Witam! Oglądałem zdjęcia m-51 i wydaje mi się że miały mosiężne zamki ciekawe dlaczego w m-65 zmienili na srebro co o tym sądzicie (Blatio,MCM2),jeśli się mylę to mnie poprawcie .Moja Alpha woodland 86 i oliv so-sew 73 nie mają składu materiału na metkach wiem że tak bywało wiecie dlaczego . ------------------------------------------------------- Wojtek
Golden, John Ownbey to bardzo dobry wybór. Mam kurtkę tego producenta z 1981 roku i świetnie się w niej czuję. Metka - w porządku, w Ownbeyu linia porzeczna na metce jest niedociągnięta do brzegów. Zamek prawdopodobnie będzie mosiężny. Jeszcze w roku 1971 John Ownbey miał srebny zamek. Rozmiar M/R powinien Ci pasować, bo rozmiarówka Ownbeya wydaje mi się ciut większa (przynajmniej tak jest w moim dużo późniejszym egzemplarzu). ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
swoją droga to rozmiarówka centre wydaje mi sie wieksza od goldena (chodzi o wytwórce:) ------------------------------------------------------- ale ja sie nie znam...
Temat rozmiarówek był już wałkowany ostro na początku wątku, jak wiecie była nawet jazda z pomiarami co do 0,5 cm... i wyszło na to, że co Emka to inna... i nie ma reguły, że jakiś producent robił mniejszy rozmiar, inny większy... różnice były nawet w kontraktach nie dość, że z tego samego rocznika, to jeszcze od tego samego producenta :P Dlatego w przypadku kupna każdej Emki przez internet warto poprosić o dokładne zmierzone wymiary... czasami na przykład różnice w szerokości w barach 3-4 cm mogą mieć decydujące znaczenie, a serio takie różnice się zdarzały w ramach jednego rozmiaru ;) Tak więc moja rada: nie przywiązujcie się za bardzo do stwierdzeń, że taki a taki producent robił mniejszą rozmiarówkę, a taki czy inny mniejszą. Co Emka to rozmiar. I trzeba z tym żyć ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Blatio: nie znam się na tym zupełnie, ale używam podrób i zauwazyłem, że przypierwszym praniu "legendarne" NYCO się trochę - mniej lub więcej - kurczy,.... nie wiem, czy ma to miejsce w kontraktach, ale może w tym jest przyczyna?? Bo chyba żadna z eMek "mint" nie jest absolutnie nowa, nigdy nie prana?
WojtekS: W M-51 były zamki zarówno koloru srebnego, jak i złotego. Jak to się układało na przestrzeni lat, nie wiem, nie ""pracowałem"" nad tym. :):) Ale jeśli ty masz czas i ochotę, zrób to sam. Oto link do strony, gdzie można obejrzeć fotografie wielu M-51 [65]http://tiny.pl/l98k Metki to skomplikowana sprawa, są, mówiąc krótko, różne pod względem ilości, danych, składu drukarskiego. Na przykład John Ownbey i So-Sew Styles w roku 1972 stosowały już jedną dużą metkę pod kołnierzem, kiedy Alpha użyła jednej dużej metki - zamiast dwóch mniejszych dopiero - w 1975 roku. Inne prawidłowości, ich chronologię trzeba wyśledzić. Może kiedyś ktoś z forumowiczów to zrobi. Siwy99: Piękna kurtka, gratulacje. Kontraktowa Alpha - to jest to! --- Edytowany: 2008-02-06 19:54:53 --- Edytowany: 2008-02-06 19:55:57 ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
Ludz, jeśli jest "mint" to powinna być teoretycznie w ogóle nie ruchana, że się tak brzydko wyrażę. NYCO w praniu raczej jeśli się kurczy, to chyba minimalnie. W podróbkach - nie ręczę za nic, absolutnie za nic. Aczkolwiek zawartość bawełny może coś mieszać w aktach, ale na pewno nie są to żadne zauważalne różnice. A różnice w rozmiarówkach raczej na pewno wynikają tylko i wyłącznie z wykonania. Moja stara zielona Cherokee Medium mogła być w ciągu tych 33 lat prana dziesiątki razy i nadal jest obszerniejsza w klacie i w barach od mojej So-Sew Medium w woodlandzie w stanie mint, po której po prostu czuć, że została ciaśniej skrojona. Nie ma cudów ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Ludz, spoko spoko... ja sam w Helikonach biegam i to 100% bawełna. Prałem je już kilka razy, ale jakoś nie stwierdziłem jakiegoś odczuwalnego skurczenia się. Powiem nawet, że tak jak się na początku nie umiałem dopiąć na ostatni guzik w pasie (moja wina, bo mi zadaszenie narosło), tak po kilku miesiącach już mogłem się zapiąć (nie, to nie materiał się rozciągnął - to ja schudłem :P). Co zaś do oryginalnego kontraktowego NYCO jak w M65, to szczerze wątpię, aby to się mogło jakoś znacząco skurczyć... A może Ludz to nie spodnie się skurczyły, tylko Ty urosłeś? :P A tak w ogóle to temat portek powinien być w "Odzieży militarnej (oprócz M65)" ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
siemano,jeżeli przez przypadek ktoś napotkałby-srebrną w stanie magazynowym OG alphy,small-reg.to ja poproszę linka..a jeszcze jak z ebaya to w ogóle baja-ale musi być dziewica!dzięki za pomoc i pozdrawiam Forumowiczów ------------------------------------------------------- artur
Wideł, mam pytanko.Ile masz wzrostu i ile w klacie?, bo ja mam problem z wirtualnym dobraniem rozmiaru, a na Tobie Twoja emeczka (small regular?)leży jak szyta na miarę.
siema Tobiasz,już podaję ci -174wzr.97-98klateczka..sm/reg zawszę biorę,97cm to 37-38 cali,pasi każda:alpha,so-sew,j.ownbey.muszę sprawdzić tylko sm/short jak to będzie wyglądać,a jaka twoja wymiarówka? ...myślę,że sm/long byłby ok,aczkolwiek przy moich 174 cm.emka zakrywa mi tyłek,u Ciebie było by krócej troszeczkę i myślę że było by dżi. --- Edytowany: 2008-02-06 23:23:11 ------------------------------------------------------- artur
Wideł, u mnie klata - to samo co u Ciebie(na wdechu dochodzi do 100cm:) a wzrost 181 cm.Było tak, że MCM2 załatwił mi Ownbey"a M/R i okazał się za szeroki dla mnie(czułem się jak w worku).Na Tobie emka ze zdjątka leży jak ulał, dlatego pytam.Może w ten sposób uda mi się dobrać, bo nie mam możliwości przymierzyć. Dzięki za odpowiedź, pozdrawiam. Czyli myślisz, że small long będzie dobra.Dzięki Wideł, bardzo mi pomogłeś.THX. --- Edytowany: 2008-02-06 23:31:48 --- Edytowany: 2008-02-06 23:38:04
Wideł, mam coś lepszego, coś mi mówi, że niedługo będzie u mnie w domu:), tym bardziej, że sprzedawca cieszy się dobrą opinią u chłopaków z forum:) [118]http://tiny.pl/l9rb Cena też do zaakceptowania:) --- Edytowany: 2008-02-06 23:53:36
eee,no pewnie że TAK! zwłaszcza że w razie jak by co to można zwrócić . :rozm.long jest powyżej 71 cali,a reg.do 71 tak że ta powinna byc idealna-pozdro stary;) --- Edytowany: 2008-02-07 00:06:51 ------------------------------------------------------- artur
No, moja Allen Overall M/S z 1969 roku już doszła :) Ma kilka zaplamień, jakby czymś tłustym i z resztek gumy do żucia, ale myślę że do usunięcia. Kliny w rękawach posiadają rozdarcia, ale też jestem w stanie to przeżyć... najwyżej coś się potem podreperuje w tym miejscu. No i oczywiście kurtka śmierdoli magazynem, standardowo ;) Zamek główny sprawia wrażenie dłubanego, a konkretnie sam suwak wygląda na nieoryginalny, bo nie posiada sygnatury. Zamek na stójce to Scovill. Napy są również sygnowane Scovill. Ostała się tylko mała metka na karku, druga metka w okolicach prawej kieszeni wsiąkła niestety. Wszystkie rzepy za to w bardzo dobrym stanie, wyglądają wręcz na mało używane jakimś cudem... :P A teraz to co najciekawsze. Materiał! NYCO w Allenie jest znacząco cieńsze niż w mojej Cheerokee. Mam nawet wrażenie, że NYCO w mojej bluzie BDU jest nieco sztywniejsze, albo porównywalne. W każdym razie różnica w materiale kolosalna. Cherokee jest pancerna pod tym względem. Z drugiej strony dzięki temu będzie mi lepiej użytkować Allena w cieplejsze dni, bo i z takim przeznaczeniem ją kupiłem. W każdym razie różnica w materiale kolosalna. No nic, tyle na razie, zobaczymy co mi wyjdzie z czyszczenia i usuwania plam... ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success. Strona: | [136]1 | ... | [137]101 | [138]102 | [139]103 | [140]104 |
A nie mówiłem, że będziesz zadowolony ;) Gratulacje ! Co do materiału, to może po prostu kurtka była bardzo często prana i materiał "się rozmiękł" hehe. Najważniejsze, że zamki, napy i rzepy są w dobrym stanie, bo to chyba najtrudniej naprawić. Wiem, bo miałem cywilną Alphę i nigdzie nie szło dorobić napów...
Nie nie... materiał jest po prostu cieńszy. Czuć to wyraźnie w dotyku, inna gramatura jest. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Blatio, zamek główny w Twoim Allenie O. wydaje mi się być oryginalny. Nie wyciągałbym daleko idących wniosków z faktu, że brak napisu ""Scovill"". W moim magazynowym Johnie O. z 1970 r. zamek w stójce też nie ma napisu ""Rapid"", lecz jakieś pojedyńcze cyfry i litery, a jego uchwyt (""uszko"") nie jest typu ""prostego"" jak w ""stójkowych"" Rapidach, ale ""pękate"" w typie ""scovillowskim"". Prawdopodobnie jest to Rapid, tylko z nieklasycznym ""uszkiem"". Podobnie w Twoim Allenie może być Scovill, ale ""odmieniec"". Jeszcze jedno: dokonałem ""odkrycia""! :):) Byłem dotąd przekonany, że w danym roku fiskalnym na każdego kontraktora przypadał tylko jeden kontrakt na produkcję emki. Sądziłem tak na podstawie analizowania i porównywania metek wielu kurtek. I oto coś, co całą tę ""naukę"" obraca wniwecz: ""John Ownbey Company INC. DSA 100-70-C-0613"" i ""John Ownbey Company INC. DSA 100-70-C-0525"". Czyli moje domysły na temat kurtek ""bezimiennych"" z 1966 roku zostają tym samym mocno podane w wątpliwość. Te 7 kontraktów (tyle do tej pory odnotowałem) z roku 1966 mogli zrealizować różni kontraktorzy, ale równie dobrze mógł to zrobić jeden kontraktor, np. Alpha, kto wie... --- Edytowany: 2008-02-07 19:34:13 --- Edytowany: 2008-02-07 19:39:03 ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
Juz wiem, my nie jestesmy uzaleznieni od M65 - to ten zapach magazynowy. Z pewnoscia w magazynach wystepuja charakterystyczne tylko dla tego miejsca drobnoustroje (coatus cold weatheris), ktore zyja w symbiozie z naszymi organizmami, a my stajemy sie od nich uzaleznieni. To powoduje zapotrzebowanie na coraz wieksze dawki tych drobnoustrojow mieszkajacych w przechowywanych w magazynach kurtkach i spodniach M65, a to z kolei wywoluje nieodparte wrazenie checi zakupienia kurtki M65. Tak tak moi drodzy, my jestesmy nieszczesliwymi ofiarami, a nie szczesliwymi posiadaczami kurtek M65. No i w ogole gratuluje Ci Blatio nowej Emki! ;) Tez kiedys bede mial srebrny zamek... ale najpierw plecaczek ARVN :] ------------------------------------------------------- Charlie dont surf!
Mataj, świetna opowieść, bardzo mi się podoba. Tylko dlaczego moja żona do tej pory nie zaraziła się tymi drobnoustrojami?... Wiem. Bo infekcja następuje drogą bezpośrednią: przez włożenie kurtki na swoje ciało. Datait dobrze robił, że ubierał narzeczoną w emki. :):) Oto następny przypadek potwierdzający moje ""odkrycie"": Sportsmaster INC. DSA 100-68-C-2171 (zamek Rapid) i Sportsmaster INC. DSA 100-68-C-2017 (zamek Conmar!). Tak więc mamy do czynienia w jednym roku fiskalnym z 2 kontraktami na M-65 (z dwoma różnymi zamkami!) dla tego samego producenta. Można z tego wyciągnąć następujący wniosek: ""Na podstawie pojedyńczych czy tylko kilku obserwacji trudno w wypadku kurtki M-65 o uogólnienia. Nie należy pochopnie rozciągać jednostkowych faktów na ogół emek"". Następny intrygujący przypadek: Alpha na kontrakcie DLA 100-79-C-2906 produkowana była z dwoma różnymi głównymi zamkami: marki Scovill i General. --- Edytowany: 2008-02-07 21:41:00 --- Edytowany: 2008-02-07 21:55:39 ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
Ania jak odebrała mojego Allena od listonosza (bo na jej adres przyszedł) stwierdziła zwyczajnie, że "śmierdzi"... :P No w sumie fakt, fiołkami nie pachnie, hie hie hie :P A tak w ogóle zauważyłem dziwne zjawisko dopiero niedawno, po upraniu swojej Cherokee. Gdy ją kupiłem w ciuchlandzie, posiadała taki swój specyficzny zapach, nieco podobny do impregnatu... Kiedyś ją prałem i impregnowałem Cottonproofem i potem pachniała podobnie. Potem w trakcie chodzenia (około roku) zapach się stracił... właściwości Cottonproofa też... kurtka się przypaprała tu i tam... No i wczoraj ją uprałem, w proszku do kolorów, normalnie z wirowaniem, bez impregnacji tym razem, stwierdziłem, że na cholerę mi impregnacja :P W każdym razie kurtka wyschła, sztywna i świeża. Zdejmuję ją z wieszaka i co czuję? Ten sam zapach co gdy ją kupowałem! Tak jakby się odnowił po praniu... bardzo dziwne... Tak jakby dalej pachniała jakimś impregnatem albo diabli wiedzą czym. Dziwne to, bo po praniu powinna jechać proszkiem, a ona pachnie... M-ką :P A co do Allena, to się zastanawiam teraz czym usunąć te zaschnięte ślady jakby po gumie albo czymś podobnym... nie wiem czy w czyszczeniu chemicznym to zejdzie... bo tłuste plamy jak znajdę, to ludwikiem dojadę... ale to jest coś twardego i przyschniętego... :P ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Czołem,Blatio-tera do Cię! zgadza się!!!! mój srebrny So-sew jest cieńszy od srebrnego Ownbeya-odczuwalne w paluszkach!!! so-sew jest jak by sztruks a ownbey jak jeans-no coś takiego;) i przez to so-sew jest jak ulubiona koszula flanelowa-przepraszam za porównanie.. ------------------------------------------------------- artur
Ja również widziałem różne faktury materiału. Niektóre mają splot ukośny podobny do dżinsu, widziałem taki w Cherokee od Traszana. Moje Cherokee, So-Sew woodland i Allen mają raczej sateen, gładki materiał, ale w kategorii grubości i sztywności zdecydowanie króluje Cherokee, potem So-Sew, a na końcu dzisiejszy Allen. Mam naprawdę wrażenie, że w moich spodniach BDU ripstop Helikona jest sztywinejszy materiał... No ale za to Allen będzie na lato jako bluza na T-shirta jak znalazł na krajoznawcze wycieczki w nieznane ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
nie ma co ukrywać ale sprawdziłem moje wsie emki i tak: najgrubszy-srebrrny Ownbey(patka kołnierza nyco),next so-sew,woodland"81,next 3 col,cywilna alpha,i na samym końcu mięciutki kocyk, srebrny So-sew,już wtedy myśleli jak mi umilić życie.. ------------------------------------------------------- artur
Miękki, wiotki jak len jest też Winfield z 1976 roku. Alpha z tego samego rocznika, chociaż nieco sztywniejsza od Winfielda, jest też lekka i co ciekawe - szorstka. Jak ją pogładzisz, czujesz wyraźnie szorstkość. No cóż, we właściwościach materiału, z którego szyto emki na przestrzeni ćwierćwiecza, są widoczne różnice. To fakt. --- Edytowany: 2008-02-08 00:38:19 ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
jak mój so-sew popruje się,w co wątpię to wezmę resztki i pójdę do krawca i powiem że chcę majtki z tego materiału;) ------------------------------------------------------- artur
Ja przeważnie na luźno, albo tylko lekko ściągnięty, żeby optycznie dzlielił kurtkę :P Na maksa ściągam jak się robi zimno i wieje. Ogólnie do mojej postury i proporcji lepiej pasuje na luźno ;) Z tego co wiem, to Traszan też się lubi nieźle ścisnąć w Emce, hie hie :P --- Edytowany: 2008-02-08 00:44:47 ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Wideł: Artur, ta chińska Alpha jest całkiem fotogeniczna, no i dobrze leży na Tobie. Muszę wyznać szczerze, że lubiłem swoją chińską Alphę. Kiedyś idę ulicą i patrzę - z naprzeciwka nadchodzi facet w emce. ""Niezła sztuka" - pomyślałem, ale udaję, że nic mnie nie obchodzi. Kiedy gość był blisko, nie wytrzymałem i ""zapuściłem żurawia"". Co zobaczyłem? Czarną metkę! Jeśli chodzi o mnie, nigdy nie ściągam kurtki w pasie, ani na dole. Taki styl. --- Edytowany: 2008-02-08 00:48:37 ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
nigdy nie śpiący-MCMRY2-ale dupę mi pali tera,jest ZBYT,duża różnica w kolorze-to jest działkowyOG a nie dumny OG.. ściągnięta w pasie emka? a w którym filmie US soldiers mieli dociągnięte hełmy? ma być luz i swawola.. --- Edytowany: 2008-02-08 01:00:01 ------------------------------------------------------- artur
Wideł: Artur, zauważ, że jak ten działkowy OG się trochę wytrze, spłowieje, to nabiera dumy. --- Edytowany: 2008-02-08 01:05:22 ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
Mcmurphy2-bronisz STARS-and-STRIPES-czy dopomagasz,ex-Viet? żartuję oczywiście,ALE-kiedy jest lepsze samopoczucie-i tu odwołuję się do Wszystkich forumowiczów-z czym lepiej na plecach z:kontraktem,czy-no wiadomo czym? w sklepie w którym kupywałem pierwszą emkę wsio było oki itd.dopiero po dwóch miechach przeczytałem na TYM forum co jest pięć.. że alpha to nie ta alpha...że zielony kolor to nie zielony..że nic nie jest jak wcześniej..he he ------------------------------------------------------- artur
a w ogóle nie przypuszczałem,że będę się tak wymądrzał na łamach tego ekskluzywnego,klikadła jakim jest NASZE(nie przegiąłem ?)FORUM, ja osobiście jestem wniebowzięty.. ------------------------------------------------------- artur Strona: | [137]1 | ... | [138]102 | [139]103 | [140]104 | [141]105 |
Widzę że dzielicie się zdjęciami z podróży więc postanowiłem dodać dwa od siebie. Nie jestem w niej w emce ale też jest klimatycznie:)Poznajecie??? [28]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c6080fc0efab105d.html [29]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d726f1a5863688e.html Oba zdjęcia z czasów studenckich- Vietnam War Memorial Washington DC. Zrobiło na mnie ogromne wrażenie- wokół mnóstwo ludzi ale niesamowita cisza
Wideł-Artur: O Boże! Znowu gafa: przecież Ty nie masz chińskiej cywilnej Alphy, masz amerykańską. Pardon, Artur. Wiesz, nie ropoczynajmy kolejnej dyskusji na temat wyższości jednych emek nad drugimi. Kiedyś przez nasze łamy przetoczyła się taka dyskusja zakończona porozumieniem między forumowiczami: każdy kto nosi emkę bez względu na to, czy kontraktową, czy cywilną, czy kopię ma pełne prawo nią się cieszyć i będzie przyjęty do naszego Bendu na równych prawach. Co nie oznacza, że odpowiadając na pytania kolegów oczekujących pomocy w zakupie emki, będziemy bawić się w jakąś "poprawność polityczną" i twierdzić, że wszystkie M-65 są takie same. Zwykle w takim wypadku odpowiadam: "Bierz kontrakt - To jest to! To jest bilet do emkowego raju!". Niektóre osoby inaczej wyobrażają sobie ten raj i mają do tego pełne prawo. Wtedy mówię: "Cywilna kurtka jest fajna. Noś i ciesz się, kolego!". Kończąc ten wątek, proszę, byś spojrzał na to zdjęcie [35]http://tiny.pl/lw6g Czy to nie jest Alpha "made in U.S.A."? Podobna, prawda... Cywilne Alphy (zwłaszcza te wyprodukowane w Stanach, z chińskimi jest pod tym względem gorzej) ładnie imitują M-65 z okresu wojny wietnamskiej (na zdjęciu jest Alpha z 1970 roku). Tommy, to są bardzo ciekawe zdjęcia. Emka i to forum spowodowały, że zacząłem czytać i interesować się Vietnam War. Tommy, fajnie by było, żebyś do kompletu (tzn. do naszej galerii "Ludzie w emkach")dosłał jeszcze jakieś zdjęcie w M-65. Wideł-Artur, Tommy, RadekJarocin, Blatio pozdrawiam Was i wszystkich kolegów. ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
Blatio - sprobuj wymrozic to dranstwo - moze jakas bron bilogiczna/chemiczna to jest ;-) Sciagacze wszelkie - tylko, gdy musze, bo wieje (na rekawach rzepy sciagam tylko gdy ubieram rekawice 3palce i jakosc trzeba do nich rekaw wcisnac.) Emka luzna ma byc - ot co! ;-) edit: jakis czas temu dyskusja toczyla sie odnosnie paska na rzep przy szyi - 67 nn - nyco. edit2: na ang wiki i paru innych jest art o kurtce: [42]http://en.wikipedia.org/wiki/M65_Jacket Mcm - myslałes o czyms takim w polskiej wiki? Masz ogromne zasoby wiedzy o kontraktorach etc. Mozna pomyslec o wspolnym wysilku - razem moze nie damy sie poniesc emocjom i wyjdzie wzglednie encyklopedyczny art :-). --- Edytowany: 2008-02-08 10:24:29
domestos z tą Wikipedią to rzeczywiście swietny pomysł, ale można byłoby jeszcze coś dodać o cywilnych i kopiach( masa zdjęć, ciekawostki) Mnie kiedyś chodziło po głowie, żeby napisać taki kompleksowy artykuł i może jakiś serwis internetowy np. Interia, Onet, Wirtualna Polska by go zamieścił. Ale wtedy to by się dopiero zaczęło szaleństwo... --- Edytowany: 2008-02-08 10:29:59
A propos artykułów to ostatnio na forum wiatrówkowym iweb gość linkował do artykułu Blatio garść informacji:) Zdjęcie w emce będzie jak tylko jakieś mi się zrobi:)
Domestos, Dirty, pomysł jest bardzo ciekawy. I prosty w gruncie rzeczy. Chodziłoby, krótko mówiąc, o to, by zebrać wiedzę o M-65 zgromadzoną na naszym wątku i stworzyć coś w rodzaju kompendium na ten temat, czyli artykuł w Wikipedii. Należałoby się zastanowić nad szczegółową problematyką takiego opracowania. Moim zdaniem, warto by było podać podstawowe informacje z takich dziedzin, jak: historia powstania M-65, zastosowanie i udział kurtki w Vietnam War, jej ""mitologia"" i znaczenie w kulturze, rodzaje emek, budowa emki - cechy charakterystyczne i ewolucja na przestrzeni lat (metki, zamki, napy, kieszenie, kliny itd.), producenci kontraktowi i inni, ""kult"" emki obecnie na przykładzie NGT i Bend of Brothers (odpowiedzi forumowiczów na pytania: ""Czym jest dla mnie emka?"" i ""Dlaczego w niej chodzę?"") - refleksje końcowe. Plus linki, fotografie, filmiki. Prosty, piękny projekt, ale niełatwy do zrealizowania. Musieliby się znaleźć chętni do jego urzeczywistnienia, należałoby uzgodnić wspólną koncepcję, podzielić zadania, wziąć się do pracy, wyjaśnić parę ""białych plam"", jak np. kwestię powstania i produkcji pierwszych bezimiennych emek z 1966 roku i udziału w tym Alphy. To jest do zrobienia. Przecież na naszym wątku są osoby, które wiedzą prawie wszystko o emkach, mają pewien dorobek publicystyczny, znają angielski, co tu dużo mówić - kochają tę kurtkę. Trzeba się tylko spotkać i pogadać. Tomek Wydra zaproponował takie spotkanie: ""desant wojsk wędkarskich"", ale na razie brak odzewu. Pozdrowienia, Domestos i Dirty. --- Edytowany: 2008-02-08 11:29:42 ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
Witam!!!! słuchajcie! czy ten rodzaj Emek był też objęty kontraktem? [65]http://tiny.pl/lwb4 Znalazłem to coś buszując po internie!! mały opis, ale u mnie krucho z anglikiem!!! ,,Mitchell pattern M65 Field Jacket, I have seen one other jacket made similar to this one....both looked factory made. Has the zipper behind the collar but no drop-in Hood, zipper is a #5 with the slide marked "U.S.A.", no other markings on the jacket. Sage Green(AG-474?) Quarpel liner was fairly common in the late-1960s on issue M65OG FJs. ,, pozdro dla BEND OF BROTHES ps. spadam do pracy!!! ------------------------------------------------------- LOBO
Kurtki M-65 w kamuflażu "Mitchell pattern", przeznaczonym dla pokrowców na hełmy M-1, nie były objęte zamówieniami dla wojska. Emka ze zdjęcia to prawdopodobnie produkcja cywilna lub kopia. Lobo, pozdrowienia. ------------------------------------------------------- Bend of Brothers
MCM - kultowosc - owszem, mozna nawiazac, kto nosil. Refleksje etc - obawiam sie, ze szybko opuscily by wiki ze wzgledu na nieencyklopedycznosc. Ale mozna zawsze zalinkowac do naszego watku, nie trzeba sie tez rozpisywac tam az tak znacznie :-). Jesli powstanie art - mozna utworzyc galerie na fotosiku i zalinkowac do niej - bo co innego ladowac zdjecie emki w kazdym kolorze - a co innego galerie cala nasza. Ale mozna myslec. I dzialac. Podzial mcm wydaje sie byc ok: -wstep - ogolnie co to, jak to sie je, powstanie etc -"Uzycie", "udział w wojnach" - vietnam - ew inne -budowa -zmiany -kolory -kontraktorzy, rodzaje i ilosc metek etc -ciekawostki - czyli dtc w 89r, bezimienni, jakies odstepstwa od typowosci etc -znaczenie w kulturze, kultowosc, znani noszacy (czyli my plus jakies ramba i inne takie ;-)) etc w linkach - art Blatio, link do tematu, link do galerii