtka rewelacja tyle ze mała:/ ------------------------------------------------------- jak sie komu nie spasi - do kasacji:)
Kurczę, szkoda, że ta M51 ma przetarty kołnierz, bo bym się skusił... jednak jak będę szukał, to już prędzej na eBayu... ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
mcmurphy2: do twojej kolekcji zamków różnych producentów stosowanych w jednej emce proponuję dodać kontraktową oliwkę z 1986 - kontrakt dla So-Sew Styles - zamek główny plastikowy YKK Vislon a w stójce plastikowy IDEAL. Jak na póżny kontrakt materiał jak brezent i świetnie uszyta. Jednak kontraktorzy z czasów Nam era rządzą. ------------------------------------------------------- Jacek
Dzięki, Jacek. Zapisałem informację, którą podałeś. Wiedziałem, że So-Sew Styles z 86 roku ma zamek główny z tworzywa sztucznego, ale nic poza tym. Ciekawa jest informacja, że Ideal produkował także plastikowe zamki do zamontowania w stójce. Do tej pory plastiki w kołnierzu kojarzyły się wyłącznie z YKK. Blatio, podaj, proszę, jaki zamek w stójce ma Twoja Cherokee. Dzięki, już znalazłem Cherokee z 1975 roku ma oba zamki firmy Serval. Radek, Twoja emka nie jest w takim razie tą Cherokee. Trzeba ""kopać"" dalej. --- Edytowany: 2008-02-09 20:46:01 --- Edytowany: 2008-02-09 21:38:38 ------------------------------------------------------- Band of Brothers Strona: | [139]1 | ... | [140]106 | [141]107 | [142]108 | [143]109 |
[28]http://www.allegro.pl/item308383240_oryginalna_kurtka_m_65_desert_3 c.html co oznacza class 4 na metce tej emki?? pytam z ciekawości ------------------------------------------------------- jak sie komu nie spasi - do kasacji:)
Jagular: Class 1: OG-107, Class 2: Woodland Camouflage Pattern, Class 3: Desert Camouflage Pattern (6 color), Class 4: Desert Camouflage Pattern (3 color). Radek: pamiętam i szukam. ------------------------------------------------------- Band of Brothers
pytam bo na mojej niema czegos takiego, tyle ze mam centre z 89r 3color, na woodlandzie goldenie tez nie wiec sie zdziwiłem:)dzięki mcm ------------------------------------------------------- jak sie komu nie spasi - do kasacji:)
do wcześniejszego wątku . Panowie nie używajcie do wywabiania plam (mycia butów)płynów do naczyń typu ludwik !!! zawierają one sode kaustyczną która niszczy tkaniny ,nici itp...!!! Pozdrawiam siwy99 ------------------------------------------------------- siwy99
Radek, szukam i wydaje mi się, że krąg "podejrzanych" się zawęża. Czy mógłbyś mi trochę ułatwić tę zagadkę i umieścić na wątku fotografię całej kurtki w świetle dziennym, ujętą z przodu w możliwie bliskim kadrze, tzn. żeby cała wypełniła zdjęcie. Zostałem detektywem, o rany... Pozdrawiam. ------------------------------------------------------- "Kocham zapach napalmu o poranku"
Siwy99, z tego co słyszałem Ludwika używało wielu do szybkiego usuwania plam i jakoś nie zaszkodził... Myślę, że jeśli zrobi się to miejscowo i szybko potem wypierze, to nic się nie stanie. Usuwałem już tak stare plamy z dżinsów i nic się nie stało, śladu potem nie było. Myślę, że Emka tym bardziej to wytrzyma. --- Edytowany: 2008-02-10 12:00:53 ------------------------------------------------------- Kocham zapach Emki o poranku...
siwy soda kaustyczna jest używana w ludwiku w czasie produkcji ale zostaje zupełnie przereagowana w wyniku reakcji z pewnym kwasem ABS i potem gotowy płyn już jej niezawiera, wiec bez obaw:) ------------------------------------------------------- jak sie komu nie spasi - do kasacji:)
[80]http://tnij.com/vF6l [81]http://tnij.com/5TLg to jest stare zdjecie i jest troche brudna bo w sumie wtedy ja dopiero dostalem. Jak da rade to jeszcze dzisiaj zrobie foto tylko wstane z lozka : ), zdemontuje kaptur, podpinke i zrobie foto. --- Edytowany: 2008-02-10 12:54:44
siema-ja jeszcze nie wsttaje nie mam sił,wczoraj byliśmy w klubie-wpadła policja na koniec i co robił artek? podrywał panią policjant-nie szeregowa ale dowódca plutonu!! ale wylądowałem niestety w swoim łóżku..i bez nr.tel.do sexi policjantki,może jej koledzy byli zazdośni/..nie pamiętam,ale głowa mnie napier... ------------------------------------------------------- artur
Moze mial eMke ;D pomysleli ""O kurde John Rambo jego to zostawimy w spokoju bo jeszcze na robi rabanu, zrobimy dobry uczynek dla bohatera i zewieziemy go do domu"" obiecana fota [100]http://tnij.com/5en9 --- Edytowany: 2008-02-10 13:52:33
to chyba oczywiste że OG było na moich plecach:) bez wsparcia do klubu? nie da rady..So-sew zawsze ze mną.. ------------------------------------------------------- artur
Cześć, Radek. Dziękuję Ci za fotografie. Jesteś chory? To lepiej nie wstawaj i nie rób nowych zdjęć. Te wystarczą. Już mam jakieś wyobrażenie o tej kurtce. Muszę powiedzieć, że bardzo mi się podoba. Ma szlachetny wygląd i kolor, jest ładnie "wytarta" (myślę o takim dżinsowym "wytarciu"). Szukam, studiuję obrazy różnych emek. Dotąd nie natrafiłem na to, czego szukamy. Zdani jesteśmy na domysły, przypuszczenia, lecz pewne znaki orientacyjne są. Jedna płócienna metka, a więc okres od mniej więcej 72 roku do 80 roku (w 81 pojawia sie metka na woskowanym papierze). Zamek główny Serval - to kieruje nas w stronę takich firm, myślę ,jak: Cherokee, Winfield, So-Sew Styles, Golden. Chociaż - trzeba zrobić to zastrzeżenie - inna alternatywa jest także możliwa. Jak się przekonuję, "badając" historię emki, nie ma w tej materii nic pewnego, zbyt wiele jest odstępstw od wydawałoby się żelaznych reguł. Alphy i Johna Ownbeya nie biorę pod uwagę, ponieważ w okresie, który nas interesuje, producenci ci stosowali inne niż Serwal zamki - firmy Scovill i General. Oczywiście występowali też jeszcze inni producenci M-65, np. Kings Point, Gibraltar, Issachar, American Apparel nawet Rolane Sportswear, ale brak jest danych, że ich produkcja trwała w tym czasie dłużej niż rok - dwa lata. Wiem dużo o Winfieldzie z 76 i Cherokee z 75 roku (zamki - Serval), może w którejs z tych kurtek zamontowano później w kołnierzu zamek Ideal? Jest to możliwe. Ale w głębi duszy powątpiewam w to. Winfield - pomijając już kwestię pewnej niefrasobliwości w kroju i szyciu tej kurtki - ma węższe rękawy, Cherokee - wydaje mi się - tak samo. Przypuśćmy, że to nie oni. Pozostają So-Sew Styles i Golden. Golden od początku (jego pojawienie się odnotowuję w roku 80) stosuje raczej podszewkę z ripstopu, zatem odpada. Zostaje So-Sew Styles - producent, który zanim zacznie w 85-86 roku montować zamki z tworzywa sztucznego, stosuje zamek General i chyba (gdzieś widziałem So-Sew z Servalem) Serval. Może to on, w którymś roczniku wmontował, oprócz głównego Servala, "stójkowy" Ideal? Wygląd twojej M-65 przywodzi mi na myśl właśnie So-Sew Styles, ale to tylko subiektywne wrażenie. Jak widzisz, dużo w tej zagadce znaków zapytania, a mój wywód jest zbyt logiczny, aby był prawdziwy. Trzeba dalej "kopać", by rozwiązać tę szaradę. Może koledzy, emkowcy, nam pomogą? Pozdrawiam Cię, Radku. ------------------------------------------------------- SBB
Ooooo :O .Takiej odpowiedz sie nie spodziewalem wielkie dzieki zaczne szukac moze tez cos znajde. Nie jestem chory ostatni dzien ferii zimowych trzeba bylo sie wyspac a po za tym jutro o 3 w nocy trzeba wstac bo jade na rozmowe kwalifikacyjna do Gdanska. Rekawy sa dosc obszerne. --- Edytowany: 2008-02-10 15:01:21 --- Edytowany: 2008-02-10 15:05:09
siemano-to ja w troszkę lepszej kondycji;) niepokoi mnie jedna rzecz w tej emce zwróćcie uwagę na klapy w górnych kieszeniach-są zaokrąglane a nie na szpic!? zdięcie otworzyłem w programie przy dużm powiększeniu.. Blatio-wake up! man.. --- Edytowany: 2008-02-10 16:08:44 ------------------------------------------------------- artur
mcmurphy2: żebyś miał pełniejszą dokumentację tych podwójnych zamków załączam także fotki metki od SoSew oraz zamka w stójce: [25]http://i25.tinypic.com/2qwh2xf.jpg [26]http://i27.tinypic.com/vi2ttc.jpg Przy okazji zauważyłem, że podpinka samej emki jest Rip-Stop. Pozdrawiam, ------------------------------------------------------- Jacek
Jacek, dziękuję. "Domowa baza danych" :):) miała już te informacje, ale dzięki. Przypadków, że w emce są zamki różnych producentów jest więcej. Na przykład Alpha 79 r. i 81 r.- główny General, stójka Scovill, Golden 80 r. - główny Scovill, stójka Serval, Golden 85 r. - główny Scovill, stójka plastikowy YKK. Są też przypadki, iż w ramach jednego kontraktu przewidziano różne zamki, np. "bezimienna" 67 r. - Rapidy i Conmary, John Ownbey 70 r. - też Rapidy i Conmary. Tajemnice "archiwum X", prawda? :):) ------------------------------------------------------- SBB
To bardzo ciekawa informacja, Urs. Dziękuję. Mam zapisane, że Alpha z 72 r. posiada "złoty" zamek i dwie metki (w tym samym roku So-Sew Styles i John Ownbey zastosowały pierwszy raz pojedyńcze duże metki). Do tej pory wszędzie twierdzono (nawet na amerykańskim forum poświęconym mundurom w Wietnamie), że zamki koloru srebnego występowały do roku 1971. Urs, nie wiem, jak wygląda główny zamek YKK. Czy możesz zamieścić jego zdjęcie na naszym forum albo przynajmniej opisać jego wygląd, logo itd.? Dzięki, pozdrawiam. ------------------------------------------------------- SBB
Witam!Mcm2 ja w swojej Alphie z 86 r. mam zamek plastikowy w stójce Ideal główny zamek mosiężny firmy i tutaj zagadka nie wiem jakiej firmy na dowód zdjęcie [57]http://img218.imageshack.us/img218/2641/p11503911111111111iu6.jpg ------------------------------------------------------- Wojtek
O takie zdjęcie Ci chodziło? wyszło trochę niewyraźnie ale chyba jest ok. Słabo widoczne na zdjęciu napisy YKK. [64]http://tiny.pl/ld5t Do zamka doczepiłem sobie nieśmiertelnik z nazwiskiem i grupą krwi, przydatna rzecz ;) --- Edytowany: 2008-02-10 19:33:30
Wojtek, dziękuję. Bardzo cenna informacja. W ogóle nie miałem odnotowanej tej Alphy z 86 roku. To jest zamek firmy Talon, jak wskazuje napis wyryty na korpusie zamka. Raz jeszcze, dzięki. Pozwól, że zapytam, ta ""ślicznotka"" w stanie magazynowym: Rolane Sportswear z 1969 roku już leci do Ciebie? Dziękuję, Urs. To naprawdę ciekawe - dzięki Tobie - odkrycie. Wojtek, dopiero teraz zauważyłem, że ten Talon składa sie z dwóch części. Nie jest to zwyczajny zamek, lecz zamek-hybryda: Talon-Serval. Oczywiście, najciekawszych rzeczy można się dowiedzieć od kolegów emkowców. --- Edytowany: 2008-02-10 19:37:31 --- Edytowany: 2008-02-10 19:42:39 ------------------------------------------------------- Band of Brothers
McM, a zauważyłeś, że u WojtkaS na zdjęciu suwak jest Talon, a reszta Serval? Dziwna kombinacja, pierwszy raz taką widzę... Pewnie jakaś samoróba, chyba że...? Urs, masz srebrny zamek YKK w swojej Mce? a z którego ona jest roku? W stójce też masz zamek tego samego koloru? ------------------------------------------------------- Kocham zapach Emki o poranku...