Witam wszystkich wielbicieli M65.Jestem nowym forumowiczem, jakby do tej pory nie miałem powodów do zabierania głosu, od 20 lat przyzwyczaiłem się do tej kurtki i jakby w pewnym ona po prostu "byla" Ja osobiście pierwszą dostałem w 89 r od przyjciela , króry zamierzał emigrowac do Australii ,ale przed tym mieszkał przez rok w Mannheim- tam stacjomowała US ARMY no i udało mu się zdobyć dla mnie. Była nie do zdarcia przez następne lata.Potem zapomniałem na trochę o M65, ale teraz znowu ja noszę.Wszystkie ,które nosiłem i noszę to kontrakty. Teraz mam dwa rarytasy ( w stanach jak się wie gdzie szukać można w przyzwoitych cenach dostać perełki) - jedną zatrzymuję dla siebie a drugą odsprzedam. Ta która zatrzymuję dla siebie to kontrakt 67 druga do zbycia to 71 -prosto z magazynu. Zippery w obydwóch sa z bialego metalu ( nie mosiężne) ------------------------------------------------------- pozdrawiam
Jack: Proszę, podaj, jeśli możesz, numery kontraktów obu kurtek oraz wymień kontraktorów-producentów. A może Twoja kurtka z 1967 roku to tzw. emka "bezimienna", na metce której nie widnieje nazwa producenta? W 1971 roku producentami byli: Alpha, So-Sew, John Ownbey i Rolane Sportswear, Twoja emka kogo jest dziełem?
Może jakieś fotki, rozmiarówka itp bliższy opis?- Jak się zalogujesz będziemy mieli dostęp do Twojego priva. ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn clan)
mcmurphy2 widzę,że masz olbrzymią wiedzę - dla mnie jest też ważne co noszę . Rzeczywiście mka "71 jest szyta przez SO SEW Styles INC. DSA 100-71-C-0201 To jest ML chest od 37 do 41 height od 71 Suwaki są nieoznaczone- jedynie na głównym jest siódemka z przecinkiem co tworzy jakby "Z" Na napach jest litera P. Druga , która zatrzymuję dla siebie( bo niestety stare się zdarły) to jest DSA 100-67-C-0102 jest no name- suwakCONMAR Napy oznaczone RAUF.CO. PROV.R.I. Jest w genialnym stanie Żołnierz nazywał się NANCE - posiada emblematy których nie potrzfie odszyfrowac. Założę konto później to postaram się przeslac fotki ------------------------------------------------------- pozdrawiam
Brawo, Jack! Emkę DSA 100-67-C-0102 wprowadzam do "Bazy danych o kurtkach M-65 OG-107", bo jej tam nie ma (jest DSA 100-67-C-0107). Jack, dobrze odczytałeś cyfry w numerze kontraktu swojej emki z 67? Emka So-Sew z 71 - DSA 100-71-C-0201 jest w "Bazie". Te zamki z "jakby Z" to Rapidy. Jack, dziękuję. Jeśli się zalogujesz, to przyślę Ci - jak chcesz - opracowanie o rozwoju kurtki M-65 OG-107 składające się z artykułu na ten temat, bazy danych, podręcznych informacji "emkowca" i portfolia fotograficznego (możesz napisać na mój adres mailowy, kliknij w mcmurphy2).
ok miałeś rację - dwie wisza na oparciu krzesła i omyłkowo końcowkę wziąłem z tej drugiej DSA 100-67-C-0125. przeslę troch fotek zalogowalem sie jako B6 ------------------------------------------------------- pozdrawiam
1. Zarejestruj się a następnie zaloguj- potem pisz- będziemy mieli Twojego maila 2. Zdjęć nie można edytować na forum- poza malutkim - np ze swoim zdjęciem 3 skorzystaj z Fotosika- wpisz fotosik w google i otwórz- tam jest cała instrukcja jak wrzucać foto do fotosika 4. jak już wrzucisz to ten link- całe http wrzuć do tiny.pl- skopiuj link, otworz Tiny.pl (wystarczy wpisać w google tiny) i tam w okienko skopiowac link do Twoich foto- i wkleic to co wyjdzie w to co aktualnie piszesz na forum Brzmi skomplikowanie, ale jest proste, w każdym razie pomimo swoich stety 42 lat w końcu załapałem- smarkaczom- patrz np Devilll -:) jakoś prościej to łapać, ale dla nich internet był od zawsze ------------------------------------------------------- Minimi (Dyn clan)
Jestem zarejestrowany i zalogowany jako B6 -na swoim compie mogę edytować profil , a jak odpowiadam z tego poziomu to B6 nie jest aktywny. Zasadniczo mimo swoich 53 nie mam problemow z internetem, ale prawda jest tez ze nie ujawniam sie na forach. Może to jest spowodowane tym ,że kiedyś pewnie z rok temu zarejestrowałem sie ale zapomnialem wszelkie dane hahaha ------------------------------------------------------- pozdrawiam
ok sorry myślałem ze sobie zartujesz - spróbuję zaraz- nie jestem biegly w tych sprawach OK? No niby Popups są ok ------------------------------------------------------- pozdrawiam
zależy, można tez z poziomu przeglądarki - w Operze np. NArzędzia-> preferencje -> zaawansowane -> ciasteczka -> menedżer ciasteczek ew. możesz też przez C:Documents and settings
azwa_useracookies i po prostu kasujesz --- Edytowany: 2008-11-23 13:44:35 --- Edytowany: 2008-11-23 13:45:05
ok skasowałem cookies , jestem zalogowany- chyba ze pisze nie z tego poziomu- jeszcze dwie próby i sobie odpuszcze na razie ------------------------------------------------------- pozdrawiam Strona: | [108]1 | ... | [109]176 | [110]177 | [111]178 | [112]179 |
Panowie, prośba - do innego wątku z tymi problemami z logowaniem itp. ------------------------------------------------------- Calmness is the key to all kinds of success.
Devilll: Tomek, rzuć okiem na tego Johna O. z 1973: [39]http://tiny.pl/6h6b To wydaje mi się rozsądna oferta. Sprzedaje ktoś, kto zna się na emkach. Ładnie ukazał wszystkie charakterystyczne detale.
Okazja: [51]http://tiny.pl/6q74 :) Do mniej zorientowanych: to żart! Broń Boże nie kupować! Nowiuteńką taką samą Alphę "made in U.S.A." można kupić na allegro w najgorszym (najdroższym) wypadku za 400 zł. Informację o tej "okazji" zamieszczam na naszym wątku jako przykład ekstremizmu w windowaniu ceny za kurtkę M-65.
mcm: Andrzeju dziękuję za Bazę i gratulację- poświęciłeś dużo czasu na opracowania. Co do patches na mojej nowej emce to podejrzewam,że może rzeczywiście ktoś je doszył później( są za "nowe" szczególnie US Army Ground Forces Subdued Tarn Patch) Tylko z drugiej strony zastanawiam się w jakim celu ktoś w stanach robiłby to. Kurtka pochodzi z wiarygodnego żródła -z usa ale nie z aukcji
mcmurphy2 świetny dowcip z tą Alphą :) Kiedyś chyba wrzuciłem coś podobnego- tak samo Alpha Large Regular. Sprzedawca (może nawet ten sam, w każdym razie GB) napisał coś w stylu; "kolekcjonerzy są zorientowani, że M65 w tym rozmiarze jest praktycznie niedostępna, unikalne uzupełnienie kolekcji." Uśmiałem się wtedy zdrowo.. :))) EDIT: Jeszcze cwaniaczek usunął wszywkę... --- Edytowany: 2008-11-24 17:28:00
Ta natomiast wydaje sie byc ciekawa pod wzgledem ceny i stanu: [66]http://tiny.pl/6q1c Przekazuje rowniez zdjecie metki kurtki, ktora wedlug mnie byla wyprodukowana przez rzadowego kontraktora dla armi ktoregos z krajow Ameryki Poludniowej. Co o tym myslicie... [67]http://tiny.pl/6q1p ------------------------------------------------------- ET
ET2: Pierwsza z pokazanych przez Ciebie emek to "bezimienna" z 1966 roku. Nie posiada pagonów i według wszelkich znaków na ziemi i niebie powinna mieć zamek Conmar. Sprzedawca pisze o Rapidzie. Nie spotkałem nigdy w emkach "bezimiennych" innego zamka niż Conmar. Poza tym mało widać i można przypuszczać, że emka jest w kiepskim stanie. Doliczywszy do tych 30 dolarów 41 dolarów za przesyłkę do Polski mamy 71 dolarów, czyli ponad 200 zł. Za 250 zł przedwczoraj sprzedano na Allegro kontraktową Alphę w bardzo dobrej kondycji. Druga kurtka to moim zdaniem cywilna emka "American Apparel, Inc", faktycznie "rządowego kontraktora dla armii", który wyprodukował w 1991 roku ostatnią kontraktową kurtkę M-65 OG-107. Widziałem kurtkę z identyczną metką i wszytą pod nią drugą mniejszą z napisem: "made in U.S.A.".
Ponawiam pytanie: Czy podpinka (liner) ALS/92 z Alphy pasuje do klasycznej M65 np. firmy Golden ? Czy istnieją podpinki w długości Long ? (potrzebuje do kurtki L/L) Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedz... --- Edytowany: 2008-11-24 22:28:50 --- Edytowany: 2008-11-25 01:08:41 ------------------------------------------------------- Mirek Arican
Według specyfikacji MIL-L-43536 podpinki występują w rozmiarach: xshort-xsmall. xshort-small, xshort-medium oraz xsmall, small, medium, large, xlarge. Dla emki w rozmiarze large/long odpowiednia będzie podpinka large.
tak ale oznaczenie ALS/92 to oznaczenie cywilnej podpinki Alphy z kieszeniami wewnatrz-ALS-Alpha Liner System-mam też taką i pasi do cywila i kontraktu-pozdro dla wszystkich!
mcm2; Andrzeju napisaleś kiedyś"Nie jestem znawcą mundurów i kurtki M-65. Jestem amatorem, którego fascynuje temat historii i rozwoju kurtki M-65. Gdybym był młodszy i znał angielski, wyruszyłbym do Stanów szukać materiałów na ten temat. To temat, który "wart jest mszy", tzn. - opracowania w formie pracy magisterskiej przynajmniej, jeśli nie książkowej." Bardzo mi się to podoba- jak napisałem wcześniej pod nickiem Jack jestem nowy na forum ale nie nowym nosicielem emki. też trochę szperam i kiedyś znalazłem stronę gościa z Chicago bodajże-potężna kolekcja wszelkiego umundurowania i patches - postaram się znaleźć w ulubionych i przesłac- może przyda ci się to dla wzbogacenia Bazy. Poza tym znalazłem jakiś czas temu żródło u usa- spójz na to . Na razie nie podaję linka do nich , ale jak będziesz zainteresowany to napisz priv. [107]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5049ce83dbd16a41.html [108]http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9110f9f7ad949d6.html Ceny odpowiednio $48 i $57 --- Edytowany: 2008-11-25 11:07:10 --- Edytowany: 2008-11-25 11:09:35 --- Edytowany: 2008-11-25 11:20:09 --- Edytowany: 2008-11-25 11:22:10
Dzięki za odpowiedz w sprawie podpinki Zabawa z impregnatami... Wypróbowałem NitWaX cotton proof w spray"u oraz Nitwax Tech Wash na używanej cywilnej M65 Golden. Kiwi Camp Dry (choć na instrukcji nic nie było o NyCo) na spodniach M65 z Helikona... Z produktów Nitwax jestem średnio zadowolony kurtka nie przepuszczała wody co jest fakt, tylko NitWax cotton proof + Tech Wash 23zł + 26zł = 49zł i sprzedawca mi mówił że jedno bez drugiego nie działa. Kiwi Camp Dry kupiłem w Czechach w sklepie turystycznym w przeliczeniu wyszło około 42zł - można stosować po wypraniu w normalnym proszku - dodatkowy plus optycznie odnawia materiał, spodnie "błyszczą" się jak nowe - naprawdę fajna rzecz szkoda ze niedostępna w Polsce... Jutro kiwi wypróbuje na BDU --- Edytowany: 2008-11-25 15:47:13 ------------------------------------------------------- Mirek Arican
Mirek Arican bo m65 nie jest kurtka wodoodprona jak goretex ,m65 nie warto impregnowac ,z tgo wzgledu ,ze za szybko ten impregnat schodzi ona od nowości ma impregnat który chroni od lekkich opadów ,ale nie ulew
hej! B6 a jakiś mint Alphy s/r srebrny znalazłby się u tego gościa w stanach? na razie nie ma ciśnienia ale jak by rzeczywiście jakaś okazja była to kto wie?? ..heej! mam Ownbeya z tamtąd! aale miał być Excellent cond.a zamek na dole,a raczej wszycie zamka musiałem naprawiać! fakt że dostałem w paczce firmowy długopis z napisem firmy,tak że teraz musi być mint albo new ja już nie wierzę w te exc. condition :( dzięki B6 ! --- Edytowany: 2008-11-25 21:45:45
wideł; poszukaj na [132]http://www.vintagetrends.com/military/thumbnails.asp?MC=Military+V intage&CA=Men&SC=Jackets%2FCoats&ST=M%2D65 jakiś czas temu trafiłem na to szukająć na yahoo strona nie wyskakuje zbyt chetnie na google Strona: | [133]1 | ... | [134]177 | [135]178 | [136]179 | [137]180 |
B6 to jest jakiś sklep ,demobil ,na jakiej zasadzie się tam kupuje ,tak jak na jebaju ahha i używaj stronki www.tiny.pl do skracania linków bo za niedługo stronę za bardzo rozszerzy i się będzie źle czytac --- Edytowany: 2008-11-25 21:59:29
hi wideł, ja nie dostałem długopisu , a z kurtek stamtąd jestem zadowolony- ja nie jestem kolekcjonerem, chodzi mi zawsze o to, żeby czuć i mieć świadomość "tamtych lat" i nie chcę widzieć metki "made in cośtam"
ok devill ale ja jestem starej daty i dziś się sporo namęczyłem na fotosiku i potem tiny ale chwilowo nić nie wyszło. a co do zakupów - to szukasz wybierasz i kupujesz. ale dobrze jest mieć kogos w stanach do kogo oni wyślą i dopiero ten ktoś przyśle ci paczke jako gift.
Ładna, ciekawa emka: "Apparel Corp. Of America" - rocznik 1969: [45]http://tiny.pl/6xkt Kontraktowe kurtki M-65 tego producenta spotykamy w roku 1968 i 1969. Firma ta szyła również emki cywilne ze srebnym zamkiem. Miały one nietypowy numer kontraktu, odmieniony NSN i obco-znajomo brzmiącą nazwę producenta: "Intercon Apparel Corp.". W rozszyfrowaniu napisu z nazwą producenta pomógł Tomek-ET2, który przysłał mi wyraźne zdjęcie obu metek występujących w tej "srebno-cywilnej" emce.
Dziś wyschła moja bluza BDU woodland NYCO na której próbowałem Kiwi Camp Dry - rezultat nawet super, materiał optycznie odnowiony, bluza zrobiła się troszkę bardziej sztywna (ale po ilości sylikonu w tym środku to nie dziwne) a przepuszczalność prawie zerowa sprawdzałem po kranem później jeszcze prysznicem... Polecam ten środek KIWI Camp Dry gdy chcecie zaimpregnować coś z NYCO Na koniec mały żarcik pro po idealnego kamuflażu na każdą porę dnia, roku i klimat [51]http://tiny.pl/6mrf --- Edytowany: 2008-11-27 16:34:08 ------------------------------------------------------- Mirek Arican
Chciałbym się podzielić swoim doświadczeniami w kupowaniu emki w sklepach internetowych. 1. Zawsze należy sprawdzić przed zakupem, co oznaczają naszywki. Widziałem kurtkę, która wydawała mi się łakomym kąskiem (rocznik 69), dopóki nie odkryłem, że naszywka na jej ramieniu oznacza dywizję piechoty rozwiązaną tuż po zakończeniu II wojny światowej. Taka "fałszywa" naszywka obniża i psuje wartość kurtki. 2. Bądźcie ostrożni, jeśli nie widać na zdjęciach mechanizmu zamka. Zdarza się, że zamek jest sprawny, ale jego strzemiączko jest nieoryginalne, dorabiane. Na ebayu wystawia emki facet, który - podejrzewam - dorabia strzemiączka do Rapidów, zresztą robi to bardzo dobrze. Sztuczka ta udaje się z Rapidami dość łatwo, ponieważ zamek ten ma dwa typy strzemiączek: otwarte i zamknięte i to otwarte można podrobić. Zamknięty typ strzemiączka jest zamocowany na stałe i zdjąć-założyć go nie można. Niedawno zobaczyłem ładną "srebną" kurtkę na ebayu. Zainteresowałem się. Sprawdziłem naszywkę: jednostka po wojnie stacjonowała w Niemczech, więc pomyślałem: "może być". Ale nie było widać zamka. Napisałem do gościa i zapytałem, czy zamek jest kompletny i oryginalny. Odpowiedź była twierdząca, jednak gość - bardzo porządny - zaraz po tym zamieścił na stronie dodatkowe zdjęcia ukazujące zamek w zbliżeniu. Co zobaczyłem? Partackie strzemiączko tkwiące w pięknym mechanizmie Rapida.
Devilll: Tomek, tak obejrzałem, ale nie zuważyłem nic szczególnego. Może dlatego, że na tej stronie: "vintagetrends" nie ma zwyczaju prezentowania detali. Metki są pokazywane rzadko, zamków prawie w ogóle nie można dostrzec. Kilka razy zauważyłem, że w oferowanych tam kurtkach zamki są nieoryginalne (mam na myśli cały zamek, który został wszyty w miejsce oryginalnego). Dostrzegłeś coś, Tomek?
Nie, nic... Zapytałeś o kurtki z linka B6, więc myślałem, że zauważyłeś w nich coś szczególnego. To są oczywiście oryginały w dobrym stanie ogólnym. Szczegóły są niewidoczne.