ale ja to doskonale rozumiem chce tylko wiedzieć czy ten numer podlega jakiejś kontroli czy kazdy producent może sobie go wybijać jak mu się widzi ------------------------------------------------------- Daria
agentek też:))) a chłopakowi kupiłam nóż glock 81 a kurtkę to mu dokupię jak coś się trafi konkretnego ------------------------------------------------------- Daria
@nadiadmm. Fakt jest faktem, że oliwkowa emka jest najlepsza i najbardziej kultowa(cokolwiek to oznacza). To jest jednak podstawa:-) Zgadzam się, że ACU nie jest tak efektowna jak prototyp emki, ale ten wymarzony kontrakt oliwkowy w tym rozm. rzeczywiście tyle kosztuje i trudno go dostać. Mi osobiście podoba się także woodland. A jeszcze z mosiężnym zamkiem-miodzio. Są kopie, które posłużą również parę długich lat.
tak tylko widziałam jak wyroby helikona się mechacą a kontrakty nie zawsze ------------------------------------------------------- Daria Strona: | [120]1 | ... | [121]268 | [122]269 | [123]270 | [124]271 |
@ nadiadmm Żebyś ty widziała, ile przeszły moje dwa Helikony. W przeciwieństwie do wielu kontraktów kurtki nie wiszą w szafie i jesienią, zimą i wiosną są używane do chodzenia po mieście, a co weekend do zabawy w ASG. Prane co dwa tygodnie. Materiał nie niszczy się bardziej jak w kontraktowych spodniach M65. ------------------------------------------------------- Leo Getz
a może wiecie gdzie można nabyć kaptur do m65 z futrem z jenota albo białego wilka i w jakich cenach ------------------------------------------------------- Daria
można je spotkać na Allegro, masz kilka: [39]http://tiny.pl/hm55c [40]http://tiny.pl/hm55d [41]http://tiny.pl/hm55f [42]http://tiny.pl/hm555 ------------------------------------------------------- Kazik
@ nadiadmm Tylko bestie noszą futra. A tak bardziej poważnie to kaptur do M65 jest ogromny (ma się pod nim zmieścić hełm). Bez hełmu człowiek wygląda komicznie. ------------------------------------------------------- Leo Getz
@ nadiadmm Kaptur z M51 pasuje do kurtki M65, ale oba są zaprojektowane tak aby zmieściła się w nim głowa żołnierza w hełmie. ------------------------------------------------------- Leo Getz
kaptur od parki M51 i M65 pasuje do kurtki M65. natomiast czy jest to komiczne? kwestia gustu, bynajmniej parkowy kaptur nie zostal stworzony do kurtki ale jest z nia kompatybilny. Kaptur M51 np. z futerkiem jenota jest troche mniej obszerny od M65 ale tak jak napisal Leo Getz oba kaptury zostaly zaprojektowane pod glowe w helmie
Przeglądając stronę [91]http://markhitcom.mysinablog.com napotkałem m65 w kamuflażu ERDL ([92]http://tiny.pl/hmpkq). Czy ktoś mógłby mi podać genezę powstania tej kurtki, lub też podać adres jakiejś innej strony gdzie jest opisana? ------------------------------------------------------- Kazik
Witam. Nurtuje mnie jedna obszyta m65 jaką widziałem. Kurtka z 74r kolor oliwkowy. Oto naszywka: [96]http://www.military-graphics.com/207THMIBDE.png Jest to wywiad wojskowy. Czy jest możliwe, żeby była "oryginalnie" na oliwce? Czy ktoś wie kiedy powstał ten oddział(brygada)? Dzięki i pozdro
Jest to bezpośredni następca munduru TCU w kamuflażu ERDL, produkowany do 1982r, od kiedy to zaczęto wprowadzać pierwsze sorty mundurów BDU ------------------------------------------------------- Daria
Witam ,mam pytanko ,posiadam alphe cywilną produkcji skośnokich wszystko u niej ok tylko zaczęła się w na wewnętrznej stronie kołnieża mechacić czy to normalne?pozdrawiam. Strona: | [113]1 | ... | [114]269 | [115]270 | [116]271 | [117]272 |
zna ktoś może sposób na przyciemnienie kontraktowe m65 ?? jakiś sprawdzony (moze impregnat) a co do mechacenia to w cywilnych alpha "ch normalne ------------------------------------------------------- Daria
Chciałbym kupić kopię kurtki M65 zastanawiam się nad Helikonem lub Texarem, w sklepach militarnych radzą mi kupić Texara bo ponoć jest lepiej wykonany,a cena taka sama jak Helikon. Miał ktoś kiedyś do czynienia z produktami firmy Texar? ------------------------------------------------------- Karol
@badylpat Nie to nie jest normalne. Jak się mechaci i jeszcze dostanie wysokiej temperatury to goń z nią do lekarza:-))) Sorki za sarkazm ale nie mogłem się opanować ha ha
@Karol1994 chyba jest taka zasada nie wsiadaj do samochodu do którego cię proszą nie kupuj tego co ci dają . co do Helikon to opinie o firmie jak najlepsze Texara nie znam ale zbyt rewelacyjnych opinii nie ma Ktoś wie coś o tym ipregnacie do m65 by ją troszkę przyciemnić? ------------------------------------------------------- Daria
@badylant nie obraź się.Nie chciałem Cię urazić. Myślę po prostu że jeżeli kurtkę używasz to się mechaci. Ja też mam alphe i się mechaci na kołnierzu ale również pod pachami. p.s. Ale widać, że dbasz o kurtkę.Ja także chciałbym żeby moje emki były wieczne ;) Pozdrawiam
~nadiadmm "Ktoś wie coś o tym ipregnacie do m65 by ją troszkę przyciemnić?" A co ma, za przeproszeniem, piernik do wiatraka, czyli impregnat do przyciemniania kurtki? Jeśli chcesz zmienić jej kolor, to oddaj ją do farbiarni, tyle, że nie mam pojęcia czy to cokolwiek da na tym materiale i czy nie zaszkodzi kurtce, bo samemu lepiej się za to nie bierz. Domowymi sposobami można kurtkę ufarbować przez zastosowanie specjalnych barwników do tkanin. Trzeba w nich ugotować kurtkę w ponad 90 stopniach... powodzenia przy nylonowym materiale :P Impregnat zaś z farbowaniem nie ma nic wspólnego, nie zmienia w niczym barwy ani odcienia, ani jasności kurtki, służy tylko do impregnowania, czyli uodparniania na wodę. Nie ma nic wspólnego ze zmianami koloru kurtki. Nie rozumiem więc pytania.
gdzieś przeczytałam że impregnat nikwax przyciemnił kolor kurtki i stąd to moje pytanie nie chce jej farbować jedynie zmienić odcień na delikatnie ciemniejszy ------------------------------------------------------- Daria
Pierwsze słyszę o Nikwaxie. Na pewno nie stosowany przeze mnie Nikwax Cotton Proof (który ogólnie się okazał cienki...). Generalnie bez farbowania to raczej nie ma szans.
doczytałam że impregnacja sprawia że kurtka tak nie łapie brudu jaki impregnat polecasz do nyco ?? i jak się taką kurtkę impregnuje ------------------------------------------------------- Daria
@ nadiadmm Nie pierz kurtki to się sama przyciemni. @ Karol1994 Kilka postów wcześniej pisałem o moich namacalnych obserwacjach emki Texara. Subiektywnie wydaje mi się, że jakość ta sama co Helikon, ale jak emka z Texara wygląda po kilku praniach nie wiem. Co do Helikona jestem pewny, że materiał nie odstępuje cywilnym produkcjom Alphy (nawet tym z lat 90 ub. wieku). @ Blatio Gdzieś ty był, ze Cie nie było? Witojcie! ------------------------------------------------------- Leo Getz
Jestem cały czas :) Tylko piszę jak już naprawdę trzeba, hie hie :P Jeśli chodzi o impregnację, to kiedyś polecałem Nikwax Cotton Proof (napisałem zresztą o tym w artykule), do czasu kiedy się okazało, że to pic na wodę. Od tego czasu chromolę, nie impregnuję, zostawiam jak jest. Tak naprawdę, skuteczny to jest według mnie fabryczny quarpel, dopóki jest. Potem już tylko Gore-Tex, jak stwierdziłem :P
ja mam podobną opinie co Blatio. Nikwax w płynie prawie w ogóle nic nie dał. Nikwax w sprayu już lepiej, ale nie wiem czy to jest warte zachodu. Trochę się namordowałem aby wetrzeć ten spray do kurtki, waliło mi pół dnia tym nikwaxem w pokoju. Pochodziłem trochę w kurtce, ale naprawdę nie mogłem znieść tego zapachu nikwaxa, który w ogóle nie chciał się ulotnić. Wkurzyłem się i wziąłem uprałem tą M"kę. Wolę, żeby chłonęła wodę, niż śmierdziała. Tak jak rzecze Blatio na deszczową pogodę pozostaje gore tex lub jakiś softshell dobry. Ja mam jeszcze to szczęście, że w jednej M"ce OG są resztki oryginalnego impregnatu i jest w miarę znośnie. Mam też woodlanda goldena bodajże kontrakt z 2000 i w niej quarpel - póki co - fenomenalnie się trzyma. Woda spływa jak po kaczce. Może ten Toko jest dobry, który ktoś mi na forum polecał. Ale ja daje sobie spokój z impregnacją M65.
Witam serdecznie. Zakupiłem kurtkę M65 Alpha w jednym ze stołecznych sklepów z odzieżą wojskową. Wszystko ładnie i pięknie się odbyło, kurtkę przymierzyłem jeszcze raz w domu, super pasuje itd. Po kilku dniach zauważyłem, że sklep sprzedał mi kurtkę z podpinką firmy Teesar. Czy tak ma być, czy poprostu wcisnęli mi podrobioną podpinkę? Czy jest sens aby żądać wymiany? Pozdrawiam i proszę o pomoc. ------------------------------------------------------- Tomasz
rozumiem, że kupił cywilną alphę? Powinna być w niej podpinka alphy. ile za nią zapłaciłeś? a jaki to był sklep? Strona: | [106]1 | ... | [107]270 | [108]271 | [109]272 | [110]273 |