Wideł, dwie rzeczy, dla porządku: 1.Nie wrzucaj tak długich linków, bo się strona rozciąga poza ekran, skracaj je na www.tiny.pl 2. Nie pisz jednego posta za drugim, skoro masz możliwość edycji. Edytuj poprzedni i dopisuj wszystko do niego, zamiast pisać 3 pod rząd. --- Edytowany: 2008-01-22 00:36:34 ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Wideł, proszę Cię, zobacz jakie wnętrza mają dolne kieszenie Twojej "ślicznotki" z 1968 roku: białe czy zielone? Będę wdzięczny za odpowiedź - Andrzej. ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Zetknąłem się z opiniami młodych ludzi, pochodzących z dwu odmiennych środowisk: harcerzy i raperów, o kurtce M-65. Mówi harcerz: "W naszym hufcu na pewno jest, jak można obserwować, co najmniej kilku posiadaczy i miłośników kurtki M-65 którzy wiedzą, że M-65 to jest coś więcej niż kawałek materiału. Sześćdziesiątka piątka to legenda, jedna z tych rzeczy, które niewątpliwie posiadają „charakter” a może i „duszę”. Mówią raperzy: "Sześć-pięć - co to za firma?". "To taka, proszę ciebie, moda trwajaca od stu lat i głównie wielcy "źli" i zbuntowani noszą takie rzeczy od zawsze. To ma jakiś głębszy sens, o którym nie mam pojecia, ale Tomek Lipinski i Robert Brylewski mieli takie kurtki. No, fajowe są, ostatnio chyba znowu są mega modne, poza tym". Jak z tego wynika, młodzież nieźle się orientuje w kwestii, która była przedmiotem burzliwej debaty na naszym forum, a mianowicie: czym jest emka, tylko przedmiotem czy czymś więcej. Poza tym wydaje osąd, który jest bardzo ważny dla rynku: "Emka jest cool!". ------------------------------------------------------- Band of Brothers
cześć,ofkoz będę skracał linki mr. Mcmurphy2;) kieszonki są białe jak majteczki cnotliwej dzieweczki hehe,tak późno piszę gdyż dopiero z pracy wróciłem-no i ta godzinna zmiana czasu robi swoje..Właśnie taką kurtkę chciałem wyrwać: prawdziwy kontrakt,ze starszego okresu.Jest tego full na aukcjach , ale ja już się nie mieszcze w szafie z ciuchami;)pozdrawiam,3 m65 (desert3color,oliv_cywilna alfa,no i tera TA M65) spodni:2 pary BDU 3color,jedne ACU,m65 OG,m65 woodland,jedne desert marpat,aha no jedzie jedna m65 woodland do mnie jeszcze-to się chyba nazywa zboczenie? --- Edytowany: 2008-01-22 22:41:08 ------------------------------------------------------- artur
Artur, dziękuję, że znalazłeś chwilę, żeby odpisać. Ciekawiły mnie te kieszenie. W emce z 1966 roku są białe, a w emce z 1970 roku już nie. Z tego, co mówisz i z tych moich spostrzeżeń wynikałoby, że te białe dolne kieszenie kończą się gdzieś na 69 roku, a począwszy od 70 zaczynają się zielone. Raz jeszcze dziękuję za pomoc i pozdrawiam. I mów Anglikom, że emka jest cool. ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Czołem!Czasem na forum pojawia się jakiś temat filmowy z emką w tle, albo nawet w roli głównej.W związku z tym dorzucam swoją cegiełkę to tego wątku w postaci filmu pt.""Ghost Dog""(Droga samuraja) z Forestem Whitakerem w roli głównej, gdzie bohater nosi emkę(cywilną, czarną). Bardzo lubię ten film,kto nie widział, to polecam i pozdrawiam:) --- Edytowany: 2008-01-22 22:58:20
Artur, to nie jest zboczenie, ale nałóg. Tu, na forum, wielu jest takich. Mają po kilka emek i choć mówią: "koniec", nie należy im wierzyć. :) Czy można z tego wyjść? Można spróbować. Ale czy świat nie jest piękniejszy "na haju"? :) Cześć - Andrzej. ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Cześć, Tobiasz. Dzisiaj w nocy (pięć po dwunastej) na "Ale Kino!" leci powtórka "Butów nieboszczyka", gdzie bohater - weteran w emce bierze odwet na krzywdzicielach swego "nieprzystosowanego" brata. Tobiasz, powiedz, jak wyglądają obecnie Twoje poszukiwania kontraktu. Czy zmierzają do szczęśliwego końca? ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Ok,Andrzeju zgadzam się z Tobą-ale to jest bardziej zaraźliwe od ospy!a najgorszę że masz kase na te bajerki;)tera choruję na buty-Danner desert acadia ale 199 funi to chyba poczekam do urodzin do marca;) za bardzo boli moją kieszeń,jeszcze.. ------------------------------------------------------- artur
Cześć Mcmurphy2:) Dzięki za cynk dotyczący filmu.Zauważyłem ten wątek wcześniej i chętnie go dziś obejrzę.Co do Ownbey"a to było gorąco, ale wszystko zmierza do szczęśliwego finału, jakby nie było dzięki Tobie kolego:)Więcej napisałem Ci w mailu, który przed chwilą został wysłany. Pozdrawiam! --- Edytowany: 2008-01-22 23:16:39 Strona: | [124]1 | ... | [125]83 | [126]84 | [127]85 | [128]86 |
Tobiasz, dzięki za wiadomość. Cieszę się , że wszystko jest na dobrej drodze. Pierwszy papieros, pierwsza randka, pierwszy kontrakt. Tego się nie zapomina. :):) Dobranoc. ------------------------------------------------------- Band of Brothers
A ja dziś będąc w Tesco widziałem gościa w pięknej oliwkowej M-ce ze "srebrnymi" zamkami i klinami w rękawach. Gdzieniegdzie poprzecierana, kliny nieco bardziej zblaknięte od reszty materiału, widziałem jakieś szyte rozerwanie w okolicy brzegu dolnej kieszeni, ale ogółem kurtka się prezentowała "rasowo". Kolorek całkiem niezły... To jednak jest nałóg, bo jak facet nie patrzył, to mu za plecami kukałem, żeby tę M-ke jak najlepiej obejrzeć... ładna była, nie powiem ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Blatio, czasem te kliny są jaśniejsze niż cała kurtka, czasem - ciemniejsze. Wiesz, ja tak samo zachowuję się w Realu. Nałóg, narkomania... :). Miłego dnia. ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Witam. kupiłem emke w rozmiarze long a mam trochę ponad 2 metry. Długość kurtki obleci ale najgorsze są rękawy. Są za krótkie chyba że odepnę te "przedłużenie". Po co ono jest i jak nosicie swoje kurtki(czy macie przypięte rzepem to "przedłużenie")?
Zalezy. Przedluzenie chroni w teorii przed wiatrem, deszczem etc - ""storm flap"". I w takim celu go uzywam - ew wyciagam gdy zapomne rekawiczek zabrac :-). Jaki producent, ktory rok? Oliwka? --- Edytowany: 2008-01-23 19:02:04
Do Twojego wzrostu odpowiednia byłaby długość XLong (190-200cm). Trójkątna klapka wyciągana z wnętrza rękawa, tzw. "storm flap", osłania dłoń żołnierza trzymającego broń w pogotowiu przed wiatrem, deszczem. W normalnych warunkach klapka ta jest schowana do środka rękawa i przypięta rzepem. ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Radek, zdjęcie jest nieostre, ale widać, że pokazywana podpinka jest poważnie uszkodzona. Za trochę wyższę cenę, ale niedrogo, można kupić używaną, lecz w dobrym lub bardzo dobrym stanie (czasem jest tylko wyciągnięta nitka) kontraktową podpinkę do M-65 u Kuby_Bosskiego: [56]http://tiny.pl/pz19 Kupowałem u niego dwie podpinki i jestem zadowolony. ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Kombo, rzeczywiście, jak masz za krótkie rękawy, to wyciągnięcie wypustek wizualnie ratuje sytuacje. Widziałem na ulicy i w TV, że wielu ludzi tak robi. Ja oczywiście nigdy ich nie wyciągam, bo i tak mam łapy krótkie i rękawy zawsze są mi aż nadto długie, zarówno w M/Regular, jak i w M/Short ;) --- Edytowany: 2008-01-23 19:43:34 ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Do domestosa:76", oliwka, medium-long za 450zł,stan magazynowy u kozika. Chyba sprobuje ja zwrócić bo z przodu jakoś to wygląda a z tyłu:żal. I teraz mam wybór:1.znajdę jakimś cudem xlong. 2.kupie large-long bo medium jest trochę za wąska w barkach i wszycie rękawa zachodzi trochę na bark(a jak będzie szersza to wszycie pagonu będzie od boku ramienia, więc rękawy będą dłuższe) 3.nigdy nie będę mógł nosić m65 :( PS. skoro na long jest napisane 71cali w wzyż to może nie ma xlong?
siemano ,zdradzcie mi dlaczego kupując pierwszą alfę,tu w londynie zamówiłem,poczekałem dwa dzionki kurtała przyszła small/reg i...za duża!!!łodafak?? kurtałe w torbę za dwa dni i jade do sklepu,bo to nowa z podpinką alfa i co-kupa?jestem w sklepie i mówię że za duża a gość w śmiech i że niemożliwe,ja mu pokazuję tą i mówie dawaj następną oszuście po na pal pójdziesz;) dał drugą sm/reg też alfy i było git,więc pytam ja-o ćo chodzi??z tymi rozmiarami? ktoś coś wie?[72]http://tiny.pl/pzl5 Kombo-spróbuj tu ale to we francji ale koleś zicher dobry ma staff i nie nawala brałem kilka rzeczy i ok wsio było --[73]http://tiny.pl/pzln Kombo a sprawdz to z łaski swej- Edytowany: 2008-01-23 21:19:21 --- Edytowany: 2008-01-23 21:23:25 ------------------------------------------------------- artur
Pewno jedna z USA, a druga od chińczyków- oni tam noszą mniejsze rozmiary, to i mniejsze szyją haha kombo XLong jest, tylko, że ja jeszcze nie wiadziałem takiej. Nie chcę Cię smucić, ale nawet na eBay-u (przynajmniej w USA) jest ciężko trafić nawet Large Long. Chyba, że ta z Allegro, ale trzeba byłoby nad nią popracować trochę. [79]http://www.allegro.pl/item298705927_m65_large_long_biale_metki_sreb rny_zamek.h tml --- Edytowany: 2008-01-23 21:16:23
Jesli nie wyjdzie z LL - to o oliwce możesz zapomniec. O 3c - tez. MCM zalinkował tabelke z nsn: [89]http://tiny.pl/pv57 do wyboru woodland i ucp. Dostepnosc ucp to raczej ebay, wiec...
[96]http://tiny.pl/pzln nie wiem czy Kombo czytał mego posta,ale niech sprawdzi to wiem że nie m65 aaallle ten gość może coś mieć-próbuję pomóc i nie jest to niedzwiedzia przysługa-serio --- Edytowany: 2008-01-23 22:03:12 Mcmurphy2 znowu pomogłeś mi-zamki,napy alpha ind.ale wewn.kieszeni metki nima;( czemu kur.. nie znalazłem Was wcześniej? tera mam (tylko) dwie m65 plus jedna coming soon,dziękuje mcmurphy2 --- Edytowany: 2008-01-23 22:14:19 ------------------------------------------------------- artur
Artur, wymiary cywilnej chińskiej czy koreańskiej Alphy są większe od wymiarów cywilnej Alphy ""made in U.S.A."". Sprawdź, czy masz amerykańską Alphę (na białej metce pod kołnierzem napis ""made in U.S.A., biała malutka metka z takim samym napisem wszyta w prawą kieszeń, zamki Scovill, napy RAU). Jeśli tak, sprawa jest wyjaśniona, jeśli nie, mamy zagadkę. Edytowany: 2008-01-23 21:30:10 --- Edytowany: 2008-01-23 21:30:48 ------------------------------------------------------- Band of Brothers
Kombo: Nie łam się...na ebay widziałem kiilka razy L/XL w woodlandzie i 3color....bądź cierpliwy i sprawdzaj często a na pewno trafisz Powodzenia. Wideł: To coś z twojego linku to nie jest M65. Spójrz na kieszenie i na kołnierz kurtki z twojego linku a zobaczysz o co mi chodzi.
Dla porządku podaję zarejestrowane fotki metek dla chińskich kurtek ALPHA. Ale uwaga: tej czarnej metki z napisem MADE IN CHINA czasem brak. Odrywają ją w sklepie nieuczciwi sprzedawcy: [117]http://tiny.pl/pz4t ------------------------------------------------------- Jacek
tylko dziwne bo ta czarna metka na dole jest przesunięta skrajnie na lewą mańkę,a u mnie jest jak byk pośrodku i nie ma miejsca na drugą metkę no i brak śladu po pruciu,w sobotę zrobie foty to podrzucę ------------------------------------------------------- artur Strona: | [124]1 | ... | [125]84 | [126]85 | [127]86 | [128]87 |
Wczoraj Tobiasz podał, że bohater filmu "Ghost Dog" nosi czarną M-65. Znalazłem fragment tego filmu, który pokazuje, jak można nosić emkę - bezpretensjonalnie, bez zahamowań, kompleksów. Cywilna? No i co z tego. Za długa? Co tam... Rękawy za długie? P.....ć to. Emkowiec-modniś czy emkowiec-samuraj? - oto jest pytanie... Głosuję na samuraja, dlatego zamieszczam fragment z nim: [27]http://tiny.pl/pzn9 ------------------------------------------------------- Band of Brothers
witam!!!! a w piątek, program pierwszy 21,15! KOGEL MOGEL i gostek będzie śmigał w ładniutkiej Mce przez pół filmu!! ------------------------------------------------------- Band of Brothes
a ja nie mam polskiej tv!!!! i nie zobaczę filmu :( ale tak szczerze (bądz nie ;) ) czy te chińskie m-ki są naprawde aż takie złe? może są złe jak się dowiadujemy że są made in PRC ? --- Edytowany: 2008-01-23 23:55:42 ------------------------------------------------------- artur
Pojawiajac sie po dlugiej przerwie, pozdrawiam :-) JAcek: dokladnie tak jest jak piszesz. Stanowczo PRZESTRZEGAM przed kupowaniem Alf (podobnie jak czegokolwiek inszgo zreszta) w sklepikach "militarnych" w warszawskich KDT. Nie dlatego, zebym jakos szczegolnie plul na nieamerykanskie Alphy (nie narzekam) ale ze wzgledu na nieuczciwosc sprzedawcow. ------------------------------------------------------- garf serdecznie pozdrawia
wideł: ale napewno twoja chinska emka ma kieszeń wewnętrzną. Położenie czarnej nalepki mogły zmienić małe zółte rączki bo wiesz , im często w tym pieknym kraju prąd wyłączają a generatory diesla nie zawsze od razu się włączają. Link do kieszonki: [57]http://tiny.pl/pzsk Pozdr. JAcek ------------------------------------------------------- Jacek
ma kieszeń wewnątrz,pójdzie do szafy a na wierzchu zostaną:desert.OG no i woodland-wsio made in U.S.A ja wiem że małe,żółte to wszystko zrobią i przerobią-ech szkoda gadać,ale kontraktową z 68 to ja mam,oj mam,hehe-pozdrawiam idde spać ------------------------------------------------------- artur
Koledzy, nasz kolega, Tomek Wydra, zaprasza wszystkich miłośników mundurów na "Desant wojsk wędkarskich", żeby spokojnie przy piwku porozmawiać, poznać się lepiej, przyjemnie spędzić dwa dni w górach. W tym celu założył nowy wątek pod tytułem "Desant wojsk wędkarskich, czyli zlocik militarystów", gdzie można wpisać się na listę uczestników. Napiszcie coś na ten temat na wątku założonym przez Tomka lub - jeśli koniecznie chcecie - tu, na naszym wątku. Powiedzcie, czy pomysł Wam się podoba? Czy proponowane miejsce - Karkonosze - nie jest dla Was zbyt odległe? Czy termin 10-11 maja jest odpowiedni? Mnie, przyznam, przeraża daleka podróż z przesiadkami, poza tym moje serce w górach łatwo mówi: "stop". Jeśli Tomek, organizator pozna Wasze, "emkowców", opinie, wprowadzi modyfikacje do swojego planu, które umożliwią udział w "desancie" jak największej liczbie chętnych.
a ja mam wrazenie ze wiekszosc tzw kontraktow kupowanych na alle ma pochodzenie krajowe lub azjatyckie mysle sobie ze nasi to zaradni ludzie i jaki problem skombinowac material metki suwaki i do wszytsko do kupy skleic , a pozniej pisac ze to orginaly itp itd przyklad spodni m65...tez sam rok produkcji rozmiar firma a roznice w fasonie ,rozmiarze i najwazniejsze jakosci materialu znaczne ...... reszte pozostawiam bez komentarza biznesa to biznesa a ludziki lykna wszystko ...............
człowieku jakies bajki opowiadasz, jak ktoś wie co kupic to kupi dobra rzecz kontraktową. Po to jest wątek na 120 stron żeby nie łykać z Allegro byle gówna. ------------------------------------------------------- Varsovia... semper invicta - semper heroica !
masz rację Kijus,Blatio i Mcmurphy2 wykazali profesjonalizm i pomogli mi w problemie kontrakt czy nie kontrakt? goście są obcykani w temacie i można na nich liczyć-na innych też oczywiście;) ------------------------------------------------------- artur
~margss ma rację. Podejrzewam, ze Blatio do spółki z mcmurphym2 puszczają takie lewe "kontrakty"na alle jako różni sprzedawcy, a tutaj jakieś bajki piszą żeby sobie klientów nagonić! Wydało się chłopaki. -------------------------------------------------------
o,kurde takiej wersji nie słyszałem ale to fakt, ja pytam mcmurphego2 czy taka kurtka to oki? a Oni zgodnym chórem-tak,tak bierz w ciemno ;) hehe no takich myków po starej ekipie to ja się nie spodziewałem-zupełnie jak w naszym Rządzie-siedzą,piją,lulki palą,tańce ,hulanki,swawola-mało forum nie rozwalą!! masz rację Wydra-wódki ci dać ------------------------------------------------------- artur
Artur, Tomek Wydra żartował. Tomku, nie zapominaj o sobie, Ty też należysz do "szajki". Mówiąc serio: Gdy zdarzają się przekłamania na allegro - jak obserwuję - to wynikają one raczej z niedoinformowania niż ze złej woli. Ktoś, na przykład, przedstawia kurtkę cywilną jako kontraktową. Niektóre kurtki cywilne mają nawet numer kontraktu na metce (np. Golden). Wtedy my, uczestnicy tego forum, takie wątpliwości wyjaśniamy i informujemy zainteresowanych.
Panowie, ja niestety będę nieobecny (na jakieś 88%) przez kilka dni na forum. Awaria kompa, będzie format itp. Więc jakby co, to musicie sobie chwilowo radzić beze mnie ;) Jak ktoś ma mało pilne zapytania, to do mnie na maila, jak znajdę czas to odpowiem z innego kompa :) A na razie: pozdroNGT, M-kowcy Moli Mili :) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Devilll, oczywiście, opinia Królika ma moc rozstrzygającą. Ale pozwól, że - zanim on przemówi - powiem parę słów o tej emce, ponieważ mam ten sam model. M-65 z 1966 roku, prawdopodobnie (nieostre zdjęcie) z najniższym numerem kontraktu w tym 1966 roku (naliczyłem w 1966 roku 5 kontraktów: 3 bez pagonów, 2 z pagonami, wszystkie "bezimienne", tzn. bez podania producenta). Aluminiowe zamki Conmar, kliny w rękawach, białe wnętrza kieszeni. Jeszcze tylko w 1967 produkowano takie "bezimienne" M-65, bo już potem (jeszcze w tym samym 1967 roku) pojawiły się Alpha i So-Sew Styles, jak zaobserwowałem. Krótko mówiąc, piękna i unikalna rzecz, w dodatku w doskonałym (magazynowym?) stanie. Szturmuj ją i powodzenia - Andrzej.