Oni chcieli kiedyś sprzedać cały karton ale tylko z tym rozmiarem nie pamietam ceny ale chyba to było za 1600 zł. za 10 sztuk. ------------------------------------------------------- A. Jankowski
[40]http://allegro.pl/odziez-z-armii-austriackiej-1-5t-i1227111029.html Macie tu trochę kurtek M-65... ------------------------------------------------------- z
Ja pitolę... Półtorej tony kurtek M65... To ja już, z góry niejako, składam gratulację z okazji 600 strony i 12000 tysięcznego wpisu w tym wątku! :-) PS. Oczywiście to nie kasuje moich poprzednich życzeń!
Ta austriacka jest wcale niezłej jakości, szkoda tylko, że ekspres ma plastikowy. Ja sobie właśnie dzisiaj trochę takiego ekwipunku austriackiego sprawiłem (koszula, bluza, spodnie, pasek, kurtka) i dałem 130 pln, ubrania w stanie b. dobrym / magazynowym z 1996 r. Dałem 130 pln, ale patrząc po cenach tego w hurcie to chyba i tak przepłaciłem??. Wcześniej napaliłem się na M65, ale podróbek nie chcę nosić, a kasę oszczędzoną na oryginałach wolę wydać na porządne buty. Kurtka jest wzorowana na M65, ale nie ma podpinki, inny ekspres, inny system zapięć trochę. No i inny kaptur, choć też chowany w kieszeń. ------------------------------------------------------- poliboli
Witam! Niedługo znów pora rozpocząć sezon emkowy wiec mam jedno a w sumie to dwa pytania:). Pyt. 1: Jak to jest z długością rękawów w podpinkach Helikona? Mam emkę tejże firmy rozm. MR zakupioną w zeszłym roku wraz z podpinką.Wszystko ładnie pięknie ale rękawy w podpince są wg. mnie trochę za krótkie: ściągacz kończy się gdzieś w połowie przedramienia. W przypadku ubrania pod kurtkę z podpinką swetra albo bluzy wszystkie rękawy są dość wysoko podwinięte!! Czy tylko ja mam taki problem? Dodam że cała reszta podpinki jest super dopasowana do kurtki. Pyt.2: Jak jest z dodatkowym kapturem dopinanym do kurtki?Jest możliwość dopięcia kaptura z innych kurtek? A może są specjalne dedykowane dla M65? Z góry dziękuję za odpowiedz!! Pozdrawiam wszystkich noszących the best kurtkę ever:)
@tym hmmmmmmmmmm były m65 w olivce z plastikowym zamkiem @yazi82 też mam m65 Helikona Mr i nie mam takiego problemu ,a przypinałeś może podpinkę do rękawów kurki tam są tasiemki i guziki i się to razem wszytko ładnie spina :D
Devill: no własnie chodzi o to że przypinałem bo była tak tak spięta razem jak dostałem ją w paczce:).dziwna sprawa jak dla mnie. rozmiar podpinki też opisany jako MR więc lipa jakaś:). wolałbym jednak mieć sciągacze na wysokości nadgarstków a nie w połowie łokcia:). dodam że rąk przesadnej długości też nie mam:)
albo masz za długie paski mocujące podpinkę do kurtki u mnie jest oki ;p jak się uda to strzele fotkę :D [81]http://img835.imageshack.us/i/p1070961.jpg/ [82]http://img202.imageshack.us/i/p1070960k.jpg/ --- Edytowany: 2010-09-23 22:28:34
Yankes Oryginał kontraktowy to inny materiał i nie ważne czy to będzie Alpha , Propper , czy inna zakontraktowana firma robiąca kurtki CWU Materiał kontraktowych to Armamid - niepalny materił oznaczenie na metce jest następujące : Rozmiar "XL" obok w calach (46-48) pod spodem nr NSN Jacket flayers men Type CWU 45/ P MIL -J-83382C SPO................ nr kontraktu 100% Aramid nazwa firmy nigdzie nie ma made in usa i innych bzdur Pozdrawiam ------------------------------------------------------- anderwater
Moja emka została przycięta drzwiami autobusu a dokładniej listwa osłaniająca zamek i ubrudziła się chyba jakimś smarem czy czymś takim. Macie jakiś pomysł czym można by to wyczyścić miejscowo bo nie chciał bym prać całej kurtki a tak przy okazji to ile razy w roku pierzecie swoja m65 ? ------------------------------------------------------- Dyzio
Dzięki Devill za zdjęcia poglądowe. Moja podpinka jest oznaczona jako medium i po rozmiarze podanym na metce widać że pasuje do kurtki medium regular. Miałbym jeszcze jedną prośbę: mógłbyś w miarę możliwości zmierzyć dlugość rękawa w podpince? interesuje mnie odległość od mierzona "górą" rękawa czyli od miejsca gdzie łaczy się ona z tułowiem na wysokości barku do końca ściągacza na dole. Z góry wielkie dzięki. pozdrawiam P.S. Może jeszcze ktoś się wypowie na temat dopasowania podpinek w kurtkach helikona? Będę wdzieczny za wszelką pomoc:) Strona: | [113]1 | ... | [114]296 | [115]297 | [116]298 | [117]299 |
Wszystkie miejscowo czyszczę jak zobaczę ,że się czymś ubrudziła ,piorę raz na rok w okolicach jesieni zimy ,spróbuj pastą BHP tylko ta do prania ,powinno zejść. podpinka kontrakt rękaw ma 55cm od góry podpinka helikon rękaw ma 55cm od góry + ok 8 - 10 cm ze ściągaczem mi wyszło --- Edytowany: 2010-09-25 16:34:54
Dyzio wpierw jak masz w domu albo babcia albo sąsiadka ma pastę BHP do prania i tak miejscowo spróbuj zaprać jak to nie pomoże , to po wyschnięciu potraktuj to benzyną do zapalniczek nalej na tą plamę i na jakąś nie kolorowa szmatek i spróbuj usunąć.
Macie problemy, jak nie jedna baba... Wpier**l ją do pralki i niech się pierze, skubana! Stworzono ją po to, żeby ewentualnie zabić nią Wietnamczyka to i pranie ma znieść - a jak nie to pewnie podróbka :D Ja swoją piorę raz w roku i kolorki ma idealne, a to wersja pustynna;)
Pranie w pralce wcale nie musi usunąć tłustych plam, zwykły proszek najczęściej nie daje im rady. Jeżeli nie pomoże benzyna, to są w drogeriach środki dr Beckmann, do różnych rodzajów plam. W tym także "olej i tłuszcz". Sprawdziłem i naprawde działają. Jest zresztą o tym cały wątek na forum- usuwanie plam. --- Edytowany: 2010-09-25 17:44:26 ------------------------------------------------------- Pies i nóż- najlepsi przyjaciele człowieka
@~troop Ja też kupiłem dla dzieciaka znajomego M65 kontrakt w woodland w XS-XS. Kurtka jest dla niego idealna a przy dużej dozie szczęścia przeżyje jego wiek, ale nie to emka znosiła i dawała rade:) Chyba jeszcze rozmiar S był dostępny w X-Short, a od M najmniej to Short. A ja dzisiaj w końcu miałem okazje porządnie przetestować swoją nie ma to jak pilnowanie sceny przez całą noc umrzeć z nudów można i zimno jak nie wiem, ale kurtka dała rade i nie zmarzłem, na szczęście nie padało bo bym teraz inaczej śpiewał:D A na razie wzbudza zdziwienie moja emka jak gdzieś w niej idę pierwszy raz w Polsce, zapewne nie ma dużo z pełnym obszyciem Colonial Marines:) Jakby ktoś szukał dla dziewczyny albo dzieciaka XS-XS to został mi jeszcze jeden kontrakt w woodlandzie. gg2959382
takie tylko małe pytanie mam co to jest? jakieś BDU? [72]http://allegro.pl/oryginalna-amerykanska-kurtka-wojskowa-pas-bcm-i1 244598153.html i jeszcze jedną ciekawą aukcje znalazłem: [73]http://allegro.pl/oryginalna-kurtka-z-wojny-w-wietnamie-jedyna-i124 4257560.html jakoś nie wierzę w tą historyjkę, po pierwsze, na zdjęciu jest naszywka 3 dywizji pancernej o ile dobrze widzę...
Ta z pierwszego linka to normalna M65 w woodlandzie. A metka jest z paska, może dlatego masz wątpliwości. :) Ta z drugiego linka... każdy może napisać co mu się żywnie podoba, i kto mu udowodni, że kłamie ? BTW mosiężny zamek to raczej post- Wietnam, bo był w M65 był od 1972 roku.
W tej pierwszej, nie chodziło mi o metkę z paska, tylko o stójkę, która wygląda jak normalny kołnierz, zmyliło mnie to (swoją drogą, będę się przyglądał ciekawie tej aukcji, w ciągu 5 minut podbili cenę o 40zł, boje się myśleć, co będzie za 4 dni na koniec ;), a może i bym się nawet pobawił w licytację, ale za mała..)
Ach te rozmiary, ja mam M65 Woodland rozm. X-small X-short, i pasuję a noszę Small Regular. X-small po prostu jest bardziej dopasowana. Szukam własnie M65 kolor OLIV z tym rozmiarem. ------------------------------------------------------- A. Jankowski
Witam,proszę znawców na zerknięcie na tą kurtkę oto numer aukcji na allegro (1241883556)sorki ale nie wiem jak się wrzuca linki,czy to kontrakt i warty tej ceny ,pozdrawiam.
To nie jest kontrakt, jest to tzw. pokontraktowa produkcja jednego z kontraktowych producentów, w tym przypadku Goldena. Tutaj masz NSN tej kurtki, z metki: [99]http://www.govliquidation.com/auction/haystack?nsn=8415010997841 Rozmiar się zgadza, ale NSN wskazuje na kurtkę w kamuflażu woodland, a nie oliwkę - dlatego też to cywil. "Kontrakt", jaki umieszczono na metce (piszę w cudzysłowie, bo to raczej nie prawdziwy kontrakt), wskazuje na 1993 rok produkcji. Ale za to bardzo ładny cywil, podejrzewam, że z jakością też nie powinno być problemów w stosunku do kontraktów :) Gdybym miał kupować tego Goldena, a cywilną Alphę za 400-450 zł, to zdecydowanie brałbym Goldena, mimo, że nie ma już mosiężnych zamków. Poza tym rozmiar jak na oliwkę już dość trudny do dostania.
Widziałem takie goldeny na żywo w podobnej cenie i naprawdę są świetnej jakości, tak jak kontrakt i co najważniejsze odcień oliwki jest taki sam jak w kontraktowych. Jeden gość mi opowiadał-chyba już pisałem o tym na forum-, że Goldenowi zostało full materiału po wycofaniu m 65 w og i rzucili kurtki w og na rynek cywilny.
Absolutnie nie warta tej ceny, miałem taką, wolałbym Helikona albo Alphę. A tak już całkiem poważnie, to lepiej kupić zwyczajną cywilną kurtkę, a resztę wydać na coś innego albo przepić. To tylko bawełniana szmata na grzbiet i nie ma co przesadzać:)
no racje ma, sam mam dwie emki, miałem trzy ale jednej się pozbyłem, wydać tyle kasy, bezsensu... poza tym bezsensu jest trzymanie tych 300 stron, kto to przeczyta w całości... a wątek o aukcjach na allegro i innych jest już... --- Edytowany: 2010-09-28 20:54:51
Poszukuje kontraktu small short olive.Sprawdzałem allegro ale nic nie ma. Gdzie jeszcze uderzyc , moze ktos wie.. ------------------------------------------------------- Mcfly
W Polsce możesz tylko szukać w ARMY SHOPACH, Lumpexsach, Allegro, e-bay, na zjazdach militarnych itp. Polecam strony internetowe ze sklepami w USA tam masz 100% gwarancje towaru ale koszt przesyłki jest duży no i czas oczekiwania. ------------------------------------------------------- A. Jankowski
@traszan uważam że za dobre jakościowo rzeczy można dać dużo czemu buty kupczaka są 2 x droższe od wojasa czy demara z tych samych materiałów?? czemu niektórzy dają powyżej 700zł za prabosa albo meindla?? a tak nawiasem ktoś ma może na sprzedaż m65 olive z plastikowymi zamkami w rozmiarku xlr lub xll bo tylko taka mi brakuje
nadiadmm > porównanie kawałka bawełny z nylonem do butów meindla itp jest bez sensu. Za dobre buty od których zależy wiele czynników od trzymania kostki, stabilności, pewnego trzymania się podeszwy na różnych podłożach, nieprzemakalności itp ma sens wydawanie kupy kasy. Kupowanie kawałka bawełny z nylonem tylko dlatego że jest to stary kontrakt ma tylko walory snobistyczno-kolekcjonerskie. Ale każdy ma swoje zdanie. I dlatego też można wypowiadać się negatywnie apropos tej kurtki, proste ;) --- Edytowany: 2010-09-29 09:17:46
Legenda, albo modny ostatnio kult, jako motor napędowy do tłuczenia kasy. Ale to już było, niedowiarkom polecam rodzime filmiszcze "Wszystko na sprzedaż". ;-)