Nie mam telewizora - kilka lat temu sie pozbylem i nie tesknie :-) A powiedz, jak to jest z kontraktem z 91 roku na kurtke OG? ------------------------------------------------------- garf serdecznie pozdrawia
no dziwnie jest Niby baza NSN wykazuje, ze jest, ale z drugiej strony - w 1982 wprowadzono woodland. Chyba, że to dla jakiejś Gwardii Narodowej czy czegoś takiego... Muszę sprawdzić jeszcze po kontrakcie, bo z moich informacji wynika, że wosjko zaprzestao kontraktowania zielonych M65 w 1983 roku.
Garf: Widziałem, widziałem, właśnie jak coś to ma M-kę z tego sklepu bedę polował, bo on już raz wystawiał M/Short, ale mu nie zeszła, a jak się go pytałem o wymiary, to były dla mnie ok, zresztą mam je gdzieś zapisane. Długość pleców była 75 cm, a rękawa 61 cm. Niestety nie pytałem o szerokość w barach, bo jeszcze nie było na rzeczy wtedy na forum, że się mogą różnić. Pytanie tylko ile wynosi cena minimalna u tego sprzedawcy...? ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Akurat foto metki widziałem, do dołączył zdjęcie do tamtej aukcji po moim apelu ;) Ale... Panowie... Uwaga. Chciałem się z Wami podzielić właśnie głębokim szokiem, jakiego doznałem godzinę temu. Łażąc po mieście po pracy zaszedłem do jednego demobilu, w którym sprzedają głównie Helikony i sypiące się goretexy wszelkiej maści. Sam nie wiem co mnie tknęło. Wśród Helikonowskich M-ek wisiały trzy kontraktowe: XSmall/Regular i Small/Regular firmy So-Sew Styles oraz jedna Small/Regular Goldena. Wszystkie trzy w woodlandzie. Pomny swoich doświadczeń z Alphą S/R, której nie mogłem dopiąć kiedyś w klacie na swetrze, nawet nie myślałem, żeby mierzyć te S-ki. Ale jak już łazikowałem tak chwilę po sklepie, pan sprzedawca zapytał mnie (czego nie cierpię akurat): "W czym mogę pomóc?". No to ja, udając, że mnie coś interesuje, wyciągam tą jedną S/R z wieszaka i pytam, czy mogę przymierzyć z ciekawości. "I tak wiem, że się nie dopnę, ale przynajmniej będzie, że nie znalazłem tego co chciałem". Miałem na sobie t-shirta i niegruby sweterek. No i tu się nagle ostro przejechałem, gdy się okazało, że nie dość, że S/Regular firmy So-Sew się zapięła cała bez problemów, to nawet okazała się nie za ciasna, nawet fajnie leżała, rękawy w tym momencie nie okazały się za długie (mniejsza odległośc między barami niż w M/R), no i ogólnie jeśli nie ma podpinki, a pod spodem coś cienkiego, to kurtałka leży na mnie jak od krawca. Myślę sobie, że jak wyciągnę łapy do przodu, to mi braknie pleców, ale gdzie tam! Zaszewek starczyło no i nic mi nie skrępowało ruchów... No to kolejna myśl: "Ok, to jest So-Sew, ciekawe jak się Golden sprawdzi". Więc biorę i Goldena w tym samym rozmiarze i zakładam... No i efekt ten sam - kurtka leży "jak ulał". Chalera jasna... Wychodzi na to, że S/Regular Goldena i So-Sew byłby idealny na lato bez podpinki i na coś cienkiego, lub na sam T-shirt... No i teraz mam dylemat... :D Jak założę M/R samą na T-shirta, to się robi serio trochę workowata we wszystkich kierunkach... Na zimę do polaru i podpinki jest w sam raz, ale na lato od teraz się zastanawiam nie tyle nad M/S, ale nad S/R :P Tylko czemu do diaska Alpha była za ciasna, a Golden i So-Sew nie? Podejrzewam, że różnica tkwi znowu w szerokości w barach... Te co dziś mierzyłem musiały mieć krój nieco szerszy u góry, tak jak zauważyliśmy w przypadku innych kurtek... A co do innych wrażeń, a propos tych kurtek, to tak: Materiał zarówno w So-Sew jak i w Goldenie sprawia wrażenie ciut cieńszego i lżejszego niż np. w mojej Cherokee, ale nadal czuć, że jest solidny i mocny. Główna różnica to masa. Plastikowy zamek sprawia bardzo dobre wrażenie i miło się nim operuje. Rękawy mają trochę, hmm... mniej obszerny krój niż w moej M/R, są trochę węższe - lepiej wyglądają. W mojej Cherokee są trochę worowate. A najbardziej to mnie rozśmieszył sprzedawca, kiedy z miną znawcy spytał, czy wiem, że tam jeszcze jest kaptur zasuwany w kołnierzu... :P Aż mnie zatkało, więc się tylko uśmiechnąłem i powiedziałem, że się domyślam... ;) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
No i cala koncepcja sypie mi sie z piskiem... Moja Alpha M/R jest WIEKSZA niz Golden M/R... A u Ciebie odwrotnie... ------------------------------------------------------- garf serdecznie pozdrawia
Garf: Ja nic nie wiem o tym sprzedawcy. A jeśli chodzi o DPM-ki, to u Artfoxa na pewno znajdziesz coś na siebie. Ale uwaga! Te kurtki są przewymiarowane na maxa. Pytałem się pare razy o rozmiary i na pewno warto brać i rozmiar mniejsze niż podaje metka. Np. jak kurtka ma rozmiar 180/104 i wydaje nam się, że będzie dobra, to warto się zastanowić wtedy nad rozmiarem 170/96. Najlepiej się pytać Artfoxa o rzeczywiste wymiary. Ja tak zrobiłem z polarem. Zamówiłem 170/104 i wiem, że w 160/96 tez bym się spokojnie zmieścił. Chyba sobie potem zamówię właśnie taki drugi, mniejszy polar, pod mniejsze kurtki niż moja M/R, żeby bardziej przylegał do ciała, bo na długość go starczy we wsyzstkich kierunkach, pytałem Artfoxa o wymiary. Bardzo miły człowiek, odpisuje na maile i udziela wszystkich informacji - taki Zbyszek ale od Angoli jak ktoś powiedział :) A ten szok po przymiarce M-65 S/R nadal mi nie mija... cholera, szkoda, że w "szoku pourazowym" nie sprawdziłem i nie zapamiętałem numerów kontraktów na obu kurtkach. Wiem na pewno, że były oryginalne, NSN-y i nazwy producentów były ok, same kurtki w bardzo dobrym stanie. Ale w sklepie kwiczeli za nie ok.250 zł / sztuka. To już wolę na alleDrogo poszukać :P Ale to nie teraz na pewno, bo mi matka zrobi z mózgu gulasz :P ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Jeżeli chodzi o DPM to ja np. mam bluze DPM 170/96 i jak ubiore pod ni sweter i podpinke od M-65 to czuje się w tym ok, nic mnie nie uwiera a mam 180wzrost i 105 klata. W takiej kombinacji z podpinką tylko rękawy są troszke krutkie ale tylko troszke. Mam też koszulę lightweight w tym samym rozmiarze i bez problemu ubiorę pod nią sweter.mam też goretex w rozmiarze 180/112 i jest ogromny. Jak ktoś nie lubi zbyt obszernych ciuchów to lepiej zmierzyć brytyjskie bo są rzeczywiście duże. -------------------------------------------------------
traszan: No właśnie wiem, brytyjskie serio są przewymiarowane. Ja nie lubię naj kurtka czy bluza jest za długa, zwłaszcza w rękawach. Wiem, że na przyklad (porónując do amerykańskich), kiedy amerykanski ciuch ma na rozmiar 104 cm w klacie (czyli ok. Medium) szerokość rzeczywistą ~60 cm, to brytyjski ma w tym momencie już ~65 cm też przy rozmiarze na 104. To wszystko na bazie sporej ilości pytań do sprzedawców. Tak więc, jak mówi traszan, jeśli się ma ok. 105 cm w klacie to warto brać chyba rozmiarówkę 96, a jak sie ma wzrost 180 cm, to rozmiarówkę 170. Coś mi się zdaje, że chyba właśnie tak zrobię i wymienię polar 170/104 na 160/96. Bo ten jest w sumie okej, ale jest szeroki i pod kurtką mi się marszczy. Albo zostawię go, bo czasami się przydaje jako kurtka sama w sobie z kilkoma warstwami pod spodem, a dokupię sobie "ciasniejszy" polar stricte jako warstwę wierzchnią. Zobaczę... A ten diabelny S/Regular ciągle mi chodzi i chodzi po głowie... :P ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Kurcze, chłopaki, właśnie mi kolejny sprzedawca z allegro podał wymiary kolejnej Small Regular, uwaga: szerokość w klacie - 58 cm (!) szerokośc w pasie - 55 cm (norma) szerokość w barach miedzy pagonami: 53 cm (!!!!!!!!) długośc pleców - 79 cm długość rękawa - 64 cm górą. Kurna, jestem w szoku. Prawie jak M/Regular!! Kurtka So-Sew Styles, konktrakt zdaje się 1989 rok. Woodland. Heh... ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success Strona: | [107]1 | ... | [108]13 | [109]14 | [110]15 | [111]16 |
Traszan: Wiem, teoretycznie to Medium... Ale kurcze moja M-ka jest serio szeroka trochę... inna sprawa, że ja mam taką budwę, że klatka może i na wdechu jest nawet 105, ale w barach nie jestem za rozbudowany za to :P Moja Cherokee ma w barach ok 50-51 cm. Zauważyłem, że inne Mediumki potrafią mieć więcej nawet o 6 cm... U wielu sprzedawców na allegro pojawia się 53 cm. Z wyjątkiem tej "wielgachnej" S-ki, S/Regular ma około 48 cm w barach przeważnie... Natomiast co do szerokości w klacie, to się waha w mailach od 51 (!) do 56 cm. Ja bym postawił raczej na 56 cm jako prawidłowe... tylko z kolei szerokość 56 cm pojawiała się także w przypadku paru Mediumów. Cóż... zwalam to też na niedokładności w pomiarach... Ale ciągła niepewność i brak jakichś stałych wytycznych dręczy mnie nadal. Króliku, Ty masz tyle kurtek ponoć... Mógłbyś okreslić jakieś "modelowe" wymiary typowej M-65, np. Medium/Regular? Bo przecież jakiś "wzorzec" być musi! ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Królik: A ile z tych kurtek to M-65? Jeślibym przeliczył swoje kurtki, to mam ich 5: - M-65 Helikona (ale ona się jakby "nie liczy") - M-65 Cherokee - M-43 Norweska - Bechatka US w starym moro - Norweska a"la M-51 w kamuflażu M75 Do tego jeszcze 4 bluzy: - stara bundeswerka - polska "żaba" wz. 89 - polski US wz. 93 - polska koszula z krótkim rekęwem w panterze - BDU woodland Z artykułów podobnego pochodzenia wymieniłbym jeszcze: - stary plecak bundeswery - watchcap oliwkowy akrylowy - polar brytyjski Więcej grzechów nie pamiętam, żadnego nie żałuję i nawet nie myślę o poprawie :P Co najgorsze, jestem pewien, że za jakiś czas popełnię kolejne... ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
6 moich M65 i trzy M65 żony. Resztę mam wymieniać? Może lepiej to: [37]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e83xnra4j7n7no9j.html To troszeczkę mniej niż 1/4 śmiecia, który mam. Jak bardzo chcesz, to zrobię zdjęcia pozostałych części szafy.
W sumie Margus ma podobny problem co ja. Moja M/R zakrywa mi całe 4 litery, a rękawy są za długie zdecydowanie. Tak jak napisał Garf - rękawy są tu kluczowe. To, czy kurtka zakrywa tyłek czy nie do końca - nie jest aż tak istotne, bo ludzie mają czasami różne proporcje długości nóg do reszty tułowia... Ale nic tak nie psuje mi widoku M-ki jak zbyt długie rękawy... Mnie właśnie najbardziej boli to, że w swojej M-ce bez podpinki wygądam właśnie jak rzeczony "szwejk". A swój dylemat między M/S a S/R rozstrzygnę raczej na korzyść M/S. To, że S/R mi przypadkiem pasowało teraz, to nie znaczy, że za jakiś czas (czyt. za kilka kilogramów więcej) dalej się będę w to mieścił. Moje dochodzenie co do rozmiarówek wykazało jednak, że M/S będzie lepsze, zwłaszcza w kwestii rękawów, a mała rezerwa "wszerz" (jak poćwiczę, to się i może w barach rozrosnę :P) jednak będzie. Znalazłem na allegro jedną M/S So-Sew Styles, która nie jest tak szeroka jak moja M/R Cherokee, więc na cieplejsze dni bez podpinki, lub z polarkiem pod spód będzie ok. Cherokee ze swoją obszernością i długością będzie mi służyła zimą. Ale mimo wszystko, Garf powiedział święte słowa: trzeba przymierzać. Problem tylko, ze moje miasto jest niesłychanie ubogie w sklepy z M-kami :P ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Wie ktoś jak zachowuje sie materiał 50/50 kurtki M65 po praniu? (czy kurtka kurczy się, lub coś w tym stylu?)... ------------------------------------------------------- Siqo
Siqo: Oddawaj ją do pralni chemicznej. Piętnaście tysięcy lat temu za czasów głębokiej komuny gdy mój ojciec miał swoją pierwszą m65 sprowadzoną przez znajomego ze Stanów moja mama wyprała ją w pralce (nie pamietam w jakiej temperaturze). Efekt był taki że ojciec już nie miał kurtki, a ja miałem prawie nowiutką M65, świeżo wypraną:))) -------------------------------------------------------
Hades, nie kupuj tego. Dołożysz 100PLN i masz Alphę, a jak dobrze poszukasz choćby i na Allegro, to kupisz taniej. Andy, to badziew, a nie oryginał. Propper nie był kontraktorem na M65, zatem nie można tu mówic o jakiejkolwiek oryginalności. To podróba na rynek cywilny, sądząc ze zdjęć - dość lichej jakości.
Wydra, nie przesadzaj. Piorę swoje kurtki w pralce i żyją. Wystarczy odwrócić ją na lewą stronę, dodać ŁAGODNEGO detergentu i zastosować się do wskazań z metki, czyli prać w CIEPŁEJ (program 40 stopni) wodzie.
Waldi, jeżeli dokonałeś wyboru kurtki M-65 to zdecydowanie polecam firmę Alpha, ale szytą w U. S. A., ponieważ Chińczycy też takie szyją na licencji Alpha (np. taki towar sprzedaje sklep Pentagon i dodatkowo bez podpinek - dla mnie to nieporozumienie). Co ciekawe, te najnowsze wzory Alpha zaopatrzone są dodatkowo w wewnętrzną kieszonkę, czego nie ma w starszych modelach, a szkoda. Mój brat kilka tygodni temu kupił sobie taką kurtkę w sklepie Am-pol w Ząbkach (to samo co: www. usarmy.pl), oczywiście Made in U.S.A. i bardzo ją chwali, a ja kupowałem tam spodnie M-65, BDU, buty Corcoran field, koszulki i wszystko jest bardzo O. K. Ja moją emkę noszę już dziewięć lat i wygląda na to, że mnie przeżyje, chociaż często ją używam. Dodatkowym walorem w kurtkach Alpha są mosiężne suwaki; firma Propper, na ten przykład, stosuje w M-65 solidne tworzywo sztuczne, takie samo jak w klamrach pasów dla armii. Oczywiście to rzecz gustu, ale według mnie mosiądz jest lepszy i lepiej się prezentuje na tle koloru oliwki. Reasumując, kupuj Alpha w Am-polu i najlepiej zadzwoń do nich, podaj swoje wymiary a dobiorą dla Ciebie odpowiedni rozmiar. To tyle. Pozdrowiam i trzymaj się ciepło w M-65! Pozdrawiam
NIVO: Słuchaj Królika. M-51 różni się mniej więcej tym od M-65 co czołg T-54 od T-72 :P Przede wszystkim wygląd: M-51 ma co prawda już zamek i listwę zapinaną na napy, ale ma normalny kołnierz, a nie stójkę i nie ma kaptura. M-65 wprowadzona dużo później, robiona jest z innego materiału (NYCO 50/50 zamiast bawełny), poza tym pojawiła się stójka z zamkiem do kaptura schowanego w plecach. Stójka, podobnie jak rękawy są od teraz zapinane na velcro. Poza tym M-65 dodano jeszcze zaszewki w ramionach dla większej swobody ruchów... O ile zresztą pamiętam, M-51 miała śgiągacz w pasie z końcówkami sznurka wychodzącymi na zewnątrz, M-65 ma je od wewnątrz, od strony podszewki. Podobny w obu kurtkach jest krój rękawów, pleców, kieszeni. Aha, jeszcze rękawy w M-65 miały zapinane na rzepy wypustki chroniące dłonie od wiatru. Poza tym podszewka M-65 nie jest przyszyta od dołu. Hmmm... to chyba tyle... Pominąłem coś? ------------------------------------------------------- Calmness is the ky to all kinds of success
Blatio, zapomniałeś dodać o M51, że zatrzaski listwy są gęściej nabijane niż w M65, podpinka była albo z wielbłądziej wełny, albo frotte, ściągacz w pasie można wyprowadzić na zewnątrz, ale można też wiązać w środku, a kaptur jest dopinany. ;) Wesolb, eee tam, taka rewelacja. Wisi u mnie w szafie. Podobnie jak N2B z wilkiem. :D
Królik, czy ta kurtka o której pisał Nivo, to nie będzie przypadkiem austriacka kopia M-65, która się zwie M-52 ? Taka jak w tym linku: [79]http://www.nucadoco.com/item.cgi?item_id=JAC-29&ctg_id=JAC-c&page=1 Może to to? Bo ewentualnie jeszcze mi się kojarzy amerykańska kurtka lotnicza z lat 50-tych, miała już kaptur w kołnierzu: [80]http://www.vintagetrends.com/common/showpic.asp?FL=lot/137&PC=137-0 080.jpg Ale jak znam życie, to to będzie ta pierwsza... ------------------------------------------------------- Calmness is the ky to all kinds of success
Andy pamiętam że masz już taką ale pamiętam też że mówiłeś że polujesz na drugą więc postaram się pamiętać:)) Co do polarka brytyjskiego to też go mam i jest naprawdę ciepły....zakończenie mankietów i kołnierz ma zrobione chyba z wełny lub wełnopodobnego materiału bo na początku mnie "gryzł" ale się przyzwyczaiłem...polar jest dużo lepszy niż te tescowe....nie mam niestety porównania z jakimiś profesjonalnymi polarami.
Garf: Jeśli chodzi o polarek GB, to z bazarowymi nie ma porównania... Nie miałem nigdy do czynienia z profesjonalnymi polarami, więc nie powiem jak ten polar wypada na ich tle, ale w porównaiu z tescowym, z którego byłem nawet zadowolony (bo innego nie miałem :D), okazał się duuużo lepszy. Czuć to było już w dotyku. Materiał grubszy, nieco sztywniejszy, gęstszy... poza tym naprawdę dużo cieplejszy. No i ściągacz u szyi zamiast stójki - poswala mi na założenie szalika, albo na ciasne dopięcie stójki M-65. Niestety nie sprawdziłem go jeszcze w ekstremalnych warunkach. Ponieważ zamówiłem nieco za duży rozmiar na szerokość, odeslałem go do Artfoxa i czekam właśnie na zamianę z rozmiaru 170/104 na 170/96. Jak go dostanę, to sprawdzę go w jakimś plenerze zdjęciowym, jako że mrozy już się zbliżają. A propos mrozu, pleneru i M-65, to byłem na święta u rodziny w Małopolsce i wybrałem się wczoraj i przedwczoraj ze statywem robić zdjęcia w pola. Zimno było, nie powiem. szczęściem, miałem czapkę, szalik i rękawiczki. Ale najważniejsze to moja M-65 i podpinka ;) Miałem pod spodem tylko cienki sweter i t-shirt, a wiatr był taki, że łapy mi odpadały po kilku sekundach, gdy musiałem bez rękawiczek zmieniać ustawienia aparatu... Przez dżinsy mi wialo, mroźny wiatr prał mnie nahajką po pysku, ale w kurpus nie było mi ani trochę zimno. Nic nie przewiało kurtki i podpinki... Poza tym kurtka okazała się naprawdę niezniszczalna, gdy przyszło mi się wspinać ze statywem na wielki, 12-metrowy nasyp kolejowy porośnięty grubymi cierniami. Na mojej Cherokee nie robiły one wrażenia, mimo, że narobiły mi "dziarów" na skórzanych rękawiczkach :P Niestety nie zgrzałem się na tyle podczas wspinaczki, bym mógł się wypowiedzieć na temat oddychalności podpinki... Za to spociłem się nieźle, kiedy nagle wędrując nasypem torami w szczerym polu, usłyszałem nagle niewiadomo skąd głos z głośnika, gdy rozstawiałem statyw: "Co pan robisz na tych torach!? Proszę natychmiast zejść!!" :] No cóż... kamera i głośnik przy pojedynczym torze na pustkowiu - monitoring na całego, widać Europa coraz bliżej ;P W każdym razie M-ka jak zwykle zdała egzamin uzyteczności jak należy :) ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success
Witam! Mam pytanie: czy lepiej kupic starszy kontrakt (np. 1980) czy nowa wersje cywilna Alphy? W Alphie nie ma chyba takiej roznicy jesli chodzi o kontrakt/cywil jak w Propperze np., a te impregnaty z 80. moga juz nie byc takie same... choc sie nie znam i dlatego pytam. Z gory dziekuje za odp. Pozdrawiam ------------------------------------------------------- Piotrek
W Propperze jest zasadnicza różnica, bo Propper NIGDY nie szył M65 na kontrakcie. Ja osobiście wolałbym oryginał kontraktowy. Impregnatem się nie przejmuj, bo powinien trzymać się dobrze, a poza tym pamiętaj, że to nie jest kurtka przeciwdeszczowa.
Witam Dziś dotarła do mnie moja pierwsza w życiu kurteczka M65 Woodland, kontrakt Golden 1999 rozmiar L-R; fajna rzecz ;) jeszcze tylko troszkę śmierdzi magazynem ;) Jeśli ktoś ma 179-180cm i ok 104 w klacie to rozmiar L-R jest najlepszy (przynajmniej u Goldena) - można założyć sweter i polar i kurtka nie krępuje ruchów, tyłek zasłania w 95% 1999 to chyba ostatni rocznik dla M65 ?? ------------------------------------------------------- Siqo
Własnie przyszla moja M/S Alphy z 67r. Piękna, wcale nie sprana, zameczki srebrne, napy sygnowane: RAU F.CO, kieszenie dolne mają białe środki, podobnie jak wzmocnienie w okolicach stójki. Materiał gruby w porównaniu z Apparelem z 69r. Ale to może być winą sprania tego drugiego. W ten sposób mam 2 kurtki M/R na zime z podpinką a M/S na cieplejsze dni bez podpinki. Teraz tylko pranie i impregnacja. Co do pomiarów to czyim sposobem garfa czy blati"a, chłopaki a może jakiś szkic gdzie przykładać miarke. Pozdrawiam, polujcie na stare kontrakty bo warto - fajnie nosić kawał historii na sobie.
Fakt - znormalizujmy to :-) Proponuje tak: - Dlugosc calkowita - na linii srodkowej, wzdluz plecow, do wszycia stojki. - Wysokosc stojki Szerokosci - wszystkie mierzone na zapietej na suwak i napy kurtce z luznymi sznurkami: - na samym dole, - w pasie, tam gdzie sznurek, - pod pachami, miedzy punktami gdzie spotykaja sie szwy rekawow i kurtki, - na gorze, miedzy pagonami - liczac od punktow wszycia, Rekawy: - rekaw mierzony wzdluz dolnego szwu, od wszycia do konca, - rekaw mierzony po gornej linii, od punktu wszycia pagonu do konca - bez sztormklapki. Szkicu zadnego na razie nie zrobie - w domu nie mam zadnego malowacza czy fotoszopa, a w robocie jestem dopiero w nowym roku :-) ------------------------------------------------------- garf serdecznie pozdrawia
Ja uważam, że czym więcej pomiarów tym lepiej - na przykład pomiar w pasie - wielu go pomija, ale to jednak robi różnicę czasami, gdy jedna M-ka ma pod pachami 60 i w pasie 60 (np. M/S na która czekam) ma pod pachami 58, a w pasie (ponoć) 55. A mierzenie długości pleców rozdzielnie ze stójką też uważam za sensowne. Dla Regular różnice sięgały kilku cm, wahały się między 77-80 cm. Medium Shorty, o które pytałem miały długość pleców 73 albo 75 cm... Jak już powiedziałem, uważam, że należy mierzyć co się da. A rękaw obowiązkowo górą od pagona, bo w połączeniu z szerokością między pagonami da nam to całą "rozpiętość skrzydeł" kurtki. Pamiętajmy, że skoro niektóre M-65 sa szersze, a niektóre węższe w barach, to i rękawy się będą inaczej układały. Dlatego mój wzór na pomiary kurtki jest taki: Kurtka rozłożona i rozciągnięta idealnie na płasko, wszystkie ściągacze poluzowane. 1. Szerokość w barach między pagonami (najlepiej mierzyć z tyłu) 2. Szerokość w klacie pod samymi pachami (od przodu) 3. Szerokość w pasie na wysokości ściągacza (od przodu) 4. Szerokość u samego dołu. 5. Długość rękawa od pagona w dół (bez wypustek!). 6. Długość rękawa po szwie pod pachą. 7. Długość pleców od wszycia stójki (przez środek pleców) 8. (ewentualnie) wysokość stójki Zastanawiam się jeszcze, czy do tego nie dodać szerokośći rękawa na płasko, bo wiem, że w innych M-kach, które mierzyłem, rękawy zdawały się być węższe. Moja Cherokee ma je trochę workowate, ale pojemne za to :P ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success Strona: | [117]1 | ... | [118]14 | [119]15 | [120]16 | [121]17 |
moja alpha kontrakt z 1980 medium short ma dlugosc calkowita bez stojki 77cm stojka 8 rekaw po szwie zewn. 61 po wewn. 48 ramiona 52 klata 60 ------------------------------------------------------- margus
oj zbiło mi całość wymiarów w jedną niestety nie wyszło jak chcaiłem proszę moderatora o usunięcie poprzedniego posta Próbuję jeszcze raz:) Skoro ustaliliśmy metodologię pomiarów to dorzucę swoje dwie:) Golden 91r woodland L/R;;;;; L/L Golden 96r DCU 1. Szer między pagonami;; 51;;;;; 52 2. Szer pod pachami;; 60;;;;;; 62-63 3. szer w sciągaczu;; 59-60;;;;; 62 4. Szer u dołu;; 68;;;;; ??? 5. Dł rękawa od pagonu;; 64;;;;; 65 6. Dł rękawa po szwie pod pachą;; 47-48;;;; 52 7. Dł pleców od stójki do dołu;; 77;;;;;; 82 8. Dł. stójki;; 7 ;;;;;; 7 Celowo nie podałem szerokości dołu w DCU bo mam ją ściągniętą a gumki podwiązane nie chciałem znów się bawić w supełkowanie. Ściągnięta ma taką samą szerokość jak L/R.
Trochę odbiegnę od dyskusji o wymiarach i rozmiarach... Chyba w tym wątku poruszony był temat kurtki M65 w UCP jaka się pojawiła na allegro, a jednocześnie jako wątek uboczny pojawiła się dyskusja na temat wprowadzenia wzoru M65 w UCP jako oficjalnego elementu umundurowania, pamiętam że twierdziłem że M65 w UCP jest oficjalnie autoryzowanym elementem umundurowania autoryzowanym do noszenia z ACU, produkowanym na kontrakcie rządowym, ktoś tam obruszał się że nie :) Otóż jest. Producentem oficjalnej, kontraktowej M65 w UCP jest goldemmanufacturing; link: [31]http://www.goldenmanufacturing.com/jacket.html Wersja w UCP nie jest sprzedawana "cywilnej publiczności", dlatego też nie ma jej na stronie, ale DLA: [32]http://warfighter.dla.mil/data/bagitems/index.jsp oraz: 8415-01-521-2219 02989 Coat, Cold Weather (Universal Camouflage Pattern) (Coat, cold weather to właśnie M65 dla rozwiania wątpliwości niektórych) Jeśli ktoś ma jescze jakieś wątpliwości co do tego że M65 w UCP jest kontraktowym (autoryzownym i oficjalnym, produkowanym na zlecenie rządowe) elementem umundurowania noszonym z ACU niech poczyta sobie tutaj: [33]http://forums.military.com/eve/forums/a/tpc/f/80019858/m/6490027990 001/p/1 Znajdzie tam wypowiedzi konretnych żołnierzy USArmyktórzy w ramach mundurówki otrzymali te kurtki. Tyle w temacie. Aha i oczywiście te proppery z alle były "lewe", propper nie ma kontraktu na ich robienie. W wątku do jakiego zamieściłem link cytowany jest mail od przedstawiciela proppera w którym potwierdza że ich kurtka nie jest "oficjalna" oraz na forum osobiście wypowiada się przedstawiciel proppera który podpowiada chłopakom gdzie mogą dostać kontraktowe kurtki M65 w UCP (sugeruje też przeczytanie dlaczego odsyła potencjalnych klientów do konkurencyjnej firmy, zachowanie dość nietypowe w businessie swoją drogą...) Otwartym pytaniem pozostaje na ile popularna stanie się ta kurtka gdy wchodzi ECWCS III oraz jaki jest sens wprowadzania tak przestrzałej i niepraktycznej (w porównaniu do nowoczesnych technologii oczywiście)konstrukcji do mundurówki. Podejrzewam że pewną rolę gra koszt produkcji który pewnie jest dosyć niski... Czyli M65 jest nieśmiertelna, nawet teraz w dobie kosmicznych technologii i komputerowych kamuflaży pozostaje na oficjalnym wyposażeniu... -------------------------------------------------------
Wydra, rozróżnijmy "kontrakt" od "dopuszczenia" czyli NSN. Camelbaki Camelbaka w większości przypadków kontraktowe nie są, ale mają NSN, czyli są dopuszczone do uzycia w armii. Tak jest z tą M65, jak mniemam. Zresztą ludzie z tego forum to dokładnie mówią - "authorized". Co zaś do wykazu DLA - na nim funkcjonuje również M65 w woodlanda, zatem można domniemywać, bo wszak pewności nie mamy, że dodzierane są sorty mundurowe starego wzoru w jednostkach tyłowych i szkoleniowych, a do czasu wprowadzenia kompletnego ECWCS 3 gen (2007) DOZWOLONE jest noszenie rzeczy z NSN, choć niekoniecznie kontraktowych. Propperowskie wyroby - jak wynika z tamtego forum - nie spełniają norm maskowania w IR, zatem zachowanie przedstawiciela tej firmy mnie absolutnie nie dziwi. Wyobraź sobie co by się stało, gdyby ktokolwiek w takiej kurtce zginął/odniósł obrażenia, a papuga udowodniłby, że to dlatego, że w IR coś nie zagrało. Propper przestałby istnieć. Golden zapewne produkuje kurtki z NSN, czyli spełniające wymogi wojska i stąd cała kołomyja. Prawdę powiedziawszy wątpię, aby armia zamawiała takie kurtki, skoro są na etapie wprowadzania ECWCS 3gen - tu rozstrzygającym byłby numer ewentualnego kontraktu, a takowego nie mamy...
Co do kontraktu: email przefstawiciela proppera: "(...) My understanding is that Golden Manufacturing has that contract but their ACU version of the M65 is not ready to be sold commercially.(...)" użytkownik ninjadrill: "okayyyyy, well the ones that my pvts have are M-65 ACU field jackets, ISSUED as part of their clothing bag items. (...)" Nie kupili ich sami, zostały im wydane w jednostce, czyli armia musiała je zamówić żeby je wydać... użytkownik ARMY_MP_from_MO w wypowiedzi odnoszącej się do powyższej:"they are wearing M-65 manufactured by the contract winner." Skoro był jakiś zwyciązca kontraktu na M65 w UCP musiał więc być i sam kontrakt, zamówienie rządowe, czyż nie? NSN na M65 w UCP: 8415-01-521-2219 Gdyby komuś umknęło...
ostatni post z drugiej strony: "the ones issued to the new soldiers are the same in appearance, yes they are less bulkier than the old BDU field jackets, IMO save your money up for a GEN II or GEN III goretex jacket." Chyba z powrotem muszę wrócić na anglistykę bo nijak nie mogę z niego wyciągnąc takich wniosków jak Królik. "Issued" oznacza coś przyznanego, oficjalnie przekazanego, na pewno nie prywatny zakup. A Ci Którzy Wiedzą Lepiej, to też użytkownicy tych kurtek, żołnierze usarmy którzy dostali je z przydziału? Biorąc pod uwagę że na cytowanym forum pojawili się także żołnierze którzy nie wiedzieli o tym że ta wersja M65 wogóle funkcjonuje więc twoi Ci Którzy Wiedzą Lepiej muszą być naprawdę dobrze poinformowani:)))) Nie bierz tak wszystkigo do siebie, wyluzuj Królik, idzie Nowy Rok, tego nr nsn nie podałem jeszcze raz dla Ciebie, ale dla komuś komu ewentualnie by umknął w poprzednim poście. A co do numeru kontraktu o jaki prosisz niestety go nie znam, więc nie mogę Ci go podać, poszukaj w necie, może coś znajdziesz. Jesteś najbardziej Chyba najbardziej konfliktowym królikiem IVRP. Odpuść sobie chłopie, Życzę Ci w Nowym roku trochę dystansu i mniej dążenia do konfrontacji, nawet jeżeli raz na jakiś czas okaże się że nie mamy racji w jakieś kwestii która i tak jest całkiem drugorzędna świat się nie zawali:))) Ja sobie dalszą dyskusję na temat M65 w UCP odpuszczam, co miałem do napisania w tym temacie napisałem. Pa chłopaki, bawcie sie dobrze na Sylwka!
Nie wracaj na anglistykę, ale zwróć uwagę na to: IMO save your money up for a GEN II or GEN III goretex jacket to właśnie może sugerować "private purchase". Issued oznacza coś dopuszczonego do użycia - niekoniecznie wydanego z magazynu (vide - camelbak). Czy moi Wiedzący Lepiej są naprawdę lepiej poinformowani to zobaczymy. Może rozwieją moje wątpliwości kiedy dadzą numer kontraktu. Co zaś do konfliktowości - nie wiem skąd sobie to wziąłeś. Równie dobrze ja mogę napisać, żeś najbardziej konfliktową wydrą którejśtam RP. No, chyba, że dla Ciebie "konfliktowość" jest słowem określającym dążenie do wyjaśnienia sprawy i rozwiania wszelkich wątpliwości. Wtedy zgoda. Zaś w nowym roku życzę Tobie dokładnie tego samego, co ty mnie. I wyluzuj, Wydra, moja dociekliwość to nie "wściekły atak" na Twoją osobę. Nie bierz tak wszystkiego do siebie.
No to jeszcze się włączę, w kwestii językowej tylko: "issued" oznacza coś wydanego, z reguły w drodze oficjalnej, dopuszczenie czegoś do użycia można raczej oddać słowem "authorised". Co do spornego cytatu (ten ostatni post z drugiej strony): nie można interpretować jakieś frazy w oderwaniu od całościowego kontekstu wypowiedzi, Interpretując ten post na nasz język można by go oddać tak: (M65 w UCP) jakie (oficjalnie) zostały wydane nowym żołnierzom wyglądają tak samo jak stare kurtki polowe BDU (M65 w WC) (...), ale moim zdaniem lepiej oszczędzajcie pieniądze i kupcie Gen II lub Gen III goretex. Zauważ iż gdybyśmy trzymali się Twojej interpretacji wyszłoby na to że gore trzeciej generacji też nie jest oficjalnym zamówieniem i nie będzie wydawane z magazynów ale kupowane za własne pieniądze, wychodzi więc bzdura, gdyż wiadomo że G3 wydawana jest z magazynów, chociaż niektórzy żołnierze z różnych powodów kupują ją z własnych środków, chociażby dlatego że nie dostaną jej w przewidywalnej przeszłości. I tu jest klucz do zrozumienia podanej przez Ciebie frazy: nie kupujcie przypadkiem tych kurtek z własnych środków, nie są tego warte. Nie wynika z niej że są one tylko i jedynie kupowane z prywatnych środków, szczególnie że w pierwszym zdaniu wyraźnie pojawia sie informacja iż takie kurtki są wydawane z magazynów. Mam nadzieję że pomogłem w zrozumieniu tego tekstu, polecam się na przyszłość. Najbardziej upierdliwa wydra którejśtamRP :)
Witam i o ratunek proszę, otóż po 20 latach noszenia Alphy M-65 (metka z białym napisem na zielonym tle, w prawej dolnej kieszeni wszywka z "made in usa", zamki mosiężne "scovill", nigdy nie odpadł żaden guzik, kupiłem i używałem bez podpinki - bo wtedy nie moglem takowej extra kupić i tak już pozostało, wszystkie sznurki oryginalne) kupiłem sobie kolejną i chyba z tych emocji wpuściłem się w poważny kanał. Otóż zaplaciłem 320 zł (chyba za mało), metka inna bo Alpha Industries. Inc., stock no. 8415-01-099-7838, shell: 50% nylon/50% cotton, lining: 65% polyester/ 35% cotton, zamki mosiężne z napisami ALPHA na częściach ruchomych, podpinka jakby za duża mimo ten sam chest: 41-45" (z prawej strony - gdzie guziki bliżej krawędzi, lekko "wychodzi" na zewnątrz), w lewej górnej kieszeni wszywka z logo A na kreskach. Czyżby chińska podróba?!. Proszę o łaskawe info. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku - zdrowiaaaa!!! ------------------------------------------------------- vitec
vitec: Hmm... 320 zł to już nie tak mało... Ale z tego co piszesz, to kurtka wydaje się być oryginalna, ale czy masz gdzieś wszywkę "made in usa"?. Ten temat był już wcześniej przez chłopaków wałkowany na forum, musisz zerknąć wstecz. Temat o oryginalności kurtek zaczyna się na 28 stronie wątku. A z podpinką ja mam taki sam problem u siebie - najpierw nie podchodziła w ogóle pod guziki, musiałem je przeszyć, a dalej mi się nie układa jak trzeba... ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
vitec - ja swoja kupowałem w PENTAGONIE i jest taka jak właśnie opisujesz moja jest "made in china" stock: 8415-01-099-7841 i kosztowała trochę drożej :( a podpinkę musiałem dokupić w PENTAGONIE osobno co wyszło jeszcze drożej :(( "Oryginalne" - pewnie tak, ale czy ten numer z osobną sprzedażą podpinek to "patent" PENTAGONU czy pomysł samej ALPHY? ------------------------------------------------------- hill70
raczej pomysł pentagonu bo przeważnie alphy są razem w komplecie z podpinką. Tylko że sklepy kupując Alphy dostają oddzielnie kurtkę i podpinkę, muszą je sami podpinać, pentagon może dlatego sprzedaje je oddzielnie i dodatkowo zarabia. ------------------------------------------------------- Viel Gluck im Neues Yahr
Na metce jest napis: "sewn to mil-spec" Sugeruje to iż była szyta zgodnie z wojskowymi specyfikacjami, ale wcale nie oznacza że w ramach kontraktu, więc najprawdopodobniej jest to wyrób na rynek cywilny (+ "lewy" nsn), co nie oznacza że złej jakości.
Ja dodam jeszcze, że materiał podszewki niejest taki, jak w oryginale, a na metce jest napis, że KOMPONENTY pochodzą z USA. Zatem przypuszczać można, że ciuch uszyto poza USA. PS. Nie ma przypadkiem takiej firmy MilSpec? Coś jak MilTec TruSpec albo inne podobne?
MilTec jest taka firma i chyba jest to niemiecka firma. Na allegro jest spory wybór art tej firmy ------------------------------------------------------- pozdrawiam wesolb
Witam w nowym roku! A zauwazyliscie te ladna wszywke w tej kurtce? [81]http://photos.allegro.pl/photos/oryginal/15/1542/154259/15425940/15 4259404_2 To podroba Alphy, jak w swoim czasie magnetofony PANASONIX :-) Do czego to doszlo... A co do specyfikacji, to nie ma w tym nic dziwnego - przeciez to tylko zestaw wskazowek dotyczacy kroju, materialow, rozmiarowki etc... Zestaw dosc zreszta ogolny, co widac chocby w przypadku kontraktowych BDU-sow roznych producentow, czy tez M-65 (rozmiarowki, czy sztormklapki). Chinczycy tez sie chwala, ze szyja zgodnie ze specyfikacja. Helikon-Tex tak samo. Mil-Tec owszem, jest niemiecki. ale cala ta firma zajmuje pewnie jeden pokoj w jakims biurowcu, poniewaz zajmuje tylko i wylacznie sprowadzaniem imponujacej liczby produktow z Chin. ------------------------------------------------------- garf serdecznie pozdrawia
No, z tego co piszą na stronie Sturm-Miltec, to chyba jednak zajmują więcej niż jeden pokój w biurowcu :P [88]http://www.sturm-miltec.de/english/start.html ------------------------------------------------------- Happy New Year!
kupowanie butów mil-teca trochę nie ma sensu nawet z przyczyn finansowych, w linku powyżej kosztują 185, nieraz sa tańsze, ja swoję Altamy z podeszwą vibram, nówki kupiłem na ebayu za 140 zł (całkowity koszt razem z przesyłką ).
Spokojnie. To 85 rok, a tu już mogły pojawiać się kurtki z plastykowymi zamkami. Na początku - z tego co wiem - trafiały się właśnie z metalowym głównym, a plastykowym w stójce. Główny zamek jest - moim zdaniem - nie do naprawy. Obawiam się, że konieczna będzie jego wymiana.