Domestos, Twój konspekt artykułu do Wikipedii, podoba mi się. Zgadzam się, że opinie i refleksje fanów kurtki do encyklopedii nie pasują. Moim zdaniem galeria to świetny pomysł. --- Edytowany: 2008-02-08 17:35:10
McM, tylko jedna rzecz tak mi się teraz rzuciła w oczy... Czy zamiast "bEnd of brothers" nie powinno być "bAnd of brothers"? :P Na ile umiem angielski, to "bend" oznacza "wyginać, skręcać" a "band" oznacza "towarzystwo, zespół, szajka, banda" ;) To tak tylko gwoli poprawności językowej z mojej strony ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Blatio, Dirty: Słów "Band of Brothers", które są cytatem z Szekspira i tytułem słynnego wojennego filmu, użył po raz pierwszy na naszym forum Lobo. Pomyślałem, że to doskonałe motto naszych codziennych rozmów, i poprosiłem go o pozwolenie podpisywania tymi słowami swoich postów. Lobo-Andrzej się zgodził. Później podczas dyskusji, powiedziałem: "Gwiazdy rocka często powtarzają: "Założyłem bend, żeby podrywać dziewczyny". Oni mają gitarę, my mamy emkę...". Więc "bend" użyty tu jest w znaczeniu rockowym, żeby osłabić nieco patos szekspirowskiej frazy. ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
Moze pomozecie mi rozszyfrowac rocznik i moze firme mojej eMki bo metka wytarta albo sprana a nie ta papierowa a z materialu bialego. Zamek Serval, napy sygnowane ""RAU F CO PRO V R1"" zamek w stojce Ideal. Fotki: [107]http://tnij.com/mmKu [108]http://tnij.com/GPZ3 [109]http://tnij.com/FLpd Nap z kaptura od parki ale takie same mam w kurtce tylko mniej wyrazne [110]http://tnij.com/cEYP --- Edytowany: 2008-02-08 19:45:47 --- Edytowany: 2008-02-08 19:46:07
Radek, jaki zamek jest w stójce: mosiężny czy plastikowy? --- Edytowany: 2008-02-08 19:37:46 ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
"rock bend" użyty jest w znaczeniu rockowym w wydaniu #1 dyslektycznym #2 przećpanego rockmana, któremu już mylą się literki. W każdym innym wypadku pozostałbym przy oprawnym ortograficznie, w tym przypadku: "band". -------------------------------------------------------
Radek: Nie wiem. Znam trzy przypadki, kiedy zamki w M-65 pochodzą od różnych producentów: kontrakt dla Defense Personnel Support Center - Ideal i General, Alpha z 1979 r. - General i Scovill, Golden z 85 r. (i późniejsze roczniki chyba też) Scovill i YKK plastikowy. Zwrócę uwagę na opisany przez Ciebie przypadek. Jak znajdę informacje na ten temat, dam Ci znać. ------------------------------------------------------- "Na czym dzisiaj lecisz, Lou? Na życiu" Strona: | [138]1 | ... | [139]103 | [140]104 | [141]105 | [142]106 |
RadekJarocin jeśli chodzi o zamki to raczej na pewno przedział 1972- ok. 1986 rok. Jedna metka to można przyjąć, że od 1975 ( jak wiadomo nie do końca), metka materiałowa- prawdę mówiąc nie wiem, wydaje mi się, że były w tych starszych. Napisz coś o materiale- ten do lat 80-tych był bardziej ""włochaty"" (ale z tym też różnie bywało) --- Edytowany: 2008-02-08 20:20:59
Tobiasz- są. Wiadomo, że jak ktoś ma więcej w klacie, to i ręce też ma większe ( choć nie zawsze) Ja noszę Medium Regular, ale mam też Small Regular i tam rękaw jest odczuwalnie węższy i minimalnie krótszy, tak jak i kurtka. Co do Ideala, to są takie w Desert 3 color. --- Edytowany: 2008-02-08 20:26:03
Duże pojedyńcze metki zaczęto już stosować w 1972 roku (John Ownbey, So-Sew Styles). Fakt, że metka jest płócienna wskazuje na okres, powiedzmy, mniej więcej od roku 1972 do 1980 (nie wiem dokładnie, kiedy weszły w oliwkach metki z woskowanego papieru, ale w moim Johnie O. z 1981 r. taka papierowa metka już jest, podczas gdy w Alphie z 1979 r. jej nie ma). Kształt metki wyklucza kurtkę wyprodukowaną dla Defense Personnel Support Center. Popatrzmy za tym na listę kontraktorów we wspomnianym okresie i pomyślmy, kto lubił stosować zamek Serval. Wydaje mi sie, że do tego grona należy przede wszystkim zaliczyć: So-Sew Styles, Cherokee, Winfielda, Goldena. Tyle moich domysłów. I dalej nic nie wiesz, Radku. :):)
siema,na moim so-sewie woodland DLA 100-83, mam takie napy RAU F CO, zamki miedziane,bez nazwy tylko duża litera G..? MCM2-prawda,nie będziemy sworzyć się nt.która kurtka lepsza,w polskiej Wikipedii chyba jest do utworzenia kącik o tematyce m65-pozdrawiam,ja zaczęłem weekend-3 dni wolne! MCM2-na prezydenta!!! --- Edytowany: 2008-02-08 20:55:26 ------------------------------------------------------- artur
Witam bardzo serdecznie mr.Mcmurphy2 nie zerkłem na fotki,a kieszonki dolne są białe czy OG? --- Edytowany: 2008-02-08 21:00:27 ------------------------------------------------------- artur
Artur, historia białych kieszeni kończy się gdzieś w roku 1969. Artur, masz So-Sew Styles z 1968 r. i Johna Ownbeya też z 1968 r.? Czy w obu tych kurtkach dolne kieszenie są białe? Czy obie mają na stójce patkę do rzepa wykonaną z NYCO? Jakie posiadają zamki główne i w kołnierzu? Proszę, podaj nam te dane. --- Edytowany: 2008-02-08 21:23:26 ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
okidoki-So-Sew:kieszonki białe,zamki-góra rapid,dół literki RP,patka-taśma,napy literka P Ownbey:kiesz.białe,zamki-góra rapid,dół literki RP,patka nyco,napy Scovill, na obydwóch emkach na zamkach dolnych literki RP są z tyłu zamka,z przodu jest jakiś wzorek-4 czy 5 linii po skosie..nie mam aparatu żeby fote zrobić ;( a jakiś link? --- Edytowany: 2008-02-08 21:49:13 ------------------------------------------------------- artur
Wideł: Artur, ten główny zamek w obu kurtkach, o którym mówisz, to Rapid. A więc kieszenie białe w 1968 roku były regułą, natomiast patki do rzepa z NYCO - nie. Bardzo Ci dziękuję. Widziałem dzisiaj na ebayu nową ""ślicznotkę"". Bezimienna (a więc z roku 1966!), w stanie bardzo, bardzo dobrym (Ty szukasz emki z magazynu) i z obszyciem. Na temat obszywania emek zdania są podzielone, ale zobaczyć można. Oto link do tej ""bezimiennej"" emki: [99]http://tiny.pl/lcr6 --- Edytowany: 2008-02-08 21:47:19 ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
faktycznie niezła!,dzięki za pamięć Mcmurphy2-ale ja szukam księżniczki;)-pewnie na marzeniach się skończy,ale co tam.. ------------------------------------------------------- artur
RadekJarocin: jeszcze jeden przykład emki z zamkami różnych producentów: Golden 1980 r., płócienna metka, zamek główny Scovill, zamek w stójce Serval. ------------------------------------------------------- Szukaj, Burz, Buduj
Skad bierzesz te informacje ?? A wlasnie bo nikt mi na to nie odpowiedzial i to nie do tego tematu ale powtorze jak to bylo z tymi helmami na filmach zawsze rozpiete pod szyja a biegaja z nimi jak by byly przyklejone do glowy a normalnie to chyba by musial byc porzadnie zapiety zeby nie spadl ?? Alpha za 150 zl [117]http://tnij.com/TFcA Srebro za 79 ale strasznie zniszczone [118]http://tnij.com/vZFU --- Edytowany: 2008-02-08 23:09:54
Radek,a masz za sobą przeszłość związaną w jakikolwiek sposób z MON ? ..DLACZEGO jak widzę OG to zaraz myślę-ooo ale extra,mam w szafie 5 emek ale ciągle mało ,mało- a i tak chodzę w srebrze odkąd je mam, 14 dni.. --- Edytowany: 2008-02-08 23:15:22 ------------------------------------------------------- artur
Nie,a dlaczego ?? Za mlody jestem 20 lat jedynie co to WKU :). Kurtke zalatwilem od wujka ktory sluzyl w wojsku i interesowal sie militariami. Nie mialem takiego helmu ale zamierzam kupic M1 bo zawsze mi sie podobal ale musze miec pieniadze a narazie musze skonczyc szkole zeby pojsc do pracy. --- Edytowany: 2008-02-08 23:13:48 --- Edytowany: 2008-02-08 23:15:33 Strona: | [134]1 | ... | [135]104 | [136]105 | [137]106 | [138]107 |
Ja kiedyś słyszałem/ czytałem, że hełmy były rozpięte z pewnego powodu: mianowicie przy postrzale w hełm, gdy ten jest niezapięty powinien sobie "odlecieć", natomiast przy "ścisłym" założeniu energia z uderzającego pocisku przeszła by na głowę, więc spowodowało by to złamanie kręgów szyjnych. Nie wiem na ile w tym prawdy, czy to nie zwykły mit. W "Komandosie" w jednym z artykułów o snajperach, była przedstawiona sytuacja, gdy rosyjski żołnierz- snajper, wyposażony w hełm Sfera został właśnie trafiony w ten sposób przez Czeczena z WSS "Wintorez", co skończyło się chwilową utratą świadomości. Ale.. klasa hełmu jest nieporównywalnie większa, a energia naboju mniejsza niż typowe pociski karabinowe.
mając 20 lat to ja miałem swoją etz-kę,kupioną za swoją kasę,byłem po szkole i chyba po wojsku ale nie jestem pewny ;)dorabiałem na budowach,bo w latach "90 tak można było..miałem na benzynę,piwo,papierosy.. ------------------------------------------------------- artur
Radek: Szukaj nowych informacji w internecie, Burz to, co przestarzałe i skostniałe, Buduj-twórz nowe horyzonty i nowe pytania, na które... Szukaj odpowiedzi w internecie... itd. Oglądałem dzisiaj po raz kolejny "Czas Apokalipsy - Powrót". Rzeczywiście porucznik Willard i kawalerzyści porucznika Kilgorea biegają w rozpiętych pod brodą M-1, a one im nie spadają. Wojna w tym filmie pokazana jest jako szaleństwo, więc żołnierze, ofiary tego szaleństwa, są na filmie inni niż w materiałach propagandowych. Regulaminowi są tylko sztabowcy, którzy wysyłają tych chłopców na śmierć. ------------------------------------------------------- "Kocham zapach napalmu o poranku"
Koncze technikum ,matura, technik i te sprawy. Wiec nie ma za bardzo czasu na prace. Ale po szkole wybieram sie w wakacje na oboz ASG do pracy jako kadra no i po wakacjach na studia zaoczne i do normalnej roboty. A militariami zarazilem sie chyba przez tv ogldajac A-Team, Mac Givera, M65 zarazil mnie tata kupujac w lumpie kurtke za prawie darmo. Od malego mialem zamilowanie militariami mialem fajna kurtke pseldo-wojskowa [44]http://tnij.com/N8KW
MCMURPHY2-co lepsze:czas apokalipsy,czy pluton?widziałem obydwa ale mogę kupić jeden,problem bo nie wiem który-15 GBP rzucic za film to dla mnie nie teges;) który lepszy? btw. mam na dvd M.Scorsese FILM Mash-sprawdzcie go-jest cool.. a przy okazji-to chyba ja pierwszy rzuciłem osobiste foto na nasze forum,co? --- Edytowany: 2008-02-08 23:35:50 ------------------------------------------------------- artur
Pluton jakos nie zapadl mi w pamieci od taki film jak dla mnie, tylko sie nawalaja i nic wiecej. A czasu apokalipsy nie ogladalem moze i blad bedzie to trzeba nadrobic. --- Edytowany: 2008-02-08 23:36:41
Wideł: Artur, oba trzeba mieć! Ale gdybym miał wybierać, wybrałbym "Czas apokalipsy" w nowej dłuższej, zmontowanej w 2000 roku, wersji, która jest na dvd i nosi tytuł "Czas Apokalipsy - Powrót". ------------------------------------------------------- "Charlie nie surfują"
A, błąd! Pluton jest mocnym i głębszym filmem... jak dla mnie, to do niego trzeba dojrzeć pod pewnymi względami. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
grzeszysz synu,grzeszysz...no takich dzieł nie widzieć-myślę że musisz nadrobić zaległości-ale trza klimat czaić-Hendrix,Rolling Stones,to lata "60 szerokie dzwony,koszule w kwiaty,trawka,dzieci-kwiaty..and many,many moore.. ------------------------------------------------------- artur
wideł: IMHO warto oba ;) ale chyba wizja z Czasu Apokalipsy jest wyrazistsza.. niemniej, 15GBP to przesada lekka, na allegro masz za 12 zł.. ;| MCM: skąd się wzięło Twoje hasło Szukaj-Burz-Buduj? za hasło mają to też muzycy z SBB, ma to jakieś głębsze korzenie? i już, już spadam z Waszego tematu, ale bardzo ciekawie się go czyta :) jeszcze trochę i będę zarażony Mką przez kabel od neta ;)
M1 nie spada z głowy, pomimo rozpiętego paska, bo ma dobrze opracowany fasunek, podobnie zresztą jak PASGT czy LWH. Z MICH ten numer nie przejdzie, ale za to jest znacznie wygodniejszy nawet z zapiętym paskiem.
Mam na plycie Pluton wiec sobie jeszcze obejze nie raz wiec moze dojzeje do niego:). Jakos bardziej zapadl mi w pamieci Full metal Jacket. A M.A.S.H. nie byl Donalda Sutherlanda ? A tu szczesliwy eMkowiec Patrolowy ze swoim patrolem po wygranej rywalizacji obozowej [105]http://tnij.com/peUl Innej foty w eMce nie znalazlem. --- Edytowany: 2008-02-08 23:50:36 --- Edytowany: 2008-02-08 23:52:55
Ludz: To jest to samo SBB. Nazwa zespołu rockowego, którego namiętnie słuchałem w latach siedemdziesiątych z płyt winylowych. Myślę, ze nazwa ta nawiązywała do tego, co robili, do muzyki. którą tworzyli. Było to coś nowego, przynajmniej w Polsce. Mieszali rock i jazz - już wtedy. Radek: Doskonałe zdjęcie i inspirujące. Już mi chodzi po głowie pomysł na artykuł pt. ""Wychowanie przez emkę i ku emce"" :):) --- Edytowany: 2008-02-08 23:57:00 --- Edytowany: 2008-02-08 23:57:59 ------------------------------------------------------- Sex, M-65 and rockandroll!
ej,mcm2-a to nie szło tak:sex,drugs and rockandroll!..? a przy okazji,2 dni latam w sztywnym Ownbeyu i przyznam szczerze że mięciutki So-sew jakoś tak bardziej mi podpasił..jest jakiś taki bardziej Swój.. --- Edytowany: 2008-02-08 23:59:43 ------------------------------------------------------- artur