Ja właśnie sprzedaję swoją M/L bo mam ten sam problem:)Jest dobra ale tylko na t-shirt, na bluzę już jestem bałwanek lekki. Ale udało mi się kupić oliwkę L/L z 87 roku kontrakt dla so-sew styles. Dostałem do tego podpinkę za 3 baksy:) --- Edytowany: 2008-01-10 22:41:46
Strusiek, widzę jedno wyjście. Alphę swoją kupiłeś prawdopodobnie u Kamila (kozik-m72). Poproś go - on się na to na pewno zgodzi - by Ci ją wymienił na kontraktowego woodlanda Goldena L/R, którego jeszcze ma w ofercie. Każdy emkowiec prędzej czy później kupuje kamuflaż. Ty od niego zaczniesz (zakładam, że nie masz emki woodland), a później kupisz sobie oliwkę. Pozdrawiam. Przepraszam, zagalopowałem się, Tobie chodzi o rozmiar L/L. W takim razie moja propozycja odpada. Chyba, że masz wzrost 180 - 182 cm i możesz nosić zarówno długość long, jak i regular. --- Edytowany: 2008-01-10 23:14:51
Tak, kupiłem u Kozika, ale pewnie jeszcze mógłbym oddać. Miałem nadzieję cichą na farta w sensie spotkania kogoś z podobnym zagadnieniem. Nic to. Nie ma dużego ciśnienia. Mam jeszcze LR, ale kusa troszku i lata ma swoje. A ponieważ spodnie i letnie bluzy mam wwodlandowe, m65 mam zapisane w pamięci wewnętrznej miękkiego dysku oliv i nic tego nie chce zmienić. Nawet formatowanie nie pomogło. Ale dzięki serdeczne za wszelkie rady. Pozdrawiam
Cześć, Devilll! Już jest, więc podaję dane: trzy metki - dwie na dole, jedna przy kołnierzu. Dolne to - instrukcja prania i nad nią malutka meteczka z nazwą kurtki, informacją o materiale i kolorze: "Cotton Sateen OG-107" i kontraktem: "DSA 100-1690". Górna, mała prostokątna zawiera informacje o rozmiarze: "Regular Medium" i Stock No.: 8405-782-2939. Producent nie został wymieniony. Zamki koloru srebnego firmy Conmar, napy RAU. Kliny w rękawach przy mankiecie. Stan ogólny kurtki jest idealny, zwłaszcza że jest to kurtka - jak się orientujemy po nazwie kontraktu - z roku 1966. Chciałbym Ci bardzo podziękować za gratulacje z powodu zdobycia tego unikatu. Dzięki, pozdrawiam- Andrzej.
Już piąta, Domestos. Cztery oliwki (trzy kontrakty plus kurtka cywilna) i jeden woodland (kontrakt). No i jeszcze bluza BDU woodland (rip stop 100% bawełna, kontrakt). Całe umundurowanie. Aha, ten bezimienny kontrakt z 66 r. zdobyłem na allegro. Pozdrawiam, Andrzej.
Spoko moja to ownbey z 70 ale też akurat ze srebrnymi zamkami będę najprawdopodobniej w przyszłości polował na następną taka ale moze ze starszym kontraktem. Nie ma za Mcm... sam żałuje ze jej nie zauważyłem wcześniej ,ale jak zauważyłem nick to nie licytowałem jej tobie. Ja mam aktualnie 3 m-ki miałem 4 ale jedna poszła właśnie ,ale spowrotem będą 4 bo kupuje jeszcze w desercie 3 color za niedługo pozdrawiam.
Chłopaki orientujecie się może czy Emki w pentagonie są made in USA? A drugie pytanie mam odnośnie rozmiaru... nie powiem mam problem - mam w klacie 113 - 114 cm więc mieszcze się w przedziale LR, aczkolwiek z wielu wpisów wynika, że raczej lepiej jak obwód klatki jest mniej więcej w środku rozmiarówki - wtedy powinno być ok. Ja niestety jestem na granicy, więc nie wiem co będzie lepsze - ważne żebym mógł zarówno z podpinką jak i bez niej założyc pod spód jakąś bluze czy sweter. Proszę o pomoc i pozdrawiam. ------------------------------------------------------- Varsovia... semper invicta - semper heroica !
Znalazłem w internecie zdjęcia tej kurtki: [38]http://tiny.pl/pn6m Wygląda na to, że to jest pierwszy model, niejako prototypowy, wprowadzony w 1966 roku. Oznaczono go po prostu jako ""Coat, Mans, Field, M-65"" i dopiero w 1967 pojawia się oznaczenie producenta: Alpha. Tak myślę (po przestudiowaniu różnych danych; wciąż szukam), ale mogę się mylić. I jeszcze link z Allegro: [39]http://tiny.pl/pn62 --- Edytowany: 2008-01-12 19:39:17
Ja mam kontrakt na 67r (rok fiskalny chyba trwal od lipca do czerwca - wiec moze 66r?) i producenta podanego nie mam. Mozliwe, ze nie wszedzie sie pojawił producent. No i metki mam dwie :-). Cena swietna - gratki za odwage i pasje. Bez metek, nietypowa...
Domestos, dzięki. To Ty masz model, który jest pokazany na tej stronie: [57]http://tiny.pl/pnvk Dodano pagony, poza tym wyglądają identycznie. Dziękuję, Tommy. Uśmiechnęło się do mnie emkowe szczęście. Niech się uśmiechnie i do Ciebie, bo - zdaje się - szukasz emki w rozmiarze L/L. Może być So-Sew Styles z 1968 roku? :):). --- Edytowany: 2008-01-12 20:24:04 --- Edytowany: 2008-01-12 20:34:01
Już mam so-sew styles w L/L ale niestety z "87...Murphy a co wyczaiłeś gdzieś L/L z "68??Podaj linka Devill: Mimo 14 osób obserwujących aukcję nie znaleźli się chętni, spróbuję za jakiś czas, najwyżej zostanie w mojej kolekcji:) A co z twoją devill? --- Edytowany: 2008-01-12 22:24:20
Tommy, przepraszam, ale tylko żartowałem. Wydawało mi się, że lubisz i cenisz firmę So-Sew Styles. Z moich obserwacji wynika, że począwszy od 1968 roku stale, każdego roku, jest kontraktorem oliwkowych emek. Ostatni zanotowany przeze mnie kontrakt dla So-Sew Styles pochodzi z 1988 roku (cały czas mówię o oliwkach). Jakbym przez przypadek spotkał coś ciekawego w L/L, dam Ci znać. Pozdrawiam. --- Edytowany: 2008-01-12 22:45:11
Czy jeżeli mam ponad 2 metry wzrostu to dlugosc long bedzie wystarczajaca? czy ktoś kupowal coś tutaj: [78]http://www.vintagetrends.com/military/thumbnails.asp?MC=Military+Vi ntage&CA=Men&SC=Jackets%2FCoats&ST=M%2D43 Czy to są kontrakty?
Kombo, myślę, że bardziej odpowiednia będzie długość XLong (190-200 cm). Na temat rozmiarów (i nie tylko) emek, tzn. kurtek M65, dowiesz się więcej z artykułu "Kurtka M-65 - kilka rzeczy, które warto wiedzieć", znajdującej się na tej stronie: [84]http://tiny.pl/phkr Zwróć uwagę, że na stronie, do której podajesz adres, pokazane są emki, ale M-43. Wszystkie one, oczywiście, są kontraktowe.
no, no, mcmurphy2, rzeczywiscie masz unikat :):):):):) przylaczam sie do gratulacji :):):):) ------------------------------------------------------- datait
No to ciężko będzie znaleźć xlong i medium w klacie. A link pomylilem, chodzilo mi o : [93]http://www.vintagetrends.com/military/thumbnails.asp?MC=Military+Vi ntage&CA=Men&SC=Jackets%2FCoats&ST=M%2D65
Datait, dziękuję. Mam pięć emek (w tym jedna cywilna - nie wiem czy się liczy), czy już Cię dogoniłem? :):):) Ostatnio dopisuje mi emkowe szczęście. Wyobraź sobie wchodzę przypadkiem do demobilu w moim mieście (szukałem szkockiej flagi), w którym nigdy nic nie ma (jakieś Helikony, nic więcej), a tu patrzę: John Ownbey M/R z 1981 roku w stanie magazynowym. Reszty się domyślasz... :):) Strach pomyśleć, co będzie, jak mnie to emkowe szczęście nie opuści... :):):) Kombo, na tej stronie, której adres teraz podajesz, wszystkie M65 są kontraktowe. --- Edytowany: 2008-01-12 23:50:41
Tommyfun82 dziś moja m-ka poszła do Krakowa za 142,50 zł udało mi się.Jak to się mówi głupie szczęście.Tommy dziwne ze twoja nie poszła spodziewałem sie ze pojdzie ok 350 zł spokojnie bez proszenia. pozdrawaim
Nie wiem, czy bylo... [111]http://tiny.pl/pkxq [112]http://tiny.pl/pkxx gdzies wygrzebane w sieci. Ponoc nosił to jakis "wujek ze szczecina", standardowe wyposazenie.
Kombo, możesz praktycznie sprawdzić, czy długość Long - a więc długość ""pleców"" od wszycia stójki M65 do dolnego brzegu kurtki - wynosząca w emkach 83-84 cm - będzie do zaakceptowania. Weź po prostu jakiś ciuch o takiej długości ""pleców"", włóż i zobacz, czy ta długość nie jest zdecydowanie za krótka. Emkę w rozmiarze M/L stanowczo łatwiej znaleźć niż w rozmiarze M/XL. Jak sprawdzisz, napisz, jak ta próba wypadła. Pozdrawiam. --- Edytowany: 2008-01-13 08:52:48
Murphy ja bardzo lubię moją so-sew styles z "87 roku tylko moim ideałem jest emka pre-70 w stanie mint...wiem wiem marzenie ściętej głowy ale cóż the hunt goes on:) Kombo...długość Long będzie zdecydowanie za krótka ja mam 185-187cm wzrostu i Long jest idealna. Bierz Xlong....niestety jak żyjęnie widziałem oliwki kontraktowej w tym rozmiarze...Desert 3color chyba jest na allegro albo ebay...Ile masz w klacie???
Wow, mcmurphy2 masz juz 5 ? :):) ja mam "tylko" 4 :D:D:D:D - co prawda wszystkie kontrakty, ale i tak jestes lepszy ;);) moze sie kiedys pochwale tu moja kolekcja ;);) ------------------------------------------------------- datait
Datait, proponowałem już Blatio, który jest fotografikiem, żeby rozpoczął pracę nad cyklem zdjęć ""Ludzie w emkach"". A może my sami (niezależnie od Blatio, tzn. on fotografuje i my też) uczestnicy tego forum, zaczniemy robić fotograficzne autoportrety w emkach i zamieszczać je na tych łamach. Na chińskim forum poświęconym M65 ludzie tak robią i jest to bardzo sympatyczne. Można popatrzeć na ""towarzyszy broni"", różne emki, sposoby, style ich noszenia oraz konteksty, w jakich emka funkcjonuje. Gdybyś zrobił to jako pierwszy, ""za tobą pójdą inni"". Twój pomysł mi się podoba, Datait. Pozdrowienia. Edytowany: 2008-01-13 10:22:39 --- Edytowany: 2008-01-13 10:40:59 --- Edytowany: 2008-01-13 10:42:08 ------------------------------------------------------- Szukaj-Burz-Buduj Strona: | [134]1 | ... | [135]74 | [136]75 | [137]76 | [138]77 |
Parę zdjęć Macedończyków wygrzebanych z mp.net: [28]http://img166.imageshack.us/my.php?image=78845898wz1tp2.jpg [29]http://img166.imageshack.us/my.php?image=33532189hd3vt0.jpg [30]http://img166.imageshack.us/my.php?image=33532196tk9zq2.jpg [31]http://img166.imageshack.us/my.php?image=33532207va6qo3.jpg Zagadka: co oni mają za kurtki? -------------------------------------------------------
Ja jako pierwszy wstawiam swoje zdjęcie w M65. Na zdjęciu jest też mój piesek ;) [35]http://img80.imageshack.us/my.php?image=obraz052re4.jpg ------------------------------------------------------- Wojtek
Wojtek, ladny piesek :) Moja warszawska Mke mozna poznac po naszywce US ARMY (na lewej piersi) oraz umieszczonej na niej przypince z Johnnym Cash"em :P Swoja droga ostatnio widzialem chlopaka w Mce ze srebrnym suwakiem, w pelnym obszyciu. Niestety tylko mignal schodzac do metra... Naszywki niegaszone. Co do cyklu, raczej ciezko latac z aparatem po miescie i na takich polowac, a pozowane foty to nie to samo :P ------------------------------------------------------- We gotta get out of this place!
Ja też niedługo będę w pełnym obszyciu biegał...muszę tylko name tape dorwać...na alle widziałem ofertę custom made ale trzeba 3 na raz zamawiać więc wolę poczekać aż ktoś jedną wystawi
Brawo, Wojtek. Za odważną, szybką decyzję i piękne zdjęcie. Tak, o to chodzi. Człowiek w emce - portret "tu i teraz", fotografia - dokument. Koledzy, nadsyłajcie swoje zdjęcia. Nie mam cyfrówki, ale zrobię fotki analogowym Canonem, nie będę gorszy. Wojtek, dzięki, serdecznie pozdrawiam - Andrzej. ------------------------------------------------------- "Fotografujcie sercem!"
Tommy - gunsmoke ma nametapy w swoim sklepie - wychodzi taniej niz na allegro :-). Jesli Ci sie nie spieszy - to przypuszczalnie bede testowal ta opcje dla siebie - ale pustynna :-).
Na Waszym miejscu mimo wszystko zamazywałbym twarze. Rozumiem, ze na forum raczej nie ma ludzi którym nie chcielibyście pokazać swojej facjaty, ale takie zdjęcie potrafi czasem przypadkiem zacząć krążyć po całym necie. W sumie tak niefajnie jest gdy Twoja mordka zacznie być wykorzystywana od Azji po Afrykę. -------------------------------------------------------
Widzę, że inicjatywa zdjęć w M-kach się rozprzestrzenia :) To miło ;) Jak znajdę chwilę, to wrzucę na neta kilka swoich fotek w Emce, choć jak kto pogrzebie na wątku, to i już coś znajdzie ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Kombo: Sprecyzuj pytanie. Chodzi ci o długość całkowitą, długość rękawa czy może inną długość. Domestos: Od gunsmoke"a mam swoją pierwszą emkę...bardzo fajny gość. A tak w ogóle to ten sklep to gdzie on otworzył?Bo z tego co widzę na swojej stronie ma już fotki swojego sklepu ale nigdzie nie doszukałem się adresu --- Edytowany: 2008-01-13 20:09:58
Tommy, a ja jakos sie bronie przed pelnym obszyciem... Jakos tak mam, ze nie jestem przekonany do tej idei... Z drugiej strony emka w obszyciu wyglada rasowo :) ------------------------------------------------------- We gotta get out of this place!
Osobiście przyznam się, że mam bardzo mocne opory przed używaniem obszyć na jakie sobie ktoś "nie zapracował". Jakieś tam "USArmy", jak dla mnie, od biedy jeszcze ujdzie, chociaż ja jakoś bym nie potrafił ...ale już oznaczenia konkretnej jednostki, specjalizacji czy już nie daj boże stopień wojskowy to już, moim zdaniem, za daleko. Natomiast fajnym pomysłem wydaje mi się właśnie zrobienie/zamówienie własnych "customów" (sorki za neologizm) lub użycie morale patches. -------------------------------------------------------
kombo: moja Alpha, M/L z "76, dlugosc calkowita bez kolnierza 87cm z kolnierzem 93 cm, mcmurphy2: fotografem to ja napewno nie jestem ;D zdjecia z plazowania na wakacjach wyczerpuja mozliwosci moje jak i mojego aparatu ;D - ale napewno sie kiedys pochwale moimi mkami ;);) pozdrawiam :) ------------------------------------------------------- datait
Wydra, uważasz, że kurtkę z insigniami porucznika może nosić tylko ktoś, kto był porucznikiem? To w takim razie mamy prawo nosić kontraktowe M65 czy nie, przecież nigdy nie byliśmy żołnierzami U.S. Army? - mógłbym Cię zapytać. Myślę, że nie wchodzi tu w grę jakieś nadużycie: np. podawanie się za kogoś innego czy przypisywanie sobie cudzych zasług. To jest po prostu teatr, przebieranie się, zabawa. Patrzmy na "marines" na naszych ulicach z przymrużeniem oka i sympatią, tak jak spoglądamy na bawiące się dzieci. Oni - duże dzieci - też się bawią.
Jak idę na zabawę, to wkładam swój czarny garnitur, który jest obszyty trzema srebnymi gwiazdkami polskiego porucznika. Skąd wiedziałeś, Królik? Dobrze, odpowiem Ci poważnie. Dystynkcje polskiego porucznika to jest co innego. Używanie polskich wojskowych mundurów, noszenie dystynkcji jest uregulowane w polskim prawie, które stanowi, co jest dozwolone, a co nie. Mówiąc o emkach i amerykańskich insygniach na nich, rozpatruję tę sprawę wyłącznie na płaszczyźnie moralnej i obyczajowej, tego co wypada i nie wypada czynić. Abstrahuję od kwestii prawnej, bo po prostu przyjmuję, że noszenie wojskowej emki w Polsce i insygniów U.S. Army jest legalne, gdyż wiele osób to robi i nie ponosi żadnych konsekwencji. Reasumując: to co nie jest zabronione, jest dozwolone i pozostaje sprawą indywidualnego wyboru czyli gustu. --- Edytowany: 2008-01-13 23:50:02
Noszenie cudzych jest ok, a wlasnych nie ok. McMurphy mowisz teraz jak Kali, nie jego krowa to mozna podpierniczyc... Sadzilem, ze jak juz cos robisz, to masz na to lepsze wytlumaczenie jak "zabawa w marines". btw. "indywidualny wybor" nie znaczy "gust" ------------------------------------------------------- We gotta get out of this place!
Noszenie dystynkcji polskiego porucznika jest dokładnie tym samym, co noszenie dystynkcji porucznika amerykańskiego. Jedno i drugie jest uregulowane prawnie - noszenie munduru armii obcej również, choć to martwy przepis. Mówisz, że "prostu przyjmuję, że noszenie wojskowej emki w Polsce i insygniów U.S. Army jest legalne, gdyż wiele osób to robi i nie ponosi żadnych konsekwencji." - wiele osób w Polsce nosi polski mundur i nie ponosi za to konsekwencji, podobnie jak wiele osób jeździ po pijaku i też nic im się nie dzieje. Czy też "przyjmiesz, że to legalne"? Powiem tak: paręnaście lat temu nosiłem obszycia "full opcja" - obecnie albo chodzę bez, albo też ograniczam się do naszywki jednostki (czasem stopnia, ale jest on amerykańskim odpowiednikiem posiadanego przeze mnie w WP). Inną sprawą, rzecz jasna, jest rekonstrukcja czy zloty militarne.
Mataj, teraz oto bronisz norm, wartości, jesteś przeciwny relatywizmowi, chociaż żyjemy w świecie "odczarowanym", gdzie ludzie ustanawiają własne wartości i zasady postępowania. Pięknie, tylko dlaczego nie stałeś przy mnie, kiedy mówiłem o wartościach pokolenia wojny wietnamskiej, którego znakiem rozpoznawczym stała się M65. To nie jest moralność Kalego? Taka jest rzeczywistość, normy zachowania są uwarunkowane kulturowo, czy nam się to podoba, czy nie. Gwiazdek polskiego porucznika nie wypada nosić, bo to jest u nas źle widziane (ze względu na szacunek dla takich wartości, jak: patriotyzm, ojczyzna, honor, "krew, pot i łzy" itd.), natomiast gwiazdki amerykańskiego porucznika nie wywołują u nas takich emocji i dlatego wokół nich panuje większa tolerancja. Królik, jeżeli prawo rzeczywiście mówi, że zabronione jest w naszym kraju noszenie amerykańskich (czy innych obcych państw) mundurów wojskowych i insygniów, to nie ma o czym dalej dyskutować. Powinniśmy emki schować do szafy. ------------------------------------------------------- mcmurphy2 Strona: | [128]1 | ... | [129]75 | [130]76 | [131]77 | [132]78 |