Czy w Pl można strzelić z czegoś dużego jako cywil? Konkretnie interesuje mnie artyleria np 88mm,skarbonkę już na ten cel prawie zapełniłem więc teraz tylko muszę znaleźć coś dużego ,wielkie dzięki za info :)
Od Admina: Zwróć uwagę następnym razem na kategorię w której umieszczasz posta, staraj się pisać poprawnie - proszono Cię o to wielokrotnie. Takie zapytanie należałoby raczej zadać w wątku off top, w kategorii OFF - TOP, zamiast tworzyć nowy wątek.
Hipotetycznie, gdybyś się udał na legalnie działającą strzelnicę, która jest wyposażona w tego typu broń, w odpowiedniego rodzaju kulochwyt, przeznaczony do wyłapywania pocisków artyleryjskich, pod okiem uprawnionych instruktorów, to może coś takiego byłoby możliwe. Na moje oko - trochę utopijne marzenie, ale szukaj, jeśli chcesz.
W praktyce, to najprędzej chyba (mając oczywiście odpowiednie uprawnienia do obsługi broni hukowej / wiwatowej o kalibrze powyżej 6 mm, jakie zdaje się posiadają np. niektórzy rekonstruktorzy, którzy obsługują armaty podczas inscenizacji) zapewne mógłbyś strzelić sobie z pocisku hukowego, ale Bóg mi świadkiem, nie mam pojęcia gdzie, jak i kiedy.
Jeśli natomiast zamierzasz na własną rękę zdobywać jakąkolwiek broń (lub dostęp do niej), która nie jest bronią pneumatyczną o mocy poniżej 17 J, nie jest bronią rozdzielnego ładowania, wyprodukowaną przed 1850 rokiem (lub jej repliką), nie jest bronią hukową o kalibrze do 6 mm, bronią pozbawioną cech użytkowych, ani bronią typu ASG, to wiedz, że czynisz to nielegalnie i bardzo proszę nawet nie próbować w żaden sposób naszego forum, ani jego użytkowników w to wciągać, bo w przeciwnym przypadku jako admini, będziemy zmuszeni powiadomić o tym kogo trzeba.