Tommyfun82 dokladnie Tommy właśnie teraz wszedłem i mialem mu ja oferowac .McTofik warta ja wziasc naprawde za taka kase od Tommego masz tu link to tej kurtałki [28]http://tiny.pl/pjfg pozdrwiam
McTofik, ja miałem M65 z Helikona z wczesnych wypustów i rzeczywiście była lipa. Ostatnimi czasy Helikon po prostu znacznie poprawił jakość, zmienił dostawców materiałów, podwykonawców itp.
McTofic: So-Sew Styles to super kontraktor. Z materiału tek kurtki będziesz szczególnie zadowolony. Jeszcze kurtki od American Apparel Inc bardzo mi pasowały, sztywny materiał ,doskonale uszyte. Dostałem na tą gwiazdkę M-65 LARGE-REGULAR So-Sew Styles w oliwce z zamkami YKK Vislon.Jest po prostu doskonała mimo że to młodszy rocznik. I ten jej zapach ..... jak w każdym prawdziwym kontrakcie- nie do podrobienia. ------------------------------------------------------- Jacek
witam kiedys sie odzywałem i pytalem o pare szczegułów ... od tego czasu szukam kontraktu ... choć nie do konca ;) a co myślicie o tym?? [45]http://www.allegro.pl/item293997124_kurtka_m65_kontraktowa_m_65_ory ginalna_usa_rozm_lr.html#photo pozdrawiam
buli to jest kopia - Propper International nie był kontraktorem M65- podobno jakość nie jest najwyższa. Lepiej kup Alphę lub Helikona. Aha zielone produkowano do 1991 roku. --- Edytowany: 2008-01-07 16:17:07
Buli, jeśli ma być ""kontrakt M/R - ale nie do końca"", to lepsza od Proppera - wydaje mi się - będzie cywilna amerykańska (tzn. wyprodukowana jeszcze w Stanach) Alpha - [62]http://tiny.pl/pptv Mam taką samą i jestem zadowolony. Alpha gwarantuje jednak pewien poziom. Pozdrawiam - Andrzej. --- Edytowany: 2008-01-07 17:11:53
Dumny z siebie jestem - odkrylem wreszcie po co na kapturze od parki guzik na zew kaptura. Odpial mi sie kaptur z jednego pagona i przypinajac go przypomnialem sobie o dodatkowym otworze w kurtynie przeciwsnieznej - i juz wiem, ze kaptur mozna zrolowac :D. Chyba do tego to sluzy - bo po zrolowaniu wyglada wszystko jakos tak brzydko ;-). Z innej beczki - co noszono na glowie do kurtki/parki m65 w mroznym klimacie? Np Alaska etc. Same podhelmowki czy moze byla jakas cieplejsza czapka?
domestos Chyba jednak nie. Na metce w opisie sposobu przypinania do parki M-51 jest napisane, że te guziki służą do podpięcia kaptura od tej parki. No chyba, że mój angielski się strasznie pogorszył, ale chyba nie tak bardzo. [75]http://tiny.pl/pp94 jakbym źle przetłumaczył p.2 to niech mnie ktoś poprawi --- Edytowany: 2008-01-07 19:14:12
Te przy futrze? Oj, musze przejrzec manuala - na to nie wpadlem :. edit: faktycznie, pisza cos. Ech, tak jest, jak sie instrukcji obslugi nie czyta ;-). --- Edytowany: 2008-01-07 19:13:41
buli ja mam do sprezdania kontraktowa m-ke w olivce zobacz sobie rozmiar MR [88]http://tiny.pl/ppw1 Dirty na 106 stronie są dla ciebie fotki teco miałem ci wrzycic buli nie bierz jej to jest kopia porozgladaj sie za kontraktem masz link do moje labo wez Helikona pozdrawaim
Buli, wybierzesz, co będziesz chciał. Do Ciebie należy wybór. Życzę Ci kurtki kontraktowej w stanie magazynowym, ale znaleźć taką o rozmiarze M/R czy L/R jest bardzo trudno. Musisz jednak wiedzieć, że jest różnica między tzw. produkcją pokontraktową, cywilną, realizowaną równolegle do produkcji kontraktowej przez takich kontraktorów, jak :Alpha, Golden, Winfield, a produkcją firm, które nigdy nie miały nic wspólnego z produkcją wojskową, jak np. Fostex, Concord czy Helikon. Jest to różnica w jakości: kurtki kontraktorów są lepsze, powiedziałbym - prawdziwsze, od kurtek niekontraktorów. Tak więc pokontraktowa, cywilna, produkowana w Stanach, Alpha nie jest kopią (wielu ludzi uważa taką kurtkę za oryginał), natomiast kopią jest Helikon. Kopią, czyli mówiąc prosto - podróbką. Szukaj, Burz, Buduj - a wymarzony kontrakt w stanie ""mint"", najlepszy z najlepszych, trafi do Twoich rąk. --- Edytowany: 2008-01-07 21:15:21 ------------------------------------------------------- SBB
dzieki wszystkim co do alphy made in usa pokontraktowej to taką mam tylko po 12 latach zaczynam juz odczuwac ze sie konczy ... chetnie kupie alphe tylko sie boje ze te chinskie są juz nieporownywalnie gorsze ... (ale to juz kiedys gadalismy) a helikon ... nie nosiłem ale mam obawy ze jednak mnie nie zadowoli pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za info ze to kopia
Koledzy zobaczcie tego linka: [103]http://www.allegro.pl/item293997124_kurtka_m65_kontraktowa_m_65_or yginalna_usa_rozm_lr.html jest to Propper. Nie wiem czy to jest kontrakt, bo np w art Blatia - Propper wystepuje jako kopia, czy to jest produkcja cywilna?? Prosze o rade i pozdrawiam
Cywilna produkcja raczej sobie odpuść, bo proppery są słabe, tak jak golden mfg. cywilne. Lepiej kontrakt, albo Alpha, helikon. [110]http://tiny.pl/plh6
Cywilna produkcja z tego co widzę, bo NSN się PRAWIE zgadza. Piszę "prawie", bo choć rozmiar jest prawidłowy, to NSN wskazuje na kurtkę w woodlandzie a nie w oliwce. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
No właśnie dokładnie to mam na myśli :] ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success. Strona: | [134]1 | ... | [135]71 | [136]72 | [137]73 | [138]74 |
Nie pouczam Cię, broń Boże, tylko rozmawiam z Tobą, dzieląc się swoimi obserwacjami i wiedzą ze"studiów" nad kurtką cywilną. Kiedyś mnie to interesowało, gdyż mam cywilną Alphę. Wszystko okay?... To dobrze.
Ale ja nic nie mówię przecież, luzik :) Dlatego napisałem, że mam to samo na myśli, bo się zgadzam i już =) O, proszę, a oto kolejny M-kowiec: [33]http://ursmar.deviantart.com/art/Winter-72191392 Ten klimat... :D Mam nadzieję, że się Ursmar nie obrazi, że bez pytania wklejam tu jego zdjęcie w M-ce (do kupna której pośrednio przyłożyłem łapę, przez zaindoktrynowanie go M-kologią :P). ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Spoko, lansu nigdy za wiele ;) A i owszem Blatio pomógł mi przebrnąć przez niuanse kontraktów i tabele rozmiarów, za co niezmiernie jestem wdzięczny! Chwała mu i sława! Jak i wam drodzy emkowcy! --- Edytowany: 2008-01-08 22:02:58
Ładne, nastrojowe, ""klimatyczne"" zdjęcie emkowca ""w drodze"". Droga, wędrówka, ucieczka, poszukiwanie, ""wykraczanie z ram"" - tak emka nam się kojarzy, czy wyznajemy te ideały, czy nie. To wpływ kina, literatury, występujących tam romantycznych bohaterów, ""buntowników bez powodu"". Gratulacje, Urs, piękna emka, wyglądasz w niej ""groźnie"" i ""alternatywnie"". Blatio, nie gniewaj się, że znów zawracam Ci głowę, ale jesteś fotografikiem. Co byś powiedział na pomysł wykonania serii, cyklu zdjęć: ""Ludzie w emkach"". Tego nikt chyba jeszcze nie robił. To mogłoby być bardzo interesujące dzieło, mówiące coś ważnego o emkowcach i o zjawisku, jakim jest M65. To coś dla Ciebie. Myślałeś o tym? --- Edytowany: 2008-01-08 22:25:42
Wiesz co... Ja jestem takim sobie pstrykaczem amatorem, ale pomysł zły nie jest... aczkolwiek nie wiem czy starczyłoby mi: a) czasu, b) odwagi cywilnej by podchodzić z aparatem do obcych ludzi w M-kach i pytać czy można im robić zdjęcie, hehehe :P ... Z naciskiem na punkt a) :P ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Blatio, oglądałem Twoje prace, nadajesz sie do tego, mówię Ci. Już widzę oczyma wyobraźni napis nad galerią w Katowicach: "Blatio - Ludzie w emkach", a pod spodem mniejszymi literami: "Ludzie w emkach - wstęp wolny". Blatio, ja nie żartuję, pomyśl o tym, jesteś fotografikiem, a emka - to Twoja miłość. Nie wstydź się, przecież tak jest. ------------------------------------------------------- Chwała i sława Wam, emkowcy.
mcmurphy2 nie wiem czy ja wyznaję te ideały, staram się byś sobą czy to w kurtce czy bez niej, idea totemizmu w tym wypadku jest mi zbędna, a co do drogi jako ciekawostkę dodam iż stoję na trasie Berlin-Budapeszt. Idea zdjęć ludzi w emkach nie jest zła, powiem więcej, bardzo mi się podoba ale przychylam się do argumentów Blatia: czas i odwaga :)
No powiedzmy... Jak idę ulicą, to ludzie w M-kach rzucają mi się w oczy jak Arab na Manhattanie, już mam tak swój "M-zmysł" wyczulony, hie hie hie :P Jak na razie problem w tym, że serio nie mam kiedy nawet na miasto za dnia pójść... Może kiedyś :) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Masz rację, Blatio, fotograf musi mieć zmysł i oko myśliwego. Trzeba wytropić, dostrzec w wielkomiejskim tłumie "zwierzynę", poczuć nagły przypływ adrenaliny (strach i nieśmiałość pryskają), doznać olśnienia: "tak go (nieznajomego w emce) sfotografuję" i... strzelić. Najtrudniejszy jest pierwszy raz, później idzie jak z płatka. Rozgadałem się... Pozdrawiam moich Kolegów - rozmówców i wszystkich uczestników naszego forum. Dobranoc, do jutra. ------------------------------------------------------- "Chwała i sława Wam, emkowcy".
Pierwsze pytanie to nie "czy moge ci fote zrobic" ale "kontraktowa"? ;-). Na fotce z torami i czlekiem nieco brakuje mi loka - ot, taka pogarda smierci - ale to akurat przywiazanie do pociagow ;-). Emke przez jakis miesciac na innych widzialem dwa razy - jedna pustynna - ale chyba surplus, druga czarna - nie wiem dlaczego, ale mialem przeczucie, ze to alfa. W genewie widzialem tylko starszego pana, z dlugimi wlosami, w oliwce poobszywanej przez lotnika jakiegos. Aczkolwiek zamysl ciekawy - choc mi sie kojarzy bardziej "emkowcy - ludzie czasow minionych" albo cos takiego ;-).
witam :) ktory kaptur: [101]http://tiny.pl/plnx czy [102]http://tiny.pl/plnm ??? ;) moze ktos sie podzieli uwagami na temat kaptura do m65, bo wlasnie zamierzam sobie kupic :):) dzieki :) ------------------------------------------------------- datait
Datait szczerze poczekaj trochę ,a kupisz taki sam z białym futrem za 40 zł. Widziałem też na all za 30zl. Według własnego uznania ,który ci się bardziej podoba.Ten z brązowym futrem to powinien byc z naturalnego futra choc to z linka jakieś dziwne jest ,a 2 jest ze sztucznego białego futra.Oba kaptury maja takie samo znaczenie tzn. chronic przed śniegiem i wiatrem. Ja osobiście poluje na ten z wilczym futrem bardziej mi się podoba. Mcmurphy2 też mam taką z srebrnym zamkiem z 70 roku super sprawa taka kurteczka powodzenia w licytacji uważaj bo one są w cenie choc używki to na przyszłośc żebyś się nie przestraszył ze jej cena wynosi ponad 200zl ,ale życzę tobie byś ją jak najtaniej wyrwał . pozdrawiam
Kaptur fajowy jest. Dobrze izoluje, wiatr nie przepuszcza. Mozna calkiem szczelnie go ulozyc. Ogolnie polecam. Przyłaczam sie do glosow o czekaniu - u KB caly czas jest kaptur w ofercie - a ktos swego czasu zarzucił linkiem - kaptur po 25pln plus 10pln przesylka - NOS. Rozeszły sie wszystkie 4 w jeden dzien ;-).
datait Kaptur dobrze izoluje, osłania twarz od padającego śniegu, ale jak dla mnie jest straasznie niewygodny. Mój leży w szafie i będę go zakładał tylko przy mocno padającym śniegu, na co dzień nie mogę go znieść:-(
A ja nie lubię kapturów :P Generalnie nie używam, chyba, że ostro pada, wtedy wyciągam ten z pleców w M-ce. Wiele razy się zastanawiałem, czy by sobie nie kupić kaptura od Parki, ale stwierdziłem, że skoro miałbym go mieć tylko dla samego faktu posiadania, to raczej zrezygnuję ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success. Strona: | [138]1 | ... | [139]72 | [140]73 | [141]74 | [142]75 |
Ja akurat z zamierzchłej przeszłości, gdy nosiłem eMkę pamiętam, że doczepiałem kaptur często po to by traktować go jak wysoki i ciepły kołnierz chroniący przed wiatrem i utrzymujący ciepło. -------------------------------------------------------
A ja tam kupilem sobie szalokominiarke i jest to jedno z najlepiej wydanych 10pln w ostatnim dosc dlugim czasie ;) Swietna sprawa. Szalokominiarka jest polska i szara i naprawde swietnie sie spisuje przy takich temperaturach jak teraz sa. A M65 z kapturem od parki wyglada co najmniej dziwnie (ale de gustibus non disputandum est). ------------------------------------------------------- We gotta get out of this place!
Devilll, dzięki. Jak emka do mnie dotrze, napiszę o niej do Ciebie. Raz jeszcze dziękuję i pozdrawiam. ------------------------------------------------------- mcmurphy2
Witam. Dziś dopiero tu przybyłem, ale z konkretną sprawą, Mam kontraktową m65 alpha "76 nowa ML stan magazynowy nosiłem 1 raz. Czy jest ktoś, kto ma może LL i jest na niego za duża? W swoją się mieszczę i mógłbym nie marudzić, tym bardziej, że teraz jest z podpinką, ale w LL czyłbym się lepiej. Czyli szukam chętnego na "machniom" jak mawiał Gustlik. Sprawa jest czysta, bez ściemy. Pochodzę z okolic W-wy. Mogę ją ewentualnie sprzedać, ale cena nie byłaby zbyt atrakcyjna. Jednak czekam na wszelkie głosy rozsądne. Pozdrawiam Podpisano ja_strusiek